Ki van itt?

Oldalainkat 697 vendég és 2 tag böngészi

  • aanti0
  • Gabi

Mindenekelőtt egy technikai(nak tűnő) részlet: a mai Fantom frissítéstől egy kis változást tapasztalhattok majd a letöltő részben, ugyanis végre külön fület kap kedvenc képregényünk. Mindenkinek javaslom, nézze meg bátran, és ha bármi hibát tapasztal, azt nyugodtan jelezze a fórumon! Eredetileg nem szándékoztam megemlíteni, hogy elértük a 60-at a Fantomok számát illetően, de aztán kiderült, hogy nagyjából 6 év telt el azóta, hogy Hatalmas Barátunk első kalandját olvashattátok itt a HZs-n, úgyhogy ez mindenképp szót érdemel. Abba most nem is mennék bele, hogy ez a 60 sok vagy kevés, ezt megtettem már az 50-es szám kapcsán, nézzük inkább tartalmilag mit is takar ez az időszak.

2004. júliusában a Krokó-szigeti rejtéllyel indult útjára a sorozat honosítása, mely mint ismeretes, két egymástól jól elkülönülő érára bomlik. Az első éra nagyjából 2006 őszéig tartott. Ezen periódusban - a Fantom olvasóknak nyilván nem jelent újdonságot - a képregényeket döntő többségben Micho fordította és írta be, akinek személyes kedvence lett a Vándorló Szellem.  De olyan legendás tagok is billentyűzethez illetve egérhez jutottak Fantom kapcsán, mint Dórika, Troll, Zerit vagy Joruto. Az első jó két évet egyértelműen a változatosság jellemezte. Összesen 33 képregény került ki, melyből 3 klasszikus történet, köztük az unikumnak számító legelső Fantom sztori Lee Falktól 1936-ból, a Singh Testvériség. Honosításra került a teljes Marvel, valamint a DC Kiadó miniszériája is, olvasható volt egy Charlton kiadvány, bemutatkozott egy új vonal a Moonstone kiadó gondozásában, de természetesen nagyon sok skandináv Fantom is készült. Csak a szerintem legnagyobbakat kiemelve, ilyen volt a La Mancha lovagjaA Halálos színjáték, A ragály, A szellem, aki kétszer halt meg... és ne feledkezzünk meg a kétrészes Fantom Zigomar ellen című ritkaságszámba menő történetről sem, ami egyenesen szerbiából érkezett hozzánk.

Időközben Micho úgy döntött, felhagy a honosítással nem kímélve a Fantom részleget sem... a 2007 és 2008-as évek űrje alapján talán jogosan kritizálhatja bárki a címben szereplő 6-os számot, de ez a két év magában hordozta az újrakezdés lehetőségét, ami be is következett 2009 márciusában, amikor is elhatároztam, folytatom itt a Vándorló Szellem kalandjait. Nem volt egyszerű vállalkozás a sorozat újraélesztése, azonban már a felhozó évadnak is megvoltak az olyan népszerű történetei, mint A rejtélyes roncs, a Moonstone féle A sárkány öt napja vagy épp a Jerikó kürtjei, mely utóbbi mint kiderült, kishíján már a Micho-érában előkerült, csak már nem készülhetett el teljes egészében a viszavonulása miatt. A 2009-10-es időszakot egyre inkább a skandináv kiadványok uralják, egy-egy klasszikussal, Moonstone-nal díszítve. Jól mutatja ezt, hogy a HálóZsákon olvasható mintegy 37 skandináv Fantomból immár 21 ebben az érában készült el, került ki az oldalra.

Így érkeztünk el mai képregényünkhöz, mely meglehetősen mostoha sorsú, ugyanis eredetileg a július közepén jelentkező szerverproblémák idejére terveztük, majd egyéb gondok miatt csúszott és csúszott, de mától végre olvasható. Címe A kísértetrom, ami egy krónikás sztori, és az 1888-as évek Angliájába kalauzolnak el minket, a 18. Fantom és fia együtt próbálnak megoldani egy rejtélyt. A két héttel ezelőtti számhoz hasonlóan ez a darab is Micho gyűjteményéből származik, sőt ezúttal egy-két szófordulatot is ő kölcsönzött a képregénybe. Csak a rend kedvéért az alkotók Claes Reimerthi és Kari Leppänen, míg a magyar változat munkatársai Micho, Galen (szuper új "Krónikák sorozat" borító) és jómagam, Kit, de külön köszönet illeti Farek mestert, aki beszkennelte nekünk a képregényt, és Trollt, aki ezt az ünnepi Fantom-animációt készítette nekünk... vigyétek felé az egeret, valóban "kísérteties" lett.  És hogy mit hoz a jövő? Legrövidebben úgy tudnám összefoglalni, ahogy Micho mondta egyszer: a legjobb történetek csak ezután kerülnek elő! Jó szórakozást, és várunk minden kedves régi és új olvasót legalább egy szóra a fórumon!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta