Ki van itt?

Oldalainkat 901 vendég és 0 tag böngészi

Sziasztok!

Akárcsak tavaly és tavalyelőtt, most is egy áttekintő hírrel indítjuk az új évadot a HálóZsákon. Számba vesszük, milyen változások lesznek, mikre lehet számítani, és hogy mikre nem. És most a hír kivételesen az én nevem alatt megy, ellentétben a hasonló szolgálati közleményeinkkel, mert lesz benne néhány megjegyzés, amik inkább az én álláspontomat képviselik, mintsem az oldalét.

Két fő dolog változik idén. Az egyik már megszokott módon a frissítési rendünk. A naptár változtatása mindig kényes dolog, ám a felhozatalunk folyamatos változása miatt szinte elengedhetetlennek tűnik. A mostani (fél)év a következőképpen fog kinézni:

  • A hétfők nem fognak visszafogottan indulni, ez a nap ugyanis az F4/saját tartalékom helyett mostantól a felnőttesebb sorozatok új lakhelyévé válik. Egyrészt itt folytatódik kéthetente a Brubaker-féle Macskanő v3, illetve itt üdvözölheti mindenki zozi56 és Predash párosának visszatértét, akik a Prédikátor mellett két másik, nem éppen fiataloknak szóló sorozatot visznek majd ezen a napon.
  • Kedd marad a személyes játszóterem. Itt továbbra is olyan címeket lehet remélni, mint a Street Fighter, Mortal Kombat, Póklány, és az Oz.
  • Szerda egy eléggé vegyes nap lesz. Itt marad az időszakos Star Wars, a klasszikusabb hangulatú sci-fik, és jórészt ide kerül majd a Fantasztikus Négyes, ami idén tovább ritkul sajnos - ám kis szerencsével csak átmenetileg. Ezen kívül szerdára került egy újfajta párosítás. Az Ascension: A mennybemenetel és a Tarot eddigi hektikus sorsa után most egyberaktam őket, így a két sorozat kéthavonta, egymást váltva lesz elérhető. Így idén összesen 5 Ascension és 6 Tarot-résszel fog bővülni a kínálat, ami jövőre az Ascension elfogyásával át fog váltani havi Tarot-ra.
  • A csütörtökökben sem lesz érdemi változás, kit és Micho ezen a napon jelentetik majd meg Fantom (és elődei) újabb és újabb kalandjait, illetve kit egyéb munkái is itt kapnak helyet.
  • A péntek lesz a Múzeum-nap. Erről kissé lejjebb írok bővebben.
  • Farek és a Bosszúangyalok szombatra költöztek. Ám mivel a fordítójuk már csak kora folytán se hozhatna hétről hétre új dolgokat, így mellé egy valószínűleg igencsak sokak által várt részleg kerül: Deadpool. A nagy dumás zsoldos kalandjaiból rendelkezésünkre áll pár régi szám még a SpiderTomról, illetve Genzo új honosítása, a Merc With a Mouth is itt indul zsákos útjára.
  • A vasárnap marad Aldarion játszótere. A World of WarCraft-képregényeknek ugyan már jóformán vége, ám helyettük a sci-fi/fantasy felelősünk egy eddig kissé hanyagolt, bár eléggé nagy kiterjedésű világot tár elétek. Idén ugyanis megkezdődik a Dungeons & Dragons világainak honosítása, reményeink szerint nem kicsi tömegben. Így hát az igazi fantasy-rajongóknak nem lesz okuk a panaszra, lehetőségeinkhez mérten ellátjuk őket, amennyire csak lehet.

A fentebb a pénteknél kissé homályosnak tűnő megjegyzés egy komoly újítást takar. Mivel úgy látjuk, nem sok esély van arra, hogy a KTN-ből valaha legyen bármi, hát még egy képregénymúzeum, így idén megkezdjük a régi magyar megjelenések digitálisan archivált változatainak újraközlését. Ez a cirádás mondat azt takarja, hogy péntekenként a régi (legalább tíz éves, és kereskedelmi forgalomban már nem kapható, maximum bolhapiacokon némi szerencsével beszerezhető) semices, egmontos, egyéb sorozatok kirakását. Jelenleg ez biztosan lefedi a Csodálatos Pókember első, '89-ben indított sorozatát, ami kéthetente fog egy-egy számmal menni; a Robotzsarut, aminek 12 része kicsivel több, mint egy évre lesz elég; illetve a már megkezdett Természet csodáit.
Jelenleg még nem tisztázott, hogy ezeket a füzeteket a galériánkban a megfelelő kategóriákba szórva vagy egy külön főcsoportban találjátok, ám mire odajutunk, ez el fog dőlni és ti is értesültük erről. Ezen kívül fontos még, hogy a péntekek afféle "joker-napok" maradnak, vagyis lehet, hogy normál frissítést fogtok találni akkor, nem pedig egy archivált füzetet.

Bár fent elég részletesen kitértünk arra, milyen sorozatokkal várunk benneteket, bizonyára akadnak címek, amiknek sorsára kíváncsian lennének páran. Most megpróbálok felsorolni néhány ilyet:
-TransFormers a jelek szerint lesz. Hogy pontosan mennyi, még nem egészen világos. Nagyon sokra senki se számítson, ám abban már lehet reménykedni, hogy idén nem lesznek olyan hosszas hallgatások ezen a fronton, mint tavaly.
-WarHammer most egy kicsit pihenőre vonul.
-A ZeneScope-féle Grimmek megjelenése továbbra is teljességgel kiszámíthatatlan lesz.
-A kisebbeknek szóló képregények a szokásos speciális frissítéseket (gyereknap, mikulás) leszámítva eléggé a háttérbe fognak szorulni. Marvel Adventures-címek lesznek, de elszórtan és kiszámíthatatlan elosztásban. Disney-képregények továbbra is évente kétszer frissülnek csak, ám ha Darkness is bírja a szkenelést, akkor a Miki/Mickey magazinokkal együtt jóval 450 oldal felett lesz így is a bővülés idén.
Bármely más sorozattal kapcsolatban a kérdéseket a fórumon fogadjuk.

Ezen kívül két technikai jellegű dolog is akad, amire még kitérnék. Az egyik, hogy immár a főoldali felső menüsorban a Képregények (és hamarosan a Tudástár) menüpont interaktívvá vált abból a szempontból, hogy egy automatikusan legördülő menüvel azonnal a főcsoportjaink egyikére ugorhattok. Még lehet, hogy ezen tovább bővítünk és csiszolgatunk rajta, ám ami a legfőbb, most már nem kell feltétlen oldalakat görgetnie annak, aki a Szuperhős/Sci-fi/Akció/Fantasy csoportokon kívül is akar innen valamit olvasni.
A másik inkább csak apróság. Mint azt már egy ideje láthattátok, a saját belső foglalási listánk a Knetes szöveges felsorolás helyett táblázatosan, konkrét egyedi címekre bontva volt olvasható. Most egy lépéssel tovább mentünk, és beágyaztuk azt a netes táblázatot az oldalba, ami az egész listánk alapját képezi. Ez igazából csak nekünk fontos most kényelmi szempontokból, az olvasók számára ami megemlítendő, az az, hogy ezentúl tényleg precízen láthatjátok, miket tervezünk kitenni, mik készülnek nálunk. Illetve immár láthatóak lesznek adott címek felelős honosítói, így ha valami kérdés van akár a honosítótársaknak, akár az olvasóknak egy-egy sorozat kapcsán, látjátok, ki(k)nek kell címezni azt.

Terjedelmes lett a beköszöntő, nincs is már más hátra, mint hogy kellemes olvasási élményekben gazdag évet kívánjak mindenkinek, és hogy immár hivatalosan is megnyissam a 2012-es évet a Zsákon. Holnap egy különleges frissítéssel indulunk, és a jövő hét is némileg más lesz, mint a fentebb leírtak, ám utána már ténylegesen, az új frissítési rendünk szerint vágunk neki az évnek, hogy aztán remélhetőleg minél több képregénnyel örvendeztethessünk meg mindenkit.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta