Ki van itt?

Oldalainkat 607 vendég és 0 tag böngészi

Istenek, hősök és cselszövők

Az asgardiakkal Jack O'Neill ezredes találkozott először amikor CSK-1 nevű csapatával... na várjunk. Ez nem az... Akik most bennünket érdekelnek, azok a Marvel-univerzum népe. Bár tény, hogy a két világ figurái sok azonosságot mutatnak. Isteneknek hiszik őket és eképpen is tisztelik, de végeredményben mindkét esetben egy nagyon fejlett földönkívüli faj tagjaival állunk szemben, akik védelmük alá vették az emberiséget. Tanították és évszázadokon át vezették őket, de hogy pontosan kik is ők, azt hamarosan megtudhatjátok.

Agamemnón
Rang: tanító, mentor
Első megjelenés: Mint hologram: Incredible Hulk 376. (1990. december), valódi alakjában: Incredible Hulk 401.
Agamemnon_kicsiTörténete: Agamemnón félig ember, félig asgardi isten. Halhatatlannak született, és bár 16 éves kora óta egy napot sem öregedett, kevesen látták őt valódi alakjában. Mindig egy hologram kivetülést használ, amely ősöreg embernek mutatja. Sok isten és legendás mitológiai alak az ő leszármazottja (akik főleg a görög mitológiából ismertek), mint például Akhilleusz, Aiász, Androméda, Atalanté, Kassziopeia, Delphoi, Hektór, Iaszón, Odüsszeusz, Párisz, Perszeusz és Prométheusz. Agamemnón elhagyta asgardi gyökereit és létrehozta az Istenek Pantheonját a Hegyen, amely a nevadai sivatag kopár vidékén lévő bázisát jelöli. Hela, az északi halálistennő sokszor hivatkozik rá Vali Halfling néven. Ha egy Thor-képregény lapjain ezzel a névvel találkoztok, nos az valójában Agamemnón.
Agamemnón ritkán tűnik fel, de ha igen, akkor a feje tetejére fordítja a dolgokat. Egy alkalommal Prométheusszal is összeakaszkodott, amikor meghívták a Pantheon lakói közé Hulkot, a zöld óriást. Hulk a Pantheon egyszemélyes csapásmérő osztaga lett, és Agamemnón sok fontos és veszélyes küldetéssel bízta meg. Agamemnón legnagyobb ellenlábasa a Vezető (Leader), aki több alkalommal is megkísérelte elfoglalni a Pantheont, de ugyanakkor ő a félisten szövetségese is, és az oldalán harcolt a HIDRA ügynökei ellen. Hulk érdemeinek elismeréseként Agamemnón felajánlotta az óriásnak a Pantheon vezetését és felfedte előtte valódi énjét is. Agamemnón ezután elhagyta a Pantheont és vándorútra kelt. Kóborlásai persze nem teltek nyugalomban, hol Hela erői, hol pedig egykori társai (főleg Iaszón) támadtak rá és követelték az életét. Ilyenkor rendre Hulk mentette meg.

Baldr, a bátor
(Balder vagy Baldur néven is ismert)
Rang: a fény istene, Asgard első harcosa, megbízott uralkodója
Első megjelenés: Journey into Mystery 104. (1964. május)
balder kicsiTörténete: Baldr az asgardiak közül Thor egyik legfontosabb barátja, és Odin leghűségesebb követője. Sokszor segítette Thort harcaiban, például a viharóriás Skagg ellen, de együtt küzdöttek meg többször is a démoni Szurturral. Thor olyannyira megbízott barátjában, hogy őt tette meg Asgard uralkodójává, amikor Odin rejtélyes körülmények között eltűnt, Thor pedig a felkutatására indult. Ahogy a mitológiai Baldr, úgy képregényes megfelelője is az egyik fő okozója az Istenek Alkonyának is nevezett Ragnaröknek, amely a legenda szerint Baldr halálával veszi kezdetét. Hogy ezt a vészt elkerüljék, Odin varázst szórt Baldrre, amely sebezhetetlenné teszi a harcost. Ezt azonban már többen is sikeresen kijátszották.
Egyszer a Loki által manipulált vak Hoder lőtte le Baldrt egy fagyöngy nyíllal, de a halotti szertartáson Odin végül sikeresen visszahozta a harcost az életbe. Második alkalommal Baldr sokkot kapott és élet-halál között lebegett, mert látta mindazok szellemét, akiket ő ölt meg harcai során. Az egyetlen személy, aki képes még a hűséges Baldrt is Asgard ellen fordítani, az Karnilla, az istennő, akivel évszázadok óta szerelmi viszonyt ápol. Bár az istennő Asgard szövetségese, de kettős játékot űzve időnként lepaktál Lokival, Szurtur erőivel és a jégóriásokkal is. Loki később felfedte, hogy Baldr szorosabb kapcsolatban áll a királyi házzal, mint az köztudott volt. Ő Odin és Frigga közös gyermeke, és így Thor féltestvére, vagyis Asgard törvényes hercege.

Amora, a Varázslónő
(Amora the Enchantress)
Rang: varázslónő, boszorkány
Első megjelenés: Journey into Mystery 103. (1964. április)
enchantress_kicsiTörténete: Amora korai éveit homály fedi, de életét a hatalomnak és örömöknek szentelte, és ehhez eszközeinek a varázslatot és a szexualitást választotta. Bűvös képességeivel egyike lett a legnagyobb mágiahasználóknak Asgardban, de még a Marvel-univerzumban is. A varázstudományt Karnilla királynőtől sajátította el, de Karnilla végül kitette a szűrét, mert túl fegyelmezetlennek és alattomosnak találta. Amora számos más mágus mellett fordult meg ezután, sokszor elcsábította őket, hogy titkaikat kicsalja. Mire elérte a felnőttkort, már híres volt a szépségéről és szívtelen cselszövéseiről. Egyik ilyen eredménye, hogy a valkűr Brünnhilde ellenségévé vált, amikor elcsábította annak kedvesét.
Amora testőrként maga mellé állította Skurge-ot (Skurge the Executioner), aki őrülten szerelmes volt belé. A Varázslónő pont annyi érzelmet fektetett kettejük kapcsolatába, hogy a férfi hűségét biztosítsa. Skurge végül az életét adta érte, és Amora olyan hévvel gyászolta, ami mindenkit meglepett, őt magát is beleértve. A Marvel-képregényekben való debütálása alkalmával első tette az volt, hogy megpróbálta magába bolondítani Thort, a mennydörgés istenét, és ettől kezdve még sok évig szeszélyes ellenfele maradt a Marvel-világ hőseinek.
A Titkos Háborúban is részt vett. A Csatavilágon, amikor a hősök Amerika Kapitány vezetésével betörtek ellenfeleik főhadiszállására, a Varázslónő lakosztályában részegen fogadta őket, és még így is elcsavarta Hulk fejét. Amora számára a halandók csak és kizárólag eszközök vagy játékok. A Titkos Háborúban alkut kötött egy Marsha Rosenberg nevű halandóval (más néven Vulkánával), aki cserébe, hogy a szeretője, a Molekulaember mellett lehessen, felkínált neki „bármit”. A Varázslónő ezt szó szerint értette, és meg is ölte volna, ha a férfi nem lép közbe. A Varázslónő bűnei kivívták Odin haragját, és száműzték Asgardból Skurge-dzsal együtt. Azonban mikor szülőföldjét megtámadták Szurtur és Muspelheimból való légiói, mindketten a segítségére siettek.

Skurge, a Hóhér
(Skurge the Executioner)Executioner_kicsi
Rang: harcos és testőr
Első megjelenés: Journey into Mystery 103. (1964. április)
Története: Skurge Jötunheimben született, és később hatalmas harcossá vált. A Hóhér nevet azzal szerezte magának, hogy a harctéren nem ismert kegyelmet és sosem hagyott túlélőket. A viharóriásokkal folytatott harcai során rettenetes tömegmészárlásokat rendezett egymaga. Skurge olthatatlan szerelmet érzett a Varázslónő, Amora iránt, aki persze ezt szépen ki is használta, és a maga oldalára állította a férfit, aki hátat fordított a kedvéért Asgardnak és az istenek ádáz ellenségévé vált. A harcost nem volt túl nehéz manipulálni, és ezt a lehetőséget Loki is többször kihasználta. Az első nyilvános összetűzésük után, amikor rátámadtak Thorra, Odin a Földre száműzte őt és a boszorkányt, ahol mindketten a Mesterbűnözők tagjai lettek, és ezzel a Bosszú Angyalainak ellenségei. Skurge a halála után Hela világába került, ahol egyre-másra megküzdött a legsötétebb démonokkal, ezzel teljesen lenyűgözve az ördögi úrnőt.

Fafnir
Rang: hadúr
Első megjelenés: Thor 134. (1966. november)
fafnir_dragon_kicsiFafnir_kicsiTörténete: Fafnir évszázadokkal ezelőtt öregember képében jelent meg Volstagg és csapata előtt, akik Asgard egy addig feltérképezetlen tartományában, Nastrondban kalandoztak. Nastrond az asgardi világ egy csökevényes birodalma, agresszív és elmaradott rész. Fafnir önmagát mint e tartomány urát mutatta be, és nem teketóriázott sokat, hamar kimutatta foga fehérjét és népével rárontott Volstaggra, ezzel magára haragítva Odint. A háború kirobbant és Odin hadai győzedelmeskedtek. Felégették az amúgy is saját mocskában vegetáló vidéket, és sorsára hagyták Fafnirt. Őt azonban kemény fából faragták, és hosszas bujkálása során felfedezett egy forrást, amelynek mágikus vizét itta. Így maradt életben. A víz fogyasztása azonban lassan átformálta őt, és emberi alakját ledobva egy hatalmas sárkánnyá változott.
Miután Odin tudomást szerzett erről az új veszélyről, Volstaggot és csapatát útnak indította a legyőzésére. Fafnir már túl erős lett, és mágikus erejével legyőzte az asgardi harcosokat. Odin ezután fiát bízta meg Fafnir legyőzésének feladatával. A mennydörgés istene villámokkal csalta csapdába a sárkányt, aki képtelen volt a folyamatos csapásokkal szemben védekezni. Thor kiszabadította Volstaggot, Fafnir pedig újra eltűnt. Ezután még többször fel-feltűnt, és hol Loki, hol más gonosztevők oldalán támadta kíméletlenül Thort.

Fandral, a bajvívó
Rang: kalandor és testőr
Első megjelenés: Journey into Mystery 119. (1965. augusztus)
Fandral_kicsiTörténete: Fandral Asgard harcosa és vérbeli kalandora. Ügyes kardforgató és a feje búbjáig romantikus. Bátorsága és optimizmusa miatt fontos és nélkülözhetetlen tagja az asgardi Három Harcosnak és szinte mindenben ellentéte csapattársának, a mogorva és zsémbes Hogunnak. Fandral legnagyobb csatáit azonban saját bevallása szerint nem a harctéren vívta, hanem fiatal hölgyek hálószobájában, ugyanis nagy csodálója a gyengébbik nemnek. Emiatt persze gyakorta került bajba, de szellemességével és kardforgató tudományával mindig kivágta magát. Talán szertelennek és önfejűnek tűnhet eme bevezető után, de higgyétek el, kevés nála önfeláldozóbb és nemes lelkűbb harcosa van az asgardi isteneknek.
Fandral legtöbbször a már említett Hogunnal és Volstaggal kalandozott, de kiváló társa volt nemegyszer Thornak is. Thor az ő oldalán küzdött meg több alkalommal Lokival, vagy például a thryheimi szárnyas trollokkal, megküzdöttek Harokin vérszomjas seregeivel és együtt csatáztak Fafnir ellen is. Volt, hogy egymaga állt ki a Pusztító vagy Hulk ellen. Fandral hősies harcainak se szeri, se száma. Megvédte Asgardot a Mangog támadásától, összecsapott az Ezüst Utazóval, Szurturral és ő szabadította ki Thort Mephisto karmaiból. Emellett a Földön is többször járt és unalmas óráiban gyémánttolvajokat kapott el New Yorkban.
Talán nem meglepő ezek után, ha ez a harcos ifjú olykor könnyedebb kalandokra vágyott. És itt kapcsolódik össze a Marvel világa a legendákkal. Fandral ugyanis egy időre letelepedett a középkori Angliában, ahol az ártatlanok védelmezője és az elesettek bajnoka lett. Elvett a gazdagoktól és adott a szegényeknek. Majd feleségül vett egy földi lányt, a szűzies Mariont. Hogy ez ismerős? Mintha hallottatok volna már hasonlót? Ó igen. A Marvel világában Robin Hood, a csuklyás igazságosztó története Fandral középkori látogatására vezethető vissza. Ismétlem, csak a Marvel-univerzumában (a valóságunkban közismert, hogy az igazi Robin Hood Kevin Costner egyik ősapja volt). Persze nem ez volt az utolsó eset, hogy Fandral huzamosabb ideig emberként, álnév alatt élt volna a Földön. Trevor Newley néven ő kutatta fel a száműzött Thort és segítette ereje visszanyerésében.

Fenris farkas
(Fenris Wolf – Fenriswulf – Garm)
Rang: Loki fia
Első megjelenés: Journey into Mystery 114. (1965. március)
Fenris_wolf_of_Asgard_kicsiTörténete: A Fenris Asgard lényei közül az egyik legkülönlegesebb és legveszélyesebb. Ő Loki, az árulás és hitszegés istenének és az óriásasszony Angrbodának az egyik leszármazottja. Ez az óriási, közel háromméteres szörnyeteg hatalmas erővel, de emberi intelligenciával rendelkezik. Támadásait még az asgardi harcosok is képtelenek kivédeni, ő pedig előszeretettel marcangolja darabokra az útjába tévedőket. Nem csak Fandral volt alapja a Marvel világában legendáknak és gyermekmeséknek, hanem Fenris is. Történt egyszer, hogy Fenris összetalálkozott Idunával, a Halhatatlanság Aranyalmáinak őrzőjével. Fenris megtámadta a lányt és elragadta tőle az almáit, majd Vanisheimbe hurcolta, hogy egészben lenyelje. Ez az eset később a földi világban mint Piroska és a farkas meséje terjedt el.
Fenrist olykor-olykor elfogták az asgardi vadászok, de mivel halhatatlan vére miatt nem tudták megölni, erős láncokkal igyekeztek megbéklyózni. Többnyire sikertelenül. Odin ezért utasította a legjobb törp kovácsokat, hogy készítsenek egy olyan varázsláncot, amely féken tudja tartani a szörnyet. A törpök meg is alkották a vékony, de erős láncot, a Gleinpnirt. A farkast így már le tudták kötözni, de nem volt, aki etesse. Még a legbátrabb asgardiak is vonakodtak a közelébe menni, kivéve Tyrt. Ő etette és gondozta a farkast, aki mindezt úgy hálálta meg, hogy egy óvatlan pillanatban leharapta Tyr kézfejét. A Ragnarök kitörésekor Fenris elszabadult és olyan iszonyatos vérengzést rendezett, amilyet az asgardiak még sosem láttak.

FreyFrey_God_of_the_Harvest_kicsi
(másképp Freyr)

Rang: az aratás istene
Első megjelenés: Thor 294. (1980. április)
Története: Frey a skandináv mitológiában a termés, a gazdagság és béke istene, és meglehetősen keveset tudunk róla. Frey Njörd fia és Freyja fivére. Kettejük között vérfertőzéses kapcsolat alakult ki, amikor mindkettőjüket túszként fogva tartották egy háború során. A világ végét megelőző utolsó csatában (Ragnarök) Frey a démoni Szurturral vívott párviadalt. A Marvel-univerzumban Freyt úgy tartják számon, mint Asgard palotájának építőjét. Frey egy mágikus kardot viselt, a Laevateinnt vagy más néven a Végzet Kardját (Sword of Destiny). A kard hasonló bűbájjal volt védve, mint Thor pörölye, a Mjölnir. Vagyis csak a tulajdonosa volt képes forgatni a harcban. A Végzet Kardjának volt még egy második tulajdonsága is - aki illetéktelen magához ragadja, azt átok sújtja. A Ragnarök idején Szurtur megkísérelte megszerezni a kardot Freytől, de ő inkább saját kardjába dőlt és vérével a kör bezárult. Soha többé senki nem tudta akárcsak megfogni is a kardot.

Frigga
Rang: a házasság és a család istennője
Első megjelenés: Journey Into Mystery 92. (1963)
frigga_kicsiTörténete: Az asgardi Frigga Odin hitveseként a házasság és a család védelmező istennője, aki sajátjaként nevelte fel férje és Jörd (Gaia) fiát. Ő maga három gyermekkel ajándékozta meg Odint: Baldrrel, a fény istenével; Hermoddal, a fürgeség istenével; és Tyrrel, a háború istenével. Friggát rémülettel töltötte el a Ragnarök próficiája, hiszen annak szövege szerint fia, Baldr halálával veszi majd kezdetét az istenek alkonya, amely során minden asgardi életét veszti majd. A prófécia ellen az Istenanya úgy próbálta védeni fiát, hogy Odinnal bűbájt szórtak rá, és sebezhetetlenné tették. De ezzel a Ragnarök bekövetkeztét kívánó ellenfelek első számú célpontjává tették Baldrt. Hogy az életére törő gazoktól megvédjék a fiút, nem árulták el neki isteni származását és azt, hogy ő Odin és Frigga vér szerinti gyermeke. A Szurtur elleni hadjárat alatt Asgard és a nép vezetése Frigga feladata lett, aki csak úgy tudta megóvni a népet, hogy kivezette őket a fővárosból. Csak akkor tértek vissza, amikor Odin legyőzte Szurturt, de a Mindenek Atyját szörnyű állapotban találták. Apja lelkéért Thor a halál istenével, Széttel csapott össze.

Heimdall
Rang: Asgard és a Bifröszt őrzője
Első megjelenés: Journey Into Mystery 85. (1962)
heimdall_kicsiTörténete: Sokaknál kiverte a biztosítékot, amikor kiderült, hogy egy afroamerikai színész játssza majd Heimdallt a Thor-filmben, de le merem fogadni, hogy azért, mert nem értették, mit keres egy néger a szőke skandináv istenek között. Csakhogy valamit elfelejtünk. Az asgardiak nem skandinávok, csak az északi földek embereit vették védelmük alá, akik ezért „istenként” kezdték tisztelni a nagy hatalmú lényeket. Szóval ebből a szempontból édesmindegy, hogy Heimdallt afro, mongol vagy mucsalycsörögei színész alakítja. Ami engem személy szerint mégis zavart abban, hogy Heimdall szerepét egy néger színészre osztották, az a következő: Asgard védelmezője és a harcos istennő, Szif (akinél fehérebb bőrű csak a kimeszelt Michael Jackson volt) édestestvérek. Bár ezt a filmben nem említették, de a Marvel világában és a skandináv mondakörben így van. Na de térjünk vissza az eredeti kerékvágásba. Heimdall Odin egyik leghűségesebb alattvalója, és pont ezért osztották rá a Bifröszt, vagyis a Szivárványhíd (a világokat összekötő portál) őrzésének feladatát. A Szivárványhíd a kapu más világokra, ezért a védelme a lehető legfontosabb feladat egész Asgardon. Ha a Híd elbukik, Asgard is vele bukik. Heimdall mindenkinél több időt tölt Asgardon, hiszen kötelességei a Szivárványhídhoz láncolják, persze csak képletesen értve. Mikor a Szurturral vívott háború során a Szivárványhíd súlyos károkat szenvedett, Odin hatalma egy részét átruházta Heimdallra, hogy a harcos újjáépíthesse a Bifrösztöt.
Mivel Heimdall minden várakozáson felül teljesített, Odin, mielőtt a regeneráló Odinálomba merült volna, teljes hatalmát és ezzel Asgard irányítását is Heimdall kezébe helyezte, majd elszunnyadt. Karnilla és Loki ezt az alkalmat lesték. Karnilla Odin testébe csempészte Loki lelkét, így mikor a Mindenek Atyja felébret, Loki átvette Asgard irányítását. Heimdall éber szeme előtt azonban nem maradhatott rejtve a tett és az álmok dimenziójában megküzdött Lokival. Meg kell még azt is említeni, hogy Heimdall romantikus kapcsolatot ápolt Amorával, és az álmok dimenziójából is a harc után a Varázslónő segítségével jutott ki. Mikor Asgard súlyos csapásokat szenvedett a Ragnarök alatt, a városállam a Földre került (nem a teljes asgardi világ, csupán a főváros). Heimdall és Thor együtt kezdtek az újjáépítésbe és a harcok során eltűnt istenek felkutatásába.

hela kicsiHéla
(más írásmódban Hela)
Rang: a halál istennője
Első megjelenés: Journey into Mystery 102. (1964)
Története: Héla a legenda szerint Jötünheimben született, a Kilenc Világ legzordabbikában, a hatalmas Jégóriások földjén. Szülei kilétéről semmit sem tudott. Aztán persze számára is kiderült, hogy apja a csalárdság istene, Loki, anyja pedig Angrboda, a varázslónő az óriások népéből. A Végzet Három Istennője (Norns) megjósolták, hogy Héla hatalmas veszélyt fog jelenteni egész Asgardra.
Ezért Odin, hogy közel tudja magához a lányt, de mégis kellő távolságban tartsa, kinevezte őt a holt lelkek őrzőjének, és rábízta a Kilenc Világ egyikének, Hélnek a vezetését. Azonban hogy a nemes lelkek és bátor harcosok ne juthassanak ebbe a pokoli dimenzióba és ezzel Héla karmaiba, Odin parancsára a csatában elesett hősök és ártatlanok Asgard egy külső szegletébe, a paradicsomi Valhallába kerültek. Héla így csak a romlottak és becstelenek úrnője lehetett.
Héla természetesen dühöngött, és évszázadok óta azon mesterkedik, hogy befolyást szerezzen a Valhallában, legyőzze Thort és Odint, és ezzel megszerezze a teljhatalmat az élők és a holtak felett. Eddigi legvéresebb kísérlete során megépített egy halálhajót, a Naflgart, amelyet a Valhalla és az istenek ellen vezetett, hogy elpusztítsa őket, és a megszerzett lelkeikkel önmagát erősítse. A hajót azonban a Hóhér elpusztította. Sokak szerint Asgard és a Kilenc Világ csak addig élhet viszonylagos békességben, míg Hélát sikerül Hélben tartani, amint ugyanis átlépi a Világok határait, káoszt és pusztulást hoz magával.

hermod kicsiHermod
Rang: a fürgeség istene, az istenek hírnöke
Első megjelenés: Thor 274. (1978. aulgusztus)
Története: Hermod Asgard urának, Odinnak és feleségének, Friggának a legkisebb fia. Különleges adottsága, hogy a szélnél is sebesebben képes utazni. Hatalmas gyorsasága miatt atyja kinevezte őt az istenek hírnökének. Mikor Baldr elhalálozott, Odin megrémült, hogy bekövetkezik a korábban megjósolt istenek alkonya (Ragnarök), ezért Hermodot küldte követségbe az alvilágba, hogy visszaszerezze Baldr lelkét Héla úrnőtől. Héla persze megmakacsolta magát, és úgy vélte, a Ragnarök végre elhozza azt a hatalmat, amelyet oly régóta áhított magának. Baldr lelkéért cserébe bármit megadtak volna neki a végzetüket elkerülni vágyó asgardiak, ő pedig ezt maradéktalanul ki is használta, és Hermod kíséretében arra készült, hogy bevonuljon Asgard városába. Loki mesterkedései miatt azonban Héla is nagyot koppant, és a Ragnarök is bekövetkezett. Loki megostromolta Asgardot és sokakat lemészárolt, Odin is odaveszett. Csakhogy Hermod és Vidar megtalálták Odin lándzsáját, amellyel képesek voltak visszaadni a főisten életét, aki ezután feltámasztotta a halott asgardiakat.

hoder kicsiHoder
Rang: az éjszaka és a tél istene
Első megjelenés: Thor 274. (1978. augusztus)
Története: Hoder Vili, az egyik első isten fia (bár gyakorta tévesen őt is Odin gyermekének tekintik). Hoder volt az az asgardi, aki áldozatául esett Loki ármánykodásainak, és ő okozta Baldr herceg halálát és ezzel megkezdődött a Ragnarök. Sok isten élte túl a kataklizmát, és ezek az istenek segítettek visszaállítani Odin erejét és hatalmát. Köztük volt a bűnbánattól megkeseredett Hoder is. Hoder vaksága dacára bejárta Asgard minden vidékét. Mikor Héla seregével Asgard ellen tört, a világtalan íjász az első sorban védte a várost és lakóit. Hoder továbbá egyike volt azoknak az isteneknek, akik életerejüket átáramoltatták Odin számára, amikor a Mindenek Atyja az Égiek (Celestials) ellen harcolt.

hogun kicsiHogun, a zord (Hogun the Grim)
Rang: asgardi harcos
Első megjelenés: Journey into Mystery 119. (1966)
Története: Hogun Asgard három legnagyobb harcosa közül az egyik, társai Fandral és Volstagg. Ők hárman Thor leghűebb segítői harcaiban, akár Asgard vidékein, akár a Földön kalandozik is a mennydörgés istene. A legfontosabb tudnivaló Hogunról, hogy a legtöbb asgardival ellentétben ő nem áz (a skandináv istenségek azon köre, akik Bortól eredeztethetőek). Hogun szülőföldjét sok-sok évvel ezelőtt igázta le Mogul, aki lemészárolta a harcos teljes népét, és pusztasággá változtatta a termékeny vidéket. Hogunt mindig egy zord, marcona és heves vérmérsékletű férfiúnak mutatták be a képregények lapjain, és ő a csapat legpesszimistább tagja is. Pontosan az ellentéte Volstagg harsány és vidám természetének és Fandral könnyed, piperkőc modorának. Félelmet nem ismerő és kitartó harcos, megszállott fegyvergyűjtő (nagyobb készletet halmozott fel egymaga, mint az asgardi királyi udvar vagy John Matrix), és legtöbbször ő a Hármak hangadója és vezére. Hogun nemcsak Asgardon vívott ki magának nagy nevet és elismerést. Bár egyik legnagyobb tetteként azt tartják számon, amikor Thorral együtt legyőzte az otthonát feldúló Mogult és a Pusztítót, egymaga vette fel a harcot Hulkkal, a Bosszú Angyalai oldalán összecsapott Mangoggal, és harcolt az Ezüst Utazóval is. Miután Asgard lekerült a földi világba (Oklahomába, a 66-os út mellé) Hogun lett Heimdall mellett a legfőbb védelmező.

idunn kicsiIdunn, a szűzies
Rang: a tisztaság és a szűziesség istennője, a fiatal lányok védelmezője
Első megjelenés: Journey into Mystery 114. (1965)
Története: Idunn Freya istennő leánya, akit az istenek aranyalmafájának őrzésével bíztak meg. Az almafa a legenda szerint az örök életet és erőt biztosítja az asgardiak számára (bizonyára tartalmaz valamilyen ismeretlen összetételű hatóanyagot, amely revitalizálja a sejteket). Idunn feleségül ment Odin Bragi nevű fiához, aki a költészet istene (és elég harmadrangú istenecske). Loki egy alkalommal megbízta a viharóriás Thiassit, hogy lopjon el számára néhányat az almákból. Idunn azonban résen volt, és Loki felsült, ám bosszút esküdött. Sas alakjában Loki elragadta Idunnt, de Odin megállította, és megmentette az istennőt. Idunn élete többször is veszélybe került, a Fenris farkas is megpróbálta ízekre szaggatni őt, és ha nem siet a segítségére Haaken, a vadász, bizonyára oda is veszett volna. Sorsát ő sem kerülhette el, és a Ragnarök idején elhalálozott.

karnilla kicsiKarnilla, a sors úrnője
Rang: a nornák királynője
Első megjelenés: Journey into Mystery 107.
Története: Karnilla születésének és korai éveinek históriája a feledés homályába veszett. Minden, amit tudunk róla, azután íródott, hogy székhelyét Asgard egy ismeretlen vidékéről Nornheimbe tette át, ahol a jövendőmondók éltek. Karnillát a végzet és a sors istennőjeként is ismerik, nagy hatalmú varázslónő, aki mágiájával képes átlátni az idő szövedékén és feltérképezni az idővonalakat. Tulajdonképpen még az sem teljesen biztos, hogy Karnilla egyáltalán asgardi születésű-e és tagja-e az aesir vagy más néven ázok kasztjának. Ez persze nem akadályozta abban, hogy Nornheim teljhatalmú királynőjévé váljon. Karnilla birodalmának lakói többségében halhatatlan humanoidok, de akad szép számmal a démonokból is, akik azonban mind Karnilla parancsait lesik.
Karnilla személye még az asgardiak köreiben is kétértelmű. Sokszer mint Asgard és Odin ellensége bukkant fel, és több alkalommal szövetségre lépett Lokival, ám szerelme Baldr iránt végül mindig azt eredményezte, hogy helyesen döntött és semleges maradt. Karnillához fűződik Asgard legsötétebb jóslata, a Ragnarök eljövetele, amely Baldr halálával veszi kezdetét. Odin ezért nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy minden asgardi lakos jártas legyen a fegyverforgatásban, hogy a közelgő veszély ellen mind védekezni tudjanak, vagy dicsőségben, harc közben essenek el.

lorelei kicsiLorelei
Rang: királynő
Első megjelenés: Thor 337.
Története: Lorelei a Varázslónő, Amora húga, és mint nővére, úgy ő is szépségével és csáberejével érte el hatalmát. Azonban Amorával ellentétben őt sosem érdekelte a mágia, bár bizonyos képességeket ő is birtokol. Lorelei nem tekinthető igazán gonosznak, inkább a körülmények áldozata, és bája sokszor épp őt sodorta bajba a kiszemelt áldozat helyett.
Loki kiválasztotta őt, hogy segítségével elterelje Thor figyelmét. Lorelei mindent beleadott Thor meghódításába, ám miután sem az érzékiséggel, sem a szép szavakkal nem jutott közelebb a viharisten szívéhez, korlátozott varázstudományát felhasználva szerelmi bájitalt készített, amelynek hatására Thor végzetesen beleszeretett volna az első nőbe, akit megpillant. Lorelei egy Melodi nevű földi nő képében a Földre ment, New York városába, és ott kutatott Thor után, aki egyszerű építőmunkásnak álcázva élt ekkor. Azonban mielőtt a lány megitathatta volna vele a bájitalt, feltűnt a sötételfek királya, Malekith, és elrabolta Loreleit. Thor kiszabadította, Lorelei pedig nem tudta bevégezni küldetését, mert Szurtur démoni hordáival lerohanta Asgardot. Lorelei legtöbbször semleges szerepben tűnt fel, kiállt Thor és Loki oldalán egyaránt, a Ragnarök után pedig nyoma veszett.

Sif kicsiSzif
Rang: harcos
Első megjelenés: Journey into Mystery 102. (1964)
Története: Szif második generációs asgardi istennő, és a Bifröszt védelmezőjének, Heimdallnak a kishúga. Gyermekkora óta szoros kapcsolatban állt Thorral és Lokival, és ez utóbbi már korán jelentős traumát okozott neki. Szifnek gyönyörű szőke fürtjei voltak, amelyeket Loki – amíg a lány édesdeden aludt – a tréfa kedvéért levágott az utolsó szálig. Mikor a lány felébredt és észrevette haja elvesztését, keserves zokogásával felverte egész Asgardot. Loki jól tudta, hogy a jól sikerült tréfáért előbb-utóbb elő fogják venni, ezért elsietett a trollok királyságába és megbízta őket azzal, hogy színtiszta aranyból készítsenek mágikus hajat Szif számára. A trollok teljesítették Loki kérését, aki azonban fizetés nélkül távozott, ezért a hajat megátkozták. Loki meglepte Szifet az új hajjal, amely szebben ragyogott és selymesebb volt, mint az eredeti. Csakhogy a trollok átka is fogott rajta, és az aranyló haj idővel ébenfeketévé változott. Szif éktelen haragra gerjedt, és dühét arra használta fel, hogy kitanulja a harcművészeteket, amellyel csillapíthatta dühét. Ő lett Asgard legelső női harcosa és egyik legkiválóbb bajnoka.
Miután Thor felbontotta kapcsolatát a halandó földi Jane Fosterrel, ő és Szif egyre közelebb kerültek egymáshoz, és az évszázadok óta tartó elfojtott érzések elsöprő erővel törtek ki. Barátságukból szenvedélyes szerelem lett. Még a házasság is szóba került köztük, de az Asgardot ért sorozatos támadások, Thor földi kötelezettségei, majd pedig a Ragnarök általi erőteljes elhalálozásuk kissé megnehezítette a szerelmesek helyzetét.

tyr kicsiTyr
Rang: a háború istene
Első megjelenés: Journey into Mystery 85. (1962)
Története: Asgard nemes harcosa, Tyr, már azelőtt a birodalom őrzője volt, hogy Thor megszületett. Szintén a viharisten születése előtt esett meg, hogy Tyr elvesztette kézfejét, amikor a Fenris farkas galádul leharapta. Tyr nem igazán szívlelte öccsét, Thort, és ezért több alkalommal is szembeszegült Odinnal. Tyr azt nehezményezte, hogy idősebb testvérként kevesebb előjoggal és hatalommal rendelkezik, mint öccse. Tyr felülkerekedett érzésein, és rendületlenül védelmezte Asgardot, harcolt a démoni Szurturral, megküzdött a héliopoliszi halálistennel, Széttel, a Ragnarök során azonban ő is odaveszett. Tyr csak jóval később született újjá, amikor az ördögi Norman Osborn ostrom alá vonta Asgardot, de ez már egy másik történet.

vidar kicsiVidar
Rang: a vadászat istene (száműzött)
Első megjelenés: Thor annual 12. (1980)
Története: Vidar a főisten, Odin fia. Vitéz harcosa volt az asgardi világnak, ám testvéreivel ellentétben neki elege lett az állandó háborúskodásból, ezért feleségével, a nap asgardi istennőjével, Solveiggel visszavonult egy távoli birtokra. Sajnos az áhított békét és nyugalmat itt sem élvezhették, a harc rájuk talált. Amíg Vidar egy vadászaton volt, feleségét három óriás, Aslak, Grolf és Horvald meggyalázta és megölte (nem feltétlenül ebben a sorrendben). Vidar természetesen vérbosszút esküdött, és Odin palotájába ment, hogy apjától kérjen segítséget a három óriás legyőzéséhez. Odin Vidar mellé adta Hodert és Thort, hogy Solveig nevében igazságot szolgáltassanak.
Évekkel később a vak Hoder álmot látott, amelyben Vidar megütközött a jégóriásokkal. Az álom hamarosan valósággá vált, és Vidarnak újra fegyvert kellett ragadnia. Az Ymir vezette jégóriások elrabolták Vidar édesanyját, Gridet. Thor megosztotta hatalmát Vidarral, aki félelmetes erővel sújtott le a jégóriásokra. Grid életét végül azonban nem ők, hanem Frigga mentette meg.
Vidar pont azt nem kaphatta meg a sorstól, amelyre vágyott... a békét. Az elkövetkező években harcolt Szurtur és Szét ellen is, visszaverte a trollok seregeit, akiket Loki küldött csatába Asgard ellen; majd elesett a Ragnarök idején. Az istenek alkonya számára nem halált és véget hozott, hanem egy új kezdetet. Sok istenhez hasonlóan ő is feltámadt, de nemcsak ő, hanem szeretett felesége, Solveig is, akivel önkéntes száműzetésbe vonultak, hogy megkapják végre a kiérdemelt békességet.

volstagg kicsiVolstagg, Asgard oroszlánja (Volstagg, the Lion of Asgard)
Rang: harcos
Első megjelenés: Journey into mystery 119. (1965)
Története: A harsány és mindig vidám Volstagg Asgard három legkiválóbb harcosának egyike, és így a birodalom bátor bajnoka is. Hogunnal és Fandrallal ellentétben ő nem meditációval vagy csinos lánykák hajszolásával ünnepli a dicsőséges csaták végét, hanem hatalmas lakomákkal és italozásokkal. Ők hárman számtalan alkalommal óvták már meg Asgardot. Ha a csapat eszének Hogunt, a fegyvert forgató karjának Fandralt tartjuk, akkor ő az egység szíve. És gyomra. Könnyedségével még a leghajmeresztőbb helyzetekben is képes jókedvre deríteni társait, és optimizmust csepegtetni a mindig morcos Hogun szívébe is. Ám nem csak eme két kiváló társával vesz részt a csatákban, sokszor kalandozott már Thorral is, és ez az elsőre furcsának tűnő duó sokszor keserítette már meg Loki életét. Volstagg és csapata a Ragnarök során meghalt, de Thor védelmébe vette lelküket, és megőrizte azt épségben. Ez azt eredményezte, hogy ők hárman halandó emberként a Földre kerültek, és csak Thor visszatérésekor - mikor a viharisten Asgard újjáépítésébe kezdett – kapták vissza isteni erejüket. Ők hárman most Asgard első számú védvonala, a birodalom ugyanis a földi világba került le, a 66-os út mellé. Volstagg pedig továbbra is erejét és pocakját megfeszítve küzd itt is a szuperbűnözők, démoni lények, Loki és a gázóra-leolvasó ellen.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta