Hozzászólások

 • Kayamiel 2020.09.19. 22:30
  Köszönöm szépen

  Bővebben...

   
 • HeirToGrievous 2020.09.19. 16:43
  A 2. füzet: 27/68. oldaltól, a 3. pedig a 48/68. oldaltól kezdődik.

  Bővebben...

   
 • xeraph 2020.09.19. 15:34
  Azért, mert ez egy gyűjteményes kötet, ami az első hat részt tartalmazza. Ebből eddig három jött ki ...

  Bővebben...

   
 • GaborT28 2020.09.19. 15:06
  Nálam mindig az első részt adja be. A kötet második részénél is.

  Bővebben...

   
 • Pyti12 2020.09.18. 17:24
  Köszönöm az újabb feltöltést. AZ erő legyen mindenkivel. :)

  Bővebben...

Ki van itt?

Oldalainkat 574 vendég és 8 tag böngészi

 • AmbrusAttila
 • Delminator
 • ivanka
 • Kayamiel
 • Laszcar
 • M.B.
 • Pacso
 • pepea

Jade

 

jade

Kor: Ismeretlen (több ezer év)
Magasság: 175 cm
Súly: 58 kg
Származási hely: Édenia
Faj: Édeniai
Küzdőstílus: Fan Zi
  Kou Shou
Fegyverek: Bot
 
Alakító színészek: Katalin Zaimar (MKII)
Becky Gable (UMK3, MKT)
Irina Pantaeva (Mortal Kombat Annihilation)

 Története:

Jade Kitanához hasonlóan akkortájt született Édeniában, amikor Shao Kahnnak sikerült elfoglalnia a birodalmat és a Külső Világhoz csatolnia azt. Jade-et ezért már kicsi korától kezdve Kitanával együtt nevelték, közösen vettek részt a kiképzéseken, amivel őket és Kitana húgát, Mileenát is a császár legügyesebb női orgyilkosaivá képzeték ki. Életük több évezrede során uruk számos ellenfelét tették el láb alól.
Jade az utolsó földi Torna során került csak kapcsolatba a Halálos Viadalokkal, ahol is Reptile-lal együtt azt a feladatot kapta urától, hogy tartsa szemmel az eseményeket és jelentsen mindent, ami ott történik. Csak míg Reptile Shang Tsung árnyékokban bujkáló kéme lett, addig Jade-nek még a varázsló előtt sem volt szabad jeleznie az ottlétét. A nehézségek ellenére teljesítette a parancsot, és nem avatkozott bele az eseményekbe, még akkor sem, amikor azok a földiek javára fordultak. Visszatért a Külső Világba, ahol Shao Kahn ismét ugyanarra kérte, amire az előző alkalommal: hogy láthatatlanul vegyen részt a Külső Világban rendezett viadalon, és csak akkor lépjen közbe, ha a földieknek sikerülne az utolsó külső világi harcost is legyőzniük. Ám erre már nem volt lehetősége a Kintaro bukását kialakult káoszt követően.
A Torna után értesült csak Jade arról, hogy a Viadal során barátnője, Kitana megölte Mileenát, amiért Baraka elfogta őt, a császár pedig a tarkatavezér unszolására halálra ítélte. Kitanának azonban sikerült megszöknie a Föld ellen indított invázió kezdetén és átszöknie a másik birodalomba. Shao Kahnnak nem volt ideje a lányával foglalkoznia, ezért Jade-et bízta meg azzal, hogy kerítse elő őt élve vagy halva. Jade társául ismét csak Reptile-t kapta meg.
Jade kétségek közt vergődve indult el a küldetésére, nem mert ellenszegülni az uralkodónak, de nem érezte magét képesnek arra sem, hogy elárulja a legjobb barátját. Döntenie viszont csak akkor sikerült, amikor utolérte a hercegnőt. Jade képtelen volt ártani neki, és végül inkább mindent bevallott Kitanának. A tőle elszakadt és lesben figyelő Reptile azonban csak erre várt, és orvul rájuk támadott, de Jade és Kitana közös erővel könnyedén a szaurin fölé kerekedett. Majd Jade Kitana javaslatára csatlakozott a hercegnőhöz. Útjuk során találkoztak a földi Kiválasztottakkal, és velük összefogva nem csak Sindelt sikerült felszabadítaniuk Shang Tsung elmebéklyójából, de még a császárt is legyőzték és száműzték a Külső Világba.
A győzelmet követően Sindel, Kitana és Jade is visszatértek, hogy felkutassák a mágikus ereklyét, ami Édeniát a Külső Világhoz csatolta. Miután elpusztították azt, egykori szülőföldjük az édeniaiak nagy részével együtt ismét szabaddá vált, ők pedig visszatértek valódi otthonukba, hogy megkezdjék az újjáépítést. Jade hűségéért cserébe nemesi rangot kapott a királynőtől és onnantól kezdve a palotában élt és segített Sindeléknek a birodalom újjászervezésében.
Évekkel később, amikor Shinnok egy csel segítségével elfoglalta Édeniát és bebörtönözte Sindelt, Jade megtudta, hogy egy édeniai, Tanya volt az, aki segített bejutni a támadó seregeknek. Jade legfőbb célja az áruló kézre kerítése lett, és nem is vett részt a Shinnok elleni harcokban sem. Tanyának azonban végül sikerült eltűnnie, miután a bukott istent ismét legyőzték, és Jade az évek múlásával végül kénytelen volt átmenetileg feladni a kutatást utána, különösen mikor Kitana bejelentette, hogy háborút akar indítani Shao Kahn megmaradt erői ellen.
Jade nem vett rész közvetlen a harcokban, helyette Édeniában próbált gondoskodni a biztonságról és a rendről. Ám amikor az áruló Tanya visszatért, Jade nem tudta megakadályozni, hogy az elrabolja Sindel királynőt, ráadásul egy másik édeniai áruló, Rain is felbukkant. Szerencsére egy földi ember, Shujinko személyében Jade mindkét gondjára megoldást talált, amikor az csapdába csalta neki Raint és sikerült megtévesztenie Tanyát addig, hogy biztonságban kimenekítse Sindelt a fogságából. De Jade már nem tudta megjutalmazni Shujinkót, mert a Külső Világból hírt kapott, hogy Shang Tsung összefogott egy árnybirodalmi nekromantával és megölték Shao Kahnt és Liu Kanget is, Kitana pedig, hogy megbosszulja a szerelmét, csatlakozott Raiden harcosaihoz, és a Halálos Szövetség ellen vonult.
Jade átkelt a Külső Világba, és igyekezett ő is időben odaérni Szövetség erődjéhez, ám mire ez sikerült neki, a Kiválasztottak mind egy szálig holtan hevertek a Földön, és a két varázsló egy nagy csarnokban Raidennel viaskodott. Jade sírva rogyott le barátnője holtteste mellé, de nem maradt sok ideje a gyászra, mert meglátott egy nagydarab alakot közeledni, és Jade-nek menekülnie kellett, hogy ne keveredjen bele a pillanatokkal később kialakult küzdelembe. Ezzel éppen csak túlélte azt a robbanást, ami nem sokkal később elpusztította az egész erődöt. A romok között bujkálva Jade szemtanúja volt annak, hogy miként támasztja fel Onaga Kitanát és a többieket, és teszi őket a rabszolgájává.
Visszarohant Édeniába, hogy figyelmeztesse Sindelt az árulásra, Onaga azonban jóval hamarabb odaküldte már az uralma alá hajtott Kitanát, aki aztán Jade érkezése előtt börtönbe vetette Sindelt. Jade-nek egykori orgyilkoskiképzését felhasználva végig észrevétlennek kellett maradnia saját otthonában, ha nem akart a királynő sorsára jutni. És bár sikerült így megpillantania régóta üldözött prédáját, Tanyát, az akkor éppen Édeniába látogató Onaga mellett, a királynő érdekében türtőztetnie kellett magát, nem tehetett semmit. Az árnyak között maradva osont le végül a tömlöcbe, ahol sikerült rajtakapnia Kitanát, amint épp Sindelnek henceg új ura terveiről. Jade meglepte Kitanát és bezárta őt az egyik cellába, majd kiszabadította Sindelt, hogy együtt elmenekülve próbáljanak valami megoldást találni a kialakult helyzetre. Sindel azt tervezte, hogy felkutatják Onaga valódi testét, hogy egy szertartás keretében annak segítségével végleg elzárják a Sárkánykirály lelkét, ám amikor hosszas kutatás után sikerült fellelniük a Sárkánykirály ősi kriptáját, SIndel varázslata hatástalannak bizonyult. Innen vonták le azt a következtetést hogy valaki már megelőzte őket és megölte Onagát, amelynek következtében reményeik szerint a Kiválasztottak is felszabadultak. Sindel és Jade így visszatérhettek Édeniába, pont időben, hogy Kitana egy üzenetében figyelmeztesse őket egy titokzatos kráterre, és arra, hogy Shinnok, a bukott isten, az egyik földi szerint valami szokatlan dologra készül ott, amibe aztán a Sötétség erőinek nagy része is belekeveredett valahogyan. Így érkezett meg Sindel és Jade is Argus piramisának lábához.

Mortal Kombat Armageddonos befejezése:

A Blaze-től kapott hatalom segítségével Jade puszta akaraterejével megnyitja maga alatt Argus piramisát, hogy abba zárja el mindörökre a birodalmak összes sötét energiáját. Jade-et ezek után hősként ünneplik szerte a birodalmakban, ő pedig megesküszik, hogy soha többé nem hagyja, hogy bármi is árthasson Édeniának.

 

Ismert kivégzések:

Felrázva, nem keverve (UMK3): Jade a botja végére szúrja az ellenfelet, majd elkezdi olyan gyorsan rázni a fegyvert, hogy az áldozat a végén egyszerűen darabokra szakad.

Nyársa kész (UMK3): Jade felüti az ellenfelet, majd mielőtt az visszaesne, feltartja a botját. A visszaeső áldozat felnyársalódik a fegyver végére.

Gimnasztika (MK:D): Jade a botja végét az áldozat fejébe szúrja, majd a másik végébe kapaszkodva átugrik az ellenfele felett, leszakítva ezzel annak fejét.

Nekifutás (MK:D): Jade a botját maga előtt tartva nekirohan az ellenfelének. Miután elhalad mellette, az áldozat felsőteste lecsúszik a lábakról.

Egyéb:

Pogo-bot (UMK3): Jade a botját pogo-botként használva ugrálni kezd.

Cicamica (MKT): Jade egy aranyos kiscicává változik, majd elkezd az áldozat körül futkosni, amivel olyannyira felpörgeti annak testét, hogy az végül a darabjaira szakad.

Vissza a feladónak (MK:D): Jade elhajítja az egyik pengeéles bumerángját, majd hagyja, hogy az visszaérkezve levágja a fejét.

 

Érdekességek:

 • Nevének két, majdnem ellentétes jelentése is van, első játékbeli megjelenésekor sokak szerint mindkettőnek megfelelt. Ezek a „jádekő” (zöld színű féldrágakő) és a „szipirtyó”.
 • Bár az első rész Reptile-ához kellett a legtrükkösebb előhívási mód, a második részben Jade-é a legnehezebb: A zöld kérdőjel előtti meccsen csakis és kizárólag a kis rúgás használatával lehetett elverni az ellenfelet. Mivel abban a magasságban már mindenféle segítséget kikapcsolt a játék, ezért ezt csak igen tapasztalt játékosoknak sikerült elérni. És akkor még ott volt maga Jade, aki sokak véleménye szerint a három titkos karakter közül a legerősebb volt.
 • A külső világi Tornán való felbukkanásának oka valójában a játékhoz kiadott képregényből derül ki, itt mondják el, hogy Jade és Smoke is orgyilkosok, akik titokban érkeztek a Viadalra, csak Jade a császár, míg Smoke a Lin Kuei megbízásából.
 • Jade ruhája azért lett zöld, hogy így emlékeztessék a játékosokat az első részben még titkos Reptile-ra, aki szintén zöld ruhát visel.
 • Jade a Shaolin Monksban betöltött szerepe a játék történetének egyik legellentmondásosabb pontja, és egyben legfőbb oka is annak, hogy miért nem lehet azt a játékot a hivatalos történet részének tekinteni. A történet szerint ugyanis Liu Kang és Kung Lao Jade-del és Mileenával mint pályafőnökökkel küzd meg. A harc végén elveszik Jade botját, amivel kiütik Mileena kezéből a sai-jait, végül a sai-okat Jade fejébe szúrják, megölve őt. Ez a jelenet viszont az MK1 és MKII közt játszódik, Jade azonban fontos szerepet tölt be a következő két részben, így a jelenet történet szerinti valóságtartalma erősen megkérdőjelezhető. A legerősebb ellenvélemény az, hogy Shao Kahn feléleszthette őt, de a császárról ezidáig nem ismert, hogy rendelkezne ilyen hatalommal (hiszen akkor visszaadhatta volna lánya, Mileena életét is, aki fontosabb volt tervei szempontjából, mint Jade).
 • Jade szerepelt volna az első mozifilmben, ahol is egy titkos küzdőtéren Sonyával csapott volna össze. A jelenetet a dvd-verzió egyik titkos tartalmának szánták, de a határidők miatt végül nem jutott idő a felvételére.
 • Jade részt vett az amerikai videojáték-csatorna, a G4, videojáték-hősnők számára készített, közönségszavazós szépségversenyén is, bár egyik kategóriában sem nyert. A bemutatkozó videójából kideról, hogy a méretei 90-60-90, és a Skorpió csillagjegy alatt született.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta