Ki van itt?

Oldalainkat 1630 vendég és 0 tag böngészi

csipcsup 1988 01 hirHa a mostani hír képe valakiben emlékeket idéz, az ezennel megnyugtathatja magát, hogy hivatalosan is kezd megvénülni.
Habár manapság a manga/anime Magyarországon is egy egész szubkultúrába szerveződött, és itt is tapasztalható a képregények és animációs filmek kedvelői között a keleti-nyugati elhatárolódás, a japán szórakoztatóipari termékek közel sem olyan kevés ideje találhatóak meg idehaza. Sőt, a velem kb. egykorú generáció igen sanszosan sokkal több animét nézett, mint hitte volna. Ugyanis mai napig kevesen tudják, hogy Muminék vagy akár Nils Holgerson az európai gyökereik ellenére japán rajzfilmsorozatok. Ilyen a mostani frissítés tárgya is.
A Csip-csup csodák eredetije egy norvég mesekönyv volt, amit aztán a japán köztévé dolgozott fel egy animációs sorozatba. Ez a sorozat eljutott kis hazánkba is még a nyolcvanas évek vége felé.
A rajzfilmből született egy képregény-sorozat, ami ugyan nem élt meg sok számot, ám idehaza is megjelent belőle pár rész. Ez még mindig '90 előtt van. Ekkor még sehol se volt az Alfa különszám, pláne a Semic nagy berobbanása. A képregény ekkor még tényleg az idehaza máig élő "adaptáció vagy gyereksorozat" klisének felelt meg. A Csip-csup csodák pedig ezt a kettőt kombinálta.
És most egy kedves és segítőkész olvasónknak hála, aki beszkennelte az egészet szép nagy méretben, most azok is olvashatják ezt, akiknek erre akkor nem volt alkalmuk (látogatóink átlag életkorát figyelembe véve ennek egyik legfőbb oka az lehet, hogy még meg se születtek, amikor ez ment a tévében). Külön érdekesség amúgy, hogy a képregényt a Műszaki Könyvkiadó jelentette meg.
A képregény kirakásának legfőbb oka a nosztalgia. Akár azoknak, akik emlékeznek még haloványan rá, akár azoknak, akiknek már van olyan kisgyereke, akinek megmutathatja, ő miken nőtt fel majdnem negyed századdal ezelőtt.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta