Ajánló

A Bosszú Angyalai v1 115_5
Bosszú Angyalai

A Bosszú Angyalai v1 115_5

Hozzászólások

 • Bran Galed 2017.10.18. 19:29
  Nem is gondolom hogy a Múzeum részleg megszűnik! :) Hajrá sokáig Hálózsák! Rulez forever!

  Bővebben...

   
 • Micho 2017.10.18. 16:59
  Sajnos konkrétumokkal egyelőre nem tudok szolgálni Fantomot illetően... de úgy tűnik, a fekete-fehérsége ...

  Bővebben...

   
 • gyurcyka 2017.10.18. 10:59
  Hali!érdeklődnék hogy fantom képregények lesznek még majd? a kezembe került egy klasszikus ff fantom.a ...

  Bővebben...

   
 • solymosgyu 2017.10.17. 15:48
  Én fekete-fehérsége miatt kihagyom. A conan könyvek unalmasak.

  Bővebben...

   
 • Sepi 2017.10.17. 09:05
  Akkoriban gyerekként nekem is választanom kellett, hogy mely képregényt is vegyem, így sajnos ez nekem ...

  Bővebben...

Ki van itt?

Oldalainkat 193 vendég és 5 tag böngészi

 • 24747
 • darky95
 • rockercsib
 • Tirpák
 • WalakyMas

eh logo

Fülledt Herotika V: Ez legalább sze-x, bébi!

A múltkori magvas gondolatok után gyorsan oldjuk egy kicsit a feszültséget; ezúttal a New X-Men #118 híres-hírhedt esetét elevenítjük fel. Hogy rögtön a dolgok mélyére hatoljunk, annyi történt, hogy a rajzoló, Ethan Van Sciver minden egyes oldalon elrejtette a SEX szót. Itt van pár oldal, megtaláljátok?

EH 031 01

EH 031 02

EH 031 03

EH 031 04

(Ha valakit érdekel az összes, itt szorgos kezek kigyűjtötték: https://uncannyxmen.net/miscellaneous/sex-sells-new-x-men-118 )

Ez persze nem maradt szó nélkül – liberális demokrácia ide vagy oda, nyomban kirúgták a jó öreg Ethant. Nyomban, azaz a New X-Men #119-et már más rajzolta – bár ő maga úgy nyilatkozott, hogy nem a 118-as résszel kapcsolatos, khm, kérdések miatt, hanem mert a Marveltől nem kapott elég munkát. Egész pontosan eggyel kevesebb képregényt adtak neki, mint amennyinek a rajzolására szerződött, és hát négy képregény rajzolásáért nyilván nem tartanak meg valakit, akinek ötöt kellene az asztalra tennie. Ezt aztán mindenki vagy nem hiszi, vagy kételkedik benne…

De komolyan: a New X-Men-t a Marvel nagyon komolyan vette. Írónak az ipar egyik nagyágyúját, Grant Morrisont szerződtették, a ceruzát a hasonlóan nagy kaliberű Frank Quitely-re bízták, és Grant teljesen szabad kezet kapott – viszont Frank rövidesen elhagyta a sorozatot. Maradt Ethan, már ameddig ki nem rúgták őt is… és a szerencsétlen Igor Kordey-re maradt, hogy egymaga határidőre megrajzolja az X-Men újdonsült zászlóshajó-címének következő részeit. Idő, az persze volt rengeteg; Ethan akkor kapta meg a selyemzsinórt, mikor már megkezdte a 119-es rész rajzolását, és azt a pár oldalt fel sem használták, azaz Igor kezdhette az elejéről. (Ezt a pár oldalt később betették az összegyűjtött keményfedelű kiadásba.) Na, Mr. Kordey, innen szép nyerni…

EH 031 05

Igor Kordey-féle rajz a New X-Men #120-ban… gyönyörű, mi? Pedig tud ám ő, ha hagyják…

És mi higgyük el, hogy ez anyagi kérdés volt. Mennyit kaphat egy képregényrajzoló? Havi ötezer dollárt? Akkor mennyit spórolhattak? Ezret? Are we fákkin szíriösz?!… Aki elhiszi, hogy A) ez volt a legjobb megoldás, B) rajzoló-váltásnál a szokásos eljárás és C) a Marvelnek anyagilag tényleg megérte, hogy Ethant nem foglalkoztatja egy retkes hónappal tovább, egy kicsivel kevesebb munkát adva neki, cserébe azért, hogy a kiadó egyik ékkövét szegény Igor rohamtempóban és ezért meglehetősen alacsony színvonalon rajzolja tovább… az küldje már el a bankkártyája számát, a lejárati dátumot meg a hátsó kódot is. Ellenőrizném a kedvéért, hogy nem akarnak-e valamit ellopni tőle.

Ethan ellen ráadásul tényleg minden összeesküdött, mert első körben legalább a borítóját megtartották volna – láthatóan a #119-es szám EVS-féle borítótervére már rányomták Igor Kordey nevét…

EH 031 06

 

…de ekkor jött az Egészséges Herotika második részében leírt dohányzásellenes kampány, és még ezt is kidobták.

Mindezek után még mindig ott a kérdés, hogy Ethan (és a többiek, akik nyilván benne voltak a buliban) miért csinálta / csinálták? Sokak szerint semmi más nem volt a dolog mögött, csak ahogy Beavis és Butt-head mondták: „Azt mondta, szex. Höhöhö-höhö!” Maga EVS viszont érdekesebb magyarázatot adott (bár megint csak kérdés, hogy ő maga elhitte-e): köztudomású, hogy rejtett üzenetekkel befolyásolni lehet az emberek viselkedését, és ő egyszerűen azt szerette volna, ha az olvasók többször bújnak ágyba. Mármint nem alvás céljából.

Hogy a módszer eredményességét a jó Ethan mégis hogyan akarta lemérni, arról nem szól a fáma – talán író-olvasó találkozók alkalmából? De az élet gyakran viccesebb a legjobb forgatókönyvnél, mert ténylegesen választ is kapott! Brian Cronin – azóta sajnos a Comic Book Resources oldal által már „beszántott” – blogján az egyik olvasó közölte vele, hogy a barátnőjével az ismeretségük bimbózásának idején együtt olvasgatták ezeket a New X-Men számokat, aztán összeházasodtak és az asszony azóta Emma Frost cosplayer… szóval a módszer végül sikerrel járt!!! Nem semmi, ugye?

EH 031 07

Talán éppen ő az?

És hogy még egy csavar legyen a történetben, ugyanezen az oldalon egy másik olvasó nekiesett EVS-nek, hogy az olyan rajzoló, aki ilyet csinál, az egy primitív bunkó, és már nem is ez az első eset… Ethan értetlenkedett, hogy mégis mire gondol, és az illető kötötte az ebet a karóhoz, hogy EVS már valamelyik DC-címben is megcsinálta a trükköt. Ethan nem győzött csodálkozni, és komolyan kérdezte, hogy az illető mégis mit talált, mert hogy ő semmit sem rejtett el, az faktum, szóval tényleg érdekelné. De erre már nem kapott választ…

Ennyit hát erről az esetről, de hogy ne távozzanak a szegény olvasók kellemes szájízzel, még kaptok egy gyomrost, azaz egy beutalót gyomormosásra… A jelenetnek külön érdekessége, hogy a maga megnevezhetetlen borzalmával együtt sem rontja a képregény átlagos színvonalát, amiben megjelent. Ez ugyanis a Wolverine. The best there is-ből van, ami a világtörténelem legszörnyűbb képregénye, és ez egyáltalán nem vicc. Olyan mérhetetlenül rossz (semmi, SEMMIFÉLE pozitívumot nem tudnék mondani, talán csak annyit, hogy már vége van), hogy egyszer talán még visszatérünk rá – addig is nézzük az ízelítőt:

EH 031 08

Ráadásul a szöveg szerint Rozsomák éppen összecsinálta magát. Nem kell hozzá orvosi diploma, hogy megállapítsuk: az alkotóknak (akiket tapintatból nem sorolunk fel) komoly pszichés problémái vannak

Ebben a szellemben zárjuk félreérthető epizódunkat; hogy legközelebb miről szól majd a rovat, az szokásos módon majd kiderül, és ugyancsak szokásos módon sok köszönet nem lesz benne. Viszlát!

Tetszésindex: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (6 szavazat)

Hidrológiai propaganda ismeretek IC professzorral, három kreditpontért.

Nem kívánom az olvasók életkorát feszegetni, mindenesetre én még emlékszem a nyolcvanas évekbeli híradókra (1984-től már színesben – mivel ekkor vett apám színes tévét, nade ’83-tól már Dáciánk is volt). Más kérdés, hogy kb. annyi maradt meg, hogy csak a műsor közepétől volt érdemes nézni, mert ekkor jöttek az olyan érdekfeszítő dolgok, mint a medencébe ugró és úszó házinyulak, autókrossz-tudósítások (Telesport…), szovjet tudósok eredményei, amerikai tudósok kudarcai, stb. A híradó, azaz bocsánat: a Híradó első felét letudtam annyival, hogy öltönyös emberek nagy termekben unalmas dolgokat csinálnak, vagy a repülőtéren smárolnak. Mármint egymással.

Felteszem, az olvasók jellemfejlődése már némileg túlhaladt ezen a szinten, és körülbelül tisztában vannak azzal, hogy nagyjából mi történik a világban, még ha ez esetleg nem is érdekli őket. Nem baj, nem is kell – sőt, sokan azért is olvasunk képregényeket, hogy addig se kelljen ilyen hülyeségekkel foglalkozni. Épp ezért talán nem vagyok egyedül azzal, hogy ha mégis ilyesmit találok a képregényeimben (vagy bárhol, ahol nem keresem), az nagyon irritál.

„Az űr a legvégső határ. Ennek végtelenjét járja a Wanderer csillaghajó, melynek feladata különös új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk felkutatása, és hogy ott dinókat dugjanak meg.”

Nem hangzik valami ütősen, ugye? Pedig ez aztán valóban a legvégső határ lenne, vagy perpillanat annak tűnik, de mint tudjuk, mindig van lejjebb… Sokadszor is kiadjuk a figyelmeztetést: töményet kézközelbe, tizennyolc-a-köbön karika, senki se olvassa el, aki mégis, az magára vessen, mert most is olyan dolgokat láthat és olvashat, amik még évtizedek múlva is kísérthetik…

„Állítólag a férfiaknak tizennyolc másodpercenként támad egy szexuális gondolatuk – de ez képtelenség, akkor mire gondolnak a többi tizenhét másodpercben?”

Tudományos kitérők után vissza a könnyedebb vizekre, és a tér- és idődimenziók helyett próbáljuk ismét a képregény-alkotók szándékait megérteni. Persze nem biztos, hogy könnyebb lesz… Pedig az alkotók fantáziájának ELVILEG a külső és a belső cenzúra is határt szab, vagyis a külső hatóságok, például a Comics Code Authority (aminek az áldásos tevékenységét A Széntigris Tamás bátya ellen posztban már érintettük), és az öncenzúra, vagyis hogy „nem mennek házhoz a pofonért”.

Noha a múltkor még azt lengettük be, hogy nem legyeskedünk túl messzire a képregények lenge öltözetű hölgyeitől, egy kis kitérőt teszünk más vizekre. Röviden: nem lesznek majdnem pucér csajok, lesz viszont fizika. A szokásos figyelmeztetés marad érvényben: én szóltam, és aki itt marad, magára vessen…

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta