Ki van itt?

Oldalainkat 1024 vendég és 0 tag böngészi

wizard-of-oz-4-hirKicsit vacilláltam, hogy melyik lenne jobb a cikk címének: "Oz" vagy "Smaragdvárosban". Nincs igazán oka annak, hogy az utóbbi mellett döntöttem, talán csak az, hogy emez hosszabb és az RSS-ben jobban feltűnhet.
Ez a kis bevezető azért volt itt, mert a Shanower-Young páros féle Oz-feldolgozás negyedik füzete gyakorlatilag teljes egészében a Smaragdvárosban játszódik, és a füzet a könyvnek azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a kis társaság tagjai egyenként Oz elé járulnak, hogy elmondják neki, mi a szívük vágya.
És igen, egyenként. A filmmel ellentétben, ahol a kor technikája és a költségvetés is behatárolta a lehetőségeket, és egyetlen speciális effektet használtak fel a könyvben találhatóak közül, a regényben a Madárijesztő, a Gyáva Oroszlán, a Bádog Favágó és Dorka is Oz más és más megjelenési formáival találkoznak Smaragdváros tróntermében. Lesz itt hatalmas Fej, szépséges Hölgy, félelmetes Szörnyeteg és izzó Tűzgömb, de a lényeg, mint tudjuk, ugyanaz marad: Oz arra kéri a vándorokat, hogy ha már Dorka úgyis belejött a gonosz boszorkányok semlegesítésébe, menjen és ölje meg neki a gonosz Nyugati Boszorkányt is, akinek egyszer már sikerült elkergetnie a seregeit. Hogy pontosan miképp kellene elérnie ezt egy kislánynak, egy szalmaembernek, egy mozgó konzervdoboznak és az állatok leggyávább királyának, maga a hatalmas és bölcs Oz se tudja, de hát azért szép az élet, hogy tele legyen meglepetésekkel. Még ha Dorkáék nem is így gondolják.
Ennyi lenne ez a füzet mára, de cserébe legalább megcsodálhatjuk a talán legszebb Smaragdváros-ábrázolást, ami valaha született a könyv több mint száz éves megjelenése óta. Nemhiába kapott ez a feldolgozás két Eisner-díjat is nemrég.

Mellé... nos, igen. Mivel ez egyike azon ritka heteknek, amikor csak két hírt írok, csak ide fér be a heti MK-fejezetünk, bármennyire nem illik a mai képregényünkhöz. Röviden csak annyit a 11.4-esről, hogy megint váltunk Tavenről, ezúttal Shujinkóra, hogy kiderítsük, mi történt vele a Deception utáni hónapokban. De utána visszatérünk majd hamarosan a főhősünkhöz is.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta