Ki van itt?

Oldalainkat 1406 vendég és 0 tag böngészi

Sajna nem sok jó hírrel tudok szolgálni az októberi képregényeladási listát illetően, de hát néha a keserű pirulát is le kell nyelni, igaz, nem nekünk, hanem az amerikai kiadóvállalatoknak. Ennek ellenére ami most jön, nem lesz valami, szép, essünk hát túl az októberi számokon.

bn4Marvel? Milyen Marvel?

Vagyis a legteteje, ami egy olyan top10-et rejt ezúttal, amilyenre valószínűleg még soha sem volt példa az amerikai képregénypiacon az elmúlt hetvenegypár évben, ugyanis a DC hat(!) kiadvánnyal b&r5birtokolja az első helyeket. Az első természetesen a Blackest Night negyedik száma, a második meg a még éppen hogy 100e felett maradó Batman & Robin ötödik része. A jelen tendenciák alapján ez volt az utolsó szám a sorozatból, ami még hat számjegyes eladást produkált, de még így is magasan a DC és az amerikai képregénypiac legjobb és legjobban teljesítő havi sorozata (és ami meglepő, tényleg havi sorozat, pedig nem sokan fogadtak volna erre a tényre jó fél évvel ezelőtt). Az utolsó százezres pedig természetesen a Green Lantern v4 aktuális része volt.
A negyedik helyen viszont már elég nagy ugrás tapasztalható, mert a BN: Batman harmadik száma szűk 15e-rel lemaradva, 86e-n foglalja el ezt a majdnem dobogós helyet. Utána a GL Corps v2 majd a BN: Superman következik, amik két érdekes tényt vonnak magukkal. Az egyik, hogy furamód egyiknek se csökkent az olvasótábora, mégis több helyet feljöttek, ami igen, azt takarja, hogy majdnem minden létező top sorozat elég nagyot esett; másrészt pedig ezzel az első tíz helyből ötöt csak a Blackest Night történetei tesznek ki. Csak emlékeztetőül, a Marvel nagy na58eseményei közül egyedül a Secret Invasionnek sikerült három sorozatot ilyen helyre pakolnia. Dan Buckley valahol biztos a haját tépi most, ami amúgy is elég ritkás, szóval nem tesz jót neki...
A Marvel azzal igyekezett megvédeni a mundér becsületét, hogy a hetedik hely alatt már ahol csak lehetett kirugdosta a DC-kiadványokat a lista magasabb régióiból, és nagy átlagban sikerült egy elég stabil saját listát teremtenie. Rögtön úgy indít, hogy négy, 76-75-73-72e-s sorozat, ami a New Avengers-Dark Avengers-Uncanny X-Men-Amazing Spider-Man (#608) kvartettet takarja. De itt álljunk meg egy kicsit.
Eddig nem tudtam, hogy a DA tényleg zuhan vagy csak az NA bírja meglepően és az igazat megvallva irreálisan jól magát, de most már nyilvánvaló, hogy a kettő együtt. Bár a New is rengeteg olvasót veszített (közel húszezret), de a Dark Avengers nagyon hamar leszállóágba került, ami részemről azért érthetetlen, mert ez az első olyan ongoing, amint Bendis ír, az Avengers címet viseli, és mégis olvasható minőségű, sőt, kifejezetten jó (amit a New-ról már jó négy éve nem lehet elmondani). A Dark viszont két hónap alatt elhagyta valahol az olvasói közel ötödét, és még az árára sem lehet fogni, mert ez kezdettől fogva a drágább füzetek közé tartozott. (Ja, igen, ha már az ár, a Marvel árazásával kapcsolatban egy elég figyelemreméltó tendencia körvonalazódik ki a listán, amit így, külső szemlélőként igencsak érdekes lesz majd nézni.) És persze még az is megemlítendő, hogy a két Avengers ezzel utolérte az amúgy viszonylag stabil majdnem-nyolcvanezres UXM-et is. Lehet, hogy megint eljön az a pillanat, amikor a Marvel legjobban fogyó havi sorozata egy X-füzet lesz? Bendis agyvérzést fog kapni vagy átveszi azt a címet...
Aki meg esetleg az ASM jó helyezésén lepődik meg, annak csak szólok, hogy a hónap egyetlen másik Amazing-füzete, a 609-es, már a jóval szerényebb 16. helyen van 61e példánnyal. (Apró segítség kellene, de ez nem a mostani Guggenheim-féle szörnyszülemény első és második számait takarja? Mert akkor a szokásos Guggenheim-effektust láthatjuk, amivel már erről a sorozatról is képes egyetlen hét leforgása alatt elkergetni az olvasók negyedét.)

batman691Marvel-DC csata, fő küzdőtér:

A tizedik helytől lefelé szokás szerint kezdetben nagyon erős Marvel-dominancia van, de ez sem akadályozta meg Judd Winnicket, hogy tovább rombolja az új Batman ázsióját a Batman-sorozat 691. és 692. számaival (jesszusom, most tudatosult bennem, ez az ember fogja írni a 700. részt... jesszusom!). És ez a széria már elérte, hogy jobban teljesít az Astonishing X-Mennél. Még egyszer: Winnick Batmanje jobban áll, mint az Astonishing X-Men v3, ami a Marvel legkiemeltebb sorozata volt majd' négy éven át, melyet jelenleg Warren Ellis ír, és amit Simone Bianchi rajzol. Valami webof1nagyon nem stimmel ezzel a képpel, még akkor sem, ha Ellis amúgy tényleg egy elég közepes sztorival kezdte a történetfolyamát.
14. helytől lefelé nagyon szép párharcok következnek. A BN: Titans közel egy ezressel ütötte ki az Ultimate Comics Avengerst (négy dolcsis sorozat!), ami eddig 94-64-re illetve 68-64-re verte őt; cserébe viszont a már említett ASM #609 174 példánnyal beelőzte a JLA v4-et (Joe Quesada és Dan DiDio egyszer összeülhetnének eldönteni melyiküknek sikerült jobban tönkretenni saját munkaadója zászlóvivő sorozatát a folyamatos beleszólásaikkal) és a Dark Wolverine is legyűrte a Detective Comicsot.
A Spider-Man Family v2 átkereszteléséből született Web of Spider-Man v2 jól járt a névcserével, mert bár a tartalma nem változott, de az alsó százas részből hirtelen 58e-rel a 20. helyen találta magát, ami szinte biztosan csak átmeneti, de akkor is szép teljesítmény (amúgy az oldalszáma alapján az egyetlen olyan Marvel-sorozat, ami jogosan kerül többe a társainál). De van egy másiklegacy228 örömteli hírem is, hogy az egy ideje négydolcsissá változtatott Sorozat, Amit Nem Nevezünk Nevén, Mert Bűn, tovább esett, bár most sajna csak kétezer vásárlót. Úgyhogy mindenki továbbra is erősen próbáljon meg összpontosítani arra, hogy amikor megjelenik egy újabb száma, senki se vegye meg a tengerentúlon a Marvel emberiségellenes bűntettét. Ezzel mindenkinek csak jót tesz.
Az Igazságliga nem csak az Igazságért fog sírni, hanem egy épeszű íróért is. Múlt hónapban a Cry for Justice még éppen csak a JLA alatt volt, a negyedik száma viszont már olyan mélyen a fősorozat alatt van, hogy lassan görgetni kell a listában, hogy megtaláljuk őket. A sorozat tovább halad tehát a teljes, totális és minden képzeletet felülmúló csőd felé, a DC meg már bánhatja, hogy az írójának adták a fősorozatot is. De jó hír, hogy még mindig mindenkinek minden harmadik szava az benne, hogy "justice", tehát legalább következetesen olvashatatlan. Manapság már ez is valami. Ami viszont szomorú, hogy még így is jobban megy, mint az X-Men Legacy, ami továbbra is egy kiemelkedően jó X-es, meg úgy nagy átlagban Marvel-sorozat. A jó hír azonban az, hogy a Legacy meg jobb az UC Pókembernél (megint négy dollár!), ami ezúttal csak ötezer olvasó elvesztésével folytatja mélyrepülését. Talán egyszer meg fog állni a zuhanásban.

dp900A Marvel és egyben az amerikai képregénypiac legrégebbi sorozata, a Deadpool jubileumi kilencszázadik (és egyben öt dollárba kóstáló) száma sajna nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, patinás neve ellenére alig 51e-n voltak csak rá kíváncsiak. Talán majd az ezrediknél... De még így is jobban teljesített, mint a visszaszámozott Incredible Hulk, vagy, ami viszont meglepő, a Messiás-trilógia történetei közé ékelt X-Necrosha-crossover felvezető egyrészese, ami kéz a kézben jár az X-Force v3-mal, és együtt vezetnek a négy dollárra emelt Iron Man v5 suporigins2előtt. És ez az egész brancs meglepő módon Geoff Johns régóta várt története, a Superman: Secret Origins előtt található. Ahhoz képest, hogy Superman legújabb és teljesen hivatalos és elvileg bebetonozandó eredettörténetéről van szó, amit a karakter egyik nagy kedvelője, Johns ír, elég szerény ez a 48e-s szám a listán a második rész mellett.

De még érdekesebb, hogy miután annyira szidták sokan mindenféle érthetetlen, mondvacsinált vagy egyéb ok miatt Mark Millar Fantasztikus Négyesét, aminél a kritikusok kedvence, az egyik lff572egújabb nagy Marvel-fogás, John Hickman (igen, a Nightly Newsért majdnem Eisnert kapó író, aki a Pax Romanát is készítette más egyebek mellett, és aki egy életre tönkretette Nick Fury eredettörténetét és a SHIELD összes létező sztoriját) elérte, amit még Millar sem: az F4 lassan az első ötvenben sincs, és már negyvenezer olvasója is alig maradt, vagyis elkergette a Millar alatt érkezett 10e olvasót és még ugyanannyit mellé, 33%-kal rontva három hónap alatt az eladásokat. A Marvel-univerzum alapkövének eladásait. Ez már szégyen. Ráadásul a történet a legkevésbé sem mondható eddig rossznak. Így most már olyan sorozatok vannak előtte, mint az egyre lejjebb és lejjebb csúszó JSA v3, a Red Robin vagy a szintén elég szép pénzbe kerülő Adventure Comics v2.
De ha már szóba kerültek a nagy bukások a Marveltől, a Marvels Project is megérdemel annyit, hogy megemlítsem, a kezdeti 89e-s eladásától a harmadik szám 39e-je már olyan messze van, hogy lassan arra se fogunk emlékezni, hogy ez valaha a top10 közelében volt. Mondjuk annyit hozzátennék, lehet, segített volna rajta egy pöttyet, ha a cég kicsit reklámozza is két eldugott kis interjún túl is. De nem csak neki van ilyen mostoha sorsa, az áprilisban harmadik helyen indító Wolverine: Weapon X (szintén négy dollár!) még ennél is rosszabbul megy.

A nagyok alsóháza:

Supermanre még mindig rájár a rúd, ráadásul a szeptemberi aranyosan berendezkedett hármas bolyt is szétrobbantották. A New Mutants v3 visszaerősödött a harmincezresek közepére, de a DC azrael1újabb értelmetlennek tűnő próbálkozása, az Azrael-sorozat is itt indított, ezzel szétzúzta az amúgy stabilan 34e végén tanyázó Superman-füzetek csoportosulását. De Paul Dini se örülhet, mert a két Bat-családba tartozó füzete, a Streets of Gotham és a Sirens is ezen a környéken csücsül. Ami azonban sajnálatos, hogy a szó szerint éveket késett Planetary #27, ami végül tizenegy(!) év után nagy xf50nehezen lezárta Warren Ellis történetét, csak 31e példányban kelt el. Bár valószínűleg a könyvpiacon gyilkolni fog majd a könyvbe foglalt verziója.

Peter Allen David - ha valaki nem ismerné, akkor az a fickó, aki annyira szegény, hogy még vezetéknévre se futotta neki - X-Factor v3-a sajna nem emelkedett ki a gyenge harmincasok közül a jubileumi félszázadik szám ellenére sem. De legalább jobban ment mindkét Titán-sorozatnál, amik megint gyönyörűen egymásra találtak, ráadásul ha így folytatják, be fogják érni a Mini Titánokat is lassan. De még legalább az Archie-nál jobbak, ami még mindig az első százasban tartózkodik a szokatlan, jövőbeli történetével.

Harmincezer alatt most elég sok sorozat van, októberben már a 70. hellyel átlépte a lista ezt a határt, míg például egy hónappal előtte ez csak a 84. helyen történt meg. Ide jutott például a Ms. Marvel v2 is, ami már nem először kacérkodik a megszűnés esélyével, de talán a közelgő félszázadik szám megint javít rajta valamelyest. De itt tanyázik már a Power Girl és a Wonder Woman v3 is, a Punisher v6-ról nem is beszélve. Igaz, a v5 még rosszabbul áll 22e-n, nem csoda, hogy átnevezték - megint - v7-re, és újraszámozták. Amivel igen, hivatalosan is sikerült lassan kibogozhatatlanabb sorozatszámozást és -névadást eljátszaniuk Francis Castiglione 616-os és MAX-os változatának történeteivel, mint ami az X-képregények körül volt a kilencvenes években. Ha nem tudnám jobban, azt mondanám, hogy valaki a szerkesztőségben legalább annyira rühelli a figurát, mint én. (Annak ellenére, hogy a sorozatai az utóbbi három évben érthetetlen módon olvashatóvá váltak.)voodoo
doompatrol3Húszezer környékén megint jó pár jobb sorozatot találni, de egy kicsit magasabbról, pontosabban 23e-ről megemlítenék egy érdekességet: valakinek a Marvelnél az az ötlete támadt, hogy jó dolog lenne kihozni egy Doctor Voodoo-ongoingot. Ha nem tudjátok, ki az, nem kell feltétlen megijedni, egy C-kategóriás figura volt, amíg Bendis ki nem találta, hogy ő örökli Dr. Strange titulusát. A karakter népszerűségét nagyon hirdeti, hogy a saját sorozata ennyin nyitott. Csoda, ha a negyedik számig el fog jutni. Nem tudom, mivel töltik az idejüket a szerkesztők a cégnél, de hogy nem szerkesztéssel, az teljesen biztos.
Ha már viszont a húszezerről volt szó, közel (10%-os határ) került megint az Outsiders v2, a Black Panther v5, a War Machine v2, de itt van az X-Men Forever (ami szerintem jelenleg a második legjobb X-sorozat), a hivatalosan is elkaszált Son of Hulk és a Doom Patrol v5 is. Az X-Babies új minisorozata meg az első részével sem érte el ezt a határszámot, szóval arról is lemondhatunk, hogy ezek saját havi sorozatot kapnak egyszer...
Amúgy egy apróság, de érdekes: a Witchblade a 131. számmal hirtelen a 16e aljából feljött 20e fölé. És ha már szóba került a Boszorkánypenge...

A kis kiadók ha nem is nagyon, de elkezdtek belehúzni. Szeptemberben a 31. helyen jöhetett csak először bármi a Marvel-DC tengelyen kívül, most viszont a 28.-on találjuk a Buffyt, utána közvetlen meg egy Image-haunt1sorozatot, a Haunt első részét. Aki nem tudná mi ez, csak annyit mondok, hogy McFarlane új karaktere. És igen, ha valaki ara gondolt, hogy a Spawnnal nem másolta le eléggé Pókembert, annak igaza van, ennek a karakternek már hálója is van, az eredettörténeténél viszont már kreatívak voltak. Nem a Marvel egyik figuráját másolták, hanem a DC Kísértetét. Igen, ez a McFarlane-féle kreativitás, hogy most másik kiadóbuffy29 karakterét lopjuk el és régebbről másoljuk az eredetet. Komolyan mondom, ez az ember egy zseni, hogy egyetlen saját ötlet nélkül hülyére tudta keresni magát történetírással és rajzolással.
Amúgy az említett Archie-s kitérőt leszámítva a legjobb kisebb kiadós címek maradtak a szokásosak. Ennis Boysa és a Whedon-féle Angel továbbra is a kevés 20e fölötti sorozatok közé tartoznak, rajtuk kívül a Star Warsok és a látszólag megint értelmes időközönként folytatott Hellboy azok, akik a hagyományos Spawn-Invincible páros mellett kiemelkedően nagy példányszámokkal operálnak.

Gyerekeknek:

Rövid lesz ez a bekezdés, mert Nyugaton a helyzet nem sokat változott. Uncanny X-Men First Class maradt 11e-n, Wolverine FC pedig egy ezressel lejjebb. Igaz, most szokatlanul rengeteg cím ékelődött közéjük, köztük az olyan gyerekfüzetek, mint a Freddy vs. Jason vs. Ash vs. Akitlicencelnitudunk második menetének utolsó előtti füzete, vagy a Hellblazer, esetleg a House of Mystery v2. :)
wdc699(Apró közbevetés: a Skull Kill Krew, ami indulása óta egy négy dolláros, de 22 oldalas sorozat a Marveltől, az ötödik számával immár tízezer példány alatt van. A cikk végén még visszatérek erre.)
Sonic, a piszokul gyors sündisznó, leverte a Mini Titánokat, igaz teljes négy darab füzettel, de akkor is. A másik Sonic-sorozat, a Universe azonban eléggé le van már maradva, ami kuxmfcicsit szokatlan a süntől. De utána megint egy jó kis páros jön, a Boom! által visszahozott Walt Disney's Comics & Stories, ami 697 számot megért úgy, hogy végig egy elég vastag zsebkönyv volt, de most hirtelen standard füzetté változott, így, egy számmal a 700. előtt, 33 példányt vert a Batman: Brave and the Bold rajzfilmsorozat képregényes változatára. De a másik Disney-képregény, az Uncle Scrooge (Dagobert bácsi) már egy ezressel elmarad emögött. Ami azt jelenti, hogy a visszatérés után megfordult az állás, eddig a kacsamagazin vezetett szinte mindig az utóbbi, Gemstone-os években. A zsugori kacsa amúgy egy csőrhosszal kapott csak ki a Die hard Year one második részétől.
Valamennyivel lejjebb már sűrűbb az élet, a Billy Batson-sorozat mögött szorosan ott az egyik Muppet-mini és a Super Friends is, de a Marvel Adventuresök is azonnal bekopognak a Spider-Mannel, ami még a Super-Hero Squadjuknál is erősebben teljesített. Utánuk egy kis szellemvadászat Scooby Doo-val, majd a valószínűleg hamarosan kimúló MA Super-Heroes, és véget is ért a lista és a gyerekrészleg is.

Vénemberek részlege:

A kötetlista azért kapta ezt az alcímet, mert elég szépen vezet rajta a potom 35 dolláros (de legalább tényleg marha vastag) Wolverine: Old Man Logan keményfedeles (és nem a pöttöm premiere, hanem a oldmanloganhcnormális, méretnövelt fajta) változata. Igaz, az utána jövő 15 dolcsis aktuális Jack of Fables-tpb vagy a húsz dollárba kerülő Legion of 3 Worlds HC mellett még így is elég szép pénzt kérnek érte...gitsAmi meglepő, az a 13 dolláros Dark Horse-kötet, a Noir első részének szereplése, pedig a kiadó jóformán azt is elfelejtette bejelenteni, hogy ez a sorozat létezik nála. Tényleg zéró reklámot kapott. Nem úgy mint a BPRD, ami immár a 11. kötetnél tart, és ezzel továbbra is szépen emelgeti a Dark Horse-nál a Mignola-világ bevételeinek összegét.
De ha már pénz, sajna a Marvelnél nem szoktak le teljesen az irreális összegekről, az Ultimate Wolverine vs. Hulknál is úgy érezték, ezt vinni fogják, bármennyibe kerüljön, és hiába premiere és negyedszáz dollár, tényleg vitték. Még az első tízben is benne van egy Sandman-HC előtt.
A DC amúgy folytatja az Absolute-változatok erőltetését is, ezúttal a Gaiman-féle Sandmnahez kapcsolódó Halál saját minisorozatainak egybegyűjtött, A4-esnél is nagyobb változata jött ki a nyomdából, alig 100 dolláros borítóáron. De végre megérkezett a Trinity harmadik kötete is tőlük, igaz, ez is harminc dollár, de legalább van benne anyag bőven, több mint 400 oldal.
Kis érdekesség. Ha valaki nem tudná, Stan Lee már bő három évtizede folyamatosan írja a Pókembert... napilapokba, képregénycsíkként, és még ma is ő viszi. A Marvel most fogta és összegyűjtötte az 1977 és 1980 között megjelenteket egyetlen, 340 oldalas kötetbe. A rossz hír az, hogy negyven dollárért.
Mást nem tudom, mit lehetne kiemelni... esetleg, hogy végre, ki tudja, hány év könyörgés és várakozás után megjelenhetett végre Amerikában Maszamune Shiró világhírű mangájának, a Ghost smstripsin the Shellnek a legújabb kiadása (remélhetőleg végre cenzúrázatlanul). A kiadó pedig azt ígérte, idővel jön majd végre a többi is. Már marhára ideje volt. Most már csak azt kellene elérni, hogy itthon is legyen végre, ha már a Dominion volt.

Összességében:

Az igazán rossz hír eddig nem biztos, hogy kitűnt, de a helyzet az, hogy a füzeteladási lista számai átlagosan 14, a köteteké pedig 17 százalékot estek tavaly ugyanilyenkorhoz képest, és az eddigi éves összesített enyhe plusz pár tized százalékot levitték mínusz egy százalék alá. Novemberre már jobb számokat jósolnak, de az évet valószínűleg nem fogja úgy elvinni a december a hátán, mint tavaly, így meglehet, hogy a végén tényleg nadrágszíjhúzás lesz az amerikaiaknál, ami viszont akár idehaza is visszaüthet. Elég sok fog múlni az elemzők szerint a következő két hónapon, de főleg az ünnepeken, ami főleg a könyveladásokat szokta nagyon meghúzni Észak-Amerikában is.
Amire viszont végig utalgattam fentebb, az a kiadók aránymegoszlása októberben. A Marvel megtartotta ugyan az első helyet, de darabra visszament 40%-ra, dollárban pedig 36,5%-ra. A DC ezzel szemben elérte a 38/34%-os arányt, amivel évek óta nem látott mértékben közelítette meg a riválisát. Talán akkor voltak ilyen közel egymáshoz, amikor a Marvel még nem indította el a 2006-ban Civil Wart, de a DC-nél már nagyben ment az Infinite Crisis. Ami viszont megfigyelhető, hogy arányaiban a Marvelnél közelebb van a dollár a példányszámhoz, sokkal közelebb, mint eddig bármikor az elmúlt hónapokban. A magyarázat a négydollárosok igen komoly bukásában keresendő valószínűleg. A komolyan (60e fölött) teljesítő sorozatok közül ugyanis csakis a két Avengers és az UC Avengers a négy dolcsis, a másik öt cím a régi árán van, de a lista első száz helyén is érezhetően jobban mennek a három dollárba kerülők. És ami még érdekesebb 10e példány környékén rengeteg olyan Marvel-mini vagy frissen indított ongoing van, ami ennyibe kerül. Lehet, hogy csak véletlen vagy csak ismeretlen címek, ezért teljesítenek gyengén, de akkor is érezhető, hogy az áremelt képregények bizony igen hamar igen sok példányt estek, és ezzel már gyakorlatilag az áremelés előtti állapotra negligálták a bevételre gyakorolt jótékony hatásukat. Hamarosan nem csodálkoznék, ha lennének olyan sorozatok, amiknek visszaállítják vagy legalább ötven centtel csökkentik az árát.
Nos, ennyi volt mára, már csak a szokásos linkek maradtak:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# HZsTeam 2009-11-21 16:09
Az Amazing-es kérdésre a válasz: igen, Gugenheim volt az elkövetője a 608-nak és 609-nek.

Egyébként tényleg meglepő, hogy az első hat helyen DC füzet van. Remélhetőleg ettől majd észhez kapnak a Marvelnél és talán végre normális történeteket kezdenek gyártani.
# generalmalan 2009-11-21 20:44
Kösz az írást,érdekes volt.Biztos jót fog tenni a Marvelnek ez a kis sarkukra lépés.
# zozi56 2009-11-22 19:57
Én azt szeretném nagyon, hogy az ASM bukjon már meg végre, annyira borzalmasak ott a sztorik...
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta