Ki van itt?

Oldalainkat 1230 vendég és 1 tag böngészi

  • SwireePaw

jla-earth2-hir

Sziasztok!

 

A mai frissítés egyáltalán nem mondható szokványosnak, több szempontból sem.
Először is, nem igazán új képregény, és ez alatt nem azt értem, hogy már lassan 10 éve, hogy megjelent. Hanem hogy ezt egyszer már bizony honosították, még az egész magyar képregényezés hőskorában, melynek eredménye mind a mai napig megtalálható a Képregénytár.net oldalán (ami jelenleg épp zárva van, és amúgy is jelszavas, de a J betű alatt megtalálhatjátok). Viszont mivel a honosítás még abban a korban készült, amikor a jelenlegi technológiai színvonal és a felhalmozott tapasztalat nem állt a honosítók rendelkezésére, így az... nos, fogalmazzunk úgy, hagy maga után nem kevés kívánnivalót a minőség terén, és sajna ezalatt nem csak a képi megvalósítást értem.
Jó fél éve azonban egy amerikai képregényszkennelő csapat is úgy döntött, hogy az album megérdemli, hogy a nagyközönség kiváló minőségben is megismerje, így elkészítették a szupernagy felbontású változatát, amit aztán nem sokkal a feljavított verzió megjelenése után meg is csináltam újra magyarul, mivel én is úgy éreztem, ezt a történetet már csak az alkotók miatt is minél többeknek meg kell ismernie az azt megillető módon. Azonban valamiért a kirakása folyton elhúzódott, ám most, ha jól számolom, a negyedik megcélzott időpontjában ti is megkaphatjátok végre a JLA: Föld 2 című eposzt.
Ez volt az egyik ok arra, hogy miért nem mindennapi ez a frissítés.

 

A másik az, hogy akárcsak tavaly pár képregényünk, ez is kapcsolódik valamihez. Mégpedig jelen esetben egy új, egész estés rajzfilm, a Justice League: Crisis on Two Earths megjelenéséhez, ami a mai napon debütál az Egyesült Államok dvd-piacán, és aminek ez a képregény képezte a legfőbb alapját. És nem véletlenül.

 

A harmadik ok ugyanis, ami miatt különleges ez a történet, az alkotókban keresendő. A sztorit ugyanis Grant Morrison írta és Frank Quitely rajzolta, márpedig ez a páros így szinte mindig garancia szokott lenni a minőségre és a sikerre. Az itthoni olvasóknak is ismerős lehet a nevük, ők követték el ugyanis a FuMaX által megjelentetett Új X-Men első kötetét (amely sorozat mind a mai napig meghatározó elemévé vált az X-eknek... igaz, egyben a gyors tempó miatt Quitely rajzolói pályafutásának mélypontját is jelentette egyben), és melynek folytatása olvasható magyarul is a CotA oldalán - igaz, sajna nagyon régi és nagyon rossz szkenekből -, de az ő nevükhöz fűződik a C4A-n olvasható WE3 is (ami meg Quitely legszebb alkotásai között szerepel, hogy az ellenpólus is meglegyen). De hogy miről szól maga a sztori: Egy nap rejtélyes látogatók érkeznek a DC világának Földjére, és a Liga bizony elég tanácstalanul áll a megjelenésük előtt. Kiderül ugyanis, hogy a számos párhuzamos világ között akad egy, ami szorosan a már jól ismert DC-univerzumhoz kapcsolódik, ám azon a Földön gyakorlatilag minden pontosan az ellenkezője annak, amit a fő univerzumban ismerünk. Az Igazságliga ottani megfelelői a bolygó despotikus urai, a legádázabbnak tartott szuperbűnözők pedig a jók egyetlen, ámde egyre fogyatkozóban lévő reménységei. Az egyik ilyen hős viszont áttörte a világokat elválasztó határokat, hogy a Liga segítségét kérje, azok pedig némi tanakodás után úgy döntenek, hogy a fennhatóságuknak nem kell kizárólag a saját világukra korlátozódnia, így beleegyeznek abba, hogy felszabadítják az antianyag-Földet ellenmásaik uralma alól. Ám ez azonban sokkalta nehezebbnek ígérkezik, mint hinnék, és nem csak azért, mert önmaguk gonosz tükörképével kell szembenézniük, hanem ennél jóval széleskörűbb megpróbáltatások várnak még rájuk...

 

És végül még valami, ha úgy tetszik, a negyedik különlegesség: amint azt fentebb írtam, az új szken szupernagy felbontásban, jelen esetben 1920-as szélességben jelent meg. És bár egyes honosítóoldal-társaink azt vallják, hogy a letölthetőség nagyobb elsőbbséget élvez, én amellett állok ki, hogy amennyiben módunk van rá, ne rontsunk egy képregény minőségén, csak hogy kisebb legyen a file-méret, különösen ne egy olyan rajzoló esetében, mint Quitely, aki minden egyes oldalt aprólékos gondossággal szokott elkészíteni. Vagyis ez a történet is 1920-as szélességben található meg az oldalunkon, ami egyben 130 MB-os mérettel is párosul. Így fokozottan javaslom, hogy aki megteheti, az töltse le inkább, és úgy olvassa (már csak azért is, mert a képnézegető programok és a CDisplay is remekül képesek adott felbontásra igazítani a képeket). Ám ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy a számítógépét rá tudja kötni egy HD televízióra, az most az egyszer megtapasztalhatja honosított képregény esetében is, milyen az, amikor akkora felbontásban lehet már élvezni egy sztorit, ami a jelenlegi technika mellett teljes valójában még nem is jeleníthető meg. A többieknek pedig javasolt a képnézegetőnk méretező funkciója (S illetve W billentyűk), vagy azoknak, akik valami miatt úgy érzik, számukra teljesen lehetetlen lenne még így is élvezni a képregényt, csak innen, a mai hírből letölthető egy 1280-as felbontású, egybe tömörített változat is (ami egy cbr-file, ami, ha valaki még nem ismerné, egy közönséges rar), ami mindössze felakkora, mint a galériából elérhető verzió. Ennél kisebb felbontású viszont már nem lesz, egy közel tízéves számítógépnek is vígan el kellene futtatnia már az ilyen képeket.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta