Ki van itt?

Oldalainkat 818 vendég és 0 tag böngészi

csodapok-001-hirA mai... bizonyos szempontból rendhagyó frissítés. Ma egyszerre mutatjuk be nektek a magyarországi képregénykiadás két igencsak meghatározó füzetét, az úgynevezett Semic-korszak elejét és legeslegvégét.
Bár kétséges, hogy van, aki ne hallott volna róla, de ha esetleg mégis: a Semic (és különböző névmódosulatai) kiadó volt az, ami Magyarországon hozzáfogott az amerikai mainstream képregények rendszeres és nagy példányszámú megjelenítéséhez. Nem ők voltak az elsők, akik külföldi képregényeket adtak ki (ó, messze nem, elég csak a Kockásra vagy Mozaikra gondolni), de ők ismertették meg itthon nagy tömegekkel a szuperhősöket. A legismertebb és leghosszabb ideig futó címük a Csodálatos Pókember volt, ami főképp az Amazing Spider-Manből közölt válogatott történeteket (meg később sok más Pókember-címből is).
Ezek a füzetek mára elértek abba a korba, hogy aki be akarja szerezni őket még olvasható minőségben, az lassan elkezdhet gondban lenni. Több mint 20 éves kiadványokról van szó, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a sorozat megért a digitális archiválásra. Mi pedig magunkra vettük ezt a feladatot.
És ami még fontos: mi itt most tényleg csak archiválunk, nem úgy, mint elwoodék a TransFormers kapcsán. Nem fogjuk kiegészíteni a füzeteket a hiányzó oldalakkal, nem írjuk át a félrefordított, fura nevekkel bíró, esetleg csak szükség miatt átfogalmazott bubikat, nem javítunk semmit, amit esetleg a régi stáb óvatlanságból vagy hely (esetleg idő) szűkében kihagyott/elrontott. Ez itt a nosztalgia miatt van, és hogy azok is megismerhessék ezt a sokak számára mérföldkőnek számító szériát, akiknek akár már csak koruk folytán se lehetett alkalma erre.

asm-532-hirA Csodálatos Pókember jelentette sokaknak az első Semic-füzetét, és a Csodálatos Pókember volt szintén sokak számára az utolsó Semic-füzetük is. Mint tudjuk, a kiadó tavaly hosszas ködösítés/porhintés/hitegetés után csődbe ment, a tulajok pedig nem akarták vagy nem tudták az újan alapított, hasonló érdekkörű cégükbe átmenteni a Pókember jogait. Hogy az egész hercehurca lezajlása mennyire volt etikus, most hagyjuk. A lényeg, hogy sok előfizető hoppon maradása mellett előállt az a faramuci helyzet, hogy belekezdtek az Amazing Spider-Man 532. részének hála a Polgárháború pókemberes történetszálába, melyet aztán nem tudtak folytatni. A Kingpin kiadó szintén az előző évben végül magára vállalta a sztori folytatását, de nem akarja újra megjelentetni ezt a részt, hanem annak a végétől folytatja a saját füzetes megjelenését, egyfajta közvetlen átmenetet képezve ezzel az utolsó Csodálatos Pókember és a saját kéthavi sorozata közt. Csakhogy a Semic felszámolása miatt az utolsó ottani számhoz hozzájutni szinte lehetetlen, így eléggé sokan jó eséllyel úgy fognak összefutni a Kingpin első Pók-füzetével, hogy az egy második fejezettel indít. Nos, ennek részleges orvoslásaképp most minden elvünkkel és a magyar honosítói/képregényes közösség gerinces részének szabályaival ellentétben kitesszük ezt a bizonyos 532. részt, de csak azt, és ezt is csak azért, hogy segítsünk képbe kerülni azoknak, akik lecsúsztak az utolsó csodálatos Pókemberről, de nem fognak az első Kingpin-féle Hihetetlenről.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta