Ajánló

Ragadozók 04
HálóDark

Ragadozók 04

Hozzászólások

 • Tekagi 2020.11.30. 06:36
  Szép napot, érdeklődnék Menthetetlen cimű képregény befulladt?

  Bővebben...

   
 • Recsi 2020.11.29. 15:36
  Star Warsból?

  Bővebben...

   
 • kardigan 2020.11.28. 22:41
  Sziasztok! A következő Superman füzet mikorra várható?

  Bővebben...

   
 • Kayamiel 2020.11.28. 19:14
  Köszönöm szépen

  Bővebben...

   
 • Bran Galed 2020.11.28. 15:03
  Kb így képzelek el egy darkos Star warst!

  Bővebben...

Ki van itt?

Oldalainkat 893 vendég és 8 tag böngészi

 • 24747
 • AmbrusAttila
 • aseed86
 • meletor
 • Mókás
 • pepea
 • QwenTOX
 • tyaptyap

Raiden

 

raiden

Kor: Örökéltű
Magasság: 213 cm
Súly: 104 kg
Származási hely: Mennyek
Faj: Isten
Küzdőstílus: Dzsudzsucu
  Nan Chuan
Fegyverek: Harci kalapács
  Villámbot
Alakító színészek: Carlos Pesina (MK1, MKII, MKT)
Michael Garvey (MKM:SZ)
Christopher Lambert (Mortal Kombat film)
James Remar (Mortal Kombat Annihilation)
Richard Epcar (MK vs. DCU)
Garth Johnson (Live Tour)

 Története:

Raiden a Földi Birodalom kirendelt védőistene, aki a Birodalmak születésétől fogva őrzi a bolygót a más dimenziókból érkező fenyegetésekkel szemben, mivel az Idősebb Istenek megfogadták, hogy ők sosem fognak közvetlenül a halandók világainak sorsába avatkozni. Amikor azonban az egyikük, Shinnok, átalakította a saját Kamidoguját egy Amuletté az Egyetlen megmaradt energiáinak felhasználásával és leszállt a Mennyekből, hogy leigázza a Birodalmakat, Raiden a Földön szembeszállt vele, és legyőzte őt. A küzdelem során azonban a bolygó addig domináns faja, a hüllőszerű szaurinok, szinte teljesen kipusztultak, a civilizációjuk pedig összeomlott. Raiden csak annyit tehetett értük, hogy a túlélőket egy addig lakatlan birodalomba, Zaterrába vitte, a Shinnoktól megszerzett Szent Amulett őrzését pedig a Föld új uralkodó fajtájára, az emberekre bízta, akik egy monostorban rejtették azt el Ázsia északi fagyos pusztaságaiban. Raiden ezen kívül megbízott négy alárendelt istent is, hogy tartsák rajta a szemüket az amuletten.
Az ezt követő évezredek békében teltek, egészen addig, amíg a Külső Világ uralkodója, Shao Kahn, be nem jelentette az igényét a Földre. Az Idősebb Istenek a Birodalmak közötti viszályok szabályainak értelmében kihirdették a Halálos Viadalok megrendezését, Raiden pedig a földiek tanácsadójává és segítőjévé vált, de istenként szigorúan tilos volt neki bármilyen módon közvetlenül részt vennie a Halálos Viadal küzdelmeiben. Habár a Külső Világ eleinte sorra aratta a győzelmeket, a Földnek végül a mindent eldöntő tizedik Tornán sikerült megtörni ezt a sorozatot a Fény Rendjéből érkező Nagy Kung Lao által. Bár a halandó a következő Viadalon elbukott és meghalt Goro kezétől, sikere elég volt ahhoz, hogy Raiden azontúl rajta tartsa a szemét a Fény Rendjén és az általuk alapított titkos társaságon, a Fehér Lótuszon.
Azonban tíz évvel az újabb sorsdöntőnek számító, a Külső Világ tizedik és egyben utolsó győzelmével fenyegető Viadal előtt, Raiden egyszer csak megérezte, hogy valakinek sikerült betörnie a Szent Amulettet rejtő monostorba, az Őselemek Templomába, és megszereznie az ereklyét. Amikor odateleportált a templom kincstárába, egy magányos nindzsát talált ott, aki a Lin Kuei, egy közép-kínai nindzsaklán színeit viselte. Raiden felismerte benne a klán legtiszteletreméltóbb harcosát, a Sub-Zero kódnevet viselő nindzsát, akit isteni hatalma segítségével arra kényszerített, hogy menjen az amulett után, amit egy árnybirodalmi mágus, Quan Chi magával vitt az otthonába. Sub-Zero végül számos megpróbáltatás árán visszaszerezte az amulettet, és Raiden, amint megérezte, hogy az ereklye a nindzsa kezében van, visszahozta őt a Földre, és elvette tőle a varázstárgyat, majd elrejtette oda, ahová halandó reményei szerint soha nem lesz képes betenni a lábát. A történtek után pedig visszatért a Halálos Viadal előkészületeihez.
Az utolsó Halálos Viadalra magától a házigazdától, Shang Tsungtól kapott meghívót. Raiden pedig teljes mértékben igyekezett is kihasználni az ottlétét. Szemmel tartotta a földieket, és végül kiválasztott magának közülük hármat - Sonya Blade-et, Johnny Cage-t és Liu Kanget - akiket közvetlen tanácsokkal látott el a küzdelmeik előtt. Szemtanúja volt továbbá annak is, amint Sub-Zerót, akivel évekkel korábban már meggyűlt a baja, kivégzi egy lidérc, Scorpion, bosszúból azért, amiért a Lin Kuei-harcos megölte őt még évekkel ezelőtt. Raident azonban hidegen hagyta az eset, ő inkább a három Kiválasztottal törődött, akik közül Liu Kangnek végül sikerült legyőznie a Külső Világ bajnokát Gorót, és ezzel átvette a bajnoki címet a Föld javára. De Shang Tsung ekkor Goro segítségével elraboltatta Sonyát és egy másik földit, Kanót, és magával vitte őket a Külső Világba, hogy ezzel kényszerítse Kanget, hogy küzdjön meg vele. Raiden tudta, hogy ha a varázsló győz, akkor a Föld csak ötven évet nyerne magának, mert nem veszett volna el a Külső Világ kilenc győzelme, de nem tehetett semmit, ekkor még tiltva volt neki, hogy elhagyja a Földet, így csak a tanácsaival tudta ellátni Kanget, mielőtt az a varázsló után ment volna. De a szerzetes végül Tsungot is legyőzte, és a Föld megmenekült a fenyegetéstől.
Hazatérve azonban Raiden nem pihenhetett sokáig, mert pár héttel később Shao Kahn újabb Halálos Viadalt jelentett be, ám ezúttal a Külső Világban. Raidennek alig pár hónapja maradt, hogy összeszedje a harcosait, akiket ezúttal az Idősebb Istenek engedélyével ő is elkísért a Külső Világba, de ismét csak megfigyelőként. Ám a küzdelmek végeztével, amit újfent Liu Kang nyert meg, amikor legyőzte a császár új bajnokjelöltjét, Kintarót, Raiden személyesen lépett közbe, amikor a shokan orvul meg akarta ölni a győztesnek ítélt Liu Kanget, és egy villámmal hamuvá porlasztotta Kintarót. Ekkor a császár szabálytalanságra hivatkozva elrendelte a földiek lemészárlását, Raidennek pedig csak néhány perce maradt, hogy egyesével összeszedje a földieket a kialakult káoszban és hazaküldje őket. De az egyikük, Kano, így is a Külső Világban ragadt.
Az öröm most se tartott túl sokáig, mert amint hazaértek, Shao Kahn egy Raiden számára ismeretlen mágia segítségével valahogy feltámasztotta a Földi Birodalomban Sindelt, az egykori édeniai királynőt, akit a császár Édenia elfoglalása után feleségül vett. Ezen ürügy kihasználásával Kahn elérte az Idősebb Isteneknél, hogy azok engedélyezzék neki egy átjáró nyitását a Földre annyi időre, amíg visszaviszi magával a feleségét az otthonukba. Raiden tudta, hogy nincs sok ideje hátra, azért figyelmeztetett annyi lehetséges Kiválasztott Harcost, amennyit csak tudott, és a hatalma segítségével a védelme alá vette a lelküket. Épp idejében, mert Shao Kahn az átjáró megnyitásával elkezdte egybeolvasztani a Külső Világot a Földdel, Raidennek pedig vissza kellett térnie a Mennyekbe, mert továbbra sem állt módjában a Külső Világban tartózkodnia istenként. Emiatt aztán ott lemondott az Idősebb Istenek színe előtt isteni mivoltáról, és immár halandóként tért vissza a Földre. Visszafelé magával vitte Johnny Cage-et is, aki a császár első támadási hullámában veszítette életét.
A Földön Raiden csatlakozott Liu Kangékhez, és még néhány földi és más birodalomból érkezett harcossal együtt sikerült felszabadítaniuk Sindelt királynőt a császár elmeködösítő varázslata alól. Majd a Los Angelesben megjelent császári palotát felkeresve Raiden sok más harcossal együtt tanúja volt annak is, amint Liu Kang kihívja Shao Kahnt egy Halálos Viadalra és legyőzi az uralkodót, bár arra már nem maradt ereje a szerzetesnek, hogy végezzen is a császárral. Mivel Sindel felszabadításával okafogyottá vált Kahn ottléte, és már ereje sem volt folytatni a birodalmak egyesítését, így vissza kellett térnie a Külső Világba, Raiden pedig visszakaphatta az istenségét és a korábbi pozícióját is a Föld védelmezőjeként.
Öt évvel később lett csak ismét szükség a viharisten szolgálataira, amikor is visszatért sok ezer éves száműzetéséből Shinnok, aki elfoglalta a függetlenségét alig pár éve visszakapott Édeniát. Raiden nem akarta megvárni, amíg a volt Idősebb Isten ismét a Föld ellen vonul, összegyűjtötte a bajnokait, és személyesen vezette át őket Édeniába. Bár emegint csak Liu Kang volt az, aki elhárította a veszélyt mindenki fele fölül, mindenki tudta, hogy Raiden nélkül sosem sikerült volna győzelmet aratniuk. Az Idősebb Istenek is végül úgy döntöttek, elismerik Raiden érdemeit, és maguk közé emelték őt, hogy ezzel is megpróbálják feltölteni a soraikat, miután Shinnok a visszatérésekor komoly pusztítást végzett a Mennyekben, és megölt számos istent és még egy Idősebb Istent is. Raiden a felemelkedésekor a Földet az egyik utolsó megmaradt földi istenre, a szél urára, Fujinra bízta, villámbotját, egyik leghatalmasabb fegyverét pedig Liu Kang tanítványára, Kai-ra hagyta.
Raiden csak öt évig élvezhette az Idősebb Isteni létet, mert amikor a Shinnok elleni küzdelem során eltűnt nekromanta, Quan Chi visszatért és szövetséget kötött Shang Tsunggal, közös erővel sikerült végezniük Shao Kahnnal és a Halálos Viadalok bajnokával, Liu Kanggel is. Raiden nem tűrhette tétlenül a Halálos Szövetség felemelkedését, ezért lemondott Idősebb Isteni rangjáról és összehívta a legmegbízhatóbbnak tartott földi harcosokat és Kitana hercegnőt, Édenia katonai vezetőjét, hogy szembeszálljanak az új fenyegetéssel. A Szövetség azonban túl nagy hatalomra tett szert, mire sikerült elérniük az erődjüket. A Kiválasztottaknak esélyük sem volt a varázslók ellen, azok mindegyikükkel végeztek. Végül a viharisten egymaga nézett szembe velük, ám azoknak sikerült kiütniük.
Raiden pár perccel később tért csak magához, arra, hogy egyrészt a teste még mindig a Szövetség erődjében van, nem végeztek vele, másrészt pedig a két mágus egy sárkányt próbál minden látható eredmény nélkül feltartóztatni. Raiden felismerte a közeledő alakban Onagát, a Külső Világ egykori uralkodóját, aki életében minden addigi és utána született hadúrnál is nagyobb veszélyt jelentett az összes birodalomra. Ezért haragját félretéve csatlakozott a Szövetséghez, ám az ő ereje sem volt elég ahhoz, hogy útját állja a Sárkánykirálynak. Végül egy elkeseredett döntésében összegyűjtötte magába minden megmaradt isteni erejét, és egy hatalmas robbanásban elpusztította a testét és a Szövetség erődjét is.
Éveknek kellett volna eltelnie, mire Raidennek újra fel kellett volna bukkannia az otthonának számító birodalomban, a Földön, ám ő alig néhány hónap múlva megjelent ott, ráadásul minden korábbi emlékét megtartva, ami szintén példa nélkül álló eset volt. Ezen felül Raiden gondolkodásmódja is megváltozott, elege lett abból, hogy állandóan meg kell mentenie a Földet a halandók ármánykodásai vagy alkalmatlansága miatt, így úgy döntött, saját kezébe veszi a birodalom védelmét. Első lépésként megszerezte Liu Kang holttestét és elvitte azt egy csak általa ismert, még az ősidőkben eltemetett barlangba, ahol egy általa sok-sok éve kiirtott nekromanta szekta, a Houanok hátrahagyott feljegyzéseinek segítségével zombiként feltámasztotta azt. Mágikus láncokkal a rabszolgájává tette az élőholt Kanget, majd elküldte, hogy végezzen mindenkivel, akit a viharisten veszélyesnek tartott a Föld biztonságára nézve.
A ténykedése azonban nem maradt észrevétlen, mert amint elküldte Liu holttestét, felkereste őt Shinnok is, aki láthatóan örvendett Raiden személyiségváltozásának, annyira, hogy alkut ajánlott az istennek. Raiden nem bízott meg Shinnokban, de annak ajánlata egyrészt érdekesnek tűnt a számára, másrészt így lehetősége volt utánajárni annak, mit forgat egykori ellenfele a fejében. Shinnok arra kérte őt, hogy keresse fel Shao Kahnt a Külső Világban és ajánlja fel neki a segítségét egy édeniai félisten, Taven ellen, és cserébe kérje azt a császártól, hogy az mondjon le örökre a Földről. Raiden nem hitte, hogy a császár elfogad egy ilyen alkut, azonban megdöbbenésére az elsőre belement, sőt, még vendégül is látta Raident a palotájában. Raiden nem értette a dolgot, ezért inkább játszotta tovább a szerepét, és amikor Taven valóban felbukkant a császár tanácstermében, megpróbálta útját állni az édeniainak. Azonban az ügyesebb harcosnak bizonyult, mint hitte volna, mert sikerült a földre küldenie az istent annyi időre, hogy elszökjön egy Édeniába nyitott átjárón át. Amikor azonban Raiden is átkelt az éden birodalmába, nyomát sem lelte Tavennek, helyette viszont megérezte, hogy rengeteg Kiválasztott tömörült össze egy helyen. Raidennek nem tetszett ez. Az adott helyen két, egymással szemben álló seregbe botlott, akik egy nemsokára feltűnő piramis teteje felé igyekeztek minden erejükkel.

Mortal Kombat Armageddonos befejezése:

A Blaze-ben felhalmozott energia addig sosem látott hatalmat ad a viharisten kezébe, aki aztán elszabadítja haragját, és elpusztítja a Földön kívül az összes birodalmat, így gondoskodva arról, hogy soha többé ne akadjon senki, aki veszélyeztetné a Földi Birodalom biztonságát.

 

Ismert kivégzések:

Fejrobbantás (MK1, MKT (PS1)): Raiden annyi elektromosságot vezet az ellenfél fejébe, hogy az végül lerobban a testről.

Energiakisülés (MKII, MKT): Raiden villámokat idéz a kezére, majd egy hatalmas ütéssel darabokra robbantja az áldozatot.

Sokkoló I (MKII, MKT, MK4/G): Raiden megragadja az ellenfelét és annyi villámot küld a testébe, hogy az végül felrobban.

Sokkoló II (MK:DA):
Raiden kezét az ellenfél mellkasába mélyeszti, és a feje fölé emeli a vergődő testet, majd addig rázza árammal, amíg szét nem robban.

Sokkoló III (MK vs. DCU): Raiden feltölti a kezét elektromossággal, majd az ellenfélbe mélyeszti azt, és addig süti az áldozatot, amíg annak teljesen le nem ég a hús a csontjairól.

Villámbot (MK4/G): Raiden a botja végére szúrja az ellenfelet, majd addig rázza árammal, amíg az bele nem hal.

Villámcsapás (MK:D): Raiden villámot idéz meg, amit a kezeiben gyűjt össze, majd az elektromosságot az ellenfelébe vezeti, az pedig felrobban.

Isteni erő (MK:D): Raiden összegyűjti minden csepp isteni erejét, majd egy robbanásban magát és az ellenfelét is apró darabokra szaggatja. Ez a kivégzés ugyanaz, amit a Deception intrójában alkalmaz Onaga ellen.

Fejjel előre (MK vs. DCU): Raiden megragadja az ellenfelet, egy villámcsapással megbénítja, felszáll vele a levegőbe, majd teljes erejéből belevágja a földbe, fejjel előre.

Egyéb:

Kölyökvillám (MKII, MKT): Raiden készít egy kis Raident maga mellé, majd jót nevet a saját viccén.
Elektromos angolna (MKT): Raiden átváltozik egy elektromos angolnává, körbefonja ellenfelét, majd addig rázza, amíg az fel nem robban.
Detonáció (MK:D): Raiden összegyűjti magába az energiáit, majd felrobbantja magát.

Fergality (MK2 Sega): Egyike az MK2 harmadik kivégzéseinek, Raiden az ellenfelet Fergus McGovern, a játék Sega-portolásáért felelős vezető programozó füstölgő karikatúrájává változtatja.

 

Érdekességek:

 • A hangját az első két játékban az egyik Midway-alkalmazott, Jon Hey adta. A torpedó-mozdulata során hallott - amúgy értelmetlen - hang sok vicces spekulációhoz vezetett arról, mit is mond valójában a viharisten ilyenkor.
 • Habár Carlos Pesina alakítja őt az első trilógia minden verziójában, a Trilogy versus-képernyőjén mégis Sal Divita játsza őt.
 • Raiden nevét „i”-vel írják az összes játéktermi gépen és a Deadly Alliance és Deception összes verziójában, de az otthoni konzolok többségén a neve Rayden. Ennek főleg a szerzői jogok az okai, nem akarták, pereskedés legyen a régi „Raiden” nevű játék, vagy a Fatal Fury-ben szereplő Raiden nevű figura miatt. De a karakter hivatalos neve mindig is „Raiden” volt.
 • Raiden karakterét a Villám nevű figura ihlette John Carpenter 1986-os Nagy zűr Kis-Kínában c. filmjéből.
 • A legelső játékban Raiden gonosz figura volt. A végtörténetében más isteneket is meghív a Tornára, aminek eredményeképp elpusztítják az egész Földet.
 • Eredetileg Raiden nem szerepelt volna a Deceptionben, a helyére Fujint akarták visszahozni, erre lett volna magyarázat az előzetesben is bemutatott robbanása, amivel megpróbálta megölni Onagát. A rajongók kérésére azonban mégis ő került be, de egy sokkal sötétebb, kegyetlenebb kiadásában. Bár végül kimaradt, de a sztori alapján erősen kitűnik, hogy hivatalosan még mindig Fujin a Föld védőistene.
 • Az MK3-ban Nightwolf Friendshipje az, hogy átalakul Raidenné, mialatt egy MKII-játékgép esik be mögé, és megjelenik a felirat: „Igen, de én meg Raidenné tudok változni!”, vagy az, hogy „Viszont mág sose láttam egy Kano-transzformációt”. A Trilogyból ezt kivették, mivel ott már szerepel Raiden.
 • Egy programhiba miatt, ha a játékos az MK1 Snes-verziójában Raidennel játszva kivégezte az utolsó ellenfelet Goro előtt, akkor a shokan szürke bőrrel jelent meg.
 • Raiden sikere, és a rajongók által ráragasztott becenév, a „viharisten” vezette a stábot a többi isten, köztük Fujin, a szélisten megalkotásához. A becenevet pedig hivatalosan is használják azóta.
 • Mint titkos karakter, szerepel két másik játékban is: az NFL Blitzben, és az Unreal Chapionship 2-ben. Az utóbbiban az egyik beszólása az, hogy „Úgy harcolsz, mint Johnny Cage!”.
 • Az MKII-ben Raiden már használta volna a villámbotját fegyverként, de végül a szűkös memória miatt ki kellett hagyni ezt a játékból.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta