Ajánló

Zalaman és barátai 2.
Fanart

Zalaman és barátai 2.

Hozzászólások

 • Aldarion 2020.11.23. 10:52
  Nem is tudom. De tényleg, fogalmam sincs... :D

  Bővebben...

   
 • Recsi 2020.11.23. 07:09
  Vajon miért? :)

  Bővebben...

   
 • Aldarion 2020.11.22. 20:33
  Szeretném, de most nem rajtam múlik a dolog. Tyrant az utóbbi időben kicsit elfoglalt, így nem biztos ...

  Bővebben...

   
 • xeraph 2020.11.22. 20:31
  A "Qui Gonn & Obi-Wan - Last Stand on Ord Mantell" már fent van itt, a HálóZsákon, "Qui Gonn és Obi-Wan ...

  Bővebben...

   
 • babrafax 2020.11.22. 19:00
  Helló Aldirion, köszi az újabb Mars honosításért! Nálam nagy kedvenc. Az összes magyarhonban megjelent ...

  Bővebben...

Ki van itt?

Oldalainkat 838 vendég és 2 tag böngészi

 • 24747
 • tyaptyap

Shao Kahn

 

shao_kahn

Kor: Ismeretlen (állítólag örökéltű)
Magasság: 213 cm
Súly: 181 kg
Származási hely: Külső Világ
Faj: Ld. az érdekességeket
Küzdőstílus: Tai Tzu
  Lui He
Fegyverek: Haragkalapács
 
Alakító színészek: Brian Glynn (MKII, MK3)
Brian Thompson (Mortal Kombat Annihilation)
Jeffrey D. Haris (MK: Live Tour)
Ted Nordblum (MK: Live Tour)

 Története:

Szinte semmit se tudni Shao Kahn életéről azelőttről, hogy a Külső Világ császárává vált, csak annyit, hogy ő volt az, aki a varázslója, Shang Tsung segítségével megmérgezte az akkori uralkodót, Onagát, és átvette a helyét, majd felvette a ma is ismert nevét, egyben titulusát is.
Kahn Onaga halála után ott folytatta a Sárkánykirály munkáját, ahol az abbahagyta. Sorra hódította meg a birodalmakat az Idősebb Istenek által kihirdetett Halálos Viadalok segítségével, hogy aztán varázslattal a Külső Világhoz csatolja azokat, egyre csak növelve a birodalom területét és lakóinak (és egyben az ott élő fajok) számát is. Igaz, nem egy birodalom lakóit a hódítás során teljesen kiirtotta, ha tartott a képességeiktől. Ilyenek voltak a szinte korlátlan fagyasztóerővel és a jég feletti uralommal bíró kiromanták és a tökéletes rejtőzködőképességgel megáldott szaurinok, akik közül az utolsó élő példányt , Reptile-t, a legfőbb kéméve tett meg.
A legnagyobb hódítása viszont Édenia elfoglalása volt. Egy sikertelen orvtámadás után kénytelen volt alávetni magát a Viadalok szabályainak, így számtalan évezredébe telt, míg végül sikerült a különösen hosszú éltű édenaiak életciklusához igazított időközönként megrendezett Tornák közül tízet megnyernie egymás után. Amikor ez végül megtörtént, egyetlen hatalmas támadással elsöpörte a birodalmat, megölte a királyát, Jerrodot, és hogy megszilárdítsa hatalmát újdonsült tartományában, feleségül vette a megözvegyült Sindel királynét és örökbe fogadta az újszülött lányát, Kitana hercegnőt.
Sindel azonban bánatában nemsokára öngyilkos lett, amint Kahn azzal torolt meg, hogy a lelkét a Külső Világhoz köttette, nem engedte a Mennyekbe távozni. És mivel attól tartott, a lánya idővel ellene fordulhat majd, megpróbálta lemásoltatni, de a klónozó eljárás kudarcot vallott, és a másolat, Mileena arca végérvényesen eltorzult. A császár ezért Kitana lecserélése helyett a kis hercegnő mellé adta a klónt és onnantól fogva elterjesztette, hogy Mileena Kitana ikertestvére. A hercegnők idővel Kitana legjobb barátnőjével, a szintén édeniai Jade-del együtt a császár kedvenc és egyben legügyesebb orgyilkosaivá váltak.
Évezredekkel később Shao Kahn úgy érezte, készen áll az addigi legnagyobb hódítására, a Birodalmak keresztútján található Földi Birodalom elfoglalására. Mivel nem akart kockáztatni semmit, és mert a földiek rövidke élete miatt a Viadalok amúgy is gyorsan lezajlottak volna, az uralkodó hivatalosan is beterjesztette az igényét az Idősebb Isteneknek, akik a kérésére kihirdették a Halálos Viadalokat, és amiket a Külső Világ kilenc ízben meg is nyert rögtön a legelején. A Tornák felügyeletével megbízott Shang Tsung azonban a legvégén elbukott, és a Föld átvette a bajnoki címet. Kahn büntetésképp megfosztotta a varázslót a friss lelkeitől, amitől az lassan újra öregedni kezdett, számtalan évezred után először. A Föld elleni küzdelmek élére az egyik legmegbízhatóbb tábornokát, a shokanok hercegét, Gorót helyezte, aki meg is nyerte neki a következő kilenc Viadalt, de a tizedik győzelem kapujában ő is elbukott egy földi szerzetes, Liu Kang keze által, és még Tsung ármánykodásai sem tudták megakadályozni, hogy a Földé legyen a bajnoki cím.
Kahn a kudarcért ki akarta végeztetni Tsungot, ám az felhívta a figyelmét egy apró szabálytalanságra, amire hivatkozva a császár a Torna megismétlését kérte az Idősebb Istenektől. Mivel addig a császár kínosan igyekezett minden előírásnak megfelelni, az Idősebb Istenek helyt adtak a kérésének, és egy földi évvel az utolsó Torna után sor került annak megismétlésére a Külső Világban. A Külső Világ harcosai közül ezúttal egy másik shokan, Kintaro emelkedett ki, de ő sem tudta legyőzni Liu Kanget. A császár a shokan bukása után elrendelte a földiek, főleg Kang halálát, de azoknak a Föld védőistene, Raiden segítségével sikerült elmenekülniük a csapatai elől.
Ekkor, mielőtt Kahn Tsungért küldethetett volna, hogy személyesen végezze ki, az magától megjelent előtte, és rögtön közölte vele, hogy képes lenne feléleszteni Sindel királynőt a Földön. Ráadásul a folyamat alatt még az elméjét is el tudná varázsolni, hogy elfelejtse a régi életét, és csak arra emlékezzen, hogy a császárhoz köti az örökké tartó házastársi hűség. Shao Kahn rögtön megértette, hogy így ürügyet kapna arra, hogy átjárót nyisson a Földre, így életben hagyta Tsungot, és hagyta, hogy az elvégezze a szükséges előkészületeket. Majd amikor Sindel feltámadt a Földön, bejelentette az igényét az Idősebb Istenek előtt, hogy vissza kívánja hozni személyesen a feleségét az otthonukba, mire azok engedélyt adtak nekik, hogy nyithat egyetlen átjárót a királynő visszakísérésének időtartamára. Kahn a portál megnyitásának pillanatában egy hetekkel azelőtt előkészített mágia segítségével elpusztította az amerikai nyugati part minden lakóját, majd a lelkükből nyert erő segítségével mágikusan összeolvasztotta a Föld azon pontját a Külső Világgal, hogy aztán lassan elkezdje egyesíteni a két birodalmat. Mivel a Föld így részben a Külső Világ része lett, az Idősebb Istenek nem tehettek semmit sem, ráadásul Kahn azt hitte, sikerült az első hullámmal kiirtania minden emberi lényt a bolygón, köztük a Kiválasztott Harcosokat is.
Ám Raiden, az istenségéről lemondott viharharcos, megmentette néhányuk lelkét, és sikerült Liu Kang segítségével összegyűjtenie jó pár harcost, köztük a császár mostohalányát és az emlékeit visszakapó Sindelt is, hogy Kahn ellen vonuljanak. A csapat Kahn palotájában ellenállásba ütközött, így először csak az egyikük, Kung Lao ért oda a trónterembe, ám Kahn őt hamar legyőzte, és már majdnem ki is végezte, amikor megjelent Liu Kang, hogy Halálos Viadalra hívja ki őt. Shao Kahn elfogadta a kihívást, és egy epikus csata keretében sor került az addigi legnagyobb összecsapásra a két világ között. Azt végül Kang nyerte, de nem volt már ereje kivégezni a császárt, aki túlságosan legyengült, hogy fenntartsa a birodalmakat összeolvasztó varázslatot. A Föld és a Külső Világ szétváltak, és az Idősebb Istenek száműzték őt és a seregeit a Földről. Ráadásul a kialakult zűrzavarban Kitana és Sindel leválasztották Édeniát a Külső Világról és az egykori lakosokkal együtt visszatértek oda.
Az elkövetkezendő években Kahn megpróbálta visszanyerni az uralmat a birodalmában, miután a sorozatos kudarcai után több helyen is szembeszálltak a katonáival. De nem volt szerencséje, mert pár évvel később a megerősödött Édenia is háborút indított a még megmaradt seregei ellen, és talán veszített is volna, ha nincs a Földről érkezett Kano, aki már az invázió előtt is hasznos segítőnek bizonyult, a háború alatt pedig kiváló tábornoknak. De Shao Kahn így is kénytelen volt több ütőkártyát is kijátszani a hatalma megtartása érdekében, köztük a nemrég hozzá csatlakozott rejtélyes orgyilkost, Noob Saibotot vagy az invázió után bebörtönzött Tsungot, akinek végül a császár megkegyelmezett annyira, hogy hagyta szabadon mozogni a palotán belül.
Tsung egyik sétája után egy vendéget hozott magával, Quan Chit, az árnybirodalmi onit, aki a varázsló szerint csatlakozni akart a császárhoz. Valójában a két mágus Kahn halálát tervezte, mert amikor az egy pillanatra elfordult, rátámadtak, és végül megölték őt.
A halott császár azonban csak egy klón volt, akit Kahn mindig akkor állított oda maga helyett, amikor Tsung szabadon tartózkodott a palotában. Nem bízott már meg a főmágusában. És igaza is volt, ám még így se volt alkalma visszavágni Tsungnak az árulásáért, mert a varázslók Chi segítségével azonnal eltűntek a trónteremből, de előtte még Kahn végighallgathatta, amint a tábornoka, Kano is elárulja őt, és elhagyja a palotát. Ráadásul amikor a varázslópáros visszatért, akkor már olyan erőre tettek szert, amivel Kahn se mert egymaga szembeszállni, ezért a háttérbe húzódott, és felkereste Gorót.
Goro pár hónappal korábban szövetkezett az édeniaiakkal ellene, de a döntő csata során Noob Saibot halálosan megsebesítette és egy senki által nem ismert zugba vitte a herceget. Kahn felgyógyította őt és alkut ajánlott Gorónak: ha az csatlakozik hozzá, elfelejti minden korábbi bűnét. A shokan csak úgy egyezett ebbe bele, hogy a császár segít neki egyszer és mindenkorra legyőzni a kentaurokat. A megbeszélést azonban megszakította Tsung szellemének felbukkanása. Kahn így tudta meg egyrészt azt, hogy a Halálos Szövetség végül elbukott, másrészt, hogy egykori elődje, Onaga, visszatért, harmadrészt pedig, hogy Tsungot a neki tett esküje még a halála után is hozzá köti. Ez utóbbit kihasználva visszaadta a varázsló testét, ellátta őt egy faluból friss lelkekkel, és arra kényszerítette, hogy tovább szolgálja őt. Majd Tsunggal együtt egy összetett mágia segítségével megátkozták a kentaurokat, minótauruszokká változtatták őket, hogy aztán a számtalan négylábú átalakulásából felszabadult energia mind Shao Kahn erejét növelje.
Miután így sikerült megerősödnie, és hírt kapott arról is, hogy Onaga visszatérése rövid életű volt, mert egy földi harcos máris végzett vele, a császár visszafoglalta a palotáját a Kitanaként pózoló Mileenától, hogy aztán ott találkozzon Quan Chivel, aki Shinnok, egy bukott Idősebb Isten ajánlatával kereste meg őt. A terv összetett volt, de Shao Kahn azonnal felismerte, hogy az isten valamiért egybe akarja gyűjteni a Sötétség seregeit Édeniába, hogy ott megküzdjenek a Fény erőivel valamiféle isteni hatalom megszerzése végett. Hogy javítsa a saját oldala esélyeit, Kahn új Szövetséget alapított Tsunggal és Chivel, amibe Chi egy ügyes trükkje segítségével bevették a feltámasztott Onagát is, hogy aztán együttes erővel induljanak el Édenia és a remélt jutalom irányába.

Mortal Kombat Armageddonos befejezése:

A zűrzavar közepén Shao Kahn méltóságteljesen lépdel fel a piramis tetejére, ahol könnyedén legyőzi a tűzelementált. Majd miután a seregei végeznek az összes többi harcossal, Shao Kahn arra használja újdonsült hatalmát, hogy az összes létező birodalmat egyesítse a Külső Világgal. Ezután viszont lassan beleőrül az unalomba, miután már semmi sem maradt a számára, amit meghódíthatna.

 

Ismert kivégzések:

Mélyre hatás (MKT N64): Shao Kahn derékig a földbe kalapálja az ellenfelét, majd felnevet, hogy aztán egyetlen ütéssel darabokra robbantsa az áldozat kiálló részét.

"Ütés!" (MK: D): Shao Kahn derékig belekalapálja az ellenfelet a földbe, majd egy golfszerű lendítéssel leüti az áldozat fejét.

Hazafutás (MK:D): Shao Kahn felüti az ellenfelet a levegőbe, majd mielőtt az visszaesne, meglendíti a kalapácsát, és cafatokra üti az áldozatot.

Egyéb:

Szöget ütök a fejembe... (MK:D): Shao Kahn meglendíti a kalapácsát, feldobja a levegőbe, majd hagyja, hogy az visszaesve szétzúzza a koponyáját.

 

Érdekességek:

 • A 2D-s játékokban a hangját végig Steve Ritchie adta. Az első mozifilm végén látható jelenést Frank Welker szinkronizálta, aki Goro hangjainak felvételeibe is besegített a film alatt.
 • A Shao Kahn név jelentése: „Szent Császár”. Főleg ezért is feltételezhető, hogy ez valójában nem az igazi neve, hanem a felvett címe.
 • Eredetileg Kahnnak is hatalmas, kiálló fogai voltak az álarca alatt, akárcsak Barakának. A korai játékokban ugyanis a Külső Világ összes lakóját tarkatának szánták, ezt később viszont megváltoztatták. John Tobias hivatalosnak szánt MKII-képregényében látszik is a császár arca, ami kifejezetten tarkata vonásokkal bír. Ugyanakkor viszont Kahnnak nincsenek karpengéi, ami a tarkaták legfőbb jellegzetességévé vált később az arcuk csontszerkezete mellett. De az is megjegyzendő, hogy a császár legszerényebb számítások alapján is a mostani történetek állása alapján több tízezer, ha nem több millió éves, ami jóval meghaladja bármelyik külső világi életkorát, igaz a tarkatáékét is, ami miatt olyan elméletek is léteznek, hogy a második mozifilm magyarázatához hűen Kahn egy bukott isten, és mint ilyen, örökéltű. Ámbár megjegyzendő, hogy többször is látható volt, hogy Shang Tsunghoz hasonlóan ő is magas szinten űzi a lélekmágiát, és rendszeresen szokott friss lelkekkel táplálkozni, amivel könnyedén szinte korlátlan mértékben lelassíthatta a természetes öregedését, ha egy halandó faj tagja.
 • Shao Kahn legfeltűnőbb jellegzetessége a ruhája, köztük is a halotti maszk az arcán. A ruhát valójában a középkori mongol hadurak ihlették, Shao Kahn személyisége is rájuk igyekszik hasonlítani. Az öltözet része egy köpeny is, amit a Deceptionig hivatalos magyarázat szerint a harcai előtt mindig levett. Abban a játékban azonban már rajta van.
 • Shao Kahn az összes verekedős játékban csakis a maszkjában látható. A Shaolin Monksban azonban az ellene történő küzdelem felénél egy videóban letörik róla az álarc, és látható a valódi arca, amit Tobias fentebb említett rajza alapján alkottak.
 • Kahn magassága jelentősen változott a sorozat folyamán. A korai részekben még a többiek fölé tornyosult, mára a magassága már csak alig több mint 2 méter. Az őt alakító Brian Glynn ironikus módon viszont több mint egy fejjel alacsonyabb volt a figuránál, akit eljátszott.
 • Shao Kahn hangja mai napig hallható az MK-játékokban. Régebben ő jelentett be mindent, de még most is az ő hangjával hallható legalább a "Outstanding" és "Excellent" felkiáltások.
 • Motaróval vetekedve ő a legnehezebb főellenség a sorozat történelmében, különösen a Shaolin Monksban. Gyors mozdulatai és hatalmas sebzései különösen veszélyessé teszik.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta