Hozzászólások

 • Kayamiel 2020.09.19. 22:30
  Köszönöm szépen

  Bővebben...

   
 • HeirToGrievous 2020.09.19. 16:43
  A 2. füzet: 27/68. oldaltól, a 3. pedig a 48/68. oldaltól kezdődik.

  Bővebben...

   
 • xeraph 2020.09.19. 15:34
  Azért, mert ez egy gyűjteményes kötet, ami az első hat részt tartalmazza. Ebből eddig három jött ki ...

  Bővebben...

   
 • GaborT28 2020.09.19. 15:06
  Nálam mindig az első részt adja be. A kötet második részénél is.

  Bővebben...

   
 • Pyti12 2020.09.18. 17:24
  Köszönöm az újabb feltöltést. AZ erő legyen mindenkivel. :)

  Bővebben...

Ki van itt?

Oldalainkat 1537 vendég és 13 tag böngészi

 • ALEPH13
 • bary
 • bleek
 • bunyi73
 • Delminator
 • Gabi
 • grrrgo79
 • istenzoknija
 • Laszcar
 • mis69
 • pepea
 • Sithstoner
 • TheATS

Scorpion

 

scorpion

Kor: 32 év (halálakor)
Magasság: 188 cm
Súly: 95 kg
Származási hely: Árnybirodalom, korábban Földi Birodalom
Faj: Lidérc (korábban ember)
Küzdőstílus: Pi Gua
  Moi Fah
Hapkidó
Fegyverek: Harci fejsze
  Kétkezes kard
Nindzsakard
Mugai Ryu
Alakító színészek: Daniel Pesina (MK1, MKII)
John Turk (UMK3, MKT)
Sal Divita (MK Mythologies: Sub-Zero)
Chris Casamassa (Mortal Kombat film)
J. J. Perry (Mortal Kombat Annihilation)
Anthony Demarco (MK Live Tour)
Darius Wahrhaftig (MK: Live Tour)
Drew MacIver (MK: Live Tour)

 Története:

Hanzo Hasashi apja a Shirai Ryu nindzsaklán egyik orgyilkosa volt, aki mindent megtett, hogy a fiának ne kelljen olyan életet élnie, mint neki. Hogy ezt elérje, kifejezetten meg is tiltotta neki, hogy csatlakozzon a klánhoz. Hanzo azonban felnőtt és családot alapított, ám a hatvanas években Közép-Kínában nem volt könnyű a megélhetés, ezért Hanzo apja egykori tilalma ellenére nemsokára a Shirai Ryu soraiban találta magát, ahol vele született képességeinek hála hamar a klán legrangosabb harcosának kijáró kódnév, a Scorpion birtokosa lett.
Egy nap Scorpion azt a feladatot kapta, hogy törjön be egy shaolin monostorba és lopjon el onnan egy térképet. A feladata teljesítése közben azonban összefutott egy rivális klán, a Lin Kuei első számú harcosával, Sub-Zeróval. A kialakult küzdelemben Scorpion maradt alul. Sub-Zero lefejezte, majd otthagyta.
Hanzo lelke az Árnybirodalomba szállt, ahol több klántársával is találkozott. Tőlük tudta meg, hogy a Shirai Ryu összes tagját és minden családtagjukat mind egy szálig lemészárolták, és hogy a Hasashi-család sem menekült meg ettől a sorstól. A harag ekkor eltorzította Hasahi lelkét és eggyé olvasztotta őt az addig csak kódnévként használt énjével, Scorpionnal. A szellem megfogadta, hogy bosszút áll a saját és családja gyilkosán, továbbá, hogy többé nem használja halandó nevét.
Nem kellett sokáig várnia, hogy újra találkozzon a gyilkosával, mert Sub-Zero nemsokára ugyanabba az árnybirodalmi börtönbe került, ahová őt is vetették az érkezése után. Megpróbálta megölni a nindzsát, de az ismét legyőzte, igaz, megölni már nem tudta, hisz halott volt. Sub-Zero nem sokkal később megszökött, Scorpion pedig képtelen volt üldözőbe venni őt. De a börtön egy másik lakója, a pokol egykori ura, Lucifer, alkut ajánlott neki, mely szerint ha Scorpion lemond az újjászületése jogáról, akkor a démon lehetővé teszi a számára, hogy bármikor elhagyhassa a poklot annak valamelyik átjáróján keresztül, hogy aztán egy átmeneti, halandó testben térjen vissza a birodalmakba: vagyis félig élővé, félig pedig holttá változtatta volna. Scorpion elfogadta az ajánlatot, mert már semmi más nem érdekelte, csak a bosszú, még ha ez azzal is járt, hogy egy örökkévalóságig a pokol egyik démonává vált.
Ám csak évekkel később nyílt alkalma elhagyni az Árnybirodalmat, amikor sor került az immár második döntő jelentőségű Halálos Viadalra a Földi Birodalom és a Külső Világ között. Scorpion a Föld oldalán benevezett a Tornára, és az Idősebb Istenek jóváhagyták a jelentkezését, de csak azzal a feltétellel, ha teljes mértékben betartja a szabályokat. Így Scorpion hiába került vissza a Földre - és később egy hajóra Sub-Zeróval -, nem tehetett semmit se a nindzsa ellen, egészen addig, amíg Shang Tsung szigetén, a Torna helyszínén egy hivatalos mérkőzés során össze nem kerültek. A párharcra egy távoli és elhagyatott küzdőtéren került sor, ahol Scorpion, kihasználva új teste természetfeletti képességeit, legyőzte és élve elégette Sub-Zerót. A győzelmének csakis Raiden volt a szemtanúja, de ez Scorpiont nem érdekelte. Miután végzett, önként visszatért a pokolba, hogy ott töltse el az idők végezetéig hátralévő idejét.
Pár hónappal később viszont meghívást kapott az előző Viadal egyik túlélőjeként a Külső Világban rendezett következő Tornára. A meghívóból Scorpion döbbenten értesült arról, hogy Sub-Zero is a földi harcosok sorában tartózkodik. Mivel Scorpion a visszatérése óta nem találkozott ellensége szellemével, így elbizonytalanodott, hogy vajon tényleg jó embert ölt-e meg, és elment a Külső Világba, hogy megnézze magának ezt az új Sub-Zerót. A küzdelmek során nem találkoztak, de Scorpion a nindzsa több meccsét is végignézte, és habár egyszer sem látta ellenfele arcát, rájött, hogy az nem egyezik meg a gyilkosával, csak a kódnevük azonos. Az egyik küzdelem után Scorpion szó nélkül odament hát a nindzsához és lerántotta annak maszkját. Ekkor tudta meg, hogy a vele szemben álló harcos az őt megölő Sub-Zero öccse. Mivel Scorpion nemes jellemnek látta őt, megfogadta, hogy nem fog ártani neki, sőt, ha tudja, megvédi őt; majd visszatért az Árnybirodalomba.
Azonban nem maradt itt sokáig, mert amikor néhány héttel később Shao Kahn inváziót indított a Föld ellen és megölte annak majdnem minden lakóját, az Árnybirodalom átjárói megnyíltak a friss lelkek előtt, ám azokat mind Shao Kahn rabolta el, így Scorpionnak sikerült kiszöknie egy üresen álló portálon át. A túloldalon a kihalt Földön találta magát, ahol hamar megkereste őt Shao Kahn egyik osztaga, hogy a császár személyes kérését közvetítsék, melyben arra kérte a lidércet, csatlakozzon hozzá. Scorpionnak nem volt jobb dolga, elfogadta, ám amikor megtapasztalta, mit tervez valójában a Külső Világ császára, Kahn ellen fordult és az osztagaira támadt. A küzdelmének csak az vetett véget, amikor az uralkodót legyőzték és vissza kellett térnie minden alattvalójával együtt a saját birodalmába. Scorpion sem maradhatott tovább a Földön, visszament hát a Pokolba.
Öt évig maradt ezúttal az Árnybirodalomban, amikor egy nap megkereste őt egy nekromanta, Quan Chi, azzal a hírrel, hogy habár az ifjabbik Sub-Zero, akivel Scorpion egyszer már találkozott a Külső Világban, nem egyezett meg azzal a személlyel, aki megölte Scorpiont, de az ifjabb nindzsa is részt vett a Shirai Ryu lemészárlásában, sőt, a nekromanta szerint ő volt az, aki megölte Scorpion feleségét és fiát. Chi elkísérte őt Édeniába, hogy a lidérc szabadon felkutathassa az oda érkező Sub-Zerót, akire aztán a Shinnok által elfoglalt királyi palota alagsorában akadt rá. A dühös élőholt rátámadt Sub-Zeróra és le is győzte őt, ám mielőtt végezhetett volna a vérző és látszólag halálán lévő harcossal, megjelent Quan Chi, aki felfedte Scorpion előtt, hogy valójában ő volt az, aki egymaga kiirtotta a Shirai Ryut, és most Scorpion segítségével bosszút állhatott az előző Sub-Zero családján is. Ekkor az ereje segítségével meg akarta fosztani a lidércet a neki adományozott birodalomjáró képességétől, de annak sikerült megragadnia őt a varázslat befejezése előtt, így mindketten az Árnybirodalom ötödik síkjára kerültek.
Scorpion a pokol eme szegletében erősebb volt, mint bárhol másutt, míg Quan Chi mágikus ereje szinte azonnal a töredékére csökkent. Scorpion az elkövetkezendő éveket a nekromanta véget nem érő kínzásával töltötte. Annak azonban egy nap sikerült rávennie két démont, Drahmint és Molochot, hogy tartóztassák fel Scorpiont, ami elég időt hagyott Chinek, hogy elszökjön a Külső Világba. A két démon és Scorpion követték őt, de mind más-más helyre jutottak. Scorpionnak hetekbe telt, mire végül sikerült megtudnia, hol találhatja Quan Chit és eljutott a nekromanta és újdonsült társa, Shang Tsung erődjébe. Itt azonban a központi kamra alatt húzódó katakombák között újra összefutott a két démonnal. Scorpion a halandók világában nem volt olyan erős, mint az Árnybirodalomban, a démonok viszont jól tápláltak voltak, így hamar legyőzték őt, testét pedig a lélekfolyóba, egy, a Mennyekbe nyitott átjáróba vetették, ahol a lelkek áradata darabokra szaggatta Scorpiont.
A lélekár a Mennyek felé sodorta őt, oda azonban nem léphetett be, a Lélekfolyóból a pokolba jutni pedig képtelenség volt. Scorpion lelkének azonban valahova mennie kellett, így az Ürességben, az Idősebb Istenek lakhelyén találta magát, azok és a saját legnagyobb döbbenetére. Itt az Idősebb Istenek hamar ajánlatot tettek neki: mivel a halandók világának eseményei kezdtek számukra aggasztó fordulatokat venni, kellett nekik valaki, aki a nevükben megakadályozza a Kamidoguk, hat isteni ereklye összegyűjtését, illetve azok egyesítését. Az Idősebb Istenek felajánlották neki, hogy amennyiben teljesíti a kérésüket és megakadályozza bármilyen módon a Szent Fegyverek egyesülését, úgy teljesítik egyetlen kívánságát. Scorpion a klánja feltámasztását kérte tőlük. Azok beleegyeztek, majd adtak neki egy különleges páncélt, ami megnövelte Scorpion természetfeletti képességeit, illetve egy kardot, és elküldték őt a Nexusba, hogy szerezze meg a Kamidogukat. Itt Scorpion Shujinkóba botlott, egy földi emberbe, akivel egyszer már érintőlegesen összefutott pár hete az Árnybirodalomban. Az öregember meglepte, mert sikerült legyőznie és egy átjárón keresztül kihajítania őt. Szerencsére a Külső Világba érkezett, ahol hamar értesült Onaga visszatéréséről, és a hírekből hamar leszűrte, hogy az ereklyék a Sárkánykirály kezébe jutottak. Mire azonban Scorpion rátalált Onaga táborára, a jelenlévők már Shujinko a Sárkánykirály felett aratott győzelmét ünnepelték. Itt értesült csak arról, hogy az öregembernek sikerült összetörnie a Kamidogukat. Mivel elvégezte a dolgát, Scorpion nem maradt tovább, visszament az Árnybirodalomba.
Ott azonban kellemetlen meglepetés várta: a klánja összes tagja hozzá hasonló félig élő, félig holt lidérccé változott. Az Idősebb Istenek így kívánták meghálálni neki a szolgálatait, mivel úgy gondolták, ha hozzá hasonlóvá teszik őket, akkor az örökkévalóságig együtt maradhatnak, és Scorpionnak nem kell végignéznie, amint a halandóként feltámasztott családtagjai idővel ismét meghalnak.
Scorpion azonban nem így gondolta ezt, és éktelen haragra gerjedt az Idősebb Istenek ellen. Amikor egy pokolbéli pletyka alapján megtudta, hogy lehetséges, hogy közeleg a világok vége, amit egy prófécia szerint csak Édeniában lehet megakadályoznia egy félistennek, Scorpion úgy döntött, mindent megtesz az Armageddon eljöveteléért, így legalább a klánja tagjai örök békére lelhetnek a végtelen ürességben. Fogta a lidérceket Édeniába vitte őket, hogy lesben álljanak a kráter közelében.
Beletelt némi időbe, míg felbukkant az a bizonyos félisten, Taven, akire Scorpion lidércei pihenés közben találtak rá. Tavennek sikerült végeznie nagy részük halandó alakjával, mire Scorpion is a helyszínre ért. A szellem megragadta a félistent és visszavitte őt a pokolba, abban reménykedvén, hogy ott ő lesz az erősebb és legyőzheti Tavent. Annak azonban sikerült fölébe kerekednie. Mire Scorpion magához tért, a félistennek nyoma sem volt, ráadásul Édeniába visszatérve a kráter mellett csak úgy hemzsegtek a Kiválasztott Harcosok, akik mind egy piramis teteje felé igyekeztek. Scorpion nem egészen értette, miről van szó, de szó nélkül belevetette magát a küzdelembe.

Mortal Kombat Armageddonos befejezése:

Amint Blaze lángja kihunyt, a helyén megjelent Scorpion egykori klánjának összes lemészárolt tagja, immár teljes egészében halandóként. Olyan sokan vannak, hogy beterítik az egész piramist. Scorpion az építmény tetejéhez közel megpillantja a feleségét és a fiát is, de nem örülhet sokáig a viszontlátásnak, mert Quan Chi hirtelen előugrik és magával rántja a fiút egy átjárón át. A haragos Scorpion arra utasítja a klántagjait, hogy széledjenek szét és kerítsék elő a nekromantát. Scorpion megfogadja, hogy addig nem nyugszik, amíg vissza nem szerzi a fiát és meg nem öli Quan Chit.

 

Ismert kivégzések:

Toasty! (MK1, MKII, UMK3, MK4/G, MK:SM, MK vs. DCU): Scorpion, és talán az egész Mortal Kombat-széria legismertebb kivégzése. Scorpion lerántja a maszkját, felfedve valódi arcát: egy csupasz koponyát, majd egy tűzgolyót fúj az ellenfelére, és elégeti azt.

Skorpiócsípés (MKII, MK:SM): Scorpion a csáklyája segítségével félbevágja az ellenfelet.

Pokolfattyak (MKT N64): Scorpion megidéz egy sereg lidércet a pokolból, majd a képernyő elsötétül, és csak az ütlegelés hangjait lehet hallani.

A végítélet marka (UMK3): Scorpion egy hatalmas kezet idéz meg a pokolból, aminek érintése nyomán az áldozata lángra gyullad.

Skorpió (MK4/G): Scorpion nevéhez méltóan egy óriási skorpióvá változik, fullánkjával megragadja az ellenfelet a törzsénél fogva, majd ollóival kettévágja őt.

Fejletépés (MK:DA): A csáklyáját az ellenfél fejébe szúrja, majd lerántja azt a földre.

Gerinckitépés (MK:D): Sub-Zero régi kivégzéséhez hasonlóan megragadja áldozata fejét, majd kiszedi annak koponyáját és gerincét.

Végtagolás (MK:D): Scorpion a csáklyájával letépi ellenfele egyik kezét, majd a másik oldalon lévő lábát. Majd, míg az áldozat féllábon ugrálva üvölt a kíntól, Scorpion odamegy hozzá, és kitöri a nyakát.

Lávafürdő (MK vs. DCU): Scorpion eltűnik egy lávagödörben, majd nyit egyet az ellenfele lábai alatt is, belerántja azt alulról. Néhány pillanattal később kihajítja az áldozat megégett csontvázát.

Egyéb:

Scorpion-baba (MKII): Scorpion elővesz egy rá hasonlító babát.

Krampusz (UMK3): Scorpion elővesz egy varázsdobozt, majd addig tekeri, amíg abból elő nem ugrik egy koponya, ami elijeszti az ellenfelet.

Pingvin (MKT): Scorpion átváltozik egy pingvinné, majd tojik egy tojást ellenfele elé. Odébbtotyog, majd a tojás felrobban, darabokra szedve az áldozatot.

Nyakatekerés (MK:D): Scorpion a térdeire ereszkedik és kitöri a saját nyakát.

 

Érdekességek:

 • Scorpion lángoló koponyáját egy Marvel-képregénykarakter, a Szellemlovas ihlette. A Nicholas Cage-féle Szellemlovas-film egyik jelenetében is megemlékeznek erről a tényről, amikor a főszereplő egy lánccal megragad egy helikoptert, miközben azt kiáltja, "Gyere csak ide!"
 • Ed Boon már több interjúban is bevallotta, hogy a legkedvesebb karaktere mindig is Scorpion volt.
 • Mióta Sub-Zero megölte, Scorpion csak egyetlen életet vett el, mégpedig pont Sub-Zeroét. Ez azonban így sokáig nem került említésre, csak az, hogy Sub-Zero meghalt, és egyértelműen Scorpion volt a legkézenfekvőbb gyilkos. Végül a hivatalos MKII-képregényben megerősítették, hogy valóban Scorpion végzett Sub-Zeróval.
 • Az egyik legismertebb mozdulata kétségkívül a csáklyadobása. Ez a fegyver valójában egy kunai (nindzsa kés) egy kötél végére erősítve. A csáklyát ugyanakkor ábrázolták már egy szöges golyóként lánc végén, organikus, kígyóforma eszközként és Tetcu-Genként is, ami gyakorlatilag egy vékony drótra erősített kunai. (megj.: Ha valaki olvasott már nindzsás mangát, az úgyis sejtheti, hogy mi is ez az eszköz.)
 • Scorpion kiáltásait a sikeres csáklyázás után („Get over here!” és “Come here!”) mind a játékokban, mind a filmekben maga Ed Boon szinkronizálta. Sajnálatos módon a korai részekben a házi konzolrendszerekre csak az egyik került fel memóriahiány miatt.
 • Bár a történet szerint Sub-Zero és Scorpion a leghalálosabb ellenségek, ironikus módon a korai játékokban ugyanaz a színész játszotta mindkettejüket.
 • Scorpion öltözéke a történet szerint azért hasonlít a Lin Kuei-nindzsákéra, mert Takeda, a Shirai Ryu alapítója, a Lin Kueiből való kiválása után szándékosan a régi egyenruha színmódósított verzióját tette meg új klánja formaruhájának. Ez a tény különösen irritálta a Lin Kuei-klánt, köztük Sub-Zerót is.
 • Dan Forden (a Midway vezető hangmérnöke) az oka az elhíresült „Toasty!” felkiáltásnak. Ez legelőször az MKII-ben tűnt fel, amikor Scorpionnak azt a kivégzését használta a játékos, amit bárhonnan végre lehetett hajtani (egyike a játék "harmadik kivégzéseinek"). Az MK4/Goldban, ahol először váltott a játék 3D-re, újra felhangzik a kiáltás, ezúttal „Toasty! 3D!”-ként, csak Dan magas hangja miatt nehezen lehet kivenni a szavakat. Forden másik, kevéssé ismert effektje az UMK3 Scorpion’s Lair pályáján hallható, ha a játékos a pályakivégzést használja. Ekkor Dan azt kiáltja, hogy „Crispy!”
 • A Mortal Kombat 4-ben a híres kivégzését speciális mozdulatként is lehetett harc közben használni. Ez azóta nem ismétlődött meg. A Deadly Alliance-ban egy alternatív kosztümben maszk nélkül szerepelt, de azóta harc közben egy játékban sem tűnt fel maszk nélkül.
 • Ha a pokolban tartózkodik, Scorpionnak sokkalta nagyobb az ereje, mint a Földön vagy bármely más birodalomban.
 • Kano szeme után Scorpionnal is kötődtek a készítők a Terminátor-filmekhez. Mikor a Shaolin Monksban a játékos belehajítja őt egy lávatengerbe, Scorpion kinyúl onnan és a kamerába mutatja a felnyújtott hüvelykujját, mielőtt végleg elmerülne.
 • Az amerikai Comedy Central Drawn Together c. műsorának második évadnyitó részében Scorpion is felbukkan. Csáklyájával megragadja az egyik szereplőt, Xandirt, egy „Get over here!” felkiáltással magához rántja, majd leszedi a fejét, ezután Xandir feltámadása után hallat egy „Ojvé!” kiáltást, és eltűnik.
 • A Deadly Alliance Krypt módjában a játékos találhat egy videót „Süssün-főzzünk Scorpionnal!” címmel, amiben a nindzsa látható, amint egy főzőcskés műsort reklámoz. Ez eredetileg az UMK3 egyik promóciós videója lett volna, de sose került nyilvánosság elé.
 • Scorpion kinézete sokat változott a játékok során. Az első részben embernek nézett ki, amíg le nem vette a maszkját. Az MKII-ben, MK4-ben, MK:DA-ban, MK:D-ben és MK:SM-ben már fehéren világító szemei vannak, míg az UMK3-ban és MKT-ben üres szemgödrei.
 • Scorpion eredete Jeff Rovin Mortal Kombat-regényében merőben különbözik a játékétól. Itt egy embert, Yong Parkot, Sub-Zero a családja előtt koncol fel. Miután lelke a Mennybe távozott, Yongnak egy félisten felajánlja a bosszú lehetőségét. Yong lelke ezután egyesült a fia, Tsui Park lelkével és testével, megalkotva a bosszúszomjas Scorpiont. A regény története természetesen nem hivatalos.
 • Scorpion a Shaolin Monksban mint pályafőnök jelenik meg. Bár játékélmény szempontjából ez az egyik legjobb harc a játékban, sokan kritizálják a története miatt, mely szerint Scorpion mindenféle ok nélkül támad Liu Kangre és Kung Laóra, gonosznak és őrültnek ábrázolva a nindzsát, pedig Scorpion hivatalosan semleges jellemű. Ugyanakkor a Shaolin Monks sztorija sosem volt megerősítve, hogy hivatalos történetszál lenne, inkább egy alternatív eseménysorozat bemutatásának szokás tekinteni.
 • Habár Scorpion az egyik legnépszerűbb karakter, akit általában afféle antihősként szokás kezelni, furamód szinte semmilyen hatással nem volt az események alakulására, és egészen a Deceptionig nem is foglalkozott a Föld és a különböző birodalmak sorsával. Az első játékban távozott, amint megölte Sub-Zerót, a másodikban részt se vett a harcokban, a harmadikban csak Shao Kahn csatlósaival verekedett, a negyedikben befolyásolta egyedül érezhető mértékben az eseményeket, amikor magával ragadta Quan Chit és annak amulettjét az Árnybirodalomba. Az ötödik részben megint csak passzív szerepe volt, ráadásul hamar le is győzték, a hatodikban pedig mire tehetett volna valamit, vége lett a küzdelmeknek. Az első igazán komoly próbálkozása az események befolyásolására csak az Armageddonban történik, ám ott is hasztalanul.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta