Ki van itt?

Oldalainkat 404 vendég és 1 tag böngészi

  • freonix

Leásunk helyetted II. - Mystery Wolverine 3.: Loganritmikus függvény

Sorozatunk első két részében eljutottunk oda, hogy Dave Cockrum teljes rajzolói szabadsággal, sőt, Chris Claremont mellett az írásba is belekotnyeleskedve alakíthatta a karakterei sorsát, ideértve Rozsomákot is. Íme a nagy ember, az első (megjelent) képen, amit Dave Cockrum rajzolt – a Hulkban látott eredeti, „cirmos-bajszos” maszk helyett immár full feketében. A váltásra a képregény semmiféle magyarázatot nem ad, viszont második megnézésre feltűnő, hogy a maszk kétoldalt kissé hullámos…

EH 034 01

A kettőre ugyanaz lehet a magyarázat: Dave még az eredeti maszkkal rajzolta meg! De a címlap rajzolását kiadták Gil Kane-nek, aki – véletlenül vagy szándékosan, ki tudja – bedobta Rozsi közismert maszkját…

EH 034 02

…ami annyira megtetszett Dave-nek, hogy újra végignyálazta a teljes Giant Size X-Ment, és az összes Rozsomák-maszkot átrajzolta – vagy csak átsatírozta feketére, és ezért lett kissé unortodox a maszk vonala az első Dave-féle képen.

Sőt, a továbbiakban sem bírt megülni a fenekén, és ha már el kellett viselnie a saját karakterei mellett zabigyereknek számító Rozsomákot a csapatban, akkor legalább minél jobban a saját képére formálta. Az arcát ugye tőle kapta – de hát Dave-et ezért fizették, ez még nem nagy ügy. Node apránként Rozsi képességei is megváltoztak. A Hulk-ban még egy „karmos Pókember” mutatkozott be, aki ugrál és pofázik. Az X-Men elején Rozsomák még nagyjából ugyanezt a stílust tolja: be nem áll a szája és sokszor prezentálja fürgeségét – aztán szép lassan egy morózus, a pofonokat inkább begyűjtő, mintsem kikerülő fickó lesz belőle. Mintha Terence Hill-ből Bud Spencerré alakulna.

Dave-nek ez nem volt elég: a nem őáltala tervezett ruhájától is megpróbált megszabadulni, nem is akárhogyan. Először is az X-ek szembekerültek a teljes egészében Cockrum-dizájn Siár Birodalmi Gárdával, köztük Agyarral. Nem kell külön mondani, hogy Agyar kiköpött Szürke Farkas, és persze a brigád kellős közepén kapott helyet – még Gladiátor, a Gárda vezére is szerényen meghúzódik mögötte…

EH 034 03

Mily meglepő, Agyar szembe is kerül Rozsomákkal, az már meglepőbb, hogy hogyan: Rozsomák a maradék textilt is ledobja, azaz leégetik a ruháját, amitől kellően ideges lesz és nekiesik Agyarnak…

EH 034 04

Rozsomák úgy megveri Szürke Farkast, azaz Agyart, mint szódás a lovát, és ne feledjük, hogy a Marvel-módszer szerint a történetnek a rajzos részéért teljes egészében a rajzoló, ez esetben Dave felelt… szóval ezt a kis affért a fentiek ismeretében nehéz lenne másként értelmezni, mint Cockrum jókívánságaként a DC irányába. Különösen, hogy slusszpoénként Rozsi elveszi Szürke Farkas, azaz Agyar ruháját – és Cockrum elgondolása szerint meg is tartotta volna! Valaki esetleg nem látja ebben a szimbolizmust? Rozsi meg is jelent az új ruciban a Vasököl #15-ben (író: Chris Claremont, rajzoló: John Byrne és Dave Cockrum). Érdemes összevetni a Szürke Farkas göncével…

EH 034 05

Kis érdekesség, hogy a menetrendszerűen bekövetkező verekedést követő partin Chris Claremont, az akkori felesége, Bonnie, Dave Cockrum, az akkori barátnője és későbbi felesége, Paty, valamint John Byrne (aki ezek szerint agglegény volt) együtt lazulnak az X-ekkel. Ami a három művész külsejét illeti, adjuk át a szót a hölgyeknek…

EH 034 06

  • - Bon, egyáltalán hogy különbözteted meg ezt a három mákvirágot?
  • - Könnyedén, Paty. Az enyém a szőke szakállas...

Visszatérve Rozsi ráncfelvarrására, Dave-nek a Szürke Farkas arca és jelleme után a ruháját is sikerült átcselezni a kanadaira, és még a később ikonikussá vált maszk is ment a kukába – azaz már csak a karmok maradtak Thomas, Wein és Romita eredeti dizájnjából. Nehéz nem arra gondolni, hogy Dave-nek éppen ez is volt a célja: teljesen a sajátjává alakítani az X-ek „Dave-idegen” karakterét.

És pont amikor úgy tűnt, hogy sikerült, mégiscsak kisiklott a Cockrum-expressz!…

…hiszen ekkor tartósan átadta az X-Men rajzolását Byrne-nek, akinek első dolga volt, hogy Rozsival leszedesse magáról a göncöt (X-Men #109):

EH 034 07

Később Byrne mégis elszánta magát egy ruhacserére (már ami Rozsomákot illeti, mert feltehetően maga John azért néhány év alatt többször is átöltözött). Az új gönc sem szakadt el a gyökerektől – tegyük hozzá, szerencsére…

EH 034 08

…mert ez megint csak egy Szürke Farkas-variáció volt, azaz Dave Szürke Farkasának és Romita Rozsomákjának tökéletes szintézise. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ebből vált az igazi klasszikus, vagy ha túlzás is, nem érdekel: nekem ez a kedvencem. Alighanem Dave-nek is tetszett, olyannyira, hogy amikor visszavette a stafétabotot Byrne-től, már nem is forszírozta a ruhacserét.

A Szürke Farkassal, azaz a DC-vel szembeni bosszúvágya azonban úgy fest, még mindig nem nyert kielégülést, és később megint elővette a témát. A szenvedő fél ismét csak Agyar volt, aki időközben szerzett ugyan egy másik ruhát ahelyett, amit Rozsi lecibált róla, de sok köszönet nem volt benne. Ugyanis elfogta őt a Fészek, egy embriót ültettek belé, és szegény rettentő kínhalált halt…

EH 034 09

„Erre a célra” – mármint hogy feldobja a pacskert – bármelyik szereplő megfelelt volna… talán véletlen, hogy pont a Szürke Farkasra, azaz Agyarra esett a választás? És Rozsomákkal is ugyanez történt – volna, de az öngyógyító képessége legyőzte az embriót (Uncanny X-Men #162):

EH 034 10

Mert van a DC Szürke Farkasa, meg van a mi Rozsomákunk, aki menőbb. És nem lett volna elég, hogy Rozsi megverte Agyart, aztán Agyar meghalt és kikelt belőle egy Fészek-lárva, Rozsomák azt is megverte és megcsonkította… Szóval a Fészek külső megjelenéséhez elég nyilvánvalóan A nyolcadik utas a Halál szörnye nyújtotta az inspirációt, oké, de ez csak a hentelős-horroros része. Node a koncepció másik felét illetően, azaz hogy hatalmas, arctalan, legyőzhetetlen tömegként magukba olvasztják a jó karaktereket, és azok sajátos jegyeit immár ők maguk használja fel, nehéz másra gondolni, mint hogy ez tán csak nem a DC analógiája volt?… „Nincs szükségünk szövetségesekre! Csak ellenségeink vannak és rabszolgáink! Téged is felhasználunk!” – mondja a Fészek-rovar Agyarnak… vagy az egyik DC a másik DC-nek, azaz Dave Cockrumnak?

Visszatérve Rozsomák fejlődésére, ezzel az „X-ek idősebb karaktere” készen volt, és Claremont (szerzőtársaival) már el is kezdte feltölteni titokzatos utalásokkal hosszú életére: az X-Men #118-ban kiderült, hogy fiatalon járt Japánban és kiválóan beszél japánul; az 1. Éves Különszámban (1980), hogy harcolt a II. világháborúban és emlékszik is rá; a Rozsomák minisorozatban (1982), hogy ismeri az apját és évekkel ezelőtt fogott utoljára kardot a kezében. Satöbbi. (Aztán később az is kiderült, hogy az apját mégsem ismeri, sőt, semmi másra sem emlékszik a múltjából, de ezek jóval későbbi ötletek.) Azaz: résnyire nyílt a mystery boksz, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Mostanra már mindenkinek biztosan nagyon kell pisilnie, úgyhogy vegyük át újra, és becsszóra vége. Tehát a karakter három eredeti megalkotója, Roy Thomas, John Romita St. és Len Wein közül kettő egyáltalán nem foglalkozott az életkorával, a harmadik pedig kifejezetten fiatalnak álmodta meg, hiszen egy fiatal csapatba kerestek, azaz teremtettek szereplőt.

Szóval miért lett középkorú?

Mert Dave Cockrum annak rajzolta.

Miért rajzolta annak?

Mert volt egy frissen kiötlött szőrös, szakállas, dús hajú karakter-dizájnja, amit el akart sütni.

Miért volt ilyesmi kéznél?

Mert most találta ki a DC-nél, és épp csak annyi ideje volt, hogy bevezesse (mindössze 12 Légió-számon dolgozott). Úgy érezte, ennél többet is ki tud hozni belőle, hát áthozta a Marvelhez.

Miért találta ki a DC-nél?

Mert volt ott egy karakter, akit Farkasnak hívtak, holott nem is nézett ki farkasnak.

Miért volt ott ilyen karakter?

Mert a farkasokat hívják magányosnak az angolban éppúgy, mint a magyarban.

Miért kellett magányos karakter?

Mert reálisabbá akarták tenni a csapat idealizált történetét, és a csapattagság ellentéte a magány.

Végül, miért volt a csapat története idealizált?

Mert a DC annak idején csupa ilyet írt.

Hát így, ennyi bizarr véletlenből alakult ki Rozsomák arca, és ebből a titokzatos múltja. Lehet pisilni menni!

Tetszésindex: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (21 szavazat)

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# HeirToGrievous 2017-11-19 13:01
Az első képen nem a pofaszakálla miatt hullámos a maszkja? :)

Hát, Agyarra nem kicsit járt rá a rúd. Sorsának alakulását valamilyen szinten egyszerre érzem túlzásnak és jogosnak, de inkább túlzásnak nevezném.
Nem elég, hogy:
- megverik,
- még meztelenre is vetkőztetik,
- később embriót ültetnek belé és fészek szörnnyé változtatják,
- majd megint megverik,
- ráadásként még meg is csonkítják.
# HeirToGrievous 2017-11-19 13:01
A cikk amúgy nagyon jó lett, gratula hozzá!
# Inner Circle 2017-11-21 18:17
Kimaradt, hogy közben még elárulta a császárnőjét és lepaktált a trónbitorlóval :D Kissé tényleg túlmutat a véletlenen a bánásmód, amiben Cockrum alatt része volt. Ehhez képest Byrne nem is tudom, lerajzolta-e egyáltalán a Főnix halálában?
# xyzdg1981 2017-11-23 18:53
Nem rajzolta le, Küklopszék akkor egy eléggé redukált és átszervezett Birodalmi Gárdával csaptak össze
# jclayton 2017-11-23 22:16
Az eredeti Agyar akkor már halott volt, a fent is beszkennelt transzformáció miatt, így nem lehetett tagja a Birodalmi Gárdának. Bár később, a kétezres években (?) talán az egész történetét retconálták és kiderült, hogy több van belőle, ugyanis onnantól kezdve Agyarnak hívják egy bizonyos idegen faj épp aktuális gárdistáját, ugyanabban az egyenruhában is vannak.
# Inner Circle 2017-11-24 06:03
A Főnix halála az UXM #138-ban ért véget, Agyar később halt meg, az UXM #162-ben.
Volt ilyen retcon, sőt, Grant Morrisonnál fokozták is, már le is lehetett tölteni a képességeket.
# jclayton 2017-11-24 21:32
igazad van... pedig sok pénzben mertem volna rá fogadni, hogy fordított volt a két kaland sorrendje :) viszont ebben az esetben tényleg furcsa, hogy nem volt benne az akkori Gárdában
# solymosgyu 2017-11-25 07:05
ez a ti beszélgetésetek felvet egy kérdést.
# Inner Circle 2017-11-25 16:29
Meg is osztod velünk? :)
# solymosgyu 2017-11-27 14:10
Az van hogy elpusztult már a marvell? Mert én ugy tudtam hogy nem. tévesen?
# Inner Circle 2017-11-27 15:21
Hát, nos, izé, egyáltalán nem értem.
# solymosgyu 2017-11-28 07:44
Mint az ujvilág vagy a dc.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta