Ki van itt?

Oldalainkat 570 vendég és 1 tag böngészi

  • PetiAHun

Asgard szövetségesei

red norvell kicsiVörös Norvell (Red Norvell)
Valódi neve: Roger „a Vörös” Norvell
Rangja: Thor helyettese, Asgard harcosa
Első megjelenése: (mint Norvell) Thor 273. (1978.); (mint Thor) Thor 276. (1978.)
Roger “a Vörös” Norvell egy dokumentumfilmes csapat tagjaként került Asgardba, ahová Loki hurcolta el őket, hogy megörökítsék győzelmét Odin és Thor felett. Az istenek birodalmában Norvell totál belehabarodott a gyönyörű Szifbe, de az rövid úton a tudtára adta, hogy semmi esélye sincs nála. Loki természetesen igyekezett a maga javára fordítani a kikosarazott férfi szenvedését, és felajánlotta neki, hogy olyan hatalommal ruházza fel, amelynek segítségével legyőzheti Thort, Szif kedvesét. Norvell szerelmi csalódása átcsapott bosszúvágyba, és elfogadta Loki ajánlatát. Itt egy kicsit vissza kell néznünk az időben, ugyanis Odin valamivel korábban több mágikus tárgyba is átplántálta Thor erejét. Ezt több okból is tette, köztük azért, hogyha Thor megbolondulna (amire korábban volt már példa), legyen, ami féken tartja. A másik ok, hogy Odin rég várt egy hősre, akivel megoszthatja ezt az erőt, és ha Asgard az eljövendő Ragnarök során elbukik, akkor ez a kiválasztott lesz, aki újra egységbe kovácsolja a túlélőket. A Ragnarök előjelei be is következtek, Thor pedig felkészült a Midgardi Kígyóval vívandó halálos küzdelemben. Odin nem várt tovább, és választása, ahogy korábban Lokié, szintén Norvellre esett, és átadta neki azokat a tárgyakat, amelyek felszabadították Thor erejét. A ceremónia végén Norvellnek be kellett lépnie a szent tűzbe, és ezzel a folyamat teljessé vált.
Azonban Norvell nem volt felkészülve ekkora hatalomra, és eszét vette az erő. Viadalra hívta ki Thort, és harcuk során Norvell halálos energiacsapást indított a villámisten felé. Ám az utolsó pillanatban közéjük vetette magát a filmes csapat hangmérnöke, Joey, aki azonnal szörnyet is halt. Norvell összetört, és önkéntes száműzetésbe vonult Alfheimbe, ahol Szif segítségével helyrehozta életét és tisztába tette gondolatait. Rájött, hogy Szif sosem fogja őt viszontszeretni, és csak úgy tudja tisztára mosni magát, ha átveszi Thor helyét a Kígyó elleni harcban. Így is történt. Norvell meghalt a csatában, lelke pedig a Valhallába került. Mikor Odin és Thor elhidegültek egymástól, a Mindenek Atyja feltámasztotta a Vöröst, és átadta neki, saját, uru fémből kovácsolt harci kalapácsát. A Vörös Asgard védelmezője lett, és ilyen minőségében harcolt például Hulkkal vagy az óriásfarkassal, Hoarfennel. Thor aztán visszatért, és összetűzött apjával és a Vörössel. Ám ő is belátta, hogy Asgardnak becsületes és felelősségteljes védelmezőre van szüksége, aki egyaránt képviseli Asgardot és Midgardot. Ezért áldását adta Norvellre. Vörös és Szif kapcsolata is rendeződött, bár szerelmesek sosem lettek, szoros barátok igen. Norvell Asgardban maradt, de hogy a végső Ragnarök után mi történt vele, az nem ismert.

thunderstrike eric kicsiViharcsapás I (Thunderstrike I)
Valódi neve: Eric Kevin Masterson
Rang:Thor helyettese, kalandor
Első megjelenés:Thor 391. (1988.)
Eric Masterson építész volt, aki összebarátkozott Thorral, aki akkor Sigurld Jarlson személyazonosságában élt. Miután Eric halálosan megsebesült, miközben megpróbált segíteni Thornak Mongúz ellen, Thor rávette Odint, hogy egyesítse az ő és Eric életenergiáját, mely eredményeként a két férfi egy testen osztozott. Thor és Eric versengett azért, hogy minél több időt tölthessenek a testükben. Gyakori távollétei miatt Eric végül elveszítette fia, Kevin felügyeleti jogát.
Miután Thor elvette testvére, Loki életét, Odin száműzte őt, és erejét átadta Ericnek. Eric először megpróbálta tettetni, hogy Ő Thor, de nem rejthette el tapasztalatlanságát, amikor szupererejű veszedelmekkel találkoztak. Lassacskán megtanulta, hogyan használja Thor erejét, s átvette Thor helyét az Angyalok között. (Mint például a Galaktikus Vihar idején.)
Odin végül megengedte Thornak, hogy visszatérjen a száműzetésből, amiről kiderült, hogy Eric saját elméjének tudalattijába történt. Thor először úgy gondolta, hogy Ericnek kellene a helyében maradnia a Földön Mjölnirrel, de végül Odin tervezett Ericnek egy elvarázsolt buzogányt, Viharcsapást, hogy Thor visszakaphassa fegyverét.
MIvel nemigen tudott jobb névvel előállni, felvette a fegyveréét és Viharcsapásként folytatta bűnüldözői tevékenységét. Hamarosan rájött, hogy ereje Viharcsapásként eltér Thor erejétől, de végül mestere lett új képességeinek. Valamivel később rájött, hogy egyik fő ellensége, Vérbárd valójában nem más, mint Jackie Lucas, Eric saját barátnője. Innentől fogva ő maga használta a Vérbárdot, Jackie egykori fegyverét. A két mágikus fegyver elegendő erőt adott számára, hogy sikeresen szembeszálljon a kígyóistennel, Széttel. Eközben azonban megrontotta a Vérbárd hatalma. Eric végül megszabadult a Vérbárdtól, s életét adta, hogy elpusztítsa.
Thor felajánlott egy helyet Ericnek a Valhallában hősiessége miatt, de Eric abban hitt, hogy ő elsősorban ember, s csak utána hős. Odin ezt elfogadta, és Ericet a saját túlvilágára küldte. Bár Ericet egy rövid időre feltámasztotta a Zord Kaszás, hogy a Holtak Légiójában szolgáljon, lelke azóta ismét pihenni tért.

thunderstrike kevin kicsiViharcsapás II (Thunderstrike II)
Valódi neve: Kevin Masterson
Rang: kalandor
Első megjelenés: (Kevin) Thor 392. (1988.); (Viharcsapás) Thunderstrike 1. (2011.)
Kevin édesanyja viharos körülmények között hagyta el kisfiát és férjét, majd a szülők el is váltak, így Kevin nevelése teljes egészében Ericre hárult, aki nem igazán volt felkészülve erre a feladatra. Kevin nagyon barátságos, nyílt és őszinte kisfiú volt, így apja ismerősei és kollégái is imádták, ami nagyban megkönnyítette Eric helyzetét. Kevin a legszorosabb kapcsolatot apja hölgyismerősével, Susan Austinnal kötötte, akit mondhatni pótmamájának tekintett. Susan nem ellenkezett, ő is szívébe zárta a fiút. Jerry Sapristi, apja üzleti partnere pedig megismertette őt kislányával, Mariával. Maria és Kevin azonnal egy hullámhosszra kerültek. De fontos barátja volt még a Masterson-családnak az egyik építőmunkás, Sigurd Jarlson (Thor) is.
Miután édesapja meghalt (lásd az első Viharcsapás leírásában) Kevin keserű tinédzserré vált, dühös volt apjára, a hősökre és persze az egész világra. Kevin nem értette, hogy apja miért választotta helyette a kalandorok szűk gatyát viselő bugris társaságát, csak azért, hogy pár percig átélje a dicsőség mámorát. Miután több kaliforniai iskolából is kicsapták, nevelőszüleivel (Marcy és Bobby Steele) visszaköltözött New Yorkba, de Kevin problémái ide is követték őket. Kevin a család és Eric egykori összeköttettetései révén bejuttatták őt a Maria Stark magániskolába, de itt szinte azonnal összetűzött a suli kemény csávójával. Ezért az igazgatói irodába küldték.
Az eset után nem sokkal Kevin rejtélyes telefonhívást kapott Steve Rogerstől, aki meghívta a fiút a bázisára. Rogers adni szeretett volna Kevinnek valamit, ami korábban Eric tulajdonában volt. A Viharcsapás pörölyt. Kevin átvette a mágikus fegyvert, de az nem változtatta hihetetlen erejű hőssé, mint apját. Rogers célja ezzel az egésszel az volt, hogy Kevint meghívja a Bosszú Angyalainak Akadémiájára, ahol ifjú hőspalánták bontogathatták szárnyaikat. Kevinnek időre volt szüksége, hogy átgondolhassa az ajánlatot, de úton hazafelé szemtanúja lett, ahogyan a hatalmas Rinó kitör a fogolyszállító járműből és őrjöngve tombol. A káosz közepette egy édesanya és kisbabája is veszélybe kerültek, Kevin pedig apja pörölyével igyekezett kiszabadítani őket. Ekkor hatalmas erő járta át a fiút, és Viharcsapássá változott. Megmentette az anyát és gyermekét, és a Rinó elfogásával is megpróbálkozott, de még nem volt teljesen ura a képességeinek, a bűnöző pedig megszökött. Kevin csak ekkor fogta fel, hogy a pöröly energiája új testet adott neki, amely egy az egyben az apjáé volt. A pöröly rávetítette Eric képét. Kevin hamarosan kiképzőt vagy inkább őrangyalt kapott Brünnhilde személyében, aki gyakorló Valkűr volt, és Szif utasítására állt a fiú mellé. Kevin később, amikor újra használta a pöröly erejét, már saját hősindentitást hozott létre vele, nem apja másaként szállt harcba. Hogy mi lesz ezen ifjú hős sorsa, az még nagy rejtély a számunkra.

beta-ray bill kicsiBéta Ray Bill (Beta Ray Bill)
Valódi neve: Bill
Rangja: galaktikus védelmező
Első megjelenése: Thor 337. (1983.)
Beta Ray Bill egy korbinita nevű faj tagja. A fajra a tűzdémon Szurtur csapott le, akik, hogy megvédhessék magukat, kijelöltek egy harcost, akinek azt a feladatot szánták, hogy elpusztult világuk helyett egy újat keressen. Ezután a korbiniták sztázisba (mélyálom) helyezték magukat utolsó megmaradt világhajójuk (marha nagy űrbárka) fedélzetén, és Bétára bízták a sorsukat. A hajó a Tejútrendszerbe sodródott, és végül a jeleit a S.H.I.E.L.D. is fogta. Thor útra kelt, hogy feltartóztassa a feltételezetten támadó szándékkal érkező hatalmas hajót. Itt megküzdött Bétával. A harc közben elvesztette a pörölyét, amit Béta képes volt magához venni (ezzel bizonyítva, hogy érdemes rá). A kalapács Asgardra teleportálta az egész miskulanciát, ahol Odin a pártfogásába vette Bétát. A korbiniták idővel új bolygót találtak, Odin viszont Asgardon tartotta Billt, akinek különleges biológiai sajátosságai lehetővé tették, hogy még Szurtur tüzes világát is karcolás nélkül kibírja. Odin egy pörölyt, a Viharűzőt (Stormbreaker) adományozta neki, ő pedig a saját fajának és az asgardi világnak is a hőse lett.

dargo kicsiDargo Ktor, az eljövendő Thor
Valódi neve: Dargo Ktor
Rangja: szabadságharcos
Első megjelenés:Thor 384. (1987.)
A 2587-es évben járunk, amikor a világot már elhagyták a hősök, a reménytelenség és a kétségbeesés bejárja a Földet. Csupán egy legenda élte túl az évszázadokat, Thor mítosza, méghozzá nem véletlenül. Thor egy interdimenzionális csapdába esett és elvesztette pörölyét, amely a Földre került. A Mjölnirt az emberiség megtalálta és egy egész vallás, egy szekta épült ki köré, amely azt kezdte terjeszteni, hogy Thor visszatérésével új hajnal virrad az emberiségre. Ceremóniák során igyekeztek az emberek megmozdítani Thor pörölyét, hogy elnyerjék erejét (akárcsak az Excalibur történetében), de mind kudarcot vallottak.
Dargo és barátnője, Salla is ellátogattak egy ilyen ceremóniára, ahol Dargo nyíltan kritizálta a kultuszt, amely szerinte hamis reményekkel bolondította az embereket. Elmondta, hogy ne egy pörölytől várják a változást, hanem saját magukban tegyenek rendet, és építsenek egy olyan világot, amelyben nem kell szükséget szenvedniük. Loki ekkor elküldte trolljait, hogy eltörölje a szektát és minden tagját kiirtsa. A vérengzés során Dargo megérintette a Mjönirt, amelynek ereje azonnal átváltoztatta őt. Érdemessé vált annak az erőnek a hordozására, amely Thort jelképezte. Dargo összecsapott Loki hadaival, de ő maga is rájött, hogy csupán Thor erejének hordozója, nem pedig az igazi Thor. Ezért a Mjölnirrel interdimenzionális átjárót nyitott, és utolsó tetteként visszaküldte a kalapácsot téren és időn át Thorhoz.

thor ultimate kicsiÚjvilági Thor (Ultimate Thor)
Valódi neve: Thorlief Golmen
Rang: viharisten
Első megjelenés: The Ultimates 4. (2002.)
Az Újvilági Thor úgy jellemezte önmagát, mint hatalmas erejű viharistent, akit apja, Odin küldött a Földre. A S.H.I.E.L.D. álláspontja szerint Thor valódi kiléte megfelel egy Thorlief Golmen nevű norvég származású férfiénak, aki ellopta testvére, Gunnar Golmen szuperkatona technológiáját, majd idegösszeroppanást kapott, és a mennydörgés urának kezdte magát képzelni. A Thor néven ismert kalandorra harmincéves korában találtak rá, és a mentálisan zavarodott férfit 18 hónapig egy elmegyógyintézetben ápolták. Miután felfedezte képességeit, és ráébredt saját kilétére, Thor kiszökött és terjeszteni kezdte az asgardi hitvallást. Majd majdnem minden vallásos elmebeteg a XX. században, ő is rengeteg hűséges követőre talált, akik a karizmatikus férfi minden szavát szentírásként követték.
Thor nem sokkal a Hulk-incidens után csatlakozott az amerikai elnök személyes felkérésére a Különítmény csapatához, ahol azonnal szoros barátságot kötött Amerika Kapitánnyal és Tony Starkkal, a Vasemberrel. Thor részt vett a földönkívüli chitaurik végítéletfegyverének elpusztításában és inváziójuk leverésében, majd megküzdött több mutánssal, pl. Magnetóval és az X-Men két tagjával, Viharral és Kolosszussal. Mikor Norman Osborn és Hatok nevű bandája megszállta a Fehér Házat, Thor kiütötte az Elektró nevű szuperbűnözőt, ezt követően pedig a Fantasztikus Négyes látta el információval a Gah Lak Tus nevű bolygópusztítóról.
Egy Európai csúcstalálkozót követően megjelent Gunnar Golmen, aki perdöntő bizonyítékokat szolgáltatott arról, hogy Thor nem isten, hanem csupán egy félelmetes hatalmakkal rendelkező félőrült, akit mindenáron meg kell fékezni. A Különítmény nem szívesen bár, de elfogta Thort, akiről a szélsebes Higanyszál eltávolította erejének forrását, a derékövét. Thor ezután a Triskelion nevű szuperbörtön egyik cellájába került állandó megfigyelés alá. Az igazság nem váratott sokáig magára. A kalandor tényleg az igazi Thor, aki Loki mesterkedéseinek vált áldozatává, aki bármi áron el akarja őt pusztítani, és ennek érdekében befeketíti a Föld lakossága előtt...

valkyrie I kicsiValkűr I (Valkyrie I)
Valódi neve: Brünnhilde
Rang: kalandor, Odin végrehajtója
Első megjelenés: (a Varázslónő mint Valkűr) Avengers 87. (1970.), (Samantha Parrington mint Valkűr) Incredible Hulk 142. (1971.), (Brünnhilde Barbara Norriss testében) Defenders 3. (1973.), (Brünnhilde önmagaként) Defenders 109. (1982.).
Brünnhilde, a Valkűr, igazi rejtély számunkra. Szüleit nem ismerjük, de egészen biztosan kimondhatjuk, hogy nem egy hétköznapi asgardiról van szó, ő ugyanis már azelőtt élt, hogy maga a városállam létrejött volna. A skandináv mitológiában erről az alakról úgy tartják, hogy Odin lánya, de a Marvel-univerzumban nem áll fenn ez a rokoni szál. Legalábbis marhára remélem, mert akkor a későbbiek során vérfertőző kapcsolatba került volna Thorral.
Brünnhildét Odin, a Mindenek Atyja választotta ki a valkűrök vezetésére, amely egy kizárólag nőkből álló ütőképes osztag. A csapatban nemcsak istennők, de halandó harcosok is szolgálnak, és általában Odin akkor veti be őket, ha már minden más lehetőséget kimerítettek. Brünnhilde évszázadok vagy inkább évezredek óta a valkűrök első számú hadvezére.
Odin sokszor leckéztette meg úgy fiát, Thort, hogy törölte emlékeit, majd halandó ember alakjában a földi világba küldte. Akkor is ez történt, amikor Thor mint Siegmund járta a világot. Csakhogy Siegmund kivívta Odin haragját (a franc se tudja, mivel), és a Mindenek Atyja úgy döntött, megöleti őt. Ezt ne úgy képzeljük, hogy Thor így meghalt volna, csupán Siegmund földi pályafutása ért volna véget, és Thor visszakerült volna Asgardba. Odin kimondta Siegmundra a halálos ítéletet, amelyet Brünnhildének kellett volna végrehajtania. Csakhogy ott van az a „volna”. A harcosnő ugyanis megsajnálta Siegmundot (nem is sejtette, hogy a férfi maga Thor), és elbújtatta a férfit, valamint annak várandós párját, Sieglindét. Brünnhilde persze nem úszta meg, hogy ellenszegült Odin akaratának. A Mindenek Atyja megfosztotta őt isteni erejétől és halhatatlanságától, majd kómába helyezte.
A lányt Siegfried ébresztette fel, aki Siegmund fia volt. Ők ketten aztán egymásba szerettek, de Siegfried elárulta a lányt. Siegmund természetes halált halt, és Thor lelke átköltözött a fia testébe. Siegfriedet/Thort aztán megölték, Brünnhilde pedig szerelme halotti máglyájára vetette magát, így követte őt a túlvilágra. Odin megszánta a szerelmeseket, visszaadta életüket. Vagyis Thor visszanyerte rendes személyiségét, Brünnhilde pedig újra a Valkűrök vezére lett. Odin, hogy a lányt ne kínozza a Siegfried iránti szerelem, kitörölte minden emlékét a földi tartózkodásáról. A skandináv-germán mitológiába ez az esemény mint a Niebelungok legendája került be.

Valkűr II (Valkyrie II)
Valódi neve: Samantha Parrington
Rang: kalandor, örökösnő
Első megjelenés: Incredible Hulk 142. (1971.)
Samantha elképesztően gazdag családba született és nagy feminista ideológiák lelkes képviselője volt. Samantha, vagyis Sam legfőbb céltáblája a kifordított férfiasság behemót jelképe, Hulk lett, és egész csoportot vezetett, akik Hulk létezése ellen emelték fel szavukat. A harcis lányra a Varázslónő, Amora is felfigyelt, és Brünnhilde csapdába ejtett lelkét átköltöztette Sam testébe, így a gazdag amerikai örökösnő az új Valkűr lett. Samantha Valkűrként persze azonnal Hulk után indult, hogy megleckéztesse az óriást, és össze is csaptak. A harc végén Hulk visszaváltozott Bruce Bannerré, Sam pedig ráeszmélt, hogy Bruce nem fenyegetés, hanem áldozat. Sam testét elhagyta a Valkűr szelleme, ő pedig abban a tudatban élt tovább, hogy a Hulkkal vívott csatája csupán álom volt.

valkyrie III kicsiValkűr III (Valkyrie III)
Valódi neve: Barbara Norriss
Rang: kalandor
Első megjelenése: Defenders 3. (1973.)
Brünnhilde szelleme halandó földi testben született újjá, Barbara Norriss személyében, aki Valkűrként oszlopos tagja lett az Oltalmazók nevű szuperhőscsapatnak. Ő volt egyébként a csapat leghosszabb ideig szolgáló tagja. Barbara később megszűnt létezni, amikor Brünnhilde visszanyerte asgardi személyiségét és teljes erejét, és bár kötelezettségei Asgardba szólították, ő mély kötődést érzett továbbra is a Föld iránt. A Harmadik Valkűr tehát nem más, mint az újjászületett első. Sajnos a Valkűr sorsa a Ragnarök után elég tisztázatlan.

thor girl kicsiThor Lány (Thor Girl)
Valódi neve: Tarene
Rang: a Remény követe
Első megjelenés: Thor v2 22. (2000.)
Az univerzum történelmének hajnalán élt egy idegen mágus, bizonyos X'Hoss, aki megjövendölte a Kiválasztott születését, aki egységet teremt a világban. A prófécia évmilliárdokkal később Tarene megszületésével öltött testet, aki egy rejtelmes világ, a Nukleusz népének követe lett. A Kiválasztott legendájára az őrült Titán, Thanos is felfigyelt, aki támadást intézett Tarene világa ellen. Tarene az asgardi viharistentől, Thortól kapott segítséget, és nem kis nehézségek árán, de végül elűzték Thanost. Ezután Tarene védelmében Thor átváltoztatta a lányt, asgardi külsővel ruházta fel, és mint asgardi istennőt a Földre vitte. Itt Thor Lányként Tarene a viharisten társa lett, civilben pedig Tara Olsonként lett a Föld polgára. A Szurturral vívott összecsapás során Tarene elvesztette kozmikus hatalmának java részét, de még így is elég ereje maradt. Később az Iniciatíva kiképzőprogramjába került.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta