Ki van itt?

Oldalainkat 757 vendég és 1 tag böngészi

  • Maci83

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

Az év legelső hónapjának legfőbb kérdése az amerikai képregénypiacon az, hogy most akkor bejött a Marvel Now!, avagy sem?
Erre furamód igazából szinte lehetetlenség most választ adni, ugyanis a januári számokból könnyűszerrel kihozhatjuk azt, hogy ez egy remek vállalkozásnak bizonyult, és azt is, hogy ez volt a kiadó egyik legbénább erőlködése a Heroes Reborn életben tartási próbálkozásai óta.

Tény, hogy ismét a Marvel végzett a dobogó élén, nem túl meglepő módon a Superior Spider-Man 188e példányban értékesített legelső számával. Aminek az eddigi gyakorlatnak megfelelően rögtön abban a hónapban érkezett a folytatása – köszönhetően most annak, hogy a január tényleg kegyetlen hosszú volt, öt szállítási héttel –, és ami most nem 50%-nál többet esett, hanem csupán a kétezres években megszokott kb. 35%-ot.
Jelen pillanatban Slott Pókjának jó esélye van, hogy megpályázza a vezető szerepet, amiért még Remender Uncanny Avengerse és Hickman Avengers v5-je harcol. Bendis All New X-Menje ugyan az élharcba nem szól bele, de jelenleg stabilabbnak bizonyul, mint például a hónapban indult és máris igencsak a középkategóriát megcélzó New Avengers v3.
A többi cím meg úgy tűnik, máris nagy erőkkel munkálkodik azon, hogy a régi olvasótáborára essen vissza. Már jóformán csak a Hulkra és a Deadpoolra mondhatjuk el, hogy még tartanak egy frissen szerzett olvasói réteget, meg esetleg a Thorra. A többiek pedig készülődnek a nagy harcra DC-s megfelelőikkel, keresgetik az ellenpárjaikat, akikkel majd versenghetnek a helyezésekért.

Persze ebben kicsit megnehezíti őket a DC is, aminek a palettája most újfent átrendeződésbe kezdett. Geoff Johns dédelgetett sorozatai, a Flash és az Aquaman megkezdték töretlen útjukat a középmezőny legalja felé, míg a sokszor kritizált, fiatalokat felvonultató csapatcímek, a Teen Titans és az Outlaws elindultak a Denevérrészleg irányába.
Utóbbit persze egyáltalán nem kell féltenünk, hisz a jokeres crossover utolsó előtti részével jelentkező Batman v2-es továbbra is a bőven 140e feletti eladásaival stabilan ott van a második helyen. Amiből februárban biztosan első helyezés lesz, hacsak nem történik valami döbbenetes csoda. És mögötte továbbra is stabil a Detective Comics és a Batman and Robin, továbbá kissé meglepő módon a Batgirl és a Nightwing. Előbbi jó szereplése azért is különös, mert amúgy a kiadó többi női főszereplős címei maximum feleannyi olvasót érdekelnek.

Mivel a két nagy most láthatóan az átrendeződés időszakába került, térjünk is át máris a kisebb kiadókra. Az Image rögtön egy mesterhármassal nyitott, amit egy hetvenezres Walking Dead nyit, mögötte egy 45e példányos Sagával és egy közel 40e-ig felkúszó jubileumi Invincible-lel. Utóbbi valahol mindig elgondolkoztatja az embert, hogy valahol döbbenetes, másrészt dicséretes, hogy még ma is léteznek ilyen saját készítésű sorozatok, amik ennyi ideig maradnak fenn – egy olyan piacon, ahol két sokkal nagyobb vállalat a nagy múltú címeivel nem tud már ilyen kunsztot elérni. Jó, persze, a Cerebus 27 évétől és 300 számától még a kiadó nagy veterán Savage Dragonja is eléggé messze van. Amely szériának amúgy a léte tényleg csodaszámba megy, mert sokszor még a 300-as listán se találjuk, annyira kevesen veszik, de Larsennek még így is megéri.
Az Image-triász mögött két Dark Horse-os címet látunk. Egyikük a szokásos Buffy, a másik pedig a kiadó egy újabb-újabb próbálkozása a Star Wars franchise-ával. Kezdődött ugye régen egy havi sorozattal, amiből lett sok más havi cím, majd nem olyan rég megnézték, mi lesz, ha inkább önálló minik és egyrészesek kötegét szabadítják a piacra, hogy azok mindig frissek maradjanak. Mivel ez nem vált be – a franchise képregényolvasói a jelek szerint inkább a geekek közül kerülnek ki, akik a történetfolyamokat, felépített univerzumokat szeretik az össze-vissza lövöldözött történetecskék helyett –, így most visszatérnek a gyökerekhez, és indítottak Star Wars néven egy új havi sorozatot. Ami a negyedik és ötödik epizód között játszódik, vagyis még a klasszikus karaktereket is bevetették. És az egyik nagyágyújukat, Woodot tették az írói székbe. Ez egyrészt hatalmas pánikról tanúskodik, másrészt egy komoly dobásnak is minősülhet, amivel visszavihetik a franchise-t a nagyfiúk (mármint a kicsiken belüli nagyfiúk) közé.
Az IDW-vel csak a hetedik helyen futunk össze, a Boom! Adventure Time-ja után. Utána megint csak némi kihagyást követően tűnnek fel az új Űrszekerek-film előzményminijével, közvetlen a visszaerősödő X-O Manowar mögött. Bár a Valiant többi címe elkezdett szétszéledni – a korábbi stabil 12e-s bázis most 10-13e között oszlik meg –, a vezérsorozat egyre jobb kritikákat kap, ami a jelek szerint pozitív hatást fejtett ki a szériára.

Kötetek terén a képregényüzletek elég szép forgalmat tudhattak januárban maguk mögött. Ez két ok miatt is csoda: egyrészt karácsony után a könyvkereslet enyhén szólva is erősen csökkenni szokott, másrészt a tavalyi év nagyrészt arról szólt, hogy ha nem adtak volna el annyit a Flangáló Felfordultakból, akkor meg is lehetett volna szüntetni a kötetes részt a havi összesítőkben.
Most a Diamondnál nem volt egy kifejezetten sikeres könyv sem. Az új Fables végzett az első helyen, mögötte a Saga első tpb-jével és a kötelező Walking Deaddel (oké: sok Walking Deaddel, húszból hat cím oda tartozik), mögöttük pedig ott egy nagy rakás, egy igazán nagy rakás mindenféleség. És ez utóbbi az, ami kegyetlen módon megdobta az összesítettet, és ami jó ideje hiányzik ezekről a listákról.

A kiadók versenyét ismételten a Marvel nyerte 35%-kal a 41 milliót érő tortából. A DC lemaradása most három és öt százalék volt (bevétel és eladás sorrendben). A helyzet furcsasága valójában az, hogy igazából az elmúlt hónapok különbségeinek ingadozását a Marvel okozta, mert a DC helyzete végig stabil vagy enyhén emelkedő maradt. Ez azt is jelenti, hogy a Marvel teljesítménye egy ideje még hullámzóbb, mint megszokhattuk.
Ahogy a decemberi lista elemzése kapcsán is szóba került, az Image lehet akármilyen erős most a Walking Deadnek és a Sagának hála, a két számjegynyi részesedést csak akkor érheti el, ha a két nagy nagyon durván megrogy. Persze így sem kell félteni, közel kilenc százalékával toronymagasan vezet az IDW előtt.
Pontosan, az az IDW lett a kicsik viaskodásának második helyezettje, ami a toplistájuk felső részében mindössze kettő kiadvánnyal képviselteti magát. A kiadónak kegyetlen nagy erőssége lett most a sok-kicsi-sokra-megy taktika. Olyan, mintha rengeteg korábbi füzetekből vásárolgatnának kevés példányt, és ez összeadva gigantikus lökést adna most neki, ami ismét a Dark Horse fölé helyezte a kiadót.
A továbbra is ingadozó Dynamite-on túl a szokásos delikvensek jutottak még egy százalék fölé: a Boom! Studios és az Eaglemoss, illetve példányszámban a Valiant megint viszonylag közel volt (0,93%). Utóbbi bevételben amúgy már az Avatarral viaskodik az egy százalék alattiak vezető szerepéért. Ami persze nem tűnik valami hatalmas összegnek, csakhogy ne feledjük, hogy kicsi felvevőréteg ide, nagy összeomlás utáni küzdelem oda, az amerikai képregénypiac egy százaléka átszámolva több mint 85 millió forintnyi bevételt jelent. (Persze kérdés, hogy mekkora a profitráta.)
A január a szokásos gyenge évkezdés jeleit hordozza magán. Az öthetes periódus tavaly decemberhez képest több mint négy- és háromszázalékos (bevétel/példány) esést hozott a füzetek terén. A kötetek +21/16%-a megdobja egy kicsit, és a bevételt feltornássza plusz három százalékra.
Tavaly januárral, egy négyhetes hónappal összehasonlítva a helyzet egy hajszálnyit jobb. Pont ötödével több füzet ment el most, mint 2012 januárjában, melyet a kötetek több mint 30%-os erősödése egy összetett 27/20%-ra hozott. Jelen pillanatban ez sokat nem mond, majd az első negyedévnél leszünk valószínűleg igazán okosabbak. Annyi látszik egyelőre, hogy ha összevetjük a Now! és a DCnU kezdeti hatásait, akkor utóbbi jóval kisebb impakttal bír, mint a DC megújulása, de nem annyival, hogy az negatív képet vessen a teljes piacra. Másrészt ugye a Marvel kezdeményezésének célja leplezetlenül a bevétel- és olvasószám-növelés, egy DC-hez hasonló markáns kiugrás összelapátolása, ami eddig legszebb kifejezéssel élve sem igazán hozza a tőle elvárt eredményeket. Bár nem is egyértelmű bukta, hisz teljes a katasztrófától még kilométerekre van.

Végezetül a szokványos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Zigota008 2013-02-25 19:01
A Marvel Now! eléggé félresikerült. Az Avengers v5 nem rossz, a Thor igen jó, de a többi sorozat nem lett jobb, mint az elődei. Sőt... A Pókembernek meg nem sok köze volt az eseményhez, tehát "saját" erőből küzdötte fel magát.
# BladeDPI 2013-02-25 19:13
Koszi az ertekelst, sikerutl utol erd magad :D.
Pokembernel anyi hogy most tudja mindenki hogy Marvel Now! es minden uj, kulonben en se mertem volna elkezdeni olvasni ...
# pepea 2013-03-12 07:22
Köszönöm, hogy feltetted januári értékelést. :) Várom februári-t is. :) Szeretem ezeket olvasni. Engem nagyon érdekel eladás kapcsolatban, hogy ki és kinek kevesebben vagy többen adják el. Vásálástól függ. Üdv, Pepea
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta