Ki van itt?

Oldalainkat 946 vendég és 0 tag böngészi

Ghosts_3_001Sziasztok! Sajnos manapság kevesebbet van időm írogatni a rendelőbe, de azért igyekszem. Csak hát vizsgaidőszak, két szakdolgozat készítése párhuzamosan, meg hasonlók miatt eléggé el vagyok foglalva…
De elég a siránkozásból, nézzük mit hoztam nektek ma. Mivel úgy is van az oldalon Csillagközi Romboló képregény és mivel szívemnek oly kedves ez a sorozat, gondoltam beszélgessünk most egy kicsit erről. Illetve nem is beszélgetés lesz ez, inkább amolyan hittanóra jellege lesz a dolognak, vagyis én mondom, ti meg elhiszitek. Vagy nem és akkor vitázhatunk egy jót a fórumon…

De kezdjük az elején. Honnan jön a Csillagközi Romboló (vagy angol nevén Battlestar Galactica) sorozat? Az eredeti sorozat egy nagyon szánalmas Star Wars koppintás voltCylon_War_4_001 a 70-es évek végén, ami összesen két évadot élt meg Amerikában. Volt itt minden, csúnya robotok, villogó lézercsaták, meg persze kutatás a Föld után, ami a jelenlegi sorozatra is átragadt. Illetve a főbb karakterek is megmaradtak az ezredfordulón túlra is, még ha kisebb változtatásokkal is, pl Starbuck nő lett és nem férfi, mint eredetileg.
Szóval volt egy ilyen sorozatunk nekünk, és ekkor jött egy Ron Moore nevű zseni, akit nagyon szeretünk a Star Trekben nyújtott dolgai miatt, aki gondolt egyet, leporolta a dolgot és új köntösbe tárta elénk a sztorit, négy évadban, egy 4 részes mini évadban, 2 webepizód sorozatban és egy TV filmben, valamint készül már belőle egy újabb film is. De térjünk vissza az elejére, vagyis 2003-ra, amikor is az USA-ban levetítették az első 4 részt, nagy sikerrel. Talán a realisztikusság volt az, ami a legjobban megfigyelhető volt a sorozaton és sokkalta életszerűbb és ezáltal talán sötétebb is lett, mint más sci-fi sorozatok a 90-es években. Az alap sztori is megmaradt: a Cylonok 40 év után visszatérnek és gyakorlatilag kiírják az emberiséget, a megmaradt néhány tucat hajó pedig a Battlestar Galactica védelme alatt indul el megkeresni a legendás 13. kolóniát, a Földet. Hogy sikerül-e nekik és, hogy milyen kalandok várnak rájuk az útjuk során? Nos, azt mindenki tekintse meg maga a sorozatban, mert én ezt itt most nem fogom elárulni. Elvégre nem egy filmes blogon vagyunk, ez még is csak egy képregényes oldal, szóval képregényekről kellene, hogy szóljon ez a bejegyzés és azokról is fog…

Mert bizony a filmen felbuzdulva a Dynamite kiadó megvette a jogokat és elkezdett BSG képregényeket kiadni szép számmal. Amiből egy sorozatot, a 11 részes Kezdetek (BSG:Origins) című alkotást ti is nyomon követhettek itt az oldalon, hónapról hónapra és reményeink szerint lesz is még mit olvasni majd ebben a témában az oldalon. A másik nagyobb volumenű sztorit, a New Battlestar Galactica sorozatot pedig a NewGen oldalán követhetitek figyelemmel folyamatosan. Eddig 2 olyan képregény volt tudomásom szerint, ami konkrétan a sorozat ideje alatt játszódik és ez volt az egyik. A másik a Ghosts című 4 részes mini volt, ami a múlt év végén futott, és ami nekem nagyon, de nagyon megtetszett. Valami iszonyatosan jón hangulata volt, és amitől elájultam benne, azok a csatajelenetek ábrázolásai voltak. Általában nem szeretem ha képregényekben ábrázolnak klasszikus sci-fi csatajeleneteket. Szerintem egyszerűen a legtöbb rajzoló nem tudja visszaadni ezeknek a jeleneteknek a dinamizmusát. De itt más volt a helyzet. Itt valami olyan zsenialitással ragadta meg a rajzoló a dolgot, hogy szinte komolyan elhittem, hogy ott vagyok én is a csata kellős közepén, mintha csak a TV-ben láttam volna. A mini amúgy a háború egy új szeletét meséli el nekünk, egy csoport ember, egy katonai alakulat és a cylonok szemszögéből. Igen érdekes dolgok vannak benne és csak azért nem megyek bele jobban a részletekbe, mert ez a mini az Origins után az első helyen áll nálam a honosításban a BSG képregények közül.
Battlestar_Galactica_-_The_Final_Five_02A New Batllestar Galacticáról most nem beszélek, a NewGen lassan a maxi végére és, ott mindenki elolvashatja, hogy mi volt benne. Illetve az Origins és a Season Zero maxikra sem pazarolnám nagyon a szót. Az egyik jelenleg is olvasható nálunk és folyamatosan igyekszünk majd kirakni belőle az új részeket, a másik pedig szintén szerepel a honosítási terveink között.
Ellenben, ami érdekes, az a nem rég befejeződött Cylon War mini. Ez egy 4 részes mini volt és a nevével ellentétben konkrétan kb mindenről szólt csak az első cylon-ember háborúról nem. Na jó, ez így költői túlzás, de tény és való, hogy csak az utolsó rész szólt konkrétan a háborúról, az első 3 részben Caprica és Sagittaron háborúját láthatjuk részletesen, hogy miként kezdték el alkalmazni a harcokban az első cylonokat és mi vezetett azok lázadásához. Egyébként egy zseniálisan felépített történetről van és nagyon élveztem minden percét az olvasásának, csak egy baj van vele: konkrétan a nemrég kijött másfél órás Caprica film utolsó2 perce olyan szinten vágta haza, hogy azt már öröm volt nézni. Sajnos úgy általában is jellemző, hogy nem feltétlenül van meg az összhang a film és a képregények között. Ez történt az Origins esetében is, amikor is a BSG. 4. évadjának utolsó két részében egy teljesen más megvilágításban láthatjuk Caprica Six és Baltar kapcsolatát és megismerkedését, mint ahogy az a képregényben van. Persze nyilván bárki mondhatja, hogy ez elkerülhetetlen, de azért talán szerencsés lett volna az alkotóknak kicsit összedolgozniuk. Vagy pl ezért volt jó a Ghosts mini, amiben egy még teljesen ismeretlen szeletét láthattuk a cylon-ember konfliktusnak, és ahol szabadjára engedhette magát kicsit az író, nem kellett teljes mértékben a sorozat történéseihez alkalmazkodnia.
De aztán vannak az olyan „remekművek” is, mint a most futó Final Five mini, ami azért szenzációs, mert egyelőre értelmét nem látom és azt sem tudom, hogy akarják összeegyeztetni a sorozatban megismert Final Five történettel. De ez már nem az én dolgom, nyilván az írók (Seamus Fahey és David Reed) tudják, hogy mit csinálnak. Vagy nem.
A teljesség igényével meg kell még említenem két dolgot. Az egyik a Pegazus one-shot, amit szintén fellelhető az oldalunkon, ez volt annak idején az első BSG képregény, amit honosítottunk. A másik a 4 részes Zarek mini. Ez utóbbiról nem tudok mit mondani, mivel sosem éreztem késztetést arra, hogy elolvassam, de ha valaki megtette ezt helyettem és megosztja velem a véleményét róla, azt nagyon megköszönöm majd. Ha pedig nem, akkor így jártam…

Hát ennyi lett volna. Egy kis összefoglaló arról, hogy pontosan milyen BSG képregények léteznek jelenleg. Remélem lesz olyan ember, aki hasznosnak találja ezt a kis írást. Akit pedig egy kicsit más jellegű téma érdekel, az majd nézzen vissza szerdán, mert akkor a Hulkkal fogok foglalkozni!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta