Ki van itt?

Oldalainkat 848 vendég és 0 tag böngészi

Blackbird  II: A hőskor

Ott hagytuk abba, hogy John Byrne ugyan nem sokat törődött a Blackbird-del, viszont ha le kellett rajzolnia, akkor bizony páratlan tehetséggel fogta a ceruzát. Sajnos minden jónak vége szakad egyszer, John is elköszönt az X-ektől (egy fatuskó miatt, és ez nem vicc – de erről majd később), és utoljára még alaposan elbánt a Blackbird-del. A Nitrónál magyarul is olvasható, egy rendkívül tehetséges fordító által magyarra átültetett sztoriban Kitty-nek egyedül kell szembenéznie egy démonnal, és végül a Blackbird hajtóműveivel égeti hamuvá. Utoljára láthatjuk hát Byrne csodálatos rajzait, élvezzük ki őket (Rejtélyes X-Men #143):

EH 010 01

EH 010 02

EH 010 03

Na, ezért szokta Apa dugdosni a kocsikulcsot a tinik elől… Mindig ez a vége: a Blackbird súlyosan megsérült, de ami a lényeg, nem semmisült meg, és hamarosan ismét a levegőbe emelkedhetett – immár ismét Dave Cockrum rajzain, aki visszatért az X-Men oldalaira.

Dave időközben alighanem alaposabban elmélyedt az igazi SR-71-esek anatómiájában és rájöhetett, hogy a Blackbird korántsem olyan tömzsi madár, mint amilyennek ő papírra vetette, így második X-rajzolói időszakában az X-Blackbirdet immár valódi testvérének alakjában rajzolta, először a Rejtélyes X-Men #145-ben:

EH 010 04

1981 van, vagyis az X-edik X-Man most négyéves, és „nagykorú lett”: most már az igazi SR-71-esek vonalait láthatjuk, és ez hosszú ideig így is marad majd (persze az egyes rajzolók művészi szabadságának – vagy miután műszaki kérdésről van szó, hozzáértésén – belül maradva).

Időközben azt is megtudtuk, hogy a Blackbird-öt Árnyék és Rozsomák javította ki. Persze ők is hozott anyagból dolgoztak – időközben Xavier megkapta a számlákat a Blackbird javításának költségeiről, és kisebbfajta sokkot kapott tőle. Mindez csak azért érdekes, mert jelzi, hogy a Blackbird, akármennyire hiperszuper, mégiscsak földi technológia: földi pénzért vett cuccokból javították meg földi emberek, legalábbis egyelőre. Jegyezzük ezt meg!

Hogy tovább szőjük a sztorit, szegényre rájárt a rúd, mert alig hegesztették össze Kitty és a démon csatája után, a Rejtélyes X-Men #150-ben Magneto kényszerítette földre, azaz vízre, azaz a víz alá:

EH 010 05

EH 010 06

Ám Kitty az Erőt használva kiemelte a víz alól. Azaz… mikor lett Kitty Jedi-lovag?

EH 010 07

 

Ennyi csatazaj uán az X-Mennek és a Blackbirdnek is kijárt már egy kis lazítás. A Rejtélyes X-Men #153-ban „Kitty tündérmeséje” következett. Meglepő módon Kitty tündérmeséjét hallgathattuk meg, amiben az X-ek ilyen-olyan mesealakjukban a bagdadi tolvaj világában jártak, és persze a Blackbird-et sem hagyták otthon: egy Lockheed névre hallgató sárkányként jelent meg…

EH 010 08

 

Hamarosan harcba bocsátkoznak a Sötét Főnixszel, amikor a húzódozó Lockheed-et „Rozsomák” a szokásos módszerével veszi rá, hogy bevesse a sárkánylángot:

EH 010 09

 

Ez persze még az X-ek világán belül is csak egy tündérmese – de nézzük csak, ki bukkan fel (sokkal, SOKKAL később) az Exiles #85-ben az alternatív világbeli Rozsomákok között:

EH 010 10

Bizony, az ott a Kitty tündérmeséjében látott „Rozsomák”! Ezzel a sztori „kánonná” vált, azaz Rozsomák valósággal seggbeszúrta a Blackbirdet. Nem semmi, ugye?

De a lazulásnak ezzel vége is, mert rögtön a következő, 154-ik részben az X-eket megtámadták a szidri vadászok. Ebből az alkalomból kiderül, hogy a múltkori tündérmese nem múlt el nyomtalanul a Blackbird fölött, kapott egy jó kis oldalfestést:

EH 010 11

 

Mi meg kapunk egy menő felszállós képet:

EH 010 12

 

Viszont a szidrikről kiderül, hogy ronda nagy élő hajóvá tudtak alakulni, és hatalmas légiharc kezdődik New York fölött:

EH 010 13

EH 010 14

Ha tényleg az ablak alatt húzna el egy Blackbird, vajon mi történne azokkal a borospoharakkal?

Érdekesség, hogy Küklopsz megemlíti, hogy a civilek közelsége miatt nem használhatnak hagyományos fegyvereket – de mindezidáig szó se volt arról, hogy a Blackbird-ön egyáltalán lennének fegyverek. Sőt, később sem; az általam ismert legkorábbi eset, amikor a Blackbird tüzet nyit, a kilencvenes évekbeli animációs sorozatban történt, és az – mondani sem kell – egy teljesen másik univerzum teljesen másik Blackbird-je volt (lesz). A megjegyzés inkább azért kerülhetett a sztoriba, hogy érzékeltesse a különbséget a – lehetőségekhez képest – pacifista Küklopsz és a szintén a fedélzeten tartózkodó Kalóz (Küklopsz apja) között, aki nem sokkal később előkapja a hagyományos fegyverét, mármint egy űrbéli pisztolyt és neki nem lesznek aggályai a civilekkel kapcsolatban: 

EH 010 15

 

Ebből lesz is némi szóváltás kettejük között, amit egy váratlan fordulat szakít meg:

EH 010 16

Bizony, az egészet elteleportálták a siárok! Zajlik ám itt az élet!…

De amilyen sűrű volt eddig a program, olyan eseménytelen rész következett. A sztori a továbbiakban jórészt az űrben játszódott, ezt persze már kihagyta a Blackbird, ráadásul Cockrum hamarosan ismét otthagyta az X-Ment, és az őt követő rajzolók nem sok figyelmet szenteltek az X-edik X-mannek. Úgyhogy mi is tartunk egy kis pihenőt, de nem túl nagyot – hamarosan folytatjuk!

Tetszésindex:
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (8 szavazat)

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta