Ki van itt?

Oldalainkat 325 vendég és 1 tag böngészi

  • acculse

Asgard és a Kilenc Világ ellenségei

Geirrodur kicsiGeirrodur
Rang: a sziklatrollok hadvezére és királya
Első megjelenés: Journey into Mystery 101. (1964. február)
Története: Geirrodur a sziklatrollok népének a tagja, akik Asgard legmélyebb sziklabarlangjaiban és üregeiben élnek. Apja a törzsük kovácsmestere és fegyverkészítője volt, aki fiát is megtanította a mesterségre és a kereskedelem fortélyaira. Mikor apja a viharóriásokkal folytatott háborúban odaveszett, Geirrodur vette át a helyét az üllő mellett. Azonban, ahogy az már lenni szokott, Geirrodur is többre vágyott annál, minthogy egész nap a kalapácsot forgassa, ezért szövetkezett a csalárdság istenével, Lokival, és közös erővel legyőzték a trollok uralkodóját, Veidemarist. A puccs óta ezer év telt el, és Geirrodur a mai napig őrzi hatalmát.
Kovácsmesterségét sem hanyagolta el, a híres uru fémből (amely Thor kalapácsának is anyaga), készített magának egy lándzsát, a Tordenstockot, amely a hatalma jelképe lett, és csodás varázserővel bír. Geirrodur azzal vívta ki az asgardi nép haragját, hogy olyan gépezeteket épített, amelyek megcsapolják a dimenziók energiáját. Ezzel nemcsak Asgardnak okozott károkat, de a földi világnak is. Bár a legtöbb sziklatroll buta, mint egy zsák aprómajom, de Geirrodur hozzájuk mérve zseniális. Persze intelligenciája még így is az emberi átlag alatt marad, de hatalmas gépei és fegyverei bizonyítják tudását. Geirrodur hatalmára Ulik, a troll áhítozik, aki régóta próbálja őt letaszítani a trónról, ahogy azt ő is tette a korábbi királlyal. Mint minden sziklatrollnak, úgy neki is óriási testi ereje van, 15 és 20 tonna közötti súlyt is képes megmozgatni megerőltetés nélkül. Faja természetes immunitással rendelkezik minden méreg és betegség ellen, ám gyengék a mágiával szemben.

Kurse kicsiKurse, avagy Algrim, az erős (Algrim the Strong)
Rang: a sötételfek korábbi parancsnoka
Első megjelenés: Thor 347. (mint Algrim); Secret Wars II 4. (mint Kurse)
Története: Kurse eredetileg az Algrim névre hallgatott, és a sötételfek fajának tagja volt, akik Svartalfheim vidékeit lakják, és uralkodójuk Malekith, az elátkozott, vasmarokkal uralkodik rajtuk. Mikor Malekith elrabolta az asgardi Loreleit, Thor a lány megmentésére sietett. Malekith Algrimot bízta meg azzal a feladattal, hogy állja útját a mennydörgés istenének. Algrim egy éjsötét páncélzatot viselve megtámadta Thort, ám amíg a két harcos egymás csépelésével volt elfoglalva, Malekith úgy döntött, az a legjobb, ha mindkettőjüktől megszabadul, ezért egy vermet varázsolt a lábuk alá. Thor és Algrim egyensúlyukat vesztve zuhantak a mélybe, amelynek alján fórró láva hömpölygött arra várva, hogy eleméssze mindkettőjüket. Thor mágikus kalapácsa, a Mjölnir segítségével biztonságban kijutott, de Algrim páncélostul belezuhant a fortyogó lávába.
A magma körülölelte Algrim testét, de nem égette halálra. Ennek oka a harcos által viselt varázspáncél volt, amely az égési sebek nagyjától megvédte ugyan, de az intenzív hő így is maradandó károkat okozott Algrim elméjében és testében. Míg a lávafolyamból próbált menekülni, Algrim megfogadta, hogy megöli Thort bármi áron. Az a rettenetes hő, ahogy mondtam, Algrim elméjére is hatott. Amnéziát idézett elő nála, és mire kijutott a lávából, már arra sem emlékezett hogyan pottyant bele, csak az éktelen harag maradt meg a szívében Thor iránt.
Algrim óriási gyűlölete egy hihetetlen erejű lény figyelmét is felkeltette, aki nem volt más, mint a Túlontúliként ismert entitás. A Túlontúli úgy döntött, kísérletezni fog Algrimmal, akit nemcsak meggyógyított, de megnövelte erejét és új páncélt adott neki. Így vált Algrimból a vérszomjas Kurse. Kurse elhagyta Svartalfheimet, és New York partjainál ért földet. Amint megérkezett, összecsapott Thor szövetségesével, Beta Ray Billel, és kis híján végzett is vele. Ezután tombolni kezdett Manhattan utcáin, miközben Thort kereste. Thor helyett Margaret Powerbe, a Power Pack nevű szuperhős gyerekcsapat édesanyjába ütközött, akit rettenetesen elintézett. Margaret túlélte a támadást és azóta szerencsére felépült, de gyermekei akkor mindent elkövettek, hogy megbosszulják édesanyjukat. Egy építkezésre csalták Kurse-t ahol a vas és beton alá temették, más szóval rádöntöttek egy egész épületet. Persze Kurse-nek ez meg sem kottyant, csak kicsit feltartotta. Még ugyanaznap, amikor kimászott a törmelékek alól, végre megküzdhetett Thorral is. A mennydörgés istene még erőduplázó öve bevetésével is majdnem alulmaradt, és ki tudja, hogy végződött volna a harc, ha meg nem érkezik az erősítés Bill és a Power kölykök személyében. Thor a pörölyével hatalmas hőt gerjesztett, amelyet Kurse-re irányított. A hő nem tett kárt Kurse-ben, de helyreállította emlékezetét, és immár azt is tudta, hogy Thor annak idején meg akarta őt menteni a lávából, és az őt ért csapásért nem a mennydörgés istene, hanem egykori gazdája, Malekith a felelős.
Thor és Kurse pár kisebb összezördüléstől eltekintve azóta mondhatni szövetségesek voltak, sőt később Kurse lett az asgardi gyermekek védelmezője. Kurse a Ragnarök idején életét vesztette, de nem kizárt, hogy valamilyen formában visszatér még. A kérdés csak az, hogy akkor melyik oldalra áll.

Loki kicsiLoki Laufeyson
Rang: a cselszövés istene
Első megjelenés: Venus 6. (1949. augusztus)
Története: Loki a jégóriások uralkodójának, Laufey-nek a fia, aki az Asgardi Birodalom ősellensége volt haláláig. Loki első gonosz cselekedete még jóval a születése előtt megesett. A jövőből érkezett Loki volt a felelős azért, hogy Odin apja, Bor, hószoborrá változott. Odin rengeteg varázslót és mágust felkeresett, hogy visszaadja apja rendes alakját, de sikertelenül. Odin ekkor maga vette kézbe Asgard irányítását, és Loki ezen csalárdsága titokban maradt. Főleg azért, mert álcázta magát.
Nem telt el még egy hét sem a trónra kerülése után, amikor Odin egy hatalmas csatában találta magát és népét a jégóriásokkal szemben. Odin magával Laufey-jel csapott össze, és a véres küzdelem során megölte a jégkirályt. A jégóriások felett aratott győzelem után Odin átkutatta Laufey erődjét, és egy asgardi küllemű csecsemőt talált ott. A gyermek Loki volt, akit apja azért rejtett el a világ elől, mert szégyellte, hogy utódja nem jégóriásnak született, hanem aprócska és törékeny asgardinak. Odin magához vette a kisdedet. Sokan azt tanácsolták neki, hogy pusztítsa el, nehogy egy napon megtudja az igazat és ellene forduljon. Odin azonban nem hallgatott a figyelmeztetésekre és saját fiaként nevelte Lokit. A kör így be is zárult. Loki a jövőből visszatérve Bor kiiktatásával a trónjára segítette Odint, aki aztán megmentette őt gyermekként a biztos haláltól.
Loki (a gyermek), ahogy cseperedett, érezte magában a másságot, a különbözőséget a többi asgarditól. Míg a nép, amely befogadta, erőtől duzzadt, ő gyenge maradt és folyamatosan mostohatestvére, Thor árnyékában élt. Loki idővel rájött arra, hogy ha erővel nem is szerezhet magának dicsőséget, veleszületett varázsereje révén még igen. Eleinte csak apró tréfák és trükkök kiötlésével csiszolgatta tudását, de hamar ráeszmélt, hogy nagyobb hatalom van a kezében, mint Asgard összes istenének együttvéve. Már ekkor eltökélte, hogy Asgard ura lesz és elsöpri fivérét, Thort. Loki nőttön nőtt és ügyesen titkolta valódi képességeit. Csak apró csínyeket engedett meg magának nyilvánosan, amely miatt egyesek tréfamesternek, mások pedig csalónak tartották. Ő azonban tudta jól, hogy a csalárdság istene helyett nemsokára a gonoszság isteneként fogják félve emlegetni a nevét.
A következő évszázadok azzal teltek, hogy Loki az erejét próbálgatta. Rést keresett Asgard védelmén és minden akcióját csínynek tüntette fel, minta csak ártatlan és ártalmatlan szórakozásból tenné, amit tesz. Odin sokáig szemet hunyt Loki bohóckodásai felett, de egy eltúlzott tréfa után bezárta őt egy varázsfába. Kiszabadulása után Loki bosszúszomjasabb volt, mint valaha. A Földön ekkor 1940-et írtak, és Loki elég vérzivataros időszakban kereste fel a földi világot. Első komolyabb támadásához egy törpékből, trollokból és démonokból álló sereget használt fel, akiket az olümposzi istenek ellen vezetett. Loki ezután már nem is próbálta eltüntetni a nyomait. Nyíltan összetűzött Thorral, és a következő évtizedeket végigharcolták. Loki emberi csatlósokat is választott harcához, az első ilyen a ma Szivacsember néven is ismert Carl „Crusher” Creel. Nem térnék ki arra, hogy Loki ezután milyen hatalmas baklövést követett el, hiszen nagyjából mind ismeritek, hogyan jöttek össze a Bosszú Angyalai. Ahelyett, hogy Loki a földi hősöket egymás ellen fordította volna, általa egy minden korábbinál erősebb szövetség jött létre közöttük. Loki ezt a csorbát igyekszik évek óta kiküszöbölni, olykor eredményesen, de legtöbbször eredménytelenül. Loki azonban beteljesítette azt a próféciát, amelytől minden asgardi rettegett. A Ragnaröknek, az Istenek Alkonyának eljövetelét. A Ragnarök idején, amikor Loki vérbe borította szörnyseregeivel egész Asgardot, minden férfi, nő és gyermek az életéért harcolt. Ám csak kevesek élték túl. A megtépázott Asgard romjaiból azóta felépült egy új birodalom, Loki pedig továbbra is azon mesterkedik, hogy újra vér fürössze az istenek honát.

Malekith kicsiMalekith, az elátkozot (Malekith the Accursed)
Rang: a sötételfek királya
Első megjelenés: Thor 344. (1984. június)
Története: Malekith az elátkozott a sötételfek királya az asgardi világ részét képező Svartalfheimben. Malekith a varázslás nagymestere és ezért kedvelt szövetségese az Asgard ellen harcoló Lokinak és a tűzdémon Szurturnak. Malekith gyakran látható Héla oldalán is, aki olyan különleges ételt adott neki, amellyel Malekith az uralma alá hajthatta a földi embereket. Aki megízlelte közülük ezt az étket, azonnal Malekith akaratának lett kiszolgáltatva. Kurse leírásából már tudjuk, hogy Malekith volt a felelős Lorelei elrablásáért, aki bájitalai segítségével magába akarta bolondítani Thort. Malekith azt akarta elérni, hogy Lorelei varázsa segítségével ő rendelkezhessen Thor ereje felett. Ez persze nem jött össze neki. Malekith gyakran álcázta magát úgy, hogy felvette Baldr alakját, aki közkedvelt az egész asgardi birodalomban. Ezen álcájában rendre kisebb nagyobb-bűnöket követett el, amíg egyszer az olümposzi Zeusz alaposan meg nem büntette. Malekith igazából nem sok vizet zavar, de folytonos szurkálódásai miatt rendkívül idegesítő jelenség az egész birodalomban.

Surtur kicsiSzurtur, a tűzdémon
Rang: Muspelheim uralkodója
Első megjelenés: Journey into Mystery 97. (1963. október)
Története: Szurtur a Muspelheim nevű asgardi tartomány uralkodója, halálos ellensége Odinnak és fiának, Thornak. Szurtur, akárcsak Ymir, a fagyóriás, öregebb és hatalmasabb, mint Odin, ezért legyőzése, vagyis inkább féken tartása kemény feladat. Szurtur túl erős ahhoz, hogy bárki képes legyen végleg végezni vele. A két démont (Szurturt és Ymirt) egyszerre idézte meg a Földre a Satannish Fiai nevű szervezet a Tűz és Jég igéjével. Szurtur ritkán hagyja el birodalmát, ám ha mégis, akkor mindent feléget maga körül. Szurtur szerepe a Ragnarökben kulcsfontosságú volt, hiszen ő kovácsolta az Alkony (Twilight) nevű hatalmas, mágikus pengét, majd tűzdémonok légiót zúdította a Földre, hogy az asgardi seregeket elvonja saját birodalmából. Az asgardiak a Föld védelmének érdekében feladták Muspelheim ostromát, ezzel pedig utat nyitottak Szurturnak, aki a Bifrösztön keresztül Asgard városába ment, hogy leszámoljon Odinnal. A végső Ragnarök során Odin önmagát feláldozva beletaszította Szurturt egy dimenzióhasadékba, amely a köztes létbe vezetett. Odin és ő is csapdába estek itt, és szüntelen harcot vívtak, amely egyikőjük halála eseten mindig újraindult. Egyfajta örök körforgásban, megállíthatatlanul.

Ulik kicsiUlik, a troll
Rang: harcos
Első megjelenés: Thor 137. (1967. február)
Története: Ulik a sziklatrollok népének tagja, akik Asgard Nornheim nevű vidékén honosak, de előfordulnak a fővároskörnyéki barlangrendszerekben is. Ulik már több mint ezer esztendős, és minden troll közül a legerősebb és legvérszomjasabb is. Felmenőiről és eredetéről nem sokat tudni, csak annyit, hogy Ulik még gyermekként szemtanúja volt, ahogy szüleit néhány részeg jégóriás lemészárolta. Ezután bátyja, Horth vette magához.
Ulik első találkozása Thorral a mi időszámításunk szerint is csak néhány évvel ezelőtt esett meg, amikor Ulik bátorságát és rátermettségét bizonyítandó el akarta lopni a mennydörgés istenének kalapácsát a sziklatrollok számára. Ez persze nem ment. Később Ulik vezette azt a trollsereget, amely hatalmas csatát vívott az asgardi istenekkel. A harcban Ulik egy, a Thoréhoz hasonló harci kalapácsot forgatott, pontosabban a Mjölnir mását. Ulik úgy vélte, most már méltó ellenfele lehet Thornak. Thor azonban legyőzte és megszégyenítette őt. A trollok következő inváziója és ostroma Asgard ellen a király, Geirrodur vezetésével is meghiúsult.
Ulik, hogy saját megtépázott becsületét helyreállítsa, az évek során többször is megküzdött Thorral, de a helyzet nemhogy javult volna, hanem inkább sokat romlott. Thor minden alkalommal legyőzte őt. Mikor aztán Ulik vezetésével egy dimenzióátjárón át a trollok megtámadták a földi világot és Thor visszaverte őket, Geirrodur türelme is elfogyott, és száműzte Ulikot Nornheimből. Ulik Asgard kies vidékein kóborolt, mint egy űzött vad, és ekkor fedezett fel egy elveszett troll törzset, amelynek a létezéséről még Geirrodur sem tudott. Ulik maga mellé állította a törzset és a vezérük lett. Harcosaival újabb inváziót indított a Föld ellen, de Thor legyőzte őket. Az átjárót pedig, amelyen érkeztek, sziklák alá temette. Ulik két fronton is háborúzik. Egyik oldalról ősellensége, Thor halálát kívánja, másrészről Geirrodur trónjára tör, hogy egész fajuk felett hatalmat szerezzen.

Ymir kicsiYmir, a fagyóriás
Rang: a fagyóriások királya
Első megjelenés: Journey into Mystery 97. (1963. október)
Története: Ymir a legöregebb és leghatalmasabb fagyóriás. Ereje mellett kolosszális testalkata is lenyűgöző. 100 tonna súly megmozgatása gyerekjáték a számára. Éppen ezért Asgard legveszélyesebb nemezise évezredek óta.
Ymirtől származik és eredeztethető az egész faj, ő az ősapa, és bár leszármazottai már sokkal inkább emberi külsejűek, erejük nagyban hasonlít az övéhez. A fagyóriások idővel viharóriásokká és jégóriásokká váltak, és levetkőzték eredeti külsejüket, amely Ymiréhez volt hasonlatos. Ymir egész testét jégkristályok borítják, amelyeket még Thor kalapácsa sem képes szétzúzni. Ymir képes arra, hogy fagyasztó hullámokat bocsásson ki testéből, és mindent megfagyasszon maga körül akár több kilométeres körzetben. Egész seregeket képes így pillanatok alatt harcképtelenné tenni.
Ymir Niffleheimben telepedett le, és az egész vidéket benépesítette gyermekeivel. Nagyjából tízezer évvel időszámításunk előtt találkozott Ymir először az emberi fajjal, és nem volt túlzottan elragadtatva tőlük. Puhánynak és gyengének tartotta őket, akiknek létezése teljesen haszontalan. Szólnak bizonyos mondák arról, hogy az ifjú Odin és testvérei lemészárolták Ymirt, és az ő teteméből teremtették meg az eget és a földet, de ez csupán mese. Először is, mert Ymir olyan erős, hogy Odin gerincét a szemgödrén át is ki tudná tépni, másodszor Ymir minden sérülésből gyorsan regenerálódik, és a szó szoros értelemében véve halhatatlan. Ha meg is fékezik, mást nem tudnak tenni vele, mint leláncolják és bebörtönözik, de ez sem tartja fel sokáig. Eddig csupán egyetlen ember, a misztikus tudományok mestere, Doktor Strange volt képes kárt is tenni benne

Destroyer kicsiA Pusztító (Destroyer)
Rang: Halálosztó. Nem túl meglepő módon.
Első megjelenés: Journey into Mystery 118. (1965. július)
Története: Odin, Zeusz és Brahma, az Istene Tanácsának vezetői az Égiek harmadik földi látogatása során keveredtek csatába. Az Égiek az egész emberiség felett mondtak halálos ítéletet, a Földet védelmező istenek pedig arra tettek esküt, hogy megakadályozzák a népirtást. Ennek persze önös okai is voltak, egyszerűen nem akarták elveszíteni a híveiket. Ezért aztán egy tervet eszeltek ki. Odin megalkotott egy misztikus erejű páncélt, amelynek erejét az Istenek Tanácsának tagjai adták. A páncél pontos anyaga nem ismert, de az biztos, hogy az urunál, amelyből Thor pörölye készült, jóval tartósabb fém, amelyet a mágia tovább erősít. A páncélt viselheti is egy személy, de képes önállóan is támadni. Odin többször is felvette. A páncélt a harcok után a Sötétség Templomában őrizték (Temple of Darkness), de Loki megtalálta és Thor ellen használta fel. Thor alig bírta legyűrni, de később ő maga is igénybe vette Héla ellen.
Mikor az Égiek újra megjelentek, Odin ismét magára öltötte a Pusztítót, a harcba pedig az Örökkévalók (Eternals) is beszálltak. Az Égiek megküzdöttek velük, és az asgardiak minden erejüket a Pusztító páncélba áramoltatták, ám a nyolc Égi ellen még ez is kevés volt. A páncél darabjaira hullott, és mindazon harcosok, akik életerejükkel erősítették a Pusztítót, kómába estek. Odin egymaga vette fel a harcot az Égiek ellen, de ha Gaea nem segít, ő is odaveszett volna. Így azonban sikerült nagy nehezen elűzni az Égieket.
A Pusztító az évek során kézről kézre vándorolt, hol Loki használta Thor ellen, hol Thor kaparintotta meg, hogy a jégóriások ellen vesse be vagy Héla erőit tartóztassa fel. A páncél egy ideig még a trollok birtokában is volt, akik Hulk gonosz alteregójának, a Maestrónak a lélekenergiájával töltötték fel. Hulk összecsapott a Pusztítóval, és a páncélon belül is csatát vívott Maestróval. A harcba Thor is beavatkozott. Loki ezután szerezte meg, de a páncél jelenleg Baldr irányítása alatt áll.

Mangog kicsiMangog
Rang: pusztító, a bosszú szelleme
Első megjelenés: Thor 154. (1968. július)
Története: Mangog önmagát úgy jellemezte, mint az éltre kelt bosszú, azon milliók harcos szelleme, akiket az évezredek során Asgard uralkodója, Odin csatában megölt. Odin attól tartva, hogy ez a haragvó enetitás a birodalom ellen tör majd, bezáratta Asgard legsötétebb tömlöcébe, mélyen a városállam alá. Mangogot azonban Ulik, a troll kiszabadította, és a szörny borzalmas csapást mért Odinra és Asgard népére. Mangog gyakorlatilag megállíthatatlan, a harag és a gyűlölet energiája élteti, a félelem és a rettegés tartják erőben, amely érzelmeket az áldozatai lélekenergiájából von el. Mangog legfőbb célja az Odinerő megszerzése, amely korlátlan hatalmat adna neki. Mangogot a Ragnarök óta nem látta senki.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta