Ki van itt?

Oldalainkat 578 vendég és 0 tag böngészi

Bukott angyalok, alsóbb rendű démonok és sötét varázslók

Tárgymutató:
Ba'al Kkallakku Rémálom
Belasco Lurking Unknown Sátán fegyvernöke
D'Spayre Marie Leveau Sötétben Lakozó
Dormammu Mordo báró Szalmabáb
Hasfelmetsző Nox Umar
Kazann Pazuzu

Mielőtt elkezdeném taglalni az ebbe a kategóriába tartozó karaktereket, ismerjük meg, hogy pontosan kiket is tekintünk a Marvel Univerzumban angyaloknak és bukottaknak.

A vallások legtöbbje - legyen az a kereszténység, a judaizmus, az iszlám vagy más világvallás - az angyalokat a Mennyország szárnyas lényeiként, Isten katonáiként és az emberiség védelmezőiként írja le. A Marvelnél ez a következőképpen néz ki:
A prehisztorikus időkben, amikor az Ősi Istenek egymással háborúztak, Chthon és Szét megteremtették a bestiákat, akik aljas vérvágytól hajtva gyilkoltak és romboltak. Az ő legyőzésükre teremtette meg Oshtur istennő az Akah Ma'atot, vagyis a madárembereket, akik a mai felfogás szerint isteni vagy inkább mágikus erőkkel bírtak. Egyikük, Shamhat lett később a Föld második fővarázslója. Oshtur istennő (akire később a teremtményei mint Istenre hivatkoznak csak) létrehozta számukra a menedéket, a Mennyek birodalmát, ahová a bestiákkal vívott csaták után hazatérhettek sebeiket ápolni és pihenni. A bestiák legyőzése után az Akah Ma'at tagjai jobb időtöltés híján saját képességeik fejlesztésével töltötték az időt, és sokan nagyon erős és hatalmas varázslók lettek. Ahogy lenni szokott, az Akah Ma'at soraiban is felütötték a fejüket a nézeteltérések, ideológiai és más viták, ezért szép lassan szakadás következett be.
Az egyik oldalon a szeráfok (Seraphim) álltak, akik a régi út követőinek tartották magukat, legszentebb kötelességüknek az élet védelmét és a tudás terjesztését tartva. A másik oldal, az Asura, Chthon befolyása alá került, és elcsepegtette bennük a hatalomvágy érzetét: miért szolgálnák Istent, ha ők maguk válhatnak azzá? Mondani sem kell, hogy kitört a háború, amelynek tetőpontjaként Lucifer és hadnagyai olyan mészárlást rendeztek, amely könnyen a szeráfok totális kiirtásához vezetett volna, ha Oshtur közbe nem lép, és el nem űzi őket a sötétség dimenziójába, a Pokolba. A szeráfok és az Asura közti kapcsolat néhány vonalon megmaradt, és létrejött egy harmadik csoport is a Cheyerafim, amelynek tagjai a háború elől a Földre menekültek. A harmadik csoport tagjai végül aztán beleolvadtak a vegyes házasságok révén a földi emberek soraiba. Leszármazottaik már nem hordozzák őseik jellegzetességeit, de néhány nagyon erős vérvonal olykor kiütközik és mutációs változásokat eredményez a leszármazottakban. Két ilyen alakot is ismerünk a Cheyerafim vérvonalból, akik bár maguk sem voltak tisztában „angyali” örökségükkel, a fizikai jegyek tagadhatatlanná teszik ezt. Talán már sejtitek is ki ez a két személy: egyikük az X-Men egyik alapítótagja, Angyal, vagyis Warren Worthington; a másik az igen népes Guthrie-család tagja, Josh.
Fontos megjegyezni, hogy a mennyei angyalok nem képesek szaporodni. Népességük azokkal az elhunyt földi halandókkal bővül, akik haláluk után méltónak bizonyulnak Isten (vagyis Oshtur istennő) szolgálatára, és a földi világ védelmére a pokoldémonokkal szemben. A démonok egymás között és a halandókkal folytatott szexuális kapcsolat útján is tudnak szaporodni, ám ők is igényt formálnak az elhunyt emberek lelkére, amelyet önmagukba olvasztanak – hogy általuk tovább erősödhessenek - vagy puszta szórakozásként végtelen kínoknak vetik alá őket. A halott lelkek először egy köztes világba kerülnek a földi lét után, ahol először a szeráfok kiválogatják közülük az érdemeseket, majd a többit (a romlottakat) hátrahagyják. Ez a paktum is az angyalok és a démonok közti hajszálvékony béke záloga.
(Megjegyzés: A kereszténység, judaizmus és iszlám által ismert, általában hímneműként ábrázolt istenalak is létezik a Marvel-univerzumban Jahve néven – amely itt a miáltalunk ismert vallásokkal ellentétben lehetséges, hogy a valódi neve. Ez az isten, bár tagja a leghatalmasabb istenek tanácsának, Marvel-béli erőviszonyok mellett egy igencsak alacsony rangú entitásnak számít, akinek inkább híve van csak sok, beleszólása a dolgokba alig.
Ugyanakkor fontos, hogy létezik egy Isten, egy mindenható entitás, aki már inkább megfelel az Ószövetség univerzumteremtő jelenségének. Ez az alak azonban nem jelenik meg fizikai vagy bármely más formában – és nem egyenlő Végtelen és Öröklét egybeolvadt formájával sem -, mindössze a létezése tényével vagyunk tisztában.)

armorerA Sátán fegyvernöke (Armorer – Zahgurim)
Első megjelenése:
Hellstorm: Prince of lies 12. (1994)
Zahgurim az egyik fődémon, Marduk Kurios udvartartásához tartozik, és a nagyúr maga nevezte ki őt a pokoli seregek fegyverkovácsának. Zahgurim mestere az elvarázsolt és megbűvölt fegyvereknek és csatapáncéloknak, amelyeket a démonok forgatnak harcaik során. Fegyvereinek titka, hogy halandók lelkeit égeti a fémbe, amelyek ezáltal elpusztíthatatlanok lesznek és legyőzhetetlenné teszik hordozójukat. A halandó lelkek a legkeresettebb árucikknek számítanak a pokol minden realitásában. A fémet, amely a fegyverek és páncélok gerincét képezik, a holtak folyójának, a Sztüxnek a partján bányásszák. Zahgurim azzal is nagy nevet szerzett magának, hogy nem egyszer felmerészkedett a földi világban, ahol rettenetes vérfürdőket rendezett, hogy ezzel bizonyítsa fegyverei hatalmát. Több varázslómester halálát okozta, míg Dr. Strange el nem pusztította fizikai formáját, így visszakényszerült a démonok világába.
Vissza a tárgymutatóhoz.

belascoBelasco
Első megjelenése:
Ka-Zar the Savage 11. (1982)
Az egyetlen dokumentumot, amely megemlíti Belasco eredetét, Dante Alighieri írta. Ezen feljegyzés és a napvilágra került spekulációk alapján annyi biztos, hogy Belasco Olaszországban született valamikor a XIII. század derekán. Belascót boszorkánymesterként tartották számon, aki mélyen beleásta magát a fekete mágia és az alkímia rejtelmeibe. Tudását arra használta fel, hogy kapcsolatba léphessen az Ősi Istenekkel, akik már régóta a földi világ elfoglalását tervezték. Szövetséget kötött az Ősökkel, és felajánlotta nekik szolgálatait. Belasco egyesíteni akarta a démonok világát a földivel, a két dimenzió közti vékony egyensúly lerombolásával. Az Ősök elfogadták a feltételeit, és halhatatlansággal ruházták fel őt, valamint ő lett a démonok új fajának nemző apja. Belasco démonná válása óta többször kísérelte meg a Földi dimenzió lerohanását, de mindez idáig nem járt sikerrel. Hol a Földet védelmező varázslók állták útját, hol pedig olyan szuperhősök, mint az X-Men - különösen Kolosszus, aki húgát, Varázst akarta kiszabadítani a Belasco uralma alatt álló Limbó nevű világból.
Vissza a tárgymutatóhoz.

kazannKazann
Első megjelenése:
Ghost Rider 2. (2005)
Mikor a Mennyben kitört a háború az angyalok között, Miká az ellentábor vezetője, Lucifer mellé állt, és a csata végén vele együtt bukott. A pokolban levetette angyali nevét, és ő lett Kazann. Kazann a kiűzetése ellenére kapcsolatban maradt testvérével, Malakiással, aki továbbra is az angyalok seregét erősítette. Világaik kettős ügynökei lettek, ők lettek a kapocs, információkat, terveket osztottak meg egymással a lehetséges támadásokról és lépésekről. Bár az angyalok és a démonok is nyílt titokként kezelték a testvérpár közti információcserét, nem büntették őket, sőt, előléptették mindkét oldalon a feleket, hiszen az információk mindenkinek jól jöttek.
Vissza a tárgymutatóhoz.

pazuzuPazuzu (Imdugud)
Első megjelenése:
Nightcrawler 4. (2005)
Pazuzu démon, mint jó pár az alsóbb osztályból, angyal volt eredetileg. Egyike volt Lucifer 14 hadnagyának, és a nagyúr bukása után ő is a pokolra jutott. Csakhogy ő itt sem nyugodott és nyíltan szembeszállt Luciferrel és a fejét követelte. Lucifer legyőzte őt, eltorzította a testét és elűzte udvarából. Pazuzu a sumer istenségek panteonjában bukkant fel ismét, és ő lett az asszír hitvilágban a betegségek okozója és a szél ura. Pazuzu szerepe több megítélés szerint is kettős, hiszen egyaránt tartják őt sötét és jóságos istennek. Sötét, hiszen a halálos ragályok felbukkanását neki tulajdonítják, és jóságos, hiszen az általa uralt szelek hozzák a jótékony esőt, amelyek a gazdag termést biztosítják.
Vissza a tárgymutatóhoz.

marie-laveauMarie Leveau
Első megjelenése:
Dracula Lives 2. (1973)
Marie, a kreol szépség, 1801-ben született New Orleans városában, és szó szerint hadat üzent az időnek. 1819-ben feleségül ment egy Jaques Paris nevű vagyonos nemeshez, de férje röviddel a házasságkötésük után rejtélyes módon eltűnt. A pletyka szerint Marie fojtotta a mocsárba a pénzéért, és ismerve a nő sötét jellemét, ez a feltételezés igenis helytálló lehet. Hiába, „akkor higgy a nőnek, ha ló legel a sírján”.
Marie az örökség átvétele után mint vudu papnő jelent meg újra a színen, a sötét praktikák és a mágia szakértője lett. Mágikus erejét arra használta, hogy elbűvölje a tehetős férfiakat és kiszipolyozza őket, de erejével segített többször is az ültetvények rabszolgáinak szökésében is. Marie gyermekkorától fogva arra kereste a választ, miképpen őrizhetné meg szépségét és fiatalságát. Cagliostro könyvét tanulmányozva kifejlesztett egy módszert, amellyel lelassíthatja öregedését, de ez nem volt neki elég. 1881-ben halottá nyilvánították, de persze nem halt meg, csak eltüntette a nyomait.
A következő évtizedeket is a fiatalság titkát keresve töltötte, amíg össze nem akadt Drakulával, akit legyőzött és vérét vette. A vámpírvért ötvözte a Cagliostro-formulával és végre elérte amit akart: újra fiatal és szép lett. Azonban folyamatosan szednie kellett az „öregedés elleni orvosságot”, ezért vámpírokra kezdett vadászni, akiknek vérével saját életét biztosította. Tevékenysége miatt Vudu testvér és Dr. Strange is a nyomába szegődtek, hogy elkapják (bár őszintén szóval nem értem mi bajuk volt azzal, hogy a hölgyemény vámpírokat irtott... lehet, ők is a fiatalságformulára hajtottak). Marie azonban elfogta Strange-et azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megölje, de nem volt erre képes, mert beleszeretett a fővarázslóba. Amikor Strange a tökéletesített Montesi-formulával eltörölte a vámpírokat, Marie vérutánpótlás nélkül maradt, de a második Marvel Kapitány (Monica Rembau) személyében megoldást talált. A szuperhősnőt megbabonázta és visszaküldte a múltba, 1784-be, hogy vámpírokra vadásszon neki és vérüket elhozza.
Amikor Strange ezt a forrást is elvágta, Marie kutatni kezdett, és rátalált Strange kómában fekvő, vámpirizmussal fertőzött öccsére, Victorra. Marie a segítségével vérmágiát mutatott be, amellyel feltámasztotta az Első Vámpírt, Varnea nagyurat, akit megpróbált irányítása alá vonni. Varnea azonban megszökött és újra elterjesztette a vámpírkórt a világon. Varnea hadjáratának végül Penge és az Éjcserkészek vetettek véget, amikor megölték. Marie jelenlegi holléte ismeretlen, de mivel a Földön ismét akadnak bőven vámpírok, feltehetőleg őket tizedeli, hogy vérükkel fiatalon tartsa magát.
Vissza a tárgymutatóhoz.

ripperHasfelmetsző Jack (Jack the Ripper)
Első megjelenése:
All-Select Comics 7. (1945)
A XIX. század vége felé a sötét dimenziók uralkodója, Dormammu saját szórakoztatására, egy mágikus teremtményt, egy kyphoticot (púpos) küldött a Földre. A démon megszállt egy Tom Malverne nevű angol férfit, akiben felélesztette a vérszomjat. A démontól hajtott Malverne felkeresett egy vámpírok számára fenntartott menedékhelyet, akik megígérték, hogy átváltoztatják vámpírrá, ha újév hajnala előtt embert áldoz. A démon eltorzította Malverne-t, aki emiatt 1888 augusztusa és decembere között 5 prostituálttal végzett brutális módon London Whitechapel negyedében. A sajtó és a rettegő londoniak ekkor aggatták a rejtélyes gyilkosra a Hasfelmetsző Jack nevet. Bár a démon végül elhagyta Malverne testét, annyira megkedvelte a gyilkolást, hogy időről időre újabb áldozatokat szállt meg, hogy szörnyű tettekre vegye aztán rá őket. Az 1970-es években egy chicagói orvost, Dr. John Carmodyt választott ki, aki az új Hasfelmetsző lett. Ezt a személyiségét felhasználva megküzdött Thorral és a Köpeny és Kard nevű duóval is. Bár a megszállt testeket sikerült elpusztítani vagy lebénítani, a démont magát nem sikerült elfognia senkinek, így csak idő kérdése, hogy újra lecsapjon.
Vissza a tárgymutatóhoz.

dspayreD'Spayre
Első megjelenése:
Marvel Team-Up 68. (1978)
D'Spayre keletkezésének körülményei ismeretlenek, de egyes elméletek szerint a sötétségből született. Első regisztrált felbukkanására a floridai Evergladesben, a párhuzamos világokra nyíló átjárók gyűjtőhelyén, a Nexusban került sor. D’spayre megtámadott egy Jennifer Kale nevű fiatal boszorkányt, aki mentális kapcsolatba próbált lépni halott mestere, Dakimh bolyongó lelkével. D’Spayre a Kale-ből kiszívott energia segítségével akarta átvenni a Nexus fölötti hatalmat, azonban a Mocsárlény (Man-Thing) és Pókember keresztülhúzták számításait. Pókember összecsapott a démonnal, de vesztésre állt. Ekkor Kale - aki időközben magához tért és kiszabadította mesterét a másvilágról - Dakimh vezetésével végül elkergette és egy másik világba száműzte D’Spayre-t. Ez után D’Spayre még néhány alkalommal feltűnt a Marvel-univerzum történetében: megküzdött Dr. Strange és Küklopsz kettősével, és egy időre átvette a Fekete Macska tudata feletti hatalmat, hogy az elpusztítsa Peter Parkert a klón-történetek idején.
D'Spayre egy szadista hajlamú életszívó démon, aki az emberek félelméből táplálkozik. (Nem összetévesztendő a televíziós televangelistákkal.) Minél több energiát tud kivonni egy emberből, annál erősebbé válik. Mivel ez az állapot nem tart hosszú ideig, elég gyakran szemel ki új áldozatot magának. Az univerzum értelmes fajai közül leginkább az emberek félelmén és az azokból származó kényszerképzeteken tud lakmározni. D’Spayre nagyon erős mentális befolyásoló képességgel rendelkezik, és áldozatát olyan dolgokra tudja így rákényszeríteni, amelyeket az soha sem tenne meg. A prédát végül saját félelmei ölik meg vagy hajszolják végső őrületbe. Az elszívott energiából nem csak táplálkozik, de harc esetén plazmalöveggé tudja azt alakítani, amelyet tenyerén keresztül bocsát ki.
Vissza a tárgymutatóhoz.

dweller in darknessSötétben Lakozó (Dweller-in-Darkness)
Első megjelenése:
Thor 229. (1974)
A Sötétben Lakozó (Dweller-in-Darkness) egy Everinnye nevű dimenzióból származó démon. Innen érkezett Rémálom (Nightmare) is. A Sötétben Lakozó egy sajátságos vallást gyakorol, az úgynevezett Shamblu Útját (The Way of the Shamblu). És ahogy Rémálom, ő is az erejét és hatalmát az érző lények félelmeiből nyeri, amely minden erőforrás közül a leghatalmasabb.
A Sötétben Lakozó több alkalommal is erőszakkal hatolt be a Marvel különböző világaiba. Egyik legnagyobb támadását a Főnix-erő verte vissza azzal, hogy átmenetileg elűzte a félelem érzetét az emberekből, és telepatikus hatalmával lecsendesítette a lelkeiket. Ez azonban az ismert univerzum végét eredményezte, amelynek hamvaiból egy új világ született.
Mikor a Sötétben Lakozó megjelent ebben az új világban is, kezdésnek rögtön sikerült kirobbantania egy véres háborút Atlantisz és Lemúria között. Egyedül az atlantiszi varázslónő, Zhered-Na jött rá arra, hogy a háttérből a rémség mozgatja a szálakat, és Agamotto segítségével kapcsolatba lépett Valka istennővel, majd egyesült erővel kiűzték.
Vissza a tárgymutatóhoz.

kkallakkuKkallakku
Első megjelenése:
Doctor Strange, Sorcerer Supreme 39.
Kkallakku első komolyabb támadása során lerohanta Manhattant a Félelem Uraival. Dr. Strange egy trükkel maga után csalta őket egy másik dimenzióba, majd miután visszateleportált a saját világába, lezárta az átjárót, csapdába ejtve őket. Kkallakku minden erejét elvesztette és megadta magát sorsának.
Vissza a tárgymutatóhoz.

lurking unknownLurking Unknown
Első megjelenése:
Thor 136. (1967)
A többi Félelemúrhoz hasonlóan ő is kozmikus szintű hatalommal rendelkezik, de mind közül őt övezi a legnagyobb misztérium. Céltalanul vándorolt a kozmoszban, amíg Odin rá nem lelt, hogy aztán a lény segítségével próbára tegye az asgardi harcosok bátorságát. Később, amikor Odin fia, Thor házasságra akart lépni egy halandó földi nővel, Jane Fosterrel, Odin isteni erőket adott a lánynak, majd rászabadította a lényt. Jane elbukott a próbán, mert Thort hívta segítségül, Odin pedig elűzte ezért Asgardból.
Vissza a tárgymutatóhoz.

nightmareRémálom (Nightmare)
Első megjelenése
: Strange Tales 110. (1963)
Rémálom két nagy jelentőségű realitás ura: az Álmoké és a Rémálmoké. Mivel kénye-kedve szerint bánhat el a halandókkal az álmaikon keresztül, ezért gyakran csapott össze, Dr. Strange-dzsel.
Rémálom nagyjából 800 évvel ezelőtt megerőszakolta a démonúrnőt, Zilla Chart, aki lányt szült neki, akit Álomkirálynőként (Dreamqueen) ismerünk. Bár alkalmanként szövetségre lépett lányával, Rémálom még tőle is elvakultan, igazi megszállottként védi birodalmait. Félelme nem alaptalan, ugyanis sokan pályáznak a helyére, hiszen az álmok irányítása bárkit óriási hatalomhoz juttatna.
Rémálom gyakorta szórakozik azzal, hogy kegyetlenül megkínozza az álmodókat és félelmükkel tovább növeli erejét. A földi világban tulajdonába került egy éjszakai lokál, a Frász Klub (Club Fear), amelyben a vendégek rettenetes álmok szereplőivé válhatnak. Rémálom meggyötörte már Hulkot, de megküzdött a mutáns Varázzsal és Árnyékkal is.
Vissza a tárgymutatóhoz.

noxNox (Nyx)
Első megjelenése:
Doctor Strange: Sorcerer Supreme 31. (1991)
Nox (akinek neve görögül annyit tesz: éjszaka) a Félelem Urainak egyetlen nőnemű tagja, de nem csak ez különbözteti meg társaitól. Amíg a többiek az ártatlanok félelméből erőt nyernek, ő gondolatokat, sugallatokat alkot az emberek rettegéséből, hogy ezzel a mentális befolyásolással, pszichózissal vegye aztán rá őket az akarata végrehajtására.
Nox eredete és születésének körülményei ismeretlenek. Annyi biztos, hogy régóta hadban áll az olümposzi istenekkel. Noxot nagyon sokáig Aphroditéként, a szépség és a szerelem itennőjeként ismerték az ókori görög hitvilágban. Igazából ezt az álcát is azért vette fel, hogy uralma alá hajtsa a tömegeket és végezzen az olümposziakkal. Harcában segítségére volt két fia, Phobosz és Deimosz (nevük görögül félelmet és rettegést jelent), akikkel főként Árész ellen harcoltak. Fiait aztán Thor és Herkules ölték meg. Modern korunkban Dr. Strange ellensége lett, de a fővarázsló Agamotto misztikus fényével megadásra és menekülésre kényszerítette őt, jelenleg is bujkál.
Vissza a tárgymutatóhoz.

strawmanSzalmabáb (Madárijesztő - Straw Man – Skirra Corvus)
Első megjelenése:
Dead of Night 11. (1975)
A Szalmabáb egy másik démon, nevezetesen Kalumai ellenségeként került először a középpontba. Évszázadokig tartó viaskodás után a Szalmabáb letörte Kalumai szarvait, amelyek erejének forrásai voltak. A démon legyőzésével Kalumai szektája is megsemmisült, valamint bezáródott mögöttük az a különleges átjáró, amely egy festményen keresztül nyitott utat a földi világba. A festmény neve a „Madárijesztő”.
A kép sokáig vándorolt a világban és rengeteg okkultista kezei között megfordult, akik igyekeztek megfejteni Kalumai titkait és újranyitni a portált. A festmény aztán New Yorkba került, ahol Kalumai csodálója, Gregor Rovik akarta azt megszerezni. Miután sikerült ellopnia, elrabolt egy fiatal fiút is, Jess Duncant, hogy feláldozza, és vérével kinyissa a kaput.
Jess barátnője, Harmony Maxwell meglelte Kalumai szarvait, amelyekkel életre hívta a Szalmabábot, aki megszállta Jess bátyját, Dave-et. A Szalmabáb elintézte Rovikot és szektáját, kiszabadította Jesst, majd elhagyta Dave testét, akinek semmi emléke nem maradt a történtekről. A Szalmabáb később csatlakozott a Félelem Urai nevű démoni csoporthoz, de mindezt csak azért, hogy lépéseikről informálhassa Dr. Strange-et. A Szalmabáb ugyanis nem rosszindulatú lény, a maga sajátságos módján az emberiség megmentésén fáradozik és ennek ékes bizonyítéka, hogy megmentette Strange életét D'Spayre karmaiból.
Vissza a tárgymutatóhoz.

baalBa'al (Baál)
Első megjelenése:
Wolverine 11. (1989)
Ba’al története nagyjából 18.000 évvel időszámításunk ez előttre nyúlik vissza, és főként a sumer, babiloni és asszír mitológiákban találkozhatunk a nevével. Ezek az ősi népcsoportok istenként tisztelték őt, bár kultúránként más és más hatalmat tulajdonítottak neki. Ba’al felbukkanásai a történelemben egyet jelentettek a pusztítással és a vérengzésekkel. Gyehenna békés népét, akik feltűnéséig a gonoszság szót nem is ismerték, behódoltatta, és kannibál hordát formált belőlük.
Ba’al legfőbb ellensége napjainkban a mutáns Rozsomák, aki a Gyehenna-kő keresését hiúsította meg, és megölte a démoni istenség leszármazottját, Sá-Bal-Bal-t; és a Szellemlovas Johnny Blaze, akinek Ba'al elrabolta a gyermekeit, Craig és Emma Blaze-t. Johnny mindent elkövetett a gyerekek kiszabadításáért.
(Megjegyzés: a héber leírásokban és mitológiában Baál inkább csak egy gyűjtőnév a fent nevezett három ókori nép saját főisteneire.)
Vissza a tárgymutatóhoz.

dormammuDormammu és Umar
Első megjelenés:
Dormammu - Strange Tales 126. (1964); Umar – Strange Tales 150. (1966)
Dormammu és ikertestvére, Umar, a faltine nevű energiafaj tagjai. Az faltine-ok univerzumában nem létezik anyag, csak energia. Umar és Dormammu azonban anyagi alakot akartak ölteni. Amikor alkotójuk, Sinifer, meg akarta akadályozni őket ebben, megölték. A gyilkosság miatt a párost örökre száműzték az univerzumukból.
Dormammu és Umar ekkor humanoid formát öltött: Umar nőit, Dormammu férfit választott. A Sötét Dimenzóban materializálódtak, aminek ekkor Olnar varázslókirály volt az uralkodója, akivel aztán szövetségre léptek.
Később, amikor kaput nyitottak az Agyatlanok (Mindless Ones) dimenziójára, az ottaniak elözönlötték a Sötét Dimenziót. Hosszú háborújuk alatt elesett rengeteg sötét dimenzió-beli, beleértve Olnar varázslókirályt is. Végül Umar és Dormammu egy mágikus gátat hoztak létre, hogy azzal zárják le a megnyitott átjárót. Azonban az csak addig marad fenn, amíg ők a saját energiájukkal táplálják azt. Jutalmul a Sötét Dimenzió lakói megválasztották őket uralkodóiknak.
umarDormammu elhatározta, hogy egyesíti magát a Sötét Dimenzió energiáival. Umar ellenkezett vele, majd elárulta, ezért Dormammu bebörtönözte egy zsebdimenzióba. Évek múlva, hogy legyőzze egy ellenfelét, az Öreget (Old), Dormammu szövetségre lépett Mordo báróval. Mordónak gyakran keresztbe tett Dr. Strange, a misztikus tudományok mestere, ezzel gyakran Dormammu terveit is romba döntötte. Később Dormammu visszatért, Öröklét (Eternity) ellenfeleként, és miután elrabolta Victoria Bentley-t és Cleát – aki Umar lánya, vagyis Dormammu unokahúga – Dr. Strange szembekerült vele, és végül visszaűzte a Sötét Dimenzióba.
Dormammu ezt követően Lokival lépett szövetségre, hogy elrabolja az Ördögi Szemet, amit ekkor az Oltalmazók használtak. Loki a Bosszú Angyalait is ráküldte a Szemre. Végül Dormammut elnyelte a Szem.
Dormammu reinkarnálódott a Földön, és összecsapott a Skarlát Boszorkánnyal, Vízióval, és Agatha Harkness-szel. Később Dormammu megszállta Crowler vikomt testét, és testvére és Mordo erejét felhasználva megkísérelte visszahódítani a Sötét Dimenziót. Umart bebörtönözte, és megpróbálta a Földet is meghódítani, amit Dr. Strange megakadályozott. Dormammu nem kisebb célt tűzött ki maga elé: a Pokol régióit készült uralma alá vonni. Mefisztó megakadályozta ebben, de helyette a Feketeszív vette birtokba apja országait.
Vissza a tárgymutatóhoz.

mordoMordo (Karl Amadeus Mordo báró)
Első megjelenése:
Strange Tales 111 (1963)
Karl Mordo nagyapja, Crowler vikomt biztatására kezdett az okkultizmus iránt érdeklődni, mikor pedig elérte a felnőttkort, elindult, hogy felkutassa a legnagyobb földi varázslót Tibetben, az Ősvarázslót (Ancient One).
Az Ősvarázsló megérezte a Mordóban rejlő lehetőségeket, és bár gyanakvással fogadta az ifjút, tanítványává fogadta. Ám Mordo egyetlen mozdulata sem kerülhette el figyelmét. Mordo valódi énje hamarosan meg is mutatkozott, és mestere ellen fordult, aki új tanítványának, Dr. Stephen Strange-nek akarta átadni valamennyi tudását.
Strange rájött, hogy Mordo milyen gonosz, és a két mágus összecsapott egymással. Mordo dühében elhagyta Tibetet, és önerőből vált a misztikus tudományok mesterévé. Strange és Mordo évek óta rivalizálnak egymással, és Mordo még attól sem rettent vissza, hogy szövetkezzen Dormammuval, és együttesen döntsék romba a földi dimenziót, amelyet Strange akár az élete árán is képes megvédelmezni.
Vissza a tárgymutatóhoz.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta