Ajánló

Fekete Özvegy v1 3.
Marvel Comics

Fekete Özvegy v1 3.

Hozzászólások

 • Aldarion 2020.10.27. 14:33
  Ez a sztori is 5 részes, illetve az ezt követő történet is annyi lesz. Utána még van pár rövidebb ...

  Bővebben...

   
 • babrafax 2020.10.27. 12:36
  Helló Aldarion, végre egy kis Mars kaland! A történet nagyon jó.Kellően rejtélyes. Ez a mini hány ...

  Bővebben...

   
 • HeirToGrievous 2020.10.25. 14:19
  Mint mindig, szívesen. :)

  Bővebben...

   
 • Pyti12 2020.10.24. 14:57
  Köszönöm az újabb feltöltést. Remek rész. Az erő legyen veletek. :)

  Bővebben...

   
 • Kayamiel 2020.10.15. 13:35
  Köszönöm szépen

  Bővebben...

Ki van itt?

Oldalainkat 979 vendég és 6 tag böngészi

 • DrJohnyBoy007
 • Haltenton
 • kockás
 • laci5586
 • racz1980
 • Tesla13

 

Sub-Zero

 

sub-zero

Kor: 41 év
Magasság: 188 cm
Súly: Ismeretlen
Származási hely: Földi Birodalom (Amerikai Egyesült Államok)
Faj: Kiromanta-ember hibrid
Küzdőstílus: Shotokan-Ryu karate
  Sárkány-stílus
Fegyverek: Jégbuzogány
  Jégkard
Alakító színészek: Daniel Pesina (MKII)
John Turk (MK3)
Keith Cooke (Mortal Kombat Annihilation)
Ryan Watson (Live Tour)
Darius Wahrhaftig (Live Tour)
Drew Maclver (Live Tour)

 Története:

Sub-Zero apja, a negyedik olyan Lin Kuei-harcos, aki a Sub-Zero kódnevet viselte, nem sokkal a születése után Kínába vitte őt és a bátyját is, magára hagyva az anyjukat és a húgukat Amerikában. A fivérek ezután a klán központjában nevelkedtek, és idővel belőlük is nindzsákat képeztek. A fiatalabbik sokáig élt a bátyja árnyékában, amikor azonban az nem tért vissza egy fontos megbízatásról, a Lin Kuei az öcsre bízta, hogy fejezze be azt, amit az idősebb fivér elkezdett: végezzen a külső világi varázslóval, Shang Tsunggal. Mivel mindenki halottnak hitte a fivérét, a fiatalabbik testvér felvette a Sub-Zero kódnevet, hatodikként a családja történetében, és egy évvel az utolsó földi Tornát követően a legjobb barátjával, Smoke-kal együtt a Külső Világba utaztak, hogy teljesítsék a feladatukat. Miközben Sub-Zero benevezett a Viadalra, Smoke-ra bízta az információgyűjtést. A küzdelmek során azonban több dolog is megakadályozta őket a küldetés teljesítésében. Shang Tsung testőrsége mellett Sub-Zerónak még egy lidérccel, Scorpionnal is majdnem szembe kellett szállnia, ám amikor egy győztes küzdelmét követően Sub-Zero úgy hagyta el az arénát, hogy megkímélte az ellenfele életét, a szellem szó nélkül odalépett hozzá és lerántotta az álarcát. Majd amikor kiderült, hogy összetévesztette őt a bátyjával, megígérte, hogy békén hagyja a harcost, és visszament az Árnybirodalomba. Sub-Zero követte őt oda, hogy válaszokat kapjon Scorpiontól a bátyja eltűnésével kapcsolatban, ám a túloldalon eltévedt, és egy talpig fekete alakkal is meggyűlt a baja. Mire visszatért a Külső Világba, már elszabadult a pokol, éppen csak sikerült elmenekülniük onnan Smoke-kal együtt.
A Földre visszatérve a kudarcuk miatt a Lin Kuei Nagymestere arra akarta kényszeríteni őket, hogy önként vegyenek részt a klán nemrég kifejlesztett automatizáló eljárásában, és váljanak kiborgokká, hogy jobban szolgálhassák a szervezetet. Előttük már létrehoztak két prototípust, a páros viszont nem akart osztozni azok sorsában. Megszöktek, de Smoke-ot elfogták és átalakították, hogy aztán a másik két kiborggal együtt Sub-Zero nyomába eredjenek.
Ekkoriban indította el a Külső Világ császára, Shao Kahn a Föld elleni invázióját. A támadásában egy maroknyi Kiválasztott Harcost leszámítva a Föld teljes lakossága odaveszett, így Sub-Zerónak nem volt hova elbújnia az őt üldöző kiborgok elől. Először Smoke talált rá, akit azonban némi rábeszélés árán sikerült megtalálnia az elveszettnek hitt lelkét és maga mellé állítania. Együttes erővel aztán tönkretették a második kiborgot, Cyraxet, a harmadikat, Sektort pedig átprogramozták és Shao Kahn ellen küldték. Ám mielőtt ők is csatlakozhattak volna a földi ellenállókhoz, egy külső világ csapat rajtuk ütött és elválasztotta őket egymástól. Sub-Zero ezután évekig nem is hallott Smoke-ról.
Miután a császárt legyőzték és minden visszaállt a régi állapotába, Sub-Zero bujdokolni kényszerült a klánja elől, ami árulónak bélyegezte őt és elrendelte a kivégzését. Amikor azonban Sub-Zero értesült arról, hogy Raiden harcosokat gyűjt egy bukott isten, Shinnok ellen, ő is Édeniába utazott, hogy ott aztán ismét szembenézzen Scorpionnal, aki azzal vádolta meg őt, hogy részt vett Scorpion klánjának, a Shirai Ryunak a lemészárlásában. Sub-Zero hiába bizonygatta az ártatlanságát, a szellem kis híján végzett vele. Ám mielőtt ezt megtette volna, a bukott isten segítője, Quan Chi beismerte, hogy ő volt a nindzsaklán gyilkosa, mire Scorpion elragadta őt az Árnybirodalomba. Sub-Zero az emeletre érve értesült róla, hogy nem sokkal Chi eltűnése után a földiek győzelmet arattak.
Mikor visszatért a Földre, Sub-Zero hírt kapott arról, hogy a halálát elrendelő Nagymestert megölték, és a legyőzője, a deaktiváltnak hitt kiborg, Sektor, átvette a helyét a Lin Kuei élén. Sektor azt tervezte, hogy minden egyes klántagot alávet az automatizáló eljárásnak, amit Sub-Zero nem hagyhatott. Visszatért a klán templomába, ahol egyetlen Lin Kuei-tag sem emelt rá kezet. Kihívta Sektort egy párviadalra, amit meg is nyert, ám a kiborgot nem tudta elpusztítani, annak sikerült elmenekülnie. Az így jogosan megszerzett hatalmi jelképpel, a Sárkánymedállal együtt Sub-Zero ereje addig sosem látott méreteket öltött, a klán pedig elismerte őt új vezérének.
Sub-Zero radikális újításokat vezetett be. Felhagyott a klán alvilági tevékenységeivel és Közép-Kínából egy elhagyatott szibériai templomba költöztette a Lin Kuei-t, majd mindent megtett, hogy a klánt a fény és a spiritualizmus ösvényére vezesse. Továbbá, hogy friss vért hozzon a Lin Kuei-be, harcművészeti tornát rendezett a tagjelöltek számára, amit egy Frost nevű, Sub-Zeróhoz hasonlóan szintén fagyasztóképességekkel bíró lány nyert meg. Sub-Zero maga mellé vette a lányt, hogy személyesen tanítsa, amire addig a klán Nagymestereinek történetében még egyszer sem volt példa. Frost azonban akaratos és megzabolázhatatlan diáknak bizonyult.
Sub-Zero a Szibériába költözés után igyekezett jó kapcsolatokat ápolni a világ rendfenntartó szerveivel nemhivatalos csatornákon keresztül. Igaz, így egyszer majdnem baj történt, amikor Sonya Blade, az amerikai Külvilág Felügyelő Ügynökség hadnagya és Frost összetűzésbe keveredtek, de a klán és a titkosszolgálatok információcseréje jelentősen megkönnyítette mindkét fél munkáját és jó alkalmat biztosított a nindzsák számára, hogy a jó ügy érdekében használják fel a tudásukat. És így értesült Sub-Zero arról is, hogy egy új külső világi fenyegetés, a Halálos Szövetség végzett Shao Kahnnal és Liu Kanggel is. Sub-Zero ismét felelt Raiden hívására, de ahogy az előző alkalommal is, ezúttal sem csatlakozott közvetlenül az isten csapatához, hanem a klán saját átjáróján át utazott a tanítványa társaságában a Külső Világba, azt remélvén, hogy a Szövetség elleni harc jó alkalom lesz arra, hogy fegyelemre tanítsa Frostot. A lány azonban a túloldalra érve szinte rögtön ellopta tőle a Sárkánymedált, ami Frost erejét is megnövelte, ám a lány képtelen volt uralma alatt tartani azt, és végül egész egyszerűen egy jégtömbbe fagyasztotta saját magát. Sub-Zero a tanítványa halála felett érzett gyásza miatt megfeledkezett a Halálos Szövetségről, és az elkövetkező napokat egy megfelelő sírhely kutatásával töltötte Frost számára. Ekkor talált rá egy rég kihalt faj, a kiromanták városára, melynek falai között megtudta, hogy az ő ősei is ennek a népnek a menekültjei voltak, és tőlük örökölte a fagyasztó képességét. A város temetőjében nyugalomra helyezte Frost testét, majd magára öltött egy ott talált páncélt, ősei hagyatékát, és elindult hazafelé.
A visszafelé vezető úton orvul rátámadt Mavado, de a páncéljától kapott erejének hála hamar legyőzte őt. Nem sokkal később pedig egy halálos sebet kapott vak emberbe, botlott, akinek sikerült hamar ellátnia a sebét. Az ezt követő heteket a harcos ápolásával töltötte. Miután a kardforgató, Kenshi, felgyógyult, együtt indultak vissza a Földre. Ugyan megpróbálta feltartóztatni őket egy másik harcos, Hotaru is, de végül sikeresen hazajutottak, és a túloldalon az útjaik elváltak egymástól.
A Lin Kuei központjába érve Sub-Zero egy sereg holttestbe botlott. Kiderült, hogy Frost nem halt meg, csak hibernálódott, és mialatt Sub-Zero Kenshit ápolta, visszajutott a Földre. A történtek miatt viszont megbomlott az agya, és mindenkiben ellenséget látott. Sub-Zero kénytelen volt egy jégtömbbe fagyasztani őt ismét, hogy megfékezze. Alig végzett viszont ezzel, amikor újabb ellenségek rontottak a klánra, ezúttal Noob Saibot, egy árnybirodalmi démon és az időközben újraaktiválódott és démonszerű erőket kapott Smoke képében. Sub-Zerónak egy idegen, Taven segítségével sikerült megszabadulnia a támadóktól, azok azonban elszöktek előre. A Nagymester, miután segített Tavennek rátalálni egy ősi ereklyére a templom mélyén, Noobék nyomába eredt az Árnybirodalomba. Ott azonban a párosnak sikerült rajta ütnie, és kis híján meg is ölték, de ekkor Sareena, Sub-Zero bátyjának egy régi ismerőse, akinek a fiatalabb testvér pár hónapja nyújtott menedéket egykori mesterei elől, megmentette őt és kiütötte Noob Saibotot és Smoke-ot. A harc során azonban visszaváltozott démonná, így Sub-Zero feleszmélve nem ismerte fel és megtámadta őt. Sareena elmenekült, Sub-Zero pedig visszavitte a két démont a klánközpontba. Nemrég tudta csak meg ugyanis, hogy Noob Saibot valójában a bátyja szelleme, aki csakugyan meghalt az utolsó földi Torna során, és Sub-Zero mindenáron rá akart találni néhai testvére lelkének maradványaira. Meg persze egykori barátját, Smoke-ot is szerette volna felszabadítani a lidérc által rábocsátott gonosz mágia alól. Tervéről azonban átmenetileg le kellett mondania, amikor hívást kapott Johnny Cage-től, hogy sürgősen menjen Shang Tsung szigetére, ahol sok más földivel együtt ő is értesült a közelgő Armagaddon csatájáról. Sub-Zero nem hagyhatott figyelmen kívül egy ilyen fenyegetést, ezért a többiekkel együtt Édeniába ment, hogy felkészüljön a Fény és a Sötétség erőinek ütközetére.

Mortal Kombat Armageddonos befejezése:

Blaze energiáinak és a Sárkánymedál erejének köszönhetően Sub-zero olyan hatalomra tett szert, amire egyetlen halandó sem még előtte. Nem is volt többé halandó, hanem egy jégisten. Egy hamis isten, akinek létét nem szentesítették az Idősebb Istenek, akik ezért meg is bízták a bajnokaikat, hogy végezzenek ezzel az új entitással.

 

Ismert kivégzések:

Jégkása (MKII, MK4/G, MK:SM, MK vs. DCU): Sub-Zero először teljesen megfagyasztja az ellenfelét, majd egy ütéssel darabokra töri a testét. Az MKII-ben a kivégzés két külön mozdulatsorból állt, és a játékosnak mindkettőt meg kellett csinálnia, ha be akarta fejezni a kivégzést. A Shaolin Monksban felütés helyett letépi a felsőtestet, az MK vs. DCU-ban pedig lerúgja azt.

Jéggránát (MKII, MK:SM): Sub-Zero egy gránát alakú jégtömböt készít magának, majd azt teljes erejéből az ellenfeléhez vágja, belülről robbantva fel őt. A Shaolin Monksban a kivégzés előtt még meg is fagyasztja az áldozatot.

Gerincropogtató (MK3, MK vs. DCU): A feje felé emeli ellenfelét, ott megfagyasztja, majd a fagyott testet kettétöri. Az MK vs. DCU-ban a földre hajítja az ellenfelet, ott töri szét.

Jéglehelet (MK3): Sub-Zero jéghideg levegőt fúj áldozatára, aki ettől halálra fagy, majd hátraesve darabokra törik.

Fejletépés (MK4/G): Sub-Zero a fejénél fogva kitépi ellenfele koponyáját és gerincét.

Csontozás (MK:DA): Sub-Zero megfogja áldozata gerincét, majd egy rántással kitépi egész csontvázát.

Fejtörő (MK:D): Két kivégzés kombinációjaként először halálra fagyasztja az áldozatot, majd letöri annak fejét. Ezután a fejet a testhez vágja, így mindkettő szilánkokra törik.

Hidegvérű fejezés (MK:D): Sub-Zero lefagyasztja ellenfele lábait, majd egy rúgással letöri azokat. Mikor az áldozat a fájdalomtól megpróbálna elmászni, ráugrik az áldozata fejére, szétlapítva azt.

Gerincfagyasztás (MK:SM): Sub-Zero megmarkolja ellenfele nyakát, majd megfagyasztja a gerincét. Végül kitépi azt a helyéből.

Egyéb:

Sub-Zero-baba (MKII): Sub-Zero elővesz egy róla mintázott babát.

Hóbarát (MK3): Sub-Zero egy hóembert készít magából.

Jegesmedve (MK3): Sub-Zero átváltozik egy jegesmedvévé és halálra tapossa az áldozatot.

Önhibernálás (MK:D): Sub-Zero egy jégtömbbe fagyasztja magát, majd amikor eldől, szilánkokra törik.

 

Érdekességek:

 • Neve szó szerint „fagypont alatt”-ot jelent.
 • Scorpion az MKII után Sub-Zero titokzatos őrangyala lett volna, de aztán ezt átírták, hogy egyszerűen csak nem akarja bántani.
 • Eredetileg az MK3 után egy sebhely lett volna a jobb szeme alatt, de az MK4 és az MK:DA játéktermi változatából ezt véletlenül kifelejtették, ami miatt sokan azt hitték, hogy a régi Sub-Zero tért vissza. Később a többi verzióban visszakapta a vörös sebhelyet, ami később kékre változott, majd az MK:D magyarázata szerint az az idő múlásával egyszerűen eltűnt.
 • Sok rajongó úgy véli, hogy a sebhelyet Scorpion okozta. Ezt sosem erősítették meg, bár a Shaolin Monks szerint valójában Kung Lao vágta meg az arcát. Viszont a MK:SM sztorija nem számít hivatalos történetfonalnak a rengeteg történeti- és jellemátírás miatt.
 • Sub-Zero az egyetlen karakter a sorozatban, akin meg is látszik az idő múlása. Míg mindenki ugyanúgy néz ki, mint 5-10 évvel ezelőtt, amikor először felbukkantak, Sub-Zero időközben megőszült, a bőre fakóbb és ráncosabb lett. Bár lehet, hogy mindez csak a Sárkánymedál hatása nála.
 • Mivel a Sub-Zerót alakító színészek mind amerikaiak voltak, így a játékosok joggal érdeklődtek, hogy egy kínai nindzsának miért van kaukázusi kinézete. Ezt később az amerikai anyával magyarázták meg, a további részekben pedig igyekeztek egy kevert ázsiai-kaukázusi kinézetet adni neki.
 • Sub-Zero a MK3-ban maszk nélkül jelent meg. Ezzel akarta a Midway eloszlatni azokat a pletykákat, hogy az egész testvérek-sztori csak elterelés, valójában mindig is egy Sub-Zero volt. Később behozták az idősebb Sub-Zero = Noob Saibot történetvonalat is, ami végleg eloszlatta a pletykákat.
 • Bár nem mindig ugyanaz a személy viselte ezt a kódnevet, de a Sub-Zero nevű karakter az egyetlen olyan szereplő, aki minden Mortal Kombat-játékban játszható karakter - a nem a fővonalba tartozó Special Forcest leszámítva.
 • Sub-Zerónak eredetileg kék szeme volt, de ez a Sárkánymedál megszerzésekor világító fehérre változott, hogy ezzel is kifejezzék megnövekedett erejét.
 • Sub-Zero Animalityje az MK3-ban egy jegesmedve. Érdekes, de miután ez az előzetesekből kiderült, sok rajongó felfedezni vélte ezt az MKII-ben is. Valószínűleg ezek az emberek egy kicsit *túlságosan* is sokat játszottak akkoriban az MKII-vel...
 • Bár valódi fajának neve és eredete elég későn derült ki a sorozat folyamán, ez rögtön megindította a spekulációkat: sokak szerint a kiromantákat is Shao Kahn irtotta ki, akárcsak Reptile népét, a szaurinokat, hasonló okok miatt. Szárnyra kaptak olyan hírek is, hogy talán egész családok menekülhettek a Földre új vérvonalakat alapítva. Ez eddig semmilyen megerősítést sem kapott, mindez idáig Sub-Zero és Frost családja az egyedül ismert kiromanta nemzedék a Földön és a többi birodalomban.
 • Az MK4/Goldban a jégklón támadás kivitelezésekor Sub-Zero azt kiáltja, hogy „toque el hiel”, ami spanyolul azt jelenti, hogy "érintsd meg a jeget". A sorozatban többször is előfordulnak a spanyol nyelvvel kapcsolatos furcsaságok.
 • A Mortal Kombat Trilogy Nintendo 64-es verziójában csak egy Sub-Zero szerepel, méghozzá a klasszikus kinézetű fajta. Viszont ő képes mindkét verzió támadásaira, a földre fagyasztásra szintúgy, mint a jégesőre. Ez valószínűleg az N64-kazetták szűkös memóriája miatt történt így. A figura története egyébként az MK3-as Sub-Zeroé. A Playstation és a PC verziókban már mindkét Sub-Zero jelen van.
 • Bár a Trilogyban szerepel az „új” és a „klasszikus” Sub-Zero is, és mindkettő karakternek van saját végtörténete, valójában az utóbbi csak azért szerepel benne, mivel a Midway a Trilogyban vissza akarta hozni az összes addigi karaktert, minden formájukban. Sub-Zerót azért nem rejtették el négy másik "régi változattal" szemben, mert ő volt és még mindig ő a legnépszerűbb szereplő az MK történetében. Ennek ellenére az idősebb Sub-Zero = Noob történetvonal hivatalos megjelenéséig makacsul tartotta magát a rajongók között az az elképzelés, hogy az öregebb Sub-Zero visszatér a sorozatba és leváltja az öccsét.
 • Sub-Zero ihlette a World Champioship Wrestling egyik pankrátorát, Glaciert. Egy karatebajnok, Ray Lloyd viselte ezt a nevet.
 • A fegyvere eredeti neve "kori blade". A kori valójában egyszerűen csak jég, japánul.
 • Mint ismert, bátyja nemeziséhez, Scorpionhoz köthető az MK egyik leghíresebb hangeffektusa, Dan Forden "Toasty!"-ja. Azonban Sub-Zero is kapott egy hasonlót. A neve Frosty!, és az MK3/UMK3-ban bukkan fel akkor, ha valaki öt százalékos életenergia alatt van (vagyis emgjelenik a Danger felirat), és így fagyasztják meg.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta