Ki van itt?

Oldalainkat 896 vendég és 0 tag böngészi

A vámpír, a vérfarkas és a zombi

Tárgymutató:
Carlos/Eduardo Lobo Lilith (démon) Varnea
Deacon Frost Lilith (vámpír) Vérfarkasok
Drakula Morbius Victor Strange
Élőholt N'Kantu Zombik
Jacob Russoff Vámpírok

vampiresVámpírok (Hominis Nocturna)
Első megjelenés:
Marvel Mystery Comics 35. (1942)
A vámpírok természetfeletti lények, akinek az élők friss vérére van szükségük az életben maradáshoz, bár ők maguk a szó legszorosabb értelmében véve nem élők.
A vámpírokat ezernyi néven ismerik a világ kultúráiban, a skandinávok wampyrnak, míg Észak-Amerika őslakosai jumlinnak hívják őket.
Vissza a tárgymutatóhoz.

varnae 01Varnea, az Első Vámpír
Első megjelenése:
Bizarre Adventures 33. (1982)
A vámpírok eredete a Marvel-univerzumban időszámításunk kezdete előtt kb. 18.500 környékére tehető, 500 évvel Atlantisz elsüllyedése előttre. Ritka elcseszett időszak volt ez, ugyanis a Chthon-terjesztette Darkhold-követők és Kull király hadai folyamatosan háborúztak. Kull erői ellen hozták létre a Darkhold legavatottabb mágusai a vérszívókat, Morophlát és Uathactot. Ők még nem nevezhetők vámpírnak, csak vérszívónak, akik azzal gyengítették Kull seregét, hogy a katonákat szétmarcangolták.
Atlantisz fővarázslója, Varnea felvette ellenük a harcot, és egy varázsigével megpróbált végezni velük. Ez hellyel-közzel sikerült is, ám a Darkhold által felvértezett vérszívókról egy kis csavarral visszapattant a varázs, és telibe találta a jobb sorsra érdemes varázslót. Varnea meghalt, de három nappal a halála után feltámadt, és ő lett az első vámpír.
Varnea lényét eluralta a vér utáni égető vágy, és áldozatokat szedett. Kiszívta vérüket, általában a nyaki verőérre mért harapással. Ugyanekkor az áldozatok szervezetébe a nyálával egy zöldes enzimet juttatott, az ichort. Az áldozatok a támadásba belehaltak, de az enzim három nappal később újraindította testfunkcióikat és tudatukat. Ők mind Varnea szolgái lettek, az erősebbek pedig később saját vámpírklánt alapítottak.
A vámpírnemzetség időszámításunk előtt 10.000-ben kezdett szétszakadni, és szétszéledtek a szélrózsa minden irányába. Több nagy hatalmú vámpírklán - vagy ha úgy tetszik: törzs - is létrejött, melyek mind valamely vámpírnagyúrtól származtatták magukat.
A három legöregebb vámpír a már említett Varnea, rajta kívül pedig Lamia és Verdelet, akiket a vámpírok maguk között csak Az Ősökként emlegetnek. Az Ősök utáni vámpírgenerációk már számos gyengeséggel rendelkeznek. Nem bírják az erős fényt (nem kifejezetten a napfényt, hanem a fény ultraibolya tartományát) és bizonyos növényi kivonatokat (lenolaj, fokhagyma, ezüst-nitrát).
A keresztény egyház az időszámításunk szerinti XII. században vette fel először a harcot a vámpírokkal, és első vadászuk egy vatikáni szerzetes, Paolo Montesi lett, aki a Darkhold tanulmányozása során felfedezett egy hatásos fegyvert, vagy inkább módszert, a vérszopók ellen. Ám mielőtt a gyakorlatban is alkalmazhatta volna az azóta okkult körökben elhíresült Montesi-formulát, Varnea felkutatta és megölte őt.
Vissza a tárgymutatóhoz.

drakulaDrakula
Első megjelenése:
Suspense 7. (1951)
Varnea több évezrednyi földi bolyongás után egyszerűen beleunt az életbe, de mielőtt végleg nyugovóra tért volna, intenzív kutatást kezdett az utódja után, akinek átadhatja a stafétát: egy herceget, aki minden vámpír felett áll. A keresés 1459-ben ért véget, amikor Varnea megismerte a brutális és kegyetlen rémtetteiről elhíresült erdélyi fejedelmet, III. Vladot, vagy teljes nevén Vlad „Cepes (Karóba húzó)” Drǎculea-t. Vlad, akit legtöbben csak Drakula néven emlegettek, kedvelt időtöltéseként karóba, nyársba húzta elevenen az alattvalóit és ellenségeit – innen jött a gúnyneve is.
Varnea egy vámpírnőn keresztül megölette és vámpírrá változtatta Drakulát, de próba elé is állította. Ráküldte egy másik jelöltjét, Nimródot, és a vámpírok új vezérének személye kettejük párviadalán dőlt el. Drakula minden megerőltetés nélkül végzett Nimróddal és elnyerte jutalmát. Varnea átadta neki egy vérvarázslat útján minden erejét és összegyűjtött tudását. Varnea ezután megvárta a hajnalt, majd tekintetét a nap első sugaraira szegezve utoljára elgyönyörködött a világban. A nap sugarai porrá égették őt.
Vissza a tárgymutatóhoz.

lilith motherLilith, a démonok anyja
Első megjelenése:
Ghost Rider 28. (1992)
Lilith valaha az angyalok karának tagja volt, de lázadás során rossz oldalra állt, és ő is bukott. Míg társai a pokolban igyekeztek hatalomhoz jutni, addig ő a Földön vándorolt és hol istennőnek, hol hatalmas erejű varázslónőnek adta ki magát. Atlantiszon telepedett le, és a Nagy Kataklizma után Varnea megfertőzte, így a sumerokhoz már vámpír-démonként érkezett. Ő egymaga legalább kilenc vámpírklán vérvonalának indítója lett. Lilith évszázadokat töltött Európában, majd székhelyét Amerikába tette át, és itt a Szellemlovas, vagyis Daniel Ketch ellenlábasa lett.
Vissza a tárgymutatóhoz.

lilith drakulaLilith, Drakula leánya
Első megjelenése:
Giant-Size Chillers 1 (1974)
Több évnyi érzelemmentes és bántalmazásokkal teli házasság után a magyar nemesasszony, Zsófia, elhagyta férjét, az erdélyi fejedelmet, III. Vladot, és magával vitte közös kislányukat, Lilithet. Zsófia nem bírt az élet terheivel, és miután minden vagyonát egy varázstudó cigány asszonynak adta, megkérte, hogy nevelje fel kislányát; majd öngyilkos lett. Évek múltán, amikor Drakula már vámpírként irtotta az embereket, eljött a cigányok táborába is friss vérért, és megölte a cigány asszony fiát. A nő ekkor bosszút esküdött, és felruházta mágia útján Lilithet a vámpírok hatalmával. Lilith, hogy anyjáért és nevelőanyjáért is megfizessen, több alkalommal is összecsapott Drakulával, hol több, hol kevesebb sikerrel. Lilith, bár őt is hatja a vér iránti vágy, varázslatok és főzetek segítségével tompítja ezt, és sikerrel harcol a többi vámpír ellen, Pókember, Hannibal, King, a Szellemlovas vagy éppen Penge oldalán.
Vissza a tárgymutatóhoz.

victor strangeVictor Strange
Első megjelenése:
Doctor Strange: Sorcerer Supreme 10. (1989)
Victor életének korai szakaszáról és arról, hogy miképpen került egy hibernációs kamrába a bátyja raktárházában, bővebben olvashattok Dr. Strange leírásában. Most inkább nézzük mi történt ezután.
Mikor Stephen Strange már varázslómester volt, az orvostudomány helyett a mágiával próbálta testvérét meggyógyítani. A Vishanti könyvéből vett igézetek azonban rosszul sültek el, és egy rosszul alkalmazott bűbájból vámpírteremtő ártás lett. Stephen akaratlanul vámpírra változtatta öccsét. Ám mivel Victor még mindig jégen volt, ennek semmiféle hatása nem mutatkozott, egészen pár évvel az eset utánig, amikor Strange a Montesi-formulával eltörölte a földi világ vámpírjait. Victort nem érintette a vámpirizmus megszűnése.
Stephen eközben lemondott arról, hogy visszahozza testvérét, és áramtalanította a létfenntartó berendezéseket és a hibernációs kamrát. Victor ezután tért magához a kómából, és amnéziától szenvedett. Ezt a kétségbeejtő állapotát használta ki Marie Laveau, aki vámpírok vérével tartotta magát fiatalon. Bezárta a férfit a korábban elfogott Michael Morbius mellé. Victor emlékei lassan visszatértek, Morbius pedig bevezette a vámpírismeretekbe. Morbius és Victor megszöktek, és nem sokkal ezután Stephen is tudomást szerzett a dolgokról. Stephen megpróbált segíteni öccsének, de az ridegen elutasította és több alkalommal és betört bátyja szentélyébe, hogy megszerezze tőle a Darkholdot. Közben a vámpírok is lassan lekezdtek visszaszivárogni a földi világba, így Strange-nek már nemcsak öccsével, de a vérszívókkal is újra fel kellett vennie a harcot.
Vissza a tárgymutatóhoz.

deacon-frostDeacon Frost
Első megjelenése:
Tomb of Dracula 13. (1973)
Mielőtt Frost vámpírrá vált volna, Németország elismert tudós géniusza volt, aki megállás nélkül kutatta az örök élet titkát, amelyet meg is fejtett. Elfogott egy fiatal lányt azzal a céllal, hogy egy halott vámpír vérével megfertőzze. Dulakodás közben a vámpírszérumot saját magába fecskendezte, amelynek eredményeként vámpírrá vált. Évekkel később Frost egy várandós nőt támadott és ölt meg, ám a nő, halála előtt megszült egy egészséges kisfiút, aki Frostnak köszönhetően szintén megfertőződött a vámpírvírussal. Ez a kisfiú felnőve Penge néven vámpírvadász lett. Frostot végül Penge ölte meg Hannibal King segítségével.
Vissza a tárgymutatóhoz.

morbiusMorbius, az Élő Vámpír (Michael Morbius The Living Vampire)
Első megjelenése:
Amazing Spider-Man 101. (1971)
Dr. Michael Morbius, a Nobel-díjas tudós, egy ritka és halálos vérbajban szenvedett. Barátjával és kutatótársával, Emil Nikosszal éjt nappallá téve a betegség gyógymódjának kidolgozásán fáradoztak. Rájöttek arra, hogy a vámpírdenevérek teste tartalmaz egy ellenanyagot, amely áttörést jelenthet a betegség gyógyításában. Morbius és társa kibéreltek egy hajót, hogy a kezelés utolsó fázisát ott hajtsák végre. Elérkezett a kezelés alkalmazásának ideje: az elektrosokk-terápia, amivel Morbius sejtpusztulását akarták megakadályozni, egyben stimulálni a még egészséges sejteket. Az elektrosokk és a denevérekből kivont vegyi anyagok azonban katasztrofális változásokat okoztak Morbius szervezetében. Morbius lassan kezdett átváltozni egy szupererejű, vámpírszerű lénnyé, amelynek csak egyetlen vágya volt… minél több vért szerezni.
Morbius elvesztette önuralmát és megölte barátját, majd minden vért kiszívott a szerencsétlen férfi testéből. Mire Morbius ráébredt, milyen szörnyűséges dolgot tett, már túlságosan késő volt, Nikos halála végérvényesen az ő lelkén száradt. Morbiust elborzasztotta saját létezése, és néhány újabb gyilkosság után megkísérelte elhagyni a várost, és a tenger felé vette útját. Az emberek azonban már tudomást szereztek az ember-vámpír létezéséről, és hajtóvadászatot indítottak ellene. Morbiuson egyre inkább elhatalmasodott a friss embervér utáni vágy, és korábbi tudós énje háttérbe szorult. A következő éveket azzal töltötte, hogy éjszakánként vadászott, és megitta a legyilkolt áldozatainak vérét, hogy saját életét meghosszabbítsa.
Morbius néha erőt vett magán, és megpróbált kidolgozni egy eljárást, amely visszaadhatja eredeti alakját, de minden kísérlete kudarcba fulladt. Morbius nem csak az emberiség gyűlöletét vívta ki, de a vámpírnemzetségek vezetői is potenciális veszélyforrást láttak benne. Ezen kívül Morbius több alkalommal is megküzdött Pengével, a vámpírvadásszal. Morbius egyik legkitartóbb ellenfele minden kétséget kizáróan Pókember volt, aki igyekezett végigpofozni a vámpírt egész Amerikán. Végül Morbius elfogta és legyőzte Pókembert Southamptonban, és egy épület tetején megharapta a hálószövő szuperhőst. A harapás pillanatában villám csapott beléjük, és Pókunk radioaktív vére visszaváltoztatta Morbiust emberi formájába. Morbius vámpírfogai megmaradtak ugyan, de látszólag kigyógyult, és már nem kívánta az embervért sem, miután elkészített egy hatásos szérumot. Morbius álnéven állast kapott az UCLA neurodialógiai központban, ahol vérbetegségének gyógymódján dolgozott.
Az egyik Bosszúangyal, Amazon, rájött ki is ő valójában, és Morbius kidolgozott számára egy vegyszert, amely segítségével Amazon tetszése szerint változhatott emberi formájába, majd pillanatok alatt vissza a zöldbőrű igazságtevővé. Cserébe Amazon elvállalta Morbius védelmét, amikor azt az elkövetett gyilkosságokért bíróság elé állították. Walters azzal érvelt, hogy amikor Morbius vámpírrá vált, nem volt ura önnön cselekedeteinek, és a gyilkosságok akaratán kívül történtek. Az esküdtszék azonban bűnösnek találta Morbiust, és az enyhítő körülmények figyelembe vételével a bíróság 5 évi börtönbüntetésre ítélte az egykori vámpírt. Miután jó magaviselete miatt hamarabb szabadon engedték, Morbius csatlakozott az Éjfél Fiai nevű, okkult tudományokkal foglalkozó csapathoz.
Vissza a tárgymutatóhoz.

werewolf copyVérfarkasok (Hominis Lycantrophy)
Első megjelenés:
Marvel Mystery Comics 14. (1940)
A vérfarkasok egy misztikus eredetű betegségben, a likantrópiában szenvedő emberek, akik a közhiedelemmel ellentétben normális humánok, csak a telihold idején aktiválódó mágikus folyamatok miatt alakulnak át. A vérfarkasokat, akárcsak a vámpírokat, rengeteg kultúra ismeri, az erdélyiek varcolac néven, míg a franciák például a loup-garou elnevezést használják. A vérfarkasok nem Chthon vagy az Ősök teremtményei, de szoros kapcsolatban állnak velük. Chthon bestiái között voltak farkasemberek (Wolf-Men), akik képesek voltak farkas és emberi alakban is tevékenykedni, de nem rendelkeztek a későbbi vérfarkasok gyengeségeivel - ellenálltak az ezüstnek és a tűznek. A farkasemberek jelentős részét Kull király hadai irtották ki, de genetikai állományuk fennmaradt.
Évezredekkel később egy nagy hatalmú földönkívüli érkezett a Földre: a Gondviselő (Caretaker), aki genetikai kísérleteket végzett az embereken. Vizsgálatai során bukkant rá a lappangó farkasember DNS-re, amelyet kivont, és létrehozott egy hibridet, Greysire-t, aki a legelső vérfarkas lett. A vérfarkasok nemzettsége Greysire-től származik, aki békés együttélésre törekedett népe és az emberek között. Ám az emberek minden másságtól rettegnek, így a béke rövid életű volt. Az emberek vadászni kezdtek a vérfarkasokra, akik, hogy elkerüljék a teljes pusztulást, keményen visszavágtak, és ezután érdemelték ki az a sötét jellemvonást, amelyet az emberi ostobaság és félelem aggatott rájuk.
Mindezek ellenére a vérfarkasok igyekeztek a világtól elvonultan, saját törvényeik szerint élni. Főként Európában és Ázsiában telepedtek le, és csak a XVI. században kerültek újra a figyelem középpontjába, amikor a puritán kalandor, Solomon Kane legendás csatát vívott egy renegát vérfarkas nővel, az Ezüsttel (Silver One) és tanítványával, Gideon Harkinsszal. Még ugyanebben az évszázadban Németországot egy Peter Snubb nevű vérfarkas kezdte terrorizálni, de az emberek elfogták, meglincselték, majd a levágott fejét közszemlére tették.
A XVIII. századtól kezdve a vérfarkasok az európai üldöztetések elől az Újvilágba, Amerikába menekültek. Legtöbbjük megtanulta, hogyan maradjon farkasalakban, így rejtőztek el az emberi szemek elől. A többiek felett a Vérfarkasok Tanácsa (Council of Werewolves) uralkodott, akiknek legfőbb feladata az volt, hogy az emberek előtt rejtve tartsák népüket.
Vissza a tárgymutatóhoz.

werewolfJacob Russoff
Első megjelenése:
Marvel Spotlight 2. (1972)
1795-ben egy magyar származású nemesember, név szerint Grigori Russoff nejét elrabolta majd lemészárolta a hírhedt vámpír, Drakula. Grigori bosszút esküdött ellene, és a vámpír nagyúr fogságában lévő vérfarkas asszonnyal, Lydiával megtámadta és legyőzte a vámpírt. Grigori beleszeretett Lydiába, és feleségül vette a vérfarkas nőt, de ezzel elátkozta minden utódját, akik örökölték Lydia által a farkas vérvonalat.
Ennek ellenére kirívó átalakulás nem történt a családban egészen 1930 májusáig, amikor Grigori leszármazottja, Gregor, megszerezte a legendás fekete mágiával átitatott Darkhold tekercseket, és egy könyvet szerkesztett belőlük. Gregor a Darkhold könyv olvasása közben a telihold fényénél vérfarkassá vált. A Darkhold segítségével lefordította Grigori titkos naplóját, amely megörökítette családjuk sötét múltját, majd lemásolta a Darkholdot és saját történetét annak üres lapjaira rótta.
A vérfarkas „betegség” elleni gyógymód keresése közben Gregor több birtokának eladására kényszerült. Ilyen volt a Wundagore-hegyi területe, amelyet Jonathon Drew szerzett meg, aki Herbert Wyndham (a későbbi Evolúciómester) oldalán kutatásokat végzett a környéken. Gregor vérfarkasként meggyilkolta Jonathon feleségét, Merriemet, amely eset után készítette el Wyndham saját védelmére azt az ezüstpáncélzatot, amelyet mind a mai napig visel. Russoff egy ideig Wyndhammel maradt, majd ismét útra kelt, és Jack Russell személyében utódja is született. Gregor feleségül vette testvére, Phillip korábbi barátnőjét, Laurát, és házasságukból két gyermek született: Jacob – később vette fel a Jack nevet – és két évvel később Lissa. Azonban egy éjjel Russoff erdélyi kastélyában vérfarkassá vált, és a közeli faluban őrült tombolásba kezdett.
Végül a feldühödött falusiak végeztek vele. Gregor halála után Laura megkereste Phillipet – aki Los Angeles-be költözött és Russoff-ról Russell-re angolosította a nevét – és egy év múltán összeházasodtak. Jack és Lissa Phillip gyámsága alatt nőttek fel. 15 évvel később egy bűnbanda tudomást szerzett a Russoff család titkáról és megzsarolták Phillipet. Phillip ellenállt, emiatt a banda elküldte Max Grantet, hogy megölje Laurát. Jack 18. születésnapján Laura gyanús autóbalesetet szenvedett, és ekkor elmesélte fiának a Russoffok teljes történetét. Jack nem sokkal ezután összecsapott Granttel és kivégezte a bérgyilkost, de eközben Phillipet is megsebesítette. Jack emiatt elhagyta a szülői házat, és vándorútra kelt.
Jack a következő néhány évben minden teliholdkor vérfarkas alakot öltött, de vándorlásai során barátokra is lelt. Például Nathan és Agatha Timlyre, a Darkhold szakértőire; vagy az író Buck Cowanre, akinek segítségével rábukkant és ellopta a Darkhold könyvet, amit ekkor már Blackgar Kastélyban őrzött Miles Blackgar és lánya, Marlene. A könyvet Jack egy Ramon Joaquez nevű szerzetes segítségével fordította le. Jack azonban ellenségeket is szerzett, mint például a démonvadász Joshua Kane-t, és testvérét, Luther Kane-t, aki közelről ismerte Lissa Russellt. Jack egyik legnagyobb ellenfele a kissé tébolyodott Swami Rihva lett, aki a vérfarkas vérét arra akarta felhasználni, hogy segítségével megfejtsen egy kincses térképet, amely az ősi varázsló, Kaman-Ru Vérkövének rejtekhelyére vezetett.
Jack ekkor ismerkedett meg Pókemberrel, aki akaratán kívül keveredett bele a Vérkő utáni hajszába. Miután Jack összemérte erejét a szociopata Bitófával (Harlan Krueger) és a Topáz nevű boszorkánnyal, Erdélybe utazott, ahol Jack megtalálta Russoff naplóját és ez által a Darkhold másolatát is. Majd vérfarkasként megküzdött Drakulával. Az Alpokban vívott csata során viszont a Darkhold másolata ismét elveszett. Jack ezután csatlakozott Tigrához, és közösen harcoltak a Hidra ellen.
Jack vérfarkasként találkozott a világ legkülönfélébb kalandoraival. Ilyen volt például Holdlovag, a Szellemlovas (Johnny Blaze), a Mocsárlény és Morbius az Élő Vámpír. Az oldalukon felvette a harcot a sötét mágia és a démonok ellen, de Vasemberhez és a Póknőhöz (Jessica Drew) is csatlakozott a maffia, Tri-Animan és Morgan le Fay ellen, aki rátalált az elveszettnek hitt Darkhold másolatra. Jack jelenleg a Night Shift nevű szervezet tagja, akik több alkalommal is kisegítették már Dr. Strange-et és az okkultizmusban kevésbé járatos hősöket, mint Amerika Kapitány (Steve Rogers) és a Bosszú Angyalai.
Vissza a tárgymutatóhoz.

loboCarlos és Eduardo Lobo
Első megjelenése:
The Spectacular Spider-Man 143. (1988)
Carlos és Eduardo Lobo Puebla De Zaragoza sötét és piszkos utcáin nőttek fel teljes szegénységben. Emiatt nagyon korán rákényszerültek, hogy lopásból és betörésekből tartsák fenn magukat. Eduardo beleszeretett egy gazdag és befolyásos ember lányába, Esmelda Valdezbe. A két fiatal titkos kapcsolatát a lány bátyja, Ramone, nem nézte jó szemmel, ezért barátaival egy teliholdas éjszakán elkapták őket, és megpróbálták megölni Eduardót. Ezen az éjszakán változott át Eduardo először, és dühöngve lemészárolta Ramonét és embereit. Mikor reggel emberi alakjában magához tért, megtalálta Esmelda szétmarcangolt testét, akit éjjel szintén ő ölt meg. Carlos Lobo ekkor már régóta tudott vérfarkas mivoltáról, amelyet profi bűnözőként kamatoztatott. Carlos felkereste testvérét, és mindketten beléptek a Los Hermanos De La Luna nevű texasi bandába.
A testvérek Dallasba költöztek, és átvették a Vezér egyik emberének, az Idegennek (Foreigner) a területeit. Az Idegen felbérelte a Zaklatót (Persuader), hogy végezzen a Lobo-testvérekkel. A Zaklató elfogta a Megtorlót, és egy agymosás után arra kényszerítette a férfit, hogy ölje meg a Lobókat. A merénylet Pókember közbelépésének és a Megtorló vasakaratának köszönhetően végül meghiúsult. De a testvérek ennek ellenére bosszúra készülődtek. New Yorkba utaztak, és szisztematikusan elkezdték kivégezni a Vezér bérenceit, majd egy vérrel írt üzenetet küldtek Wilson Fisknek a következő szöveggel: „A Farkasok visszaharapnak, a Vezérnek vége!!!”. New Yorkba érkezésük után Eduardo Lobo megkörnyékezte J. Jonah Jameson titkárnőjét, Gloria Grantet, és a lány hiszékenységét kihasználva megkérte, hogy lopjon el minden olyan adatot a Hírharsona irattárából, amelyek a Vezérről szólnak.
Eduardo azonban szépen lassan beleszeretett Gloriába, és a lány is viszonozta érzelmeit. A bandaháború elkerülhetetlenné vált, és Gloria csak ekkor jött rá, hogy szerelme nemcsak egy gyilkos gonosztevő, de vérfarkas is. A bandák csatája rövid életű volt, és békekötéssel zárult. A Lobo-testvérek összecsaptak Pókember, de a harc kulcsfigurája Gloria lett, aki egy ezüstgolyókkal töltött fegyverrel megölte kedvesét, Eduardót. Carlos testvére halála miatt összeroppant, és megadta magát, jelenleg börtönbüntetését tölti.
Vissza a tárgymutatóhoz.

zombikZombik (Mortuus Invitus)
Első megjelenés:
Igazából itt csak a Marvel Zombies első felbukkanását tudjuk biztosan datálni, amely az Ultimate Fantastic Four 21. számában történt, 2005-ben.
A Marvel Univerzum központi világában (616-os) nem léteznek kimondott zombik, bár re-animált holtestek igen, akiket valamilyen nagyon erős mágia vagy kozmikus hatalom támasztott fel. A 616-os világban a zombikat összekeverik a démonok által megszállt testekkel, de persze a Marvel-univerzum alternatív realitásaiban a zombik igenis léteznek. Erre azt hiszem a legjobb példa azaz eset, amely a Marvel 616 alterverzumából indult ki (2149-es). A történet taglalásába nem mennék bele, elég annyi, hogy a világűrt járó Őrszem (Sentry) megfertőződött egy idegen vírussal, amely rövid időn belül emberhús után vágyakozó szörnyeteggé változtatta. A Földre visszatérve a segítségére siető hőstársaira támadt és megfertőzte őket is. Az emberfeletti erejű zombik seregével sem a megmaradt hősök, sem a szupererejű bűnözők, még kevésbé a civil lakosság már nem tudott sikerrel szembeszállni. Még a bolygó elpusztítására érkező Galactus is pórul járt.
A zombik létrejöttéért egy bizonyos idegen vírus a felelős, amely harapás, vér és nyál útján terjed, bekerül az áldozat véráramába, és szinte azonnal, nagyjából öt perc leforgása alatt teljes biológiai és fiziológiai átalakulást okoz. Amikor az átváltozást befejeződik, a fertőzött maró éhséget kezd érezni, ám a hagyományos táplálék nem csillapítja ezt. A fertőzöttek kizárólag az emberi húsban lévő tápanyagok, hemoglobin és ásványok segítségével képesek „életben” maradni. Az éhség az őrületbe kergeti a fertőzöttet és hiába táplálkozik, hamarosan újra előtör az emberhús iránti vágy. A fertőzött mindvégig tudatában van cselekedeteinek, megőrzi korábbi intelligenciáját, de képtelen felülkerekedni az éhségen.
Az emberfeletti képességű hősök és gonosztevők zombikként továbbra is rendelkeznek különleges adottságaikkal, így a fertőzött Rozsomák is megőrizte öngyógyító képességét, de a szervezete nem tudott elég gyorsan antitesteket termelni a fertőzés ellen, és a vírus folyamatosan alkalmazkodott, mutálódott hozzá. A zombik képesek hatalmas sérüléseket elviselni, ha testük nagy része el is pusztul, még akkor is életben maradnak. Ha a fejüket elválasztjuk a testtől, akkor se pusztulnak el és tovább hajtja őket az éhség (lásd Darázs – Janet van Dyne esetét). A zombik ellen két hatásos módszer létezik: a fejükre mért erőteljes csapással szétzúzni az agyukat, vagy megnézetni velük egy Fekete Pákó videóklipet, de ez utóbbi annyira embertelen, hogy Magyarországot kivéve minden állam elveti az alkalmazását.
A zombik létfunkciói ugyan működnek, bőrük mégis folyamatosan rohad, és szemükre ködszerű szürkés hályog húzódik. Hallásuk és szaglásuk azonban nagy mértékben felerősödik, az áldozat szívverését több száz méterről is képesek meghallani. Nemcsak az emberek és a humanoid lények (pl. földönkívüliek) képesek megfertőződni a z-vírussal. Még az állatok, mint amilyen Ka-Zar a Vadföldi kalandor kardfogú tigrise, Zabu is, vagy az antropomorfikus Howard a Kacsa is védtelenek a fertőzéssel szemben. Sőt, még az androidok és a szintezoidok (pl. Vízió) is megfertőződhetnek.
Vissza a tárgymutatóhoz.

A következőkben leírást olvashattok a Marvel két leghíresebb re-animált hullájáról, akikre hellyel-közzel ráfoghatjuk, hogy zombik, de a fentebb felsorolt kritériumoknak nem felelnek meg:

zombieAz Élőholt (Zombie – Simon William Garth)
Első megjelenés:
Menace 5. (1953)
A földi mágusok régóta kutatják a holtak feltámasztásának, reanimálásának lehetőségeit. A XVII. században több sötét varázstudomány - Chthon tanai, a vudu és a Sagbata tekercsek - egyfajta kombinálásával létrejött egy erős varázslat, amely a halott lelket visszakényszerítheti földi porhüvelyébe. Ezt alkalmazták Simon Garthon is. Garth háborús veterán és egy igen sikeres üzleti vállalkozás vezetője volt, de feleségével kislányuk születése után megromlott a kapcsolatuk, amely végül váláshoz vezetett. Simon egyedül nevelte tovább lányát, Donnát. Garth egyre erőszakosabb és önfejűbb lett. Amikor kirúgta a kreol kertészét, az bosszút esküdött ellene, és egy vudu papnőhöz fordult segítségért. A papnő, akihez Garth titkárnője is rendszeresen eljárt, ördögi tervet eszelt ki. A titkárnő régóta szerelmes volt főnökébe, és megörült, amikor a papnőtől egy olyan bájitalt kapott, ami Garth szívében is fellobbantotta volna a szerelmet. A bájital persze nem szerelmi volt, hanem egy nagyon erős hallucinogén, ami őrületet, majd gyors halált okozott Garthnál.
A titkárnő összeroppant, és könyörgött a papnőnek, hogy bármi áron, de hozza vissza az életbe szerelmét. A papnő megszánta a lányt, és feltámasztotta a férfit, ám annak lelke csak részben tért vissza a testébe, azt ugyanis elfoglalta Ioa, a vudu szellemlény. A titkárnő hamar rájött, mekkora a baj, és menekülőre fogta. Garth/Ioa pedig amolyan árucikk lett a vudu követői között, akik Damballah mágikus amulettjével képesek lettek irányítani őt. Betörésre, gyilkosságra és egyéb borzalmakra kényszerítették. Garth reanimált teste Drakula lányához, Lilithhez került, akitől a Damballah amulett megszerzésével Pókember és Hannibal King mentették meg Donna Garth kérésére. King és Donna ezután megszüntették a Garthot életben tartó varázst és holttestét a családi kriptában helyezték nyugalomra.
Vissza a tárgymutatóhoz.

nkantuN'Kantu, az Élő Múmia (The Living Mummy)
Első megjelenése:
Supernatural Thrillers 5. (1973)
N'Kantu közel 3000 évvel ezelőtt született egy észak-afrikai törzs, a szvarili főnökének fiaként. Az erős és okos ifjú tökéletes trónörökösnek ígérkezett és minden bizonnyal az is lett volna, ha az egyiptomi hódítók le nem rohanják a földjüket és a a népük nagy részét ki nem irtják. A túlélőket Aram-Szet fáraó udvarába hurcolták rabszolgának. N'Kantu, akit szintén szolgasorba vetettek, lázadást szított és a fáraó megölésére vezette embereit. Azonban a fáraó főpapja, Nephrusz egy különleges főzettel megbénította őt, majd a fiút élve mumifikálták és egy szarkofágba zárták. A főzet mellékhatásaként N'Kantu feléledt és félőrültté vált. Évezredeket töltött a szarkofág fogságában, miközben végig tudatánál volt. Amikor kiszabadult, hatalmas tombolást rendezett Kairó utcáin, és Nephrusz leszármazottainak nyomába eredt, hogy bosszú álljon. Meg is találta Dr. Alexi Skarabot, de mielőtt végezhetett volna vele, az ellene felvonultatott rendőri túlerő legyűrte. N'Kantut New Yorkba vitték és idővel letett a bosszúállásról, sőt ő maga is a gonosz erők, démonok, vámpírok, ártó lények ellene harc központi figurája lett. Összebarátkozott Ulysses Bloodstone-nal, és még Alexi Skarabbal is. Legutoljára Elsa Bloodstone oldalán harcolt a nekromanta Rakses ellen.
Vissza a tárgymutatóhoz.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta