Ki van itt?

Oldalainkat 903 vendég és 0 tag böngészi

kazar

Vadföld védelmezői

ka-zarKa-Zar
Valódi neve: Lord Kevin Reginald Plunder
Első megjelenése: X-Men 10. (1965)
Kevin Plunder az angol nemes, Lord Robert Plunder két fia közül az idősebb. Apja megszállottan kutatta az Antarktisz térségében rejlő Vadföldet, amely addig csupán legendák és mendemondák útján volt ismeretes. Robert határozott céllal igyekezett a Vadföldre, a vibránium megszerzéséért, amely molekuláris szerkezete miatt egyedülálló módon elpusztíthatatlan volt, és így a belőle készült fegyverek hatalmas értéket képviseltek. Robert sokéves kutatás után megtalálta a Vadföldet, de nem maradt ott, hanem egy nagyszabású expedíció indítása érdekében visszatért Angliába emberekért és felszerelésért. Mikor hazatért otthonába, rettenetes hír fogadta: felesége az ő távollétében elhalálozott, két fia pedig ráébresztette őt, hogy milyen kegyetlenül elhanyagolta családját. Robert a Vadföldről hozott kis mennyiségű vibrániummintát két medálba zárta, és egyet-egyet a fiaira, Kevinre és Parnivalra hagyományozott.
Robert utazása nem maradt titokban, és a vibrániumot megkaparintani vágyók hada követelte tőle a Vadföld titkait. A legelvetemültebbek betörtek a házába és mindenestül felforgatták a Plunder-kúriát. A Lord és két fia menekülőre fogta a dolgot. Robert kisebbik fia, Edgar (Parnival) a család komornyikjával, Willisszel rejtőzött el, Robert és Kevin pedig elszakadtak tőlük, és meg sem álltak a Vadföldig. Itt Robert beavatta Kevint a Vadföldről gyűjtött minden tudásába és a legnagyobb vibrániumtelérek pontos helyébe. Robert azonban nem érte meg, hogy kisebbik fiát is biztonságba helyezze. Egy barbár és kegyetlen vadföldi törzs vezére, Maa-Gor elfogta és Kevin szeme láttára kivégezte. A törzs már éppen azon volt, hogy Kevin vérét is kiontsa, amikor megjelent Zabu, az utolsó kardfogú tigrisek egyike, akinek fajára a törzs módszeresen vadászott. Zabu megmentette Kevin életét. A tigris és az árva fiú között egy megmagyarázhatatlan testvéri kapocs alakult ki és együtt küzdöttek meg a Vadföld ezernyi veszélyeivel. A tigris és a fiú története szélsebesen terjedt a Vadföldön és a törzs tagjai idővel csak úgy beszéltek Kevinről, mint a fiúról, akit egy tigris fogadott fivéréül (Ka-Zar*). Nem sokkal azután, hogy Ka-Zar férfikorba lépett, megpróbált békét teremteni a vadföldi törzsek között, de igyekezete hiábavaló volt, és törzsi háború robbant ki, amely során a ember-majom klán a vezető, Maa-Gor kivételével teljesen kipusztult. (Ami végső soron szintén a béke egy bizonyos fajtája...)
Ka-zar ezután Vadföld védelmezője lett, és rövidesen sor került a külvilággal való első kapcsolatfelvételre is, amikor ő és az X-Men nevű mutáns csapat szövetségre léptek. Az X-ekkel történt találkozás ültette el Ka-Zar fejében annak a gondolatát, hogy különleges adottságait, erejét, gyorsaságát és elképesztő állóképességét annak köszönheti, hogy mutáns. Ám ez nem így van. Ka-Zar élete jelentős részét a Vadföldön élte le, és az itteni megpróbáltatások, a folyamatos veszély tették őt olyan edzetté és éberré, amely valóban már-már emberfelettinek tűnhet. Hogy Ka-Zar fizikai ereje mekkora, az nem ismert, de saját testsúlyának legalább kétszeresét egész biztosan gond nélkül képes megmozgatni.
*Ka-Zar nevének az idők során több jelentést is tulajdonítottak. Neve egyaránt elfogadottan jelenti a „tigris fivérét” és a „tigris fiát” is. De semmiképpen sem Tarzant. Még véletlenül sem.

shannaShanna a Nőstényördög (Shanna the She-Devil)
Valódi neve: Shanna O'Hara Plunder
Első megjelenése: Shanna, The She-Devil 1. (1972)
Shanna O'Hara vagy ismertebb nevén Shanna a Nőstényördög (illetve minden hónap bár bizonyos napján Shanna az Asszonyállat) az Afrikában élő és dolgozó vagyonos gyémántbányász, Gerald O'Hara leánya. Shanna O’Hara az afrikai Zairében született és kislánykorától fogva a dzsungel volt az ő igazi játszótere. Mikor Shanna hatéves volt, apjával és anyjával leopárdvadászatra ment, amely aztán véres tragédiába torkollott. Shanna apja tragikus véletlenségből agyonlőtte nejét (a tragédiát fokozta, hogy háromszor is, biztos, ami biztos ugye). A kislány ekkor fogadta meg, hogy hadjáratot indít a fegyverviselés ellen, és mivel apja közelében sem bírt maradni a történtek után, rokonaihoz költözött az Egyesült Államokba. Shanna már itt, az Államokban képezte magát, egyetemre járt, és több sportágban is kimagasló eredményeket ért el. Shanna állatorvosként és gondozóként került az egyetem elvégzése után a New Yorkban található Central Park-i Állatkertbe, ahol egy nőstény leopárd, Julani gondozását kapta feladatául. Egy nap sajnos rettenetes dolog történt: Julani kitört és megtámadta az állatkert egyik őrét, aki félelmében lelőtte az állatot. Shanna összetört, és másnap már úton volt Julani két kölykével, Inával és Birivel vissza Afrikába, a Dahomey Rezervátumba. Shanna anyatigrisként (vagy stílusosan anyaleopárdként) védelmezte a két árva leopárdkölyköt, amiért az afrikai őslakosok és a rezervátum dolgozói a nőstényördög titulussal tüntették ki. (Nem összetévesztendő Vörös Sonjával, aki egyrészt tízezer évvel korábban élt egy másik kontinensen, és aki a fékezhetetlen berzerker mivoltával szerezte ezt a szépen csengő becenevet magának.)
Shanna valamivel később hírt kapott apjáról, akit elrabolt a veszedelmes Mandrill. Bár a lány még mindig nem bocsátotta meg apjának az anyja halálát, a keresésére indult, de őt is elfogták, mégpedig a varázsló Malgato, aki Vadföldre hurcolta őt. A Vadföldön Ka-Zar sietett a segítségére, aki kiszabadította őt a varázsló karmaiból, majd segített visszajutni neki Afrikába, ahol apja halálhíre fogadta. Shanna ekkor újra útra kelt, Amerikába, a Mandrill feltételezett búvóhelyére tartva, ahol a Fenegyerek és a Fekete Özvegy oldalán elfogta, majd törvény elé állította a bűnözőt. Shanna megpróbáltatásai még ekkor sem értek véget. Amerikai távolléte alatt Afrikában a két leopárdkölyköt lemészárolta a Káli szekta főpapja, Raga-Shah. Shanna igazi démonként csapott le a szektára és Raga-Shahra, akit Ananta nevű óriáspitonjával etetett meg.
Shanna a szekta lezúzása után visszatért a Vadföldre, ahol Ka-Zar karjaiban talált rá a szerelem* (az ziher hogy nagy választéka nem lehetett ott, és még mindig jobb, mintha Zabut választotta volna). Ka-Zar és Shanna együtt barangolták be és fedezték fel a Vadföld és egymás minden rejtett zugát és szegletét. Kapcsolatuk legalább olyan vad volt, mint a föld ahol éltek. Mikor Ka-Zar egy New Yorkban tett látogatása során látszólag életét vesztette, Shanna rettenetes tombolásba kezdett, és csak Peter Parker tudta lecsillapítani, akivel az érzelmileg erősen zavart lány ki is kezdett. Pókember szerencséjére Ka-Zar „visszatért a halálból”, és Shannával együtt hazatértek a Vadföldre, ahol összeházasodtak, és nem sokkal később megszületett kisfiuk, Matthew (teljes nevén Matthew Kyle Adam Plunder). A gyermek dajkája egy vadföldi harcosnő, Zhira lett. A pár legnagyobb harcait csak ezután vívta meg, amikor Terminus, az Evolúció mestere (High Evolutionary) és Garokk szövetkeztek a Vadföld teljes elpusztítására és újjáteremtésére a saját igényeik szerint. Bár a terv megbukott, Shanna és Ka-Zar továbbra is harcol Vadföld függetlenségéért, és kizárnak minden technológiát, amely megbontaná ezen veszedelmes éden törékeny nyugalmát.
*Mielőtt Shanna és Ka-Zar egymásba szerettek volna, a nő egyszer már volt házas, férje Mele volt, aki egy vadászbalesetben veszett oda, ahol Ka-Zar is jelen volt. A kettő között nincs bizonyított összefüggés a bíróság szerint.

zabuZabu
Első megjelenése: X-Men 10. (1965)
A kardfogú tigrisek, ahogy sok más prehisztorikus faj, fennmaradtak a Vadföld rejtekében, miközben a Föld más pontjain sorra kihaltak. Ám ez nem jelenti, hogy később ne érte el volna őket is a végzet. Zabu még kölyök volt, amikor anyját és testvéreit a Vadföld humanoid vadászai lemészárolták. Zabu ezután egy farkasfalkához csapódott, de miután megölte a falkavezért egy vezetésért vívott harcban, elhagyta őket. Zabu bejárta az egész Vadföldet és egyedül sajátította el a túlélés fortélyait és vált kifejlett kardfogúvá. Egyéves korára már erőtől duzzadó tigris volt, és társat is talált magának egy nőstény kardfogú személyében. Maa-Gor, a vadföldi törzsek egyikének kegyetlen vezére ekkor elrendelte a kardfogú tigrisek teljes kiirtását, és csaknem sikerült is eltörülniük ezt a fajt. Maa-Gor vadászai megölték Zabu párját is, aki ezután bosszútól szomjasan a nyomukba eredt. Zabu akkor érte utol a vadászokat, amikor azok egy kisfiút akartak hidegvérrel megölni. Zabu rátámadt a vadászokra és Maa-Gorra, ott harapta és tépte őket, ahol csak érte. Maa-Gor azonban lándzsájával célba vette a tigrist és már azon volt, hogy leterítse, amikor a fiú, Kevin Plunder, apja puskájával vállon lőtte a törzsfőnököt. Zabu felfogta, hogy a fiú megmentette az életét, és a védelmére kelt. A tigris és a fiú ezután a dzsungel mélyére menekült, ahol Maa-Gor már nem lelhetett a nyomukra.
Kevin és Zabu dacolva minden rájuk leselkedő veszéllyel, egymást a legvégsőkig védelmezve élte túl a vadföldi viszontagságokat, eközben pedig Kevin felnőtt. Zabu és Ka-Zar azután is társak maradtak, hogy a fiú és Shanna egybekeltek. Hárman együtt néztek szembe Terminusszal és számtalan más fenyegetéssel. Zabu nemcsak intelligens és hűséges társ, de Ka-Zar és Shanna kedvéért olykor játékos házi cica is, aki imádja, ha a pocakját vakarják. Persze azt tegyük hozzá, hogyha Ka-Zaron, Shannán és fiukon Matthew kívül más is arra vetemedik, hogy megmacerálja a tigris pocakját, akkor számítson arra, hogy utána kéz nélkül fog integetni és Zabu leharapja a golyóit is (akkor is, ha nő, mert Zabu ennyire oltári).

devildino-moonboyÖrdögdinoszaurusz és a Holdgyermek (Devil Dinosaur and Moon Boy)
Első megjelenésük: Devil Dinosaur 1. (1978)
A Holdgyermek egy majomszerű humanoid törzs tagja volt, akik a Tűz Völgyében éltek, amelyet több aktív vulkán is övezett. A Holdgyermek és az Ördögdinoszaurusz kapcsolata akkor alakult ki, amikor a fiú törzsének ellenségei rátámadtak egy nőstény dinoszauruszra, aki három kölykét védelmezte. A nőstény és két kölyök odaveszett, és az ellenséges törzs már éppen azon volt, hogy a harmadikat is lemészárolja. Rejtélyes módon a kis dinó (aki aztán marha nagy lett) túlélte azt, hogy az ellenséges törzs fáklyáival halálra akarta perzselni. A lángok megváltoztatták, őt, bőre sárgás színűre váltott, Holdgyermek pedig pártfogásába vette.
Törzse - bár békés volt - nem nézte jó szemmel a Holdgyermek különös „háziállatát” (különösen, hogy a kicsike többet evett, mint ők együtt összesen), ezért elűzték őket, a páros pedig vándorútra kelt. Itt jegyezzük meg, hogy ők nem a Marvel fővilágából, a 616-osból származnak, hanem a 78411-esből. Kalandozásaik során találkoztak mágiával, tér-idő kapukkal, és teleportáló mutáltakkal is, és végül átkerültek a 616-os Földre, méghozzá a Vadföldre. Bérhősök csapata (Heroes for Hire) szakította el őket egymástól. Míg a Dinó egy fészeknyi tojást védelmezett, addig a csapat elfogta a Holdgyermeket, és New Yorkba vitték, ahol a S.H.I.E.L.D. vette őrizetébe. Ahonnan ugyanez a csapat kiszabadította. Bonyolult ügy.


Vadföld ellenségei

Evolúció mestere (High Evolutionary)
Valódi neve: Herbert Edgar Wyndham
Első megjelenése: Thor 134. (1966)
Herbert Wyndham az Oxfordi Egyetem diákjaként 1930-ban megépített egy olyan gépezetet, amely képes volt meggyorsítani az élő szervezetek genetikailag kódolt evolúciós folyamatát. Első tesztalanya saját kölyökkutyája volt, aki az eljárás végeztével hihetetlen erőre és a csimpánzokéhoz mérhető intelligenciára tett szert. A kutyát később egy vadász megölte. Kutatásaival kivívta a tudós társadalom dühét és ellenszenvét, ezért elhagyta az egyetem falait és saját erőből felépített egy kutatóállomást, ahol az áskálódó tekintetektől messze folytathatta kísérleteit. Egyetlen barátjával, az antropológus Jonathan Drew-val és annak családjával a Wundagore-hegységbe költözött, ahol gazdag urániumlelőhelyre bukkantak, és megkezdték a kitermelést. Évek munkájával felépítettek egy citadellát, amely tudományos kutatásaik központjaként szolgált a későbbiekben. Wyndham továbbra is folytatta genetikai gyorsítójának fejlesztését, míg Drew a pókok radioaktív sugárzás elleni védekező mechanizmusát tanulmányozta. Wyndham aztán saját magán próbálta ki szerkezetét, és elképesztő eredményeket ért el általa. Wyndham és Drew barátsága szétesni látszott, amikor Drew lánya, Jessica súlyos sugárfertőzést kapott az uránium miatt. A két tudós mindent elkövetett a lány életének megmentése érdekében, de amikor már semmilyen terápia nem használt, a lányt egy hibernációs kapszulába helyezték. Mikor Drew felesége meghalt, a kutató elhagyta a Wundagore-hegyet és gyermekét Wyndham gondjaira bízta. (Amennyiben valaki úgy vélné, ez egy oltári nagy marhaság és egy hatalmas történeti lyuk, annak felhívjuk a szíves figyelmét, hogy ezt maga Brian Michael Bendis találta ki, tehát hivatalosan is illik rajongani az ötletért. És még mindig jobb, mint Jessica Drew eredetileg megjelent eredettörténete, mely szerint Wyndham evolúciós sugara egy pókból fejlesztette ki őt ilyen emberszabásúvá, rovarból szembetűnően emlős emlőssé, meg ilyenek.)
A hegy környékén élő falusiak nem nézték jó szemmel Wyndham munkásságát, aki saját védelmének biztosítása érdekében páncélba öltözött, és genetikai gyorsítója segítségével egyszerű állatokból alakított ki magának humanoid külsejű intelligens testőrséget (az egyszerű állatok időnként a klubsállal is rendelkező focidrukkereket jelentették, akiknél kisebb tudományos csodaként képes volt elérni, hogy koherensen, összetett mondatokban fogalmazó lények váljanak - az eljárás sajnos a politikusok esetén azonban kudarcot vallott). Első katonái Bova, a tehénasszony; Porga a malacember és Tagar a tigrisférfi voltak. Egy VI. századi kortalan mágus segítségével Wyndham félelmet nem ismerő harcosokká képezte ki teremtményeit, és megalapította a Wundagore Hegy Lovagjainak rendjét. Wyndham új nevet vett fel, ő lett az Evolúció Mestere. A Mester és Lovagjai a citadellát évek alatt űrjárművé alakították, hogy elhagyhassák a bolygót. Két lovagját hátrahagyta, hogy őrizzék Jessica Drew-t, és kirepült a világűrbe. Az Evolúció Mestere letelepedett egy bolygón, amelyet Wundagore II névre keresztelt, majd pályára bocsátott egy műholdat is, amely megóvta világát a betolakodóktól. Elfoglalt továbbá egy másik világot is, amely a Nap túlsó oldalán foglal helyet. Az Evolúció Mestere Ellen-Földnek nevezte el, és Istenként uralkodott ott. (Nem azonos a másik két, valami oknál fogva szintén a Föld bolygóval pont ellentétes oldalon helyet foglaló Ellen-Földekkel, melyek megmagyarázhatatlan módon nem hogy nem ütköztek sose össze, de soha nem is látták egymást.)
A Túlontúliakkal való találkozás után megőrült és visszatért a Földre, hogy találjon egy olyan „fegyvert” amivel elpusztíthatja páncélzatát, és ezzel saját lényét. Az Evolúció Mestere összecsapott Hulkkal, aki darabokra tépte a Mester páncélját. A Mester azonban a csata közben visszanyerte korábbi énjét, és eloldalgott. Az Evolúció Mestere azt tűzte ki élete céljának, hogy átalakítja az egész Földet, és tevékenységét Vadföldön kezdte meg.

chtylokChytlok (Chtylok the Che-K'n Kau)
Valódi neve: meglepő és trükkös módon Chytlok
Első megjelenése: Sensational Spider-Man 13. (1997)
Chtylok egy közel 8 méter magas, félig csirke, félig tehén... izé. Chytlok a Bukottak népének védelmezője volt évezredeken át, mígnem hibernált álomba merült. Az ózonréteg elvékonyodása miatt nyugvóhelye fölött egy rés keletkezett amelyen át a tüzes nap felhevítette a jeget. A felolvadó jégből kiszabaduló Chytlok valahogy, valamiért eljutott Floridába, ahol összecsapott a Hulkkal. Harcuk során visszajutottak a Vadföldre, ahol romba döntötték a Roxxon társaság illegálisan odatelepített olajkitermelő egységét.

garrokGarokk, a Dermesztő (Garokk the Petrified Man)
Valódi neve: Kirk Marston
Első megjelenése: Astonishing Tales 2. (1970)
500 évvel ezelőtt egy felderítő hajó indult útnak az északi térség felé, hogy új átkelő és kereskedelmi utakat találjanak. Azonban jéghegynek ütköztek és csupán egyetlen tengerész élte túl a szerencsétlenséget. A jeges víz Vadföldnél mosta partra a férfit, aki magához térve azt hitte, hogy meghalt és már a másvilágon van. A szomjúságtól és fáradtságtól elgyötört tengerész hosszú kóborlás után megpillantotta Garokk istenség oltárát, amelynek hűvösében különféle áldozati ételek és italok sorakoztak. Mohón az élelemre vetette magát, és így Garokk követőinek támadása váratlanul érte. Ám ahelyett, hogy odaveszett volna, hősünk otthonában, Angliában ébredt fel. Évek teltek el a különös kaland óta, és azt vette észre magán, hogy egy napot sem öregedett. Több száz évet leélt, és lassan teste élő kővé változott, ő maga lett Garokk isten földi megtestesülése. Miután látomások kezdték gyötörni arról, hogy a nevében a Garokk-hívek embereket áldoznak, visszatért Vadföldre, hogy rendet tegyen.

stegronStegron
Valódi neve: Dr. Vincent Stegron
Első megjelenése: Marvel Team-Up 19. (1974)
Vincent Stegron Dr. Curtis Connors kutató asszisztenseként dolgozott a S.H.I.E.L.D. egyik titkos tervezetén, amelyet vadföldi dinoszauruszokon végeztek Ka-Zar a támogatásával. Vincent egyedül akarta learatni a kutatás befejezéséért járó sikert, és ellopta azt a formulát, amelyet a két tudós közösen fejlesztett ki. Vincent Vadföldre utazott, ahol beadta magának a dinoszauruszokból kinyert anyagot, és maga is dinóhoz hasonló humanoid lénnyé vált. Pókember és Ka-Zar együtt indultak Stegron felkutatására, aki addigra a mocsári emberek uralkodójának nyilvánította magát. Harcosai élén a világ meghódítását tűzte ki célul. (Snitt.) Mikor a hálószövő és Ka-Zar megverték a mocsári embereket, Stegron és néhány dinoszaurusz szolgája egy repülő bárkán New York felé vették az irányt. Stegron vezetésével a dinoszauruszok letarolták a Broadway-t (több kritikus szerint is az volt a valaha volt legintenzívebb műsor, amint résztvettek). Pókember és a Fekete Párduc azonban legyőzték őket. Stegron elszökött, majd Manhattanben elrabolta Curt Connors fiát, Billyt, hogy ezzel vegye rá a tudóst, hogy neki dolgozzon. Megalkotott egy retro-sugár fegyvert, amellyel életre keltette a Természetrajzi Múzeum dinó csontvázait (a hetvenes évek képregényei oltáriak voltak). Curt Connors időközben átalakult a Gyíkká, és Stegron nyomába eredt. Stegron megfutamodott, Billy pedig kiszabadult. Stegron szövetkezett a Keselyűvel, Doktor Oktopusszal, a Rinóval és még jó pár szuperbűnözővel, hogy végleg leszámoljanak Pókemberrel. Szerencsére kudarcot vallottak, és Stegron visszatért Vadföldre, ahol megtámadott egy S.H.I.E.L.D. támaszpontot. A kutatóállomás személyzetének segélyhívására Viharcsapás, a Fekete Párduc és a Fekete Özvegy válaszoltak, de mire a helyszínre értek, Stegron már szinte mindenkivel végzett.

sauronSzauron (Sauron)
Valódi neve: Dr. Karl Lykos
Első megjelenése: X-Men 59. (1969)
Mikor Dr. Karl Lykos részt vett egy expedíción Tierra del Fuegóban, egy Vadföldről származó mutáns pterodactyl megharapta őt, és emiatt Lykos megfertőződött az őshüllő által hordozott ritka vírussal, ami képessé tette őt arra, hogy elszívja mások életenergiáit. Lykos Amerikában pszichiátriai rendelőt nyitott, és amíg hipnózissal lebénította pácienseit, életerejük jelentős részét kivonta testükből. (Manapság távgyógyítóknak hívjuk ezt a hivatást, és mostanában egy új vírustörzsnek hála főképp intelligenciát és bankszámlákat szipolyoznak.) Miután a mutáns Plazma erejének is egy részét elszívta, külső átalakulásokon ment át, aminek eredményeként egy félig ember, félig pterodactyl szörnyeteggé vált. Lykos a kalandregények nagy rajongójaként Tolkien Gyűrűk Ura című regényének egyik szereplőjétől, a gonosz harcos-varázslótól kölcsönzött álnevet magának, így lett belőle Szauron. (De csak miután lejárt a Gyűrűk ura jogdíja, addig egyszerűen a szauridokról nevezte el magát.) Szauron legfőbb ellenségei az X-Men nevű mutáns csapat lett, amelynek Plazma is tagja volt. Lykos még saját menyasszonyát, Tanya Anderssont is megpróbálta megölni, amikor a lány az X-ektől kért segítségét a férfi megfékezéséhez. Miután Lykos titkos személyazonosságára az álruhás igazságosztók körében fény derült, saját halálhírét keltve elmenekült Amerikából, és meg sem állt Vadföldig, ahol pechjére egyre másra az X-Men-be botlott, akik a helyi uralkodó, Ka-Zar segítségével többször is legyőzték őt.
Szauron alakjában Lykos maga köré gyűjtötte Vadföld mutáltjait, hadsereget szervezve belőlük és megtámadta Ka-Zar-t, az X-eket és Pókembert. A csapat legyőzte őt, és Lykos megint csak menekülni kényszerült. Emberi alakjában tért vissza barátnőjéhez, Tanyához, akivel újra egymásba szerettek. Később a Varangy nevű mutáns elrabolta őket, és felajánlotta Lykosnak, hogy csatlakozzon az új Gonosz mutáltak Testvériségéhez, és legyenek együtt a világ urai. (Snitt.) Lykos újfent barátnője ellen fordult, és kiszívta a lány minden csepp életerejét, hogy Szauronná változhasson ismét. Miután az X-Men és az X-Faktor sorozatos támadásai után a Testvériség feloszlott, Szauron egyedül csapott le az X-ek néhány tagjára – Küklopszra, Plazmára – akiket Jean Grey szabadított ki, mentális csapást mérve Szauronra, aki nem volt képes többé huzamosabb időre emberré alakulni. Miután a hírhedt X Fegyver ügynökének választotta ki őt, Szauron ereje jócskán megnőtt, de mivel a program vezetői nem sok hasznát látták a bosszúvágya miatt kezelhetetlen Lykosnak, átadták őt az USA legszigorúbban őrzött börtönének, a Raftnak, ahová a szuper erejű gonosztevőket zárták. Az Elektro szervezte fogolyszökés közben Szauron is meglépett, és Vadföldön keresett menedéket, de az Új Bosszúangyalok Rozsomák segítségével rövid úton lekapcsolták őt. Azonban a fogolyszállítók nem egy börtönbe, hanem az X Fegyver új főhadiszállására vitték.

Fosztogató (Plunderer)
Valódi neve: Edgar Parnival Plunder
Első megjelenése: Daredevil 12. (1966)
Parnival Plunder Vadföld urának, Ka-Zarnak, vagyis Kevin Plundernek a kisöccse. Az, hogy a testvérek miképpen szakadtak el egymástól, már megismerhettétek Ka-Zar történetéből, most inkább foglalkozzunk azzal, mi történt Parnivallal ezek után. Parnival egy ideig a család komornyikjával bujkált, majd kereskedelmi hajókra szegődve tengerésznek állt. Apjuk és Kevin eltűnése után a család ellen indított hajtóvadászat is lecsitult, és mivel mindkét idősebb rokont halottá nyilvánították, Parnival lett a családi vagyon és a nemesi cím birtokosa. Csakhogy az ifjú lord a vagyonát és befolyását sötét üzelmek és alvilági kapcsolatok kiépítésére használta. A fiú a szülői intelmek hiányában a bűnözőkhöz kezdett kötődni, tőlük megkapta azt a tiszteletet és elismerést, amelyet apjától és bátyjától várt volna. Parnival felvette a Fosztogató nevet és komoly bűnözői karrierbe fogott.
Parnival nem sokkal első komolyabb akció után szerzett tudomást arról, hogy bátyja életben van, méghozzá a Vadföldön. A testvérek ezután számos alkalommal találkoztak, de nem kedélyes csevegésre ugrottak össze, hanem kőkemény csatákra. Parnival bátyját hibáztatta a család széthullásáért, és ezt minden erejével igyekezett megtorolni. A Fosztogató a Polgárháború című történet során is feltűnt, amelyben a Megtorló látszólag kivégezte őt és Aranybogarat (Goldbug), mielőtt Amerika Kapitány közbeléphetett volna. Mint később kiderült, a Fosztogató, akit a Megtorló eltett láb alól, csak egy csali volt, akit az igazi Fosztogató a Roxxon társaság megbízásából küldött Amerikába.

terminusTerminus, a Pusztító (Terminus the Destroyer)
Ismert megnevezései: Ravager of Worlds, Despoiler of Planets, Great Destroyer, Great One, Terminoid
Első megjelenése: Fantastic Four 269. (1984)
terminus2Évezredekkel ezelőtt a terminex nevű földönkívüli faj háborúba bocsátkozott az Égiekkel, de elbuktak. Mielőtt az Égiek (Celestials) végleg kiirtották volna őket, tudósaik létrehoztak egy új fajt, a terminit, hogy biztosítsák fennmaradásukat és azt, hogy lesz aki megbosszulja őket. Terminus, mint minden termini, többlépcsős fejlődésen ment át, míg végül elérte jelenlegi állapotát. Az első lépcsőn a termini mikróba addig vándorol az űrben, amíg talál egy életfenntartásra alkalmas bolygót, majd megfertőzi az itt élő őshonos populációt, egyedeiket robotszerű, techno-organikus lényekké változtatva. A kifejlődött robotokat nevezzük a második lépcsőnek. Harmadik lépcső, hogy ezek a robotok a környezetük minden csepp energiáját növekedésre és önfejlesztésre használják fel, páncélzatuk is ekkor alakul át egy radioaktív sugárzást kibocsátó külső burokká. A negyedik lépcső, hogy három ilyen kifejlett robot összekapcsolódik egy új önálló létformává, ami maga a Terminus. Az ötödik fokozatot csak ritkán, nagyon ritkán érik el, ugyanis ekkor két Terminus kapcsolódik össze, és Ulterminus lesz belőlük. Macerás egy randi mit ne mondjak.
Az a Terminus (vagyis a 4. fejlődési szinten álló lény), akiről a leírás szól, már kifejlődve került a Földre, és megérkezése után egy jól látható üzenetet égetett a bolygó felszínébe, ami nagyjából azt jelentette: „Ez a világ az enyém – TERMINUS.” ("I claim this world - TERMINUS.") Először a földi hősök közül a Fantasztikus Négyes találkozott vele, akik kiszabadítottak egy földönkívüli tudóst. A tudós Terminus rabszolgája volt, és árulásáért a Pusztító halállal büntette. Ám még mielőtt a lény végleg kipurcant volna, elmesélte a Fantasztikusoknak Terminus létrejöttének a történetét. Terminus a főhadiszállását a Vadföldre helyezte, ahol nemcsak Ka-Zarral, de a Bosszú Angyalaival és még az Evolúció Mesterével is megküzdött. A Föld elpusztítására és újranépesítésére tett próbálkozásait olyan hősök gátolták meg, mint Kvazár, Pókember, Thor, Vasember vagy éppen az Ezüst Utazó, de egyiküknek sem sikerült végleg leállítani vagy elpusztítani a szörnyet. Bár Terminus robotnak néz ki, mégis élő energia is alkotja. Terminust még egy fekete lyukba is bevetették egyszer, ám ekkor ő kibernetikus páncélját levetve kiengedte valódi formáját, amely egy energia-entitás, és átkelt a fekete lyukon.
Az anomália átvetette őt a DC-univerzumba (buli ugye? :) ) ahol összecsapott az Amerikai Igazságligával. Végül a Zöld Lámpás győzte le, és a Szellem (Hal Jordan) űzte ki a DC-univerzumból. A Marvel világába asztrális formában, energialényként tért vissza és megfertőzte a szubterrániai moloidokat. A fajt csak úgy sikerült megmenteni, hogy a Vakondember (Mole Man), az Ezüst Utazó és a Fantasztikus Négyes összefogtak, legyőzték Terminust és megtisztították a moloidokat.

zaldaneZaladane
Valódi neve: Zala Dane
Első megjelenése: Atonishing Tales 3. (1970)
Zala Dane neve onnan lehet ismerős, hogy ő Lorna Dane, vagyis a mutáns Polaris testvére. Hogy Zaladane miképpen is lett a vadföldi Nap Népének és Garokk istenségnek a főpapnője, az számukra totál homály. Míg a nép Garokk visszatértére várt, Zaladane gyönyörűen kihasználta őket saját kényére-kedvére, ám mikor Garokk földi avatarja megjelent, polgárháború tört ki, és mindkét oldal súlyos veszteségeket könyvelhetett el. Zaladane a bukás után az Evolúció Mesterének asszisztense lett, és a Terminus tombolása után együtt dolgoztak Vadföld helyreállításán. Zaladane ekkor toborzott követőket magának a vadföldi mutáltak soraiból. Mikor Zaladane az egész Földet fenyegető támadásra készült, Nick Fury az ügynökeivel, valamint Ka-Zarral, Magnetóval és Vadóccal szembeszállt vele. Végül Magneto győzte le őt, mégpedig úgy, hogy a nő saját mágneses képességeit fordította ellene. Zaladane meghalt, de hogy végérvényesen elpusztult-e vagy ez csak egy átmeneti állapot, az eléggé kérdéses.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy Vadföld egyik legnagyobb ellensége, Magneto, miért nem kerül be ebbe a leírásba. A válasz egyszerű: azért, mert a mágnesesség urának története jobban illik majd egy másik dokumentációba, amely a Marvel-univerzum mutánsaival fog foglalkozni. Szóval türelem, semmi ok a nyugalomra, őrizzük meg a pánikot. Addig is a következő fejezetben megismerhetitek a Magneto által létrehozott vadföldi mutáltak létrejöttének körülményeit.

Mennyire tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (12 szavazat)
Mennyire volt hasznos számodra? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4.77 (13 szavazat)
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta