Ki van itt?

Oldalainkat 758 vendég és 0 tag böngészi

Ősi és nem olyan ősi istenek

Tárgymutató:
Asmodeus Damballah N'Garai
Atum Gaea Oshtur
Azazel Haláltalanok Ru'Tai
Baphomet Ikthalon Satannish
Blackheart Lucifer Shuma-Gorath
Chthon Marduk Kurios Szét
Dagoth Mephisto Zarathos

A démonok eredete (Avagy, őket milyen elborult gólya hozta?)
Történetünk akkor veszi kezdetét, amikor az első egysejtű életformák (nem az emósok) megjelentek a Földön. Már ekkor is léteztek az univerzumban nagy hatalmú lények, és közülük az egyik, Demiurge, úgy döntött, saját életesszenciáját szórja szét a Föld légkörében. Demiurge beavatkozása nemcsak a földi élőlények fejlődésére volt drasztikus hatással, de kialakult az emberfeletti hatalmú entitások egy új csoportja is a bolygón, akiket Ősi Istenekként vagy Idősebb Istenekként is (Elder Gods) ismerünk. Az új faj néhány képviselője a későbbiek folyamán mutálódott és ők lettek azok, akik a démon jelzőt viselik. Legjelentősebb tagjai a démonok fajának Belathauzer, Chthon, Szet és Gibborim. Joggal merülhet fel a kérdés bennetek, hogy akkor mi a tosz van Luciferrel, a bukott angyallal, a keresztény hitvilág rosszfiújával? Nos kedves gyermekeim az Úrban, ő és még a Marvel-univerzum jó pár „démona” földönkívüli, vagy úgy helyesebb, hogy kozmikus entitás. De erről majd később. Lássuk először az Ősi Isteneket (Elder Gods). 

Ősi Istenek vagy Idősebb Istenek (Elder Gods)

Az Ősi Istenek a modern világ istenségeinek és a későbbi földi démonoknak az előfutárai. Chthon volt az első közülük, aki a misztikus energiákat tanulmányozni kezdte, és szintén ő volt az, aki lefektette a fekete mágia alapjait. Gaea látva Chthon sötét mesterkedéseit a fehér mágia szakavatott művelőjeként a Föld védelmezője és az élet megóvója lett. Szét vagy Szet a halál isteneként közismert főleg az egyiptomi világban, és leszármazottai azok, akiket a szó szoros értelmében véve ördögi lényeknek nevezhetünk. Oshtur istennő a csillagok közé menekült az Ősi Istenek bukásakor, és ő nemzette Agamottót, az első Ősvarázslót, a mágikus Vishanti egyik tagját.
Az első, aki rájött arra, hogy mások életenergiájának elvonásával nagyobb hatalomra tehet szert, az Szét volt, aki nem tökölt sokat, mindenkit legyilkolt maga körül, és áldozatai vére őt erősítette. A rengeteg halál, amelynek felelőse volt, lassacskán átváltoztatták őt és teljesen deformálódott. A többi isten sem tétlenkedett. Nem törődve az esetleges következményekkel egymás torkának ugrottak, és a nagyobb hatalom reményében egymást öldösték. Ahogy egyre többet és többet öltek, úgy vágytak még inkább a hatalomra és az erőre, míg végül teljesen kifordultak önmagukból.
Sokuk romlottá és gonosszá vált, és már nem elégítette ki őket, hogy társaikat mészárolják le, hadat üzentek az egész világnak. Szokásukká vált a kannibalizmus is. Amikor az egyik istenség legyőzte a másikat, az ereje elszívása mellett a legyőzött testét is bekebelezte. Évmilliók teltek el az istenek belső háborújával és a végére már csak Gaea maradt tiszta és ártatlan, az egyetlen, aki nem vette ki a részét a vérfürdőből.

atumAtum
Első megjelenése: Thor Annual 10. (1982)
Gaea félelemmel telve figyelte, ahogy a többi isten vérbe borítja a világot, ezért megkereste Demiurge reinkarnációját, akitől gyermeket szült, Atumot, aki arra tett fogadalmat, hogy megtisztítja a világot az elkárhozott istenektől. Atumtól tartva Chthon minden sötét mágiáját egybegyúrta és lejegyezte egy könyvbe, amelyet Darkholdnak nevezett el (erről bővebben szintén később).
Atum megkezdte küldetését, és az Ősi Istenek rémálma lett. Annyit pusztított el belőlük, amennyit csak tudott, de ő is megszenvedte ezt. A sötét energiák, amelyeket elnyelt, őt is átváltoztatták és maga is szörny lett, Demogorge, az Istenölő. Az Ősök rettegtek Atum hatalmától, és akiket nem pusztított el, azok más dimenziókba menekültek. Chthon érezte, hogy számára is közel a vég, ezért a Darkhold tekercseit szétszórta a Földön. Szét szemtanúja volt Chthon bukásának és úgy döntött, megszerzi magának a tekercseket. Az Ősi Istenek Gaea kivételével mind elbuktak, ő pedig az élet védelmezőjeként a Földanya lett.
Demogorge feladata végeztével felszabadította az általa elnyelt hatalmas energiatömeget és visszaváltozott Atummá, aki a Föld napjában tért nyugalomra. Ez az energiatömeg, amely Atum testéből kiszakadt, vándorútra kelt az univerzumban, majd egy évezreddel később visszatért, és az új istenek teremtője lett: ebből az energiából született Nun, Ouranus és Buri, akit az Asgardi leírásból már ismerhettek.
Hogy tovább táplálja saját életerejét, Szét a primitív földi világ teremtményeinek életerejét csapolta meg, vagyis a dinoszauruszokét, amelyek ekkor a bolygó uralkodó életformái voltak. Ugyanakkor Szét saját sötét erejét is elvetette ezekben a lényekben. Gaea figyelmét nem kerülte el, hogy Szét erőszakosan beleavatkozik a földi lények természetes evolúciós folyamatába. Miután úgy látta, hogy a dinoszauruszokat menthetetlenül megmérgezte Szét, ezért az elpusztításuk mellett döntött és kiirtotta a dinókat, hogy helyüket átvehessék az emlősök mint domináns faj. Szét persze próbálta megakadályozni ezt és egy hatalmas kígyó képében lecsapott rá. Gaea segítségül hívta fiát, Atumot, hogy megvédje őt. Atum lesújtott Szétre, aki ezután képtelen volt visszaváltozni a kígyó alakjából. A harc Atum győzelmével zárult, Gaea eltörölte a dínókat és a Föld új urai az emlősök lettek.
Vissza a tárgymutatóhoz.

chthonChthon
Első megjelenése: Marvel Chillers 1. (1975)
Chthon, akárcsak húga Gaea, a Föld védelmező istenének feladatait látta el, de sötét természete felerősítette benne a hatalomvágyat, és végül egy rideg, számító és velejéig romlott démonná vált, vagyis a világ első parlamenti képviselőjévé. Mikor az Ősi Istenek bukása elkerülhetetlenné vált, Chthon elmenekült, de a már említett Darkhold tekercsekben nyomokat hagyott maga után, hogy követői rálelhessenek, és ő egyesítve seregeit visszavághasson egy alkalmasabb időben.
Chthon egy kies dimenzióba tette át főhadiszállását, de itt sem tétlenkedett. Létrehozta az N'Garai démonok faját, hogy őt szolgálják, és sokáig kizárólag rajtuk keresztül érvényesítette hatalmát a Földön. Beavatkozásai a földi világba felkeltették a fővarázsló, Doktor Strange figyelmét is, aki felkészülten várta a vele való csatározást. Ám Chthon sikerrel vette fel ellene a harcot, és mély lelki gyötrelmeket okozott Strange-nek.
Vissza a tárgymutatóhoz.

gaeaGaea
Első megjelenése: Giant-Size Avengers 4. (1975)
Gaea az Ősi Istenek tagjaként legelőször lépett a Földre, jóval azt megelőzően, hogy kialakult volna rajta a ma ismert értelmes élet. Ő és bátyja, Chthon voltak azok, akik a Föld ma ismert geológiai kialakulását elősegítették. Gaeát (és a már korábban távozott három vishantit) kivéve minden Ősi Isten idővel démonná torzult és kirobbant a hatalmi harc. Gaea fiát, Atumot állította csatasorba és ők ketten megküzdöttek a legrémesebb erőkkel, a gonosszá vált Chthonnal de még az Égiekkel is.
Az Ősi Istenek bukása után több ezer év kellett ahhoz, hogy a második generációs istenek megjelenhessenek a Földön és a zsebdimenziókban, de Gaea mindvégig a Föld védelmezője maradt és féltőn óvta az emberiséget. Gaea az istenek pantheonjában többször is felbukkant, és általában valamely erős harcos szülőanyjaként láthattuk viszont. Odin párjaként - mint Jord - ő volt a hatalmas Thor szülőanyja.
Vissza a tárgymutatóhoz.

oshturOshtur
Első megjelenése: Strange Tales 120. (1964)
Oshtur adott életet Agamottónak, aki aztán az egyik első varázsló lett. Oshtur már azelőtt elhagyta a földi világot, hogy társai démonokká változtak volna, így Gaea mellett őt sem érte a degenerációs hatás. Hogy pontosan mikor távozott el a Földről, rejtély, de biztosan több mint 1 millió évvel ezelőtt. Ő és társa, Hoggoth, még az ismert Marvel-univerzum határait is elhagyták, és egy idegen, távoli dimenzióban telepedtek le, itt született meg Agamotto is. Ő, gyermeke és társa, Hoggoth alkotják hárman a Vishantit. Hogy pontosan mi is az a Vishanti, nehéz megmondani, leginkább egy erős szövetségnek lehet nevezni, amely a gonoszság ellen harcol. Ugyanez a neve a hármak által írt Könyvnek, amely a fehér mágia tárháza, és ami a Darkhold ellenpontozására készült. A Vishanti Könyv egy különleges pecsétzárral van ellátva, így mindig csak a Föld legfőbb varázslója olvashat bele, jelen esetben Doktor Strange. Oshtur maga csak az ősi egyiptomi időkben tért vissza a Földre, ahol nemessége és tisztasága miatt az Igazság istennőjeként tisztelték.
Vissza a tárgymutatóhoz.

setSzét (Szet)
Első megjelenése: Conan the Barbarian #7 (1971)
Miután az Ősi Istenek elbuktak, Szét a Nagy Kataklizma napjaiban meghátrált és így a győzelem Gaeaé lett. Ám Szét sötét terveit tovább szőtte, és az elvonultságban létrehozta a gyíkembereket (Serpent Men) akik a Hüllőkorona segítségével óriási hatalomra tettek szert a sátáni mágia révén. Hamarosan megjelentek mellettük az Szét alkotta démoni lények (nem démonok, csak javarészt átalakult emberek) új osztályai, a hárpiák, a pók-emberek és a farkasemberek, akik mind az emberiség vérére szomjaztak. Ám az emberiség végül felülkerekedett rajtuk és létrehozták a Hét Királyságot, majd megkezdték civilizációjuk fejlesztését. Ez nem tetszett a hatalmas varázslónak, kinek neve Thulsa Doom, és Szét követőivel szövetkezve háborút indított, amely során emberi életeket áldoztak fel a sötét istenségnek. Szét volt az, aki megalkotta a Midgardi kígyót is, amelyet amolyan végső fegyvernek szánt az emberiség ellen. Az Égiek támadásakor a Korona eltűnt és évezredeken át nem látta sem emberi, sem démoni szem. Végül egy ember találta meg időszámításunk szerint 1920-ban, az amerikai Paul Destine, aki egy ásatáson lelt rá. Destine felismerte a Korona hatalmát és felesküdött az őrzésére. A Korona varázsereje mélyálomba helyezte őt, amelyből kortalanul ébredt 1958-ban, amikor Szét utasítására a Neptunusz-hívők megtámadták őt, hogy visszaszerezzék az ereklyét. Destine visszaverte őket és újra álomba merült.
Vissza a tárgymutatóhoz.

Ördögök
Számos démoni lény tanyázik abban a dimenzión kívüli realitásban, amelyet mi, földi emberek, nemes egyszerűséggel pokolnak hívunk. A démonok, akik itt élnek, a másodosztályú démonok, és kedvenc hobbijukkal foglalatoskodnak - ami nem éppen a képregénygyűjtés vagy a minigolf, hanem az emberi lelkek végtelen kínzása. Sokukra illik a Sátán jelző is. A Marvel-univerzumban nincs Sátán, hanem több olyan entitás, akikre ráaggatják a Sátán nevet mint rémtetteik jelzőjét: ők a Sátáni Kör.
Eredetük elég változó és rejtélyes, legtöbbjük a saját vallási pantheonjuk bukott angyala vagy istenei, mások az Ősi Istenek degenerált utódai. Őket kisebb rangú démonok és más talpnyalók szolgálják, gyakorta halandó emberek vagy félvérek. Egyvalami közös bennük, hogy óriási hatalmak birtokosai, és ezért komoly fenyegetést jelentenek minden haladó világra. Nézzük most őket a teljesség igénye nélkül sorban:

asmodeusAsmodeus (Azmodeus, Lord Asmodeus, Asmodiar)
Első megjelenése: Ghost Rider 53. (1981)
Eredetileg Asmodeus egy angyal volt, aki csatlakozott Lucifer lázadó seregéhez az Isten elleni mennyei hadjáratban. Asmodeus - csakúgy mint Lucifer - a bukottak sorsára jutott, és eltorzulva levétetett a pokolba, örök nyomorúságra. Itt Lilith párja lett, akivel rengeteg démoni utódot nemzettek, köztük az adóellenőröket is. Ezen torz leszármazottak legtöbbjét a mennyei hadak levadászták.
Jelen korunkban Asmodeus ki akarta terjeszteni a hatalmát a földi világra is, de mielőtt ezt megtehette volna, szembe kellett néznie egy erős harcossal, aki terrorizálta és kivégezte azokat a botor démonokat, akik a Földre tették patás lábukat. Ez a hős természetesen a Szellemlovas volt. Asmodeus megtudta, hogy a Lovas összekapcsolódott egy földi emberrel, ezért felfogadta Tabicantra boszorkányt, hogy kiirtsa a Lovas emberi énjét, vagyis Johnny Blaze-t. Az emberi oldal halálával Asmodeus már könnyűszerrel a maga oldalára állíthatta volna a Lovast. Csakhogy, ahogy az már lenni szokott, a démon rácseszett, mert Tabicantra beleszeretett Johnny-ba, és saját életét feláldozva mentette meg a férfit Asmodeus orgyilkosától, V'Zarr-Thantól. Asmodeus persze nem tett le a Lovas és Blaze likvidálásáról, ezért egy újabb démoni gyilkost uszított rá, Rhz'arrt, aki elfogta és Asmodeus színe elé vitte Blaze-t. Asmodeus egy ördögi rituálé során akarta kiirtani a Lovasból Blaze-t, ám a Szellemlovas erősebbnek bizonyult, kitört a démon fogságából és pokoltüzével megperzselte a seggét. Asmodeus kénytelen-kelletlen visszaengedte Blaze-t a Földre.
Asmodeus tovább szőtte őrült terveit a Lovassal kapcsolatban, és ezek megvalósítása érdekében összefogott Mephistóval. Sikerült is elkülöníteniük Blaze-től Zarathos szellemét, aki ugyebár maga a Szellemlovas esszenciája, de még így is kevés volt Asmodeus ereje és megint ráfázott. Asmodeus nemsokára megerősödött, és miután a kis Franklin Richards elseggelte Mephistót, ő lett a Pokol dimenziójának új ura. Asmodeus feltámasztotta Drakulát, a vámpírt, majd annak teljes erejét átadta egy földi embernek, Gregor Smirnoff professzornak, aki új szektát alapított, amely Asmodeus szolgálatába állt itt a Földön. Később, Mephisto visszatértével, az egész banda eltűnt a süllyesztőben.
Vissza a tárgymutatóhoz.

azazelAzazel
Egyéb ismert nevei: Semihazah, Duma, Keriel, Mastema, Beliar, Gadreel, Beelzebub, Sátán, a piros Teletubbie
Első megjelenése: Uncanny X-Men 428. (2003)
Azazellel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy ő nem a szó legszorosabb értelmében véve démon. Ő annak a Neyaphem nevű mutáns fajnak a tagja, akik démoni külsővel és erőkkel rendelkeznek, de nem az Ősi Istenektől származnak. Azazel a legősibb mutánsok egyike. Nem a legelső mutáns, de minden bizonnyal benne van az első tízben. Amikor legelőször tudomást szerezhettünk a létezéséről, éppen Mephistóval csapott össze a „Sátán” címért. A Pokol dimenziójának Sátánja egy rang, olyasmi, mint a legfőbb démoni hadúr. Minden démon őt szolgálja közvetve vagy közvetlenül, és a Sátán zsarnokként uralkodik rajtuk. Na, szóval ott tartottam, hogy Azazel éppen az aktuális főnökkel, Mephistóval küzdött a rangért, ám Mephistó nem várt segítséget kapott egy csapat mutáns lénytől, akik úgy néztek ki, mint az angyalok. Megjegyzendő, hogy Azazel épp ezért amikor szembekerült később az X-Mennel, kapásból megutálta az Angyalt (Warren Worthington).
Azazel volt az egyedüli, aki az utolsó pillanatban még el tudott menekülni, hála teleportáló képességének. Ekkor határozott úgy, hogy teherbe ejt egy földi asszonyt, és ez a gyermek lesz majd a kapocs a démonok világa és a Föld között. Azazel terve szerint az új generációs mutánsok a vezetése alatt leigázhatták volna Mephistót és az angyali lényeket. Azazel megismerkedett Németországban egy Christian Wagner nevű báró feleségével, aki ki más is lehetne, mint Rejtély (Mystique). Mivel Christian képtelen volt gyermeket nemzeni, meg úgy egyébként nem volt nagy lepedőakrobata sem, Rejtély Azazel bűvkörébe került, aki belezúgott, mint fék nélküli kocsi a szakadékba. Rejtély sokáig hezitált férje és Azazel között, de végül odaadta magát a démoni mutánsnak, aki be is zavarta a macit a málnásba. Rejtély teherbe esett Árnyékkal (Nightcrawler/Kurt Wagner).
Rejtély ezután megölte férjét, mert az rájött a félrelépésre. A dühös falusiak, amikor megtudták, hogy a szeretett földbirtokost megölték, ráadásul az úrnő egy démoni külsejű babának adott életet, kicsit túlreagálták a dolgot és rárontottak Rejtélyre. Na, ezután szép kis hajsza kezdődött a nő és gyermeke után, vasvillákkal meg lobogó fáklyákkal, amit csak akartok. Rejtély, mivel alakváltó ugyebár, felvette az egyik falusi alakját, és magát mentse, ledobta gyermekét egy szikláról, majd amilyen gyorsan csak tudott, elmenekült még a környékről is.
Miután Rejtélyt és gyermekét is halottnak vélte, Azazel tucatnyi más asszonyt is teherbe ejtett, akik felnőttként feláldozták magukat apjukért a Démonok Szigetén (Isla Des Demonas), hogy Azazel az ő életerejük felhasználásával átjárót nyithasson a démonok világából a Földre. Az áldozati bárányokhoz akaratukon kívül csatlakozott Árnyék, és Azazel egy genoshai fia, Abyss is. Az X-Men Kurt nyomát követve megtalálta őket és összecsaptak Azazel seregével. Az X-ek Árnyékon kívül Azazelnek két gyermekét is megmentették, Abyss-t és Kiwi Blacket, Azazel pedig eltűnt a szem elől.
Vissza a tárgymutatóhoz.

baphometBaphomet
Első megjelenése: Marvel Spotlight 15. (1974)
Daimon Hellstromot Katherine Reynolds kérte fel egy sátánista szekta utáni nyomozásra, amely a feltételezések szerint a Gateway Egyetem környékén tevékenykedett, és ártatlan fiatalok eltűnéséért tehető felelőssé. Daimon rájuk is bukkant, amikor a szekta éppen egy sátánista rituálé bemutatását végezte. A szekta vezetője a Sátán leghűségesebb és legerősebb alattvalója, Baphomet volt. A démon az egész szektát szárnyas démonokká változtatta, és a túlerővel szemben Hellstrom tehetetlen volt. Később azonban újra összecsaptak és a démonvadász visszaűzte őt a Pokolba.
Vissza a tárgymutatóhoz.

blackheartBlackheart, a Feketeszív
Első megjelenése: Daredevil 270. (1989)
Feketeszív a démonok egyik pokolbéli dimenzióját uraló hadúr, Mephisto fia. Azon kevesek, akik túlélték a vele való találkozást, egy hatalmas, sötét bőrű, humanoid külsejű lényről számoltak be. Feketeszív már puszta megjelenésével káoszt és pusztulást eredményez. Mephisto „fia” nem úgy született, ahogy az élőlények általában, őt a gonoszság és a gyűlölet szülte, első materializálódásának színhelye pedig egy csendes amerikai kisváros, Crown's Hill volt, ahol azonnal eluralkodott a rettegés. Feketeszív első feljegyzett megjelenése azután történt, hogy egy fiatal nőt, név szerint Abigail Housmant, brutális kegyetlenséggel meggyilkolták 1658-ban a fent említett városban. A halott nő vére órákon át szivárgott a talajba, és Feketeszív e vértől mocskos földből kibújva látta meg a napvilágot. A város azóta is tragédiák és gyilkosságok színtere. Mephisto napjaink New Yorkjába küldte Feketeszívet, feladatul egy hős lelkének megszerzését tűzte ki. Feketeszív talált is egy ilyet a Fenegyerek személyében, aki azonban keményebb dió volt, mint azt a démon gondolta volna. Feketeszív közel állt ahhoz, hogy megölje a hőst, de a viadalba avatkozó Pókembernek köszönhetően sikerült a démont elkergetni. Feketeszív azóta is számos álarcos kalandor életét megkeserítette már, legnagyobb ellenfele pedig nem más, mint a Johnny Blaze, a Szellemlovas.
Vissza a tárgymutatóhoz.

dagothDagoth
Első megjelenése: Marvel Premiere 7. (1973)
Dagoth a másodosztályú démonok egyike, és azon belül is olyan, aki általában valamely nagyhatalmú démon szolgálatában áll. Ő, vagyis Dagoth, az egyik legkegyetlenebb démont szolgálja, kinek neve Shuma-Gorath.
Évezredekkel ezelőtt Dagoth magas rangú szerzetes volt Kalumesh városában, és nem azok közül a csuhások közül való volt, akik adományokat gyűjtenek, valamint a szeretetről és egyenlőségről prédikálnak. Dagoth nevéhez véres és kegyetlen emberáldozatok és ördögi rituálék fűződtek, a város lakosai pedig majd összetojták magukat, ha szóba került a neve. A várost és Dagothot egy hatalmas árhullám söpörte el, de legendája és rémtettei fennmaradtak. Így jutunk el modern korunkig, amikor is egy Henry Gordon nevezetű ember elkezdett kutatni Dagoth munkássága után. Vakmerősége odáig vezette, hogy búvárruhába bújt és mélytengeri kirándulása során felfedezte Kalumesh ősi romjait a víz alatt.
Csakhogy pechjére magát Dagothot is megtalálta, aki a fekete mágia segítségével mélyálomba helyezte magát és a tenger fenekén szunnyadva várta a feltámadást. Dagothot ezután Doktor Strange győzte le és száműzte egy ismeretlen dimenzióba, ahonnét sosem térhet vissza (bár erre azért ne vegyünk mérget).
Vissza a tárgymutatóhoz.

damballahDamballah (Dan-Ayido-Hwedo)
Első megjelenése: Dracula Lives 2. (1973)
Dam-Ayido a vudu istenségek pantheonjának univerzumából származik, az Alából. Azok között is inkább kisebb istenségnek számít, de ennek ellenére itt a Földön jó nagy katyvaszt tudott okozni a 16. században. Miután rabszolgasorba kényszerítette a Karibi-térség számos szigetének őslakosságát, megkísérelte a nyugati civilizációra is kiterjeszteni hatalmát, ezért felvette a Damballah nevet, és főleg Haiti környékén terjeszteni kezdte a vudu szertartásokat.
Vissza a tárgymutatóhoz.

ikthalonIkthalon
Első megjelenése: Marvel Spotlight 14. (1974)
Ikthalon az állandóság szimbóluma, és azok hódolnak neki, akik ellene vannak minden változásnak. Épp emiatt fordult hozzá a Gateway Egyetem egyik professzora is, aki elkeseredésében idézte meg a démont. A prof a modernizáció jegyében végrehajtott változtatások ellen emelte fel szavát, de mindenki körberöhögte és maradinak titulálták. Több se kellett a professzornak, megidézte a tömör jégtestű borzadályt. Doktor Strange, aki a kopogó szellemek fokozódó aktivitása miatt a környéken vizsgálódott, összeakadt a démonnal, de aki végül legyőzte, az Daimon Hellstrom volt, aki pokoltüzével megolvasztotta a lény testét. Ikthalon persze nem pusztult el, csupán elszunnyadt arra az időre, amíg nem hívja újra valaki.
Vissza a tárgymutatóhoz.

luciferLucifer
Első megjelenése: Marvel Previews 7. (1976)
Lucifer valódi eredete homályos és több vallási kérdést vetne fel, mint amennyire meg tudnánk válaszolni. Vele kapcsolatban legyen elég annyi, hogy valaha angyal volt, aki a mennyei hadakat a Földre vezette, ahol összecsaptak az N'Garai démonokkal. Ő és néhány követője a sikeres hadjárat után fellázadt a keresztény hitvilág Istene ellen, aki haragjában száműzte őt és hadnagyait, Belzebúbot, Kazannt, Malachit, Oliviert, Pazuzut és Xaphant egy másik realitásba, a Pokolba. Ő lett a Pokol első ura és a Hazugságok Hercege. A Pokol persze nem a kiváló klímájáról és a fejlett turisztikájáról híres, így Lucifer és a Bukottak szép lassan elkezdtek átváltozni, levetették angyali külsejüket, degeneráltak és torzak lettek, mint egy főiskolás kolesz a gólyabál után. Az átváltozás először a mély keserűséget hozta elő belőlük, ami aztán bosszúvággyá vált. A Menny és a Pokol harcába egy harmadik fél is csatlakozott, a Szellemlovas. Lucifer, csakúgy mások, úgy próbálta elintézni a Lovast, hogy az emberi énjét igyekezett megtörni és elpusztítani. Lucifer még saját ördögi kezével is megkísérelte kiszorítani a Lovasból a lelket, de elbukott vele szemben, miután a Lovas segítséget kapott Istentől, aki Zadkiel arkangyalt küldte el hozzá erősítésként. Lucifer visszaoldalgott a Pokolba, ahol örök kínzás lett az osztályrésze büntetésből a felsülésért.
Megjegyzés: A Marvel Univerzumában két karakter is ismert Lucifer néven, Az egyikük a most leírt démon, a másik viszont egy földönkívüli faj, a Quists ügynöke. A fajt Arcane néven is ismerjük. Ez utóbbi Lucifer főként az X-Mennel és a Bosszú Angyalaival balhézott össze több alkalommal is.
Vissza a tárgymutatóhoz.

mardukMarduk Kurios
Első megjelenése: Marvel Spotlight 13. (1974)
Marduk Kurios egy magas rangú démon nagyúr, aki a pokol egyik realitását uralja. Mint sok más démont, úgy őt is tévesen illetik a Sátán jelzővel, ő csupán Lucifer és Mephisto után következik a rangsorban. Az ősi sumérok találkoztak először vele, amikor démoni seregeivel megtámadta a Földet. Rajtaütése olyan jól sikerült, hogy több évszázadon át egyeduralkodója volt a földi világnak. A későbbiekben persze kiűzték őt, de emberi alakban visszatért a modern korban és a Hellstorm család nemzője lett. Titokban feleségül vett egy embernőt, Victoria Wingate-et, akivel a Tűztavakhoz költöztek Massachusetts államban. Victoria itt adott életet előbb Daimon névű fiának, majd Satana nevű lányának. Marduk azonban rá kellett, hogy jöjjön, fiát nem érdeklik a sátáni praktikák és a család sötét hagyatéka ellen lázad. Marduk ezért lánya képzését kezdte meg. Victoria, akinek fogalma sem volt férje démoni mivoltáról, sokkos állapotba került, mikor rájött a titokra. Victoria élete hátralévő részét bolondokházában töltötte, ahol naplót vezetett, amelyet fiának szánt. Tudta, hogy egyedül fia lesz képes szembeszállni Mardukkal.
Mikor Daimon betöltötte a 21. életévét, apja meghívta őt magához, és kérte, foglalja el helyét az oldalán, osztozzon vele a démoni erőkön és a végtelen hatalmon. Daimon azonban szembefordult apjával ahogy az várható volt, és ellopta Marduk Netheranium szigonyát, amely a démon erejének kulcsa volt. Az igazi háború apa és fia között ekkor kezdődött.
Vissza a tárgymutatóhoz.

mephistoMephisto
Első megjelenése: Silver Surfer 3. (1968)
Mephisto minden démon közül a leghatalmasabb, eredete pedig ismeretlen. Ősidők óta a Pokol nevű realitás tejhatalmú ura. A földi halandók őt tekintik az abszolút, vegytiszta gonosznak, a Sátánnak, ha úgy tetszik, aki a bűnösök lelkét örökké tartó kínzásokkal sanyargatja, például Ben Stiller filmjeivel, melyeknek mind ő volt a producere. Hát nem egy Disneyland az öreg, az biztos. Mephisto maga is gyakorta tetszeleg az emberek által róla elképzelt alakban, vérvörös testű, patás lényként, de valódi formája ismeretlen számunkra. Teljes neve Mephistoteles, amely nevet Faust legendáiból vette át. Eredeti neve szintén ködbe vész, de legtöbbször Sátánként emlegetik (de mint ti már tudjátok, ez inkább amolyan rang, mintsem név a Marvel-univerzumban, és a démonok mindenkori ura viseli). Mephisto tehát nem a bibliai értelemben vett Sátán, még csak a keresztény hitvilághoz sincs köze, ha létezik is „igazi” Sátán, a megjelenésére a Marvel világában még várni kell.
Mephisto udvartartása alacsonyabb rendű démonokból áll, akik vagy született démonok, vagy halandó emberi testbe kényszerítettek (mint a Szellemlovas), vagy olyan halandó emberek, akik a varázslás és a mágia révén léptek kapcsolatba vele és ajánlották fel életüket. Az elhaltak lelkét is megtaláljuk seregének soraiban, de nem a bűnösökét. Mephisto nagyobb kéjt és kihívást érez, ha tisztességes ártatlan lelkeket toboroz maga köré, akiket saját sötét lényével fertőz meg és így csábít át. Ebből a szempontból hasonlít egy marketingtanárra. Mephisto nem csak a földi világból szerez lelkeket, hanem az egész galaxis az ő játszótere. Rabigájába kényszerítette már egy-egy alkalommal a csillagvándor Ezüst Utazót, de még a hatalmas Thort is. Mephisto hatalma és ereje emberi mércével felfoghatatlan.
Vissza a tárgymutatóhoz.

satannishSatannish
Első megjelenése: Doctor Strange 174. (1968)
Satannish rettentő hatalmú másodosztályú démon, de külön érdekesség vele kapcsolatban, hogy nem az Ősi Istenek, hanem egy a Sötét Dimenziót uraló mágikus hatalmú entitás, Dormammu leszármazottja, vagy inkább teremtménye. Az, hogy mégis felküzdötte magát a másod osztályú démonok közé, csak még inkább mutatja erejét és kegyetlen természetét. Eredetileg egy misztikus, alaktalan massza volt, sok önálló tudatból összegyúrva. Ez a massza akkor jött létre, amikor Demiurge megküzdött az Ősi Istenekkel. Majd ez a rengeteg tudat az egység érdekében összeállt egyetlen lénnyé, Dormammu pedig a varázserejével megzabolázta a koncentrált energiát, amely életet adott a lénynek. Stannanish a saját maga teremtette zsebdimenzió ura, és az évszázadok hosszú sora alatt csak pár alkalommal látogatott el a Földre. Ilyenkor általában olyan halandó embereket keresett, akik démoni erőért cserébe önként átadták magukat az ő szolgálatába. A Földön egész démonimádó kultusz alakult ki köré, akik magukat Satannish Fiainak nevezik (Sons of Satannish).
Vissza a tárgymutatóhoz.

zarathosZarathos
Első megjelenése: Marvel Spotlight 5. (1972)
Zarathos a Bosszú Élő Szelleme, aki követőit kegyetlen és véres rituálék során áldozta fel. Azzal csábította őket, hogyha őt követik, elképzelhetetlen hatalomhoz jutnak. A marhák meg belementek. Jól jegyezd meg kedves olvasó, sose kövess egy vértől csöpögő szájú démont, mert egy szép napon arra ébredsz, hogy karót húztak a nemesebbik feledbe, és kis szárnyas lények sütögetnek a parázson szalmakrumplival. Nos, miután Zarathos elegendő erőt nyert ki követőiből, úgy érezte, itt az idő, hogy összecsapjon Mephistóval és elbitorolja a trónját. Csakhogy az öreg Mephisto nem lenne a démonok ura, ha nem készült volna fel ilyen és hasonló esetekre. Egy trükkel csapdába csalta Zarathost, majd saját erejét ellene használva kiírtotta a Bosszú Szellemének követőit. Az erőtlen Zarathost ezután egy kristályba börtönözte, majd időnként arra használta, hogy a démon lényét összekapcsolja a földi halandók lelkével, és így egy nagy erejű, de mégis irányítható démoni fejvadászt hozzon létre, a Szellemlovast.
Vissza a tárgymutatóhoz.

 

Dimenzión kívüli entitások

Néhány démonnak vagy démonként jegyzett lénynek semmi kapcsolata sem volt eredetileg a vallásokkal, sem az Ősi Istenekkel. Ezek a lények, vagy entitások inkább valamiféle nem-humanoid külsejű, gyakorta földönkívüli lények, eltérő motivációkkal. Őket harmadosztályú démonoknak hívjuk. De olyan is akad köztük, akiket valamely erős, másodosztályú démon hozott létre, hogy szolgálatába állítsa.

ngaraiN'Garai
Első megjelenése: X-Men 96. (1975)
Évezredekkel modern korunk előtt, Conan korában, a Földet az N'Garai démonok uralták, és a terror hatalmát szabadították el, vadásztak az emberiségre, és akiket nem öltek vagy ettek meg, azokat rabszolgasorba kényszerítették. A harmadosztályú démonok ezen faját az egykori Ősi Isten, Chthon hozta létre, hogy fenntartsa a démonok erejét a halandók felett az Ősi Istenek bukása után is. Az N'Garai démonok vezetőjét is ő jelölte ki Kierrok személyében, aki amolyan földi követe lett a démonúrnak. Számos történet szól arról, ahogy a földi világ után az N'Garaiak az alternatív realitásokat és más dimenziókat is megszálltak, és könyörtelenül irtották az emberiséget. Mielőtt Lucifer a trónjára léphetett volna, a dimenziók már az N'Garaiaktól rettegtek. Emberi varázslók, démonűzők igézetekkel és misztikus szimbólumokkal próbálták távol tartani a Földtől ezeket a lényeket, de minden kudarcot vallott egészen addig, amíg az X-Men, a mutánsok egy kisebb csoportja a modern korban fel nem vette ellenük a harcot. Ők mérték az első sikeres ellencsapást az N'Garaiakra.
Vissza a tárgymutatóhoz.

rutaiRu'Tai
Első megjelenése: X-Men Vol. 2. 71. (1998)
A Ru'Tai nem egy új faj, hanem az N'Garaiak egy alacsonyabb osztálya, akiket felsőbbrendű társaik rabszolgasorba kényszerítettek. Ha úgy tetszik, ők a harmadosztályú démonok munkásosztálya. Az N'Garaiak a birodalmukat velük építtették fel. Ám érdekes, ahogy az erőviszonyok alakultak. Az N'Garaiak erőteljes, brutális harcosok, míg a rabszolgaként kezelt Ru'Tai intelligens és értelmes faj, sőt némely tagja komoly varázstudománnyal és hatalommal rendelkezik. Az egyik Haláltalan (Undying One), Maiketh inspirálta őket, aki megmutatta nekik, hogy használhatják titokban képességeiket és miként fejleszthetik erejüket. Persze mindezt azért, hogy egy napon leigázzák fogva tartóikat. Ez aztán sikerült nekik, bekövetkezett a forradalom, amiből ők kerültek ki győztesen. Az N'Garaiakkal szemben a Ru'Tai nem rontott ajtóstul a házba, vagyis nem indítottak inváziós flottát a Földre, nem csoportosultak hordákba és gyilkolták végig a Times Square-t. Ők felfedezőket küldtek az emberek világába, csendben és titokban információkat gyűjtöttek, sőt még tanultak is. Magvaikat is elvetették, emberi alakot öltve földi asszonyokat termékenyítettek meg, így alakítva ki kapcsolatot saját világuk és a Föld között.
Vissza a tárgymutatóhoz.

shuma-gorathShuma-Gorath
Első megjelenése: Marvel Premiere 5. (1972)
Miután rabigába hajtott több ezer más világot és dimenziót, Shuma-Gorath eljött a Földre, hogy megszerezze ezt a világot is. Ez egymillió évvel ezelőtt történt. Átvette a hatalmat a Földön, ahol egyik démoni faj a másiknak adta a kilincset, és rettenetes emberáldozatokat mutattak be. Shuma-Gorathot egy időutazó varázsló, a 40. századból érkező Sise-Neg űzte el a Földről, legalábbis egy időre. Ennek szemtanúja volt egy másik időutazó mágus is, Doktor Strange, aki tudta jól, hogy egy nap majd neki is meg kell küzdenie a démonnal.
Shuma-Gorath a hiboriai korban tért vissza (valamikor ie. 14,000 és 10.000 között), egy évezreddel Atlantisz elsüllyedése után. Shuma istenségnek kiáltotta ki magát, és okulva korábbi baklövéséből, vérengzés helyett most híveket kezdett toborozni. A piszkos munkát a papjaival végeztette el, akik ezreket áldoztak fel, beleztek ki, vagy taszítottak szolgasorba a nevében (vagyis követték a népvallások bevett eljárásait). Az emberiség a megváltásért könyörgött, és jajszavukat egy másik isten, Crom hallotta meg. Crom sámánokat vértezett fel, akik összecsaptak Shuma erőivel. Mikor eléggé legyengítették Shumát, megjelent Crom is, és varázserejével egy hegy gyomrába börtönözte be a démont. Én nem értem miért, de a démonok imádnak írni, így tett Shuma is, aki a három kötetes Vasba Kötött könyveit hagyományozta követőire, amellyel majd felszabadíthatják.
Később aztán a varázsló Kulan Gath megszerezte a kulcsot Shuma-Gorath Vasba Kötött Könyveihez (Iron-Bound Books of Shuma-Gorath) Keshattában, a Varázslók Városában. Egy Vammatar nevű hiboriai varázslónővel került összetűzésbe. Graaskal Hegyei között, Brythunia-ban csaptak össze seregeik. Kulan Gath birtokolta a kulcsot, Vammatar pedig Shuma-Gorath könyveit. Amikor ezt felfedezték, véget vetettek a csatának, és frigyre léptek. Közös erővel ki akarták szabadítani a bebörtönzött Shuma-Gorathot, ám ennek Crom vetett véget. Mindenét elveszítve Kulan Gath visszatért Szígiába, Thoth-Amon birodalmába. A modern korban aztán Shuma tényleg összecsapott Doktor Strange-dzsel, bár először nem személyesen, hanem a Félelem Urait felhasználva (róluk a második részben). Strange nem tudta legyőzni a démont, és vándorútra kelt, hogy elmélyedjen a mágiában. Később aztán kisebb győzelmet aratott Shuma felett, de nem sikerült újra bebörtönöznie, így Shuma-Gorath várhatóan újra a földi világ ellen fordul majd.
Vissza a tárgymutatóhoz.

undyingoneHaláltalanok (Undying Ones)
Első megjelenése: Doctor Strange 183. (1969)
A Haláltalanok nevű démoni faj a Himalája hegyvidékein él, vezetőjük, a Névtelen (Nameless One) irányítása alatt. A fajra Kenneth Ward talált rá először, aki egy Haláltalant ábrázoló démonszobor miatt kezdett kutatni, amit az egyik expedíciója során fedezett fel. A szobron rejtélyes ábrák is voltak, amelyek lefordításáért felkereste Doktor Strange-et. A szimbólumok sötét jóslatok voltak, és az egész emberiség végét írták le a Haláltalanok kezei által. A lények inváziós serege ellen Strange és Namor vette fel a harcot, és sikerült is megállítaniuk őket. Némi trónfosztás következett be, miután az első Névtelent letaszították. A hatalomátvétel rövid életű volt, és miután a Névtelen visszatért, újra a Föld ellen vezette seregét. Megint elbukott.
Vissza a tárgymutatóhoz.

Hogy tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4.84 (61 szavazat)
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta