Ki van itt?

Oldalainkat 1098 vendég és 0 tag böngészi

A Darkhold és a misztikus tudományok jelentős alapművei

Tárgymutató:
Cagliostro könyve Shuma-Gorath Vasba Kötött Könyvei Zhered-Na kódexe
Darkhold Vishanti könyve

darkholdA Darkhold
Első megjelenés:
Említés szintjén először a Marvel Spotlight 3. számában, 1972-ben, majd teljes valójában egy számmal később, a Marvel Spotlight 4.-ben, ugyancsak 1972-ben.
Több milliárd évvel ezelőtt az Ősi Istenek legsötétebbike, Chthon összegyűjtötte és lejegyezte a fekete mágia teljes tudástárát egy elpusztíthatatlan könyvbe. Feljegyzéseit a Földön rejtette el, követői számára pedig rejtjeles nyomokat hagyott hátra a megtalálásához. Körülbelül időszámításunk előtt 18.500-ban egy csapat atlantiszi varázslómester – Thulsa Doom korábbi követői – talált rá a Darkholdra. A könyv rengeteg kézben megfordult, de senki sem volt képes megérteni vagy egyáltalán felfogni, hogy micsoda erő rejtezik benne. Egészen addig, amíg egy Zula nevű varázsló meg nem kaparintotta. Varnea, aki régóta meg akarta szerezni a könyvet, lecsapott rá, de Zula - Conan és a Vörös Szonja segítségével - visszaverte őt. Zula megrészegült a hatalomtól, és varázslótársai ellen kezdte felhasználni, egyesével irtotta őket, mígnem Hanuman egyik szerzetese legyőzte őt, és a könyvet Tibetben helyezte biztonságba. A következő kétezer évben a Darkhold rejtve volt, de a sötét erők nem adták fel a megszerzését. Babilóniai szerzetesek, egyiptomi papok, héber felkentek, de még Mephisztó is harcba szállt érte, ám sorra elbuktak. A Darkhold több fekete mágiával foglalkozó totemhez és tekercshez adott inspirációt, de ezek még csak meg sem tudták közelíteni a könyv valódi hatalmát.
Időszámításunk szerint a VI. században egy hatalmas varázslónő, Morgan Le Fay újjáélesztette a legendás könyv utáni hajszát, és ő maga is összeállított egy fekete mágián alapuló kötetet, amellyel megidézte magát Chthont. Felajánlotta szolgálatait az Ősi Istennek a könyvért cserébe, de Morgan nemezise, Merlin közbelépett, és a még erőtlen Chthont bebörtönözte a Wundagore hegység gyomrába. Ám az Ősi Isten még el tudta árulni Morgannak, hogy merre keresse a Darkholdot. Morgan Le Fay rávette szerelmét, Magnust, hogy menjen el a könyvért, amelyet Chthon útmutatásai alapján meg is találtak. Felhúztak egy tornyot, amelyben tanulmányozni kezdték a Darkholdot, de Merlin beleköpött a levesükbe, és egy varázslattal Morgant a jövőbe repítette, elszakítva a könyvtől.
1149-ben egy Aelfric nevű szerzetes, hátat fordítva az egyház tanításainak, a Sátán szolgálatába szegődött és a Darkhold keresésére indult. Aelfric megtalálta és elkezdte lemásolni a könyvet, de nem bírt az erejével, és az lángra lobbant, halálra égetve a szerzetest. A könyv elpusztíthatatlan lapjai természetesen épen maradtak, és a könyvet Aelfric elszenesedett ujjai közül egy csapat tolvaj húzta ki, akik megpróbálták eladni a Darkholdot. A tolvajoknak fogalmuk sem volt arról, mi került hozzájuk, és egy tanítóra próbálták rásózni azt. A tanító azonban - nem tudni honnan vagy hogyan - felismerte a könyvet és megölte a tolvajokat, majd őt is megölte egy arab bandita. A Darkhold ezután megint eltűnt, de Aelfric jegyzetei előkerültek, és követői három példányban lemásolták. A másolatok ugyan nem rendelkeztek a Darkhold eredeti erejével, de így is elég veszélyesek voltak.
A Darkhold eredeti kötete ismeretlen papok útján a Vatikánba került megőrzésre, ahol a Szent Gábriel Könyvtár (itt őrzik a legveszélyesebb okkult írásokat és kegytárgyakat) fiatal kurátora, Paolo Montesi kezdte el tanulmányozni. Paolo ifjonti hévvel vetette bele magát az olvasásba, de amire rábukkant a lapokon, az elmondhatatlan félelemmel töltötte el a szívét. A Darkhold sötét próféciái egy olyan jövő képét festették le számára, amely ha bekövetkezik, az általunk ismert világ örökre véget ér. Amikor Paolo előadta felfedezéseit a pápának és a főpapoknak, ők is osztoztak az ifjú aggodalmában, és engedélyeztek három fontos dolgot Montesinek: az első, hogy tovább tanulmányozza a Darkholdot; a másik, hogy egy benne talált varázslat segítségével lelassítsa saját öregedését - másra ugyanis nem merték bízni a könyvet, csak a tiszta szívű, és mélyen vallásos fiúra; a harmadik, hogy megnősülhetett és utódokat nemzhetett, akik továbbörökítve a Montesi vérvonalat a könyv őrzőivé vállnak majd.
Paolo 1190-ben a Darkhold tanulmányozásakor megfejtett egy titkosított részt, amely a vámpirizmus teljes és végleges megsemmisítését eredményezhette. Csakhogy Varnea vámpírseregével megtámadta a Vatikánt, megölte Paolót és a mellé osztott papok többségét. A vérengzést csak Paolo várandós felesége és néhány megbízható szerzetes élte túl, akik hónuk alatt a Darkholddal futottak, ahogy bírtak. (A középkorban az katolikus papok igen jól értettek a futáshoz.) A nő menekülés közben adott életet fiának, Giacomónak. A nő belehalt a szülésbe, Giacomót pedig a szerzetesek nevelték fel, és már gyerekkorától arra készítették a fiút, hogy megküzdjön a Darkhold követőivel. Giacomo tovább dolgozott apja vámpírellenes formuláján, majd továbbadta tudását az ő fiának, Marcellónak is. Marcello összebarátkozott egy hatalmas varázslóval, aki később az Ősvarázslóvá vált (Ancient One), de még ő is kevés volt ahhoz, hogy megóvja a fiút Varnea orvtámadásától. A vámpírnagyúr megölte Marcellót, és ezzel végérvényesen pontot tett a Montesi-vérvonalra is. A Darkhold ezután újra korszakokon át egyik tulajdonostól a másikhoz vándorolt, és végül Dr. Strange helyezte biztonságba.
A Darkhold utolsó lapjain megírták, hogy amikor kitör a varázslók háborúja, Chthon visszatér a Földre, erősebb lesz, mint valaha, és senki sem lesz képes megállítani őt. A jövőbe űzött Morgan Le Fay jelen korunkba érkezvén jelenleg is azon fáradozik, hogy mestere eljövetelét előkészítse. És ha ez sikerül neki, akkor a Marvel-univerzum megváltozik... mindörökre... megint!
Vissza a tárgymutatóhoz.

vishanti bookVishanti könyve (The Book of Vishanti)
Első megjelenése:
Strange Tales 116. (1964)
Vishanti könyve a Chthon-féle Darkhold ellensúlyozása érdekében készült. Oshtur maga a Fény Könyvének nevezte, és a gonosz erők ellen harcoló mágusok és varázslók generációinak egyik legfontosabb és leghatásosabb tankönyve lett. A Vishanti könyve magában foglalja a sötét varázslatok kivédésének leghatásosabb praktikáit, a misztikus lényekről összegyűjtött hasznos tudnivalókat, varázsitalok és főzetek receptjeit, és a Darkhold követők elleni harc fortélyait. Ironikus, hogy a Vishanti könyvének legelső birtokosa Varnea, az atlantiszi varázsló volt, aki később az első vámpír és a sötét erők legveszélyesebb harcosa lett. Miután Kleopátra királynőtől Marduk istenség megszerezte a könyvet, rövid úton az Ősvarázslóhoz került és azóta is a Föld legfőbb varázslójának a birtokában van: jelen korunkban Dr. Strange-nél.
Vissza a tárgymutatóhoz.

cagliostroCagliostro könyve (Book of Cagliostro)
Első megjelenése:
Marvel Premiere 12. (1973)
A könyv a híres varázsló, Cagliostro naplója, amelyben a vándorlásai során összegyűjtött tudást jegyezte le, amikor hazatért Párizsba. A könyv fontos feljegyzéseket tartalmaz a Darkhold elleni védekezésről, és több fejezetben taglalja Cagliostro és az időutazó mágus, Sise-Neg harcait. A könyvet lányaira hagyományozta, majd Mordo báró szerezte meg, aki Cagliostro családjába nősült be, és végül tőle került az Ősvarázslóhoz.
Vissza a tárgymutatóhoz.

Shuma-Gorath Vasba Kötött Könyvei (Iron-Bound Books of Shuma-Gorath)
Első megjelenése:
Conan the Barbarian 258. (1992)
Több ezer évvel azelőtt, hogy az emberiség megtanulta volna az írott szó hatalmát, a démonok már előszeretettel vetették papírra sötét gondolataikat, és ez alól Shuma-Gorath sem volt kivétel. A Vasba Kötött Könyvekről bővebben a dokumentáció Shuma-Gorathról szóló részében olvashattok.
Vissza a tárgymutatóhoz.

Zhered-Na kódexe (Tome of Zhered-Na)
Első megjelenése:
Fear 11. (1972)
A kódex Zhered-Na intelmeit és bölcsességeit hordozza, azét a varázslónőét, akik korokkal ezelőtt megjövendölte Atlantisz elsüllyedését. A könyv jelenleg Jennifer Kale birtokában van.
Vissza a tárgymutatóhoz.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta