Ki van itt?

Oldalainkat 446 vendég és 0 tag böngészi

faklyaValódi neve: Jonathan Lowell Spencer Storm

Foglalkozása: szuperhős, korábban színész, autóversenyző és szerelő

Személyazonossága: közismert

Állampolgársága: amerikai állampolgár, büntetlen előéletű

Egyéb álnevei: Gyufaszál Johnny (Matchstick Johnny), Doug Brown, Ryan Landau

Születési helye: Glenville, Long Island, New York

Testmagassága: 170 cm

Testsúlya: 77 kg

Szeme színe: kék

Haja színe: szőke

Családi állapota: elvált

Ismert hozzátartozói: Franklin Storm (apja, elhunyt), Mary Storm (édesanyja, elhunyt), Susan Storm Richards (Láthatatlan, nővére), Reed Richards (Mi .Fantasztikus, sógora), Franklin Richards (unokaöccse), Valeria (unokahúga), Lyja (volt felesége), Bones (unokatestvére)

Csoporthoz tartozása: Fantasztikus Négyes

Működési területe: Baxter-épület, New York

Erejének nagysága: edzett emberi

Első megjelenése: Fantastic Four v1 #1 (1961. november)

Története: Johnny Storm Glenville-ben született, ahol nővérével és orvos szüleivel jómódban éltek mindaddig, amíg édesanyja egy tragikus autóbalesetben életét nem veszítette. Míg nővére, Sue, viszonylag könnyebben dolgozta fel az anyjuk halálát, Johnny kissé elszigetelődött, és az autók világában keresett megnyugvást. Folyton barkácsolt valamit, olykor hengerfejeket pucolt, vagy motort javított, és mire elérte a tinédzserkort, már kiváló autószerelő vált belőle. Hősiességére és hirtelen természetére már az F4 előtti életéből is számos példát lehet felhozni. Egy alkalommal két barátját mentette ki egy lángokban álló épületből, de röviddel azután, hogy apja, Franklin Storm gyilkossági ügybe keveredett, Johnny-t maga Zarathos választotta ki hordozójául, és megpróbálta a fiút Szellemlovassá tenni. Zarathos hatalmára azonban mások is áhítoztak, és élőholtakból álló serege élén Johnny-t megtámadta St. Germaine, aki sikerrel is járhatott volna, ha ifjú hősünk barátnőjének, Cammy Brandeis-nek az archeológus nagybátyja, Max Parrish a segítségére nem siet. Max beavatkozott a harcba, és eközben Zarathos megszállta őt. Max Szellemlovas lett, és elűzte St. Germaine-t, Johnny pedig visszatérhetett „nyugodt” életéhez. Legalábbis egy rövid időre.

Johnny követte Sue-t a lány tudós szerelméhez, Reed Richards-hoz, aki pilótájával, Ben Grimmel egy kísérleti űrhajó engedély nélküli kilövését tervezte. Innen a történet már mindenki számára ismert. Johnny és Sue a legénység tagjai lettek, és az űrutazás közben fellépő kozmikus sugarak átváltoztatták a testvérpárt. Visszatérve a Földre Johnny – akárcsak társai – elképesztő átváltozáson ment keresztül, és élő lángcsóvává változott A hasonló képességekkel rendelkező híres II. világháborús hős tiszteletére felvette a Fáklya álnevet, és társaival megalapította a Fantasztikus Négyes nevű csapatot.

A Csodatévővel (Miracle Man) vívott küzdelem után Johnny a csapat elhagyása mellett döntött, mert nem volt képes elviselni, hogy idősebb társai, és legfőképpen nővére, állandóan basáskodnak felette. Johnny szólózni kezdett, és ekkor találkozott az atlantiszi Namor herceggel, aki amnéziája miatt magányosan és céltalanul kóborolt a Földön. Johnny felismerte a világháborús kalandokat bemutató képregények lapjairól Namort, és a tengerbe taszította. A tenger jeges, sós vize előhívta Namor emlékeit, és Atlantisz ura újra önmaga volt. Sajnos. Ugyanis Namor harcba szólította népét, és háborút esküdött a felszíni világ ellen. Johnny sietve visszatért a Fantasztikusokhoz, és beszámolt nekik Namor támadási tervéről. A hősök csapata még éppen idejében megfékezte Atlantisz urát, és visszaparancsolták a tenger mélyére. Később tisztázatlan okok miatt Johnny újra elhagyta az F4-et, és munkát vállalt unokatestvére, Bones cirkuszánál, de hamar felhagyott ezzel az élettel, és újra az F4 tagja lett.

Bár Johnny a világhírű Fantasztikus Négyes tagja volt, de még iskolaköteles, így a Glenville Középiskola legnépszerűbb diákja is. Bár szuperhős személyazonosságát próbálta titokban tartani, de ez lehetetlen vállalkozás volt, mivel az F4 tagjai nem viseltek maszkot, és nem is nagyon csináltak titkot kilétükből a kezdetektől fogva. Johnny úgy vélte, ha már úgyis ismerik kilétét, kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket, ezalatt persze legfőképpen a fiatal lányok meghódítását értette. A közismertséggel együtt járt azonban a szuperbűnözők állandó támadása is, és Johnny sokszor találta egyedül szemben magát a legelvetemültebb gonosztevőkkel, mint a kommunista eszmék harcosával, a Pusztítóval (Destroyer), a Varázslóval (Wizard), Xemuval, az 5. dimenzióból származó Hadúrral (Warlord of the 5th Dimension), Paste Pot Pete-tel (akit később mint Csapdász ismerhetünk), vagy akár az első Angolnával (Eel). Az ilyen összecsapások legfőbb oka az volt, hogy Johnny volt a leginkább szem előtt az F4 tagjai közül, és így az ellenfelek számára is ő volt a legkönnyebben hozzáférhető az iskola miatt. Csatái alatt azonban nemcsak ellenségeket, hanem jó barátokat és szövetségeseket is szerzett, és gyakran harcolt vállvetve a vele egykorú mutáns, Jégember oldalán.

A középiskolás hős riválisai azonban nem csak a bűnözők közül kerültek ki, sőt, egy Mike Snow nevű iskolatársa több gondot okozott neki, mint egy tucat gonosztevő. Persze tinédzsermérce szerint. Mike és ő mindenben versengtek egymással, a lányoktól kezdve, az autókon át a küzdősportokig. Azonban Johnny-nak volt valamije, ami Mike-nak nem. Szuperképessége. És bár Johnny igyekezett iskolatársaival szemben nem visszaélni erejével, mikor Mike egy napon rátámadt, Johnny ösztönösen felé küldött egy lángcsóvát, ami összeégette a fiú arcát. Johnny azonnal a kórházba sietett vele, de összecsapásuk nyoma mindörökre ráégett Mike arcára. Johnny személyes kapcsolatai nagyon megsínylették ezt az esetet. Aktuális barátnője, Dorrie Evans szakított vele, Johnny pedig nem igazán találta a helyét, egészen addig, amíg a tinédzserkorú szuperhős, Pókember, be nem hatolt az F4 főhadiszállására, abban a reményben, hogy képességeivel lenyűgözi annyira a tagokat, hogy azok, jó fizetésért persze, felveszik maguk közé. Pókember terve nem egészen úgy sült el, ahogy azt remélte, de ha a csapat tagságával nem is, Johnny Storm barátságával mindenképpen gazdagabb lett, és ők ketten mind a mai napig a legjobb barátok.

A Szuper Skrull feltűnése aztán nemcsak a csapat, hanem a Storm-testvérek életére is tragikus következményekkel járt. Az F4 képességeivel rendelkező Szuper Skrullt Johnny egy barlangban ejtette fogságba, de az idegent ez korántsem tarthatta féken, és elrabolta idősebb Franklin Stormot. Bár az F4 hősiesen helytállt, és mindent elkövettek Johnny és Sue apjának megmentése érdekében, a Skrull egy bombát ültetett Franklin mellkasába, aki feláldozta életét, csak hogy gyermekeit mentse. A Fantasztikusok ekkor a Skrullok bolygójára utaztak, hogy felelősségre vonják Morrat nagyurat, a merénylet megszervezőjét. Bár az F4 bosszúja megrendítő erejű volt, de nem ez volt az utolsó alkalom, hogy a Skrullok hallattak magukról. Igazából ez az eset alapozta meg az idegenek és a földi hősök máig fennálló ellenségeskedését.

A középiskola elvégzése után Johnny életében felpörögtek az események. Felvételt nyert a Metro Collage főiskolára, ahol összebarátkozott szobatársával, Wyatt Wingfoottal, aki a Fantasztikus Négyes híres wakandai küldetésén is részt vett, amely során segítettek az afrikai ország urának, a Fekete Párducnak győzelmet aratni Klaw felett. Johnny eztán szeretett bele az Embertelenek (Nememberek) népéből származó Kristályba, ám kapcsolatuk amilyen hirtelen kialakult, olyan hirtelen szakadt is meg, és Kristály nem sokat habozva feleségül ment Magneto fiához, Higanyszálhoz. Johnny-t összetörte az eset, de Wyatt segítségével átlendült a dolgon. Wyatt egyre gyakrabban élvezte a Fantasztikusok vendégszeretetét, és ennek köszönhető szerelmi kapcsolata az Amazonnal is.

Johnny néhány futó kaland után beleszeretett Frankie Raye-be, a lány azonban mostohaapja, Phineas Horton hipnotikus zavarásának köszönhetően rettegett Johnny képességétől és a lángoktól. Johnny és Frankie közösen legyőzték a lány fóbiáját, de szerelmük nem teljesedhetett be Galactus váratlan megjelenése miatt. A bolygófaló olthatatlan étvágya miatt az energiától duzzadó Földet készült elemészteni, ám Frankie önként vállalta, hogy Galactus új hírnökévé válik, és a Föld épségéért cserébe új, bekebelezhető világokat keres neki. Galactus elfogadta az alkut, és Frankie Novaként a szolgálatába állt. A Túlontúli Csatavilágán lezajlott események nem meglepően ismét csak Johnny szerelmi életére voltak hatással. Míg mások a túlélésért folytatott küzdelemmel törődtek, addig ő és a mutáns Kolosszus az idegen világból való Zsaji nevű gyógyító lány szívéért versengtek. Ezt a harcot Johnny elvesztette, a lány ugyanis Kolosszust választotta, de végül egyikük sem lehetett boldog, mert Zsaji életét áldozta a hősök megmentéséért.

Johnny a Csatavilágból visszatért a Földre, ám társa, a Lény nem tartott a hazatérőkkel. Johnny és a Lény barátnője, Alicia Masters lassan egymásba szerettek, és össze is házasodtak. Azonban Johnny megtudta, hogy egykori nagy szerelme, Kristály elhagyta férjét, és hősünket elöntötték a régi érzések, de Alicia miatt nem közeledhetett Kristály felé. Alicia azonban egy hatalmas meglepetést tartogatott. Mint kiderült, Johnny nem az igazi Aliciát vette el, hanem a lány alakját magára öltő skrull imposztort, Lyját, aki megbízatása szerint belülről igyekezett bomlasztani az F4-et. Mikor a dologra fény derült, Johnny életének legnagyobb összecsapása következett, amely során a Paibokkal és Lyjával vívott küzdelemben az Empire State University jelentős része elpusztult. Johnny kénytelen volt emiatt menekülni a hatóságok elől, és csak úgy kerülhette el a felelősségre vonást, hogy Reed kifizette a felújítás teljes költségét.

Johnny élete ezután a szokásos mederben csordogált tovább, hol Doktor Fátum ellen szállt élet-halál harcban társaival, hol pedig egymaga vette fel a harcot a Rémes Négyessel vagy Vízemberrel. A földönkívüli Zius látogatása borította fel ismét az életét, aki felajánlott egy álcázót, amely képes lehetett volna elrejteni Galactus elől a Földet. Azonban mint kiderült, Zius sem jobb a korábban már megismert világhódítóknál, és kizárólag önös érdekek vezették. Legnagyobb meglepetésre Zius hajóját végül maga Galactus pusztította el, Johnny pedig a bolygófaló új hirnöke lett otthona védelme érdekében. Johnny mint hírnök képes volt analizálni Galactus testét, és fontos adatokat eljuttatva Reednek megoldást találtak arra, hogyan kaphatná vissza Galactus eredeti formáját, amellyel véget vethettek a további bolygók elpusztításának. Galactus végével Johnny is visszatérhetett a Fantasztikusok közé, de kalandjai ezzel még korántsem értek véget...

Különleges képességei: A Fáklya képessége, hogy egész testét képes nagyon magas hőfokú lánggal beborítani anélkül, hogy ő bármilyen égési sérülést elszenvedne. A lángok égéshője megközelítőleg 415°C, és mikor képességét használja, a Fáklya teste vörösen izzik. A lángok nagysága 30 és 150 cm közötti. Ha erősen koncentrál, a Fáklya képes testéből úgynevezett „Nova-lángot” kibocsátani, amely minden anyagot azonnal hamuvá porlaszt, és még a több centi vastag acéllemezt is megolvasztja. A legerősebb eddig mért „Nova-láng” hőmérséklete megközelítette az 560000°C-t, amely pusztító ereje felér egy atomerőmű felrobbanásakor keletkezett detonációval. Lángjai segítségével repülésre is képes, sebessége 215 kilométer óránként. Lángolását 12 órán keresztül képes egyhuzamban fenntartani.

Fegyverzete: nincs

Az oldalon található Fantasztikus Négyes képregények
Az oldalon található Fáklya képregények


Hogy tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (13 szavazat)
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta