Ki van itt?

Oldalainkat 314 vendég és 0 tag böngészi

A.I.M. - Alkalmazott Ideológiák Mechanizmusaaim

Az A.I.M., vagyis az Alkalmazott Ideológiák Mechanizmusa, egy képzeletbeli terrorista szervezet a Marvel képregények világában. A szervezet először a Strange Tales 146., 1966. júliusában megjelent számában tűnt fel, megalkotói Stan Lee és Jack Kirby voltak.

A szervezet felépítése

Az A.I.M.-nek sikerült megnyernie az ügye számára a világ számos vezető tudósát és kutatóját, hogy az általuk feltalált fejlett technológiai vívmányok segítségével nyomást gyakorolhasson a világ valamennyi vezető államára. A szervezet vezetősége tradicionálisan hét főből, az úgynevezett Igazgatói tanácsból (korábbi nevükön Imperial Council) áll, az elnöki szék ezen tagok között cserélődik meghatározott időnként. Az Igazgatók (Directors) alatt helyezkednek el a ranglétrán az egyes egységek vezetői, őket pedig a technikusok, a tudósok és az értékesítők követik.

Az A.I.M. fő tevékenységi körét a fegyvertervezés és -kereskedelem adja. A világ valamennyi terrorista- és szakadár szervezetével kapcsolatban állnak, akik a fegyverekért és csúcstechnológiákért cserébe bevételeik bizonyos százalékát fizetik az A.I.M.-nek. A szervezet ezen kívül hatalmas bevételekre tesz szert a tudósai találmányai után járó szabadalmakból is. Persze ez alatt nem az új fegyverek és egyéb tömegpusztító eszközök szabadalmi jogait kell érteni, hanem a civil területen hasznosíthatóakat. (Ilyen területek pl. a mezőgazdaság, űrkutatás, matematika, kereskedelem stb.)

Az A.I.M. számos fedőcéget hozott létre az utóbbi évtizedekben. Ilyenek például a Targo Corporation, az International Data Integration and Control, és a Cadenza Industries. Ezen kívül külsős tudományos laborokat is üzemeltetnek, mint amilyen a Koenig and Strey, a Pacific Vista Laboratories, vagy az Omnitech is.

Kevés olyan hely van a világon, ahol az A.I.M. ne lenne jelen, de főbb bázisainak helye az évek során nem változott. Az egyik központjuk egy, az Atlanti-óceán térségében folyamatosan mozgásban lévő, atommeghajtású tengeralattjáró fedélzetén található, de szárazföldi bázisokban sem szenvednek hiányt: Bronx, New York; Black Mesa (Colorado állam), West Caldwell, New Jersey; Ázsia, Kanada, Európa, Haiti, India, Szudán és Boca Caliente (vagy ismertebb nevén az AIM-Sziget) mind otthont adnak egy-egy nagyobb sejtnek.

Technológiai

Az A.I.M. tudományos tevékenysége három jól elkülöníthető körre tagolódik, ám mindhárom halálos lehetőségeket rejt még magában. Az első, és talán legnagyobb körbe a Kozmikus Kocka (Cosmic Cube), és a vele kapcsolatos felfedezések tartoznak. A Kockáról csak sejteni lehet, hogy milyen hatalmas erőt képvisel. A szervezet mindmáig a Kocka megalkotását tartja a legnagyobb sikerének. Az első Kozmikus Kockát az A.I.M. vezető tudósa, M.O.D.O.K. hozta létre, amikor az úgynevezett „x-elem” kifejlesztésén dolgozott. Ám számításaiba hiba csúszott, és ahogy a nagy találmányok jelentős része, úgy a Kocka is a véletlennek köszönheti létét. A Kozmikus Kocka félelmetes energiája az őrületbe kergette M.O.D.O.K.-ot, majd megkezdődött az immár négy évtizede folyó harc a birtoklásáért. A Kocka az A.I.M. tudósai szerint képes átjárót nyitni más dimenziókba, és elszívni azok energiát, saját erejét növelve vele. A Kocka egy alternatív verziójából fejlődött ki a Kubik néven ismert entitás.

Az A.I.M. tevékenységi körének második szintjét a Szuper-Adaptoid néven ismert alakváltó android körüli kutatómunka teszi ki. Az android képessége, hogy bármely élő személy alakját képes felvenni, szuperképességű lények esetében pedig annak képességeit és/vagy fegyverzetét is lemásolja, hogy aztán sajátjaként használhassa. Mondani sem kell, hogy az Adaptoid program alapjául is a Kozmikus Kockával folytatott kísérletek szolgáltak.

Az A.I.M. munkájának harmadik pillére M.O.D.O.K. (Mentális Organizmus; célja: Destrukció, Orgyilkosság, Kiirtás - Mental Organism Designed Only for Killing), vagyis egy mesterséges mutációval fejlődésre kényszerített ember, aki hatalmas szellemi és pszionikus képességek birtokosa. M.O.D.O.K. (valódi neve George Tarleton) egy egyszerű, ám nagy intelligenciájú tudós volt a szervezetben, akit akarata ellenére jelölt ki a M.O.D.O.K. kísérlet alanyának a tudományos vezető (Legfőbb Tudós - Scientist Supreme), majd embertelen genetikai és kibernetikai átalakításnak vetették alá. Az eljárás végére George Tarleton megszűnt létezni, emberségének minden darabkája a műtőasztalon végezte, és eztán már csak a jéghideg logikával rendelkező M.O.D.O.K. maradt. M.O.D.O.K. legelőször is végzett az őt megkínzó tudományos vezetővel, majd átvette az irányítást az A.I.M. felett. Legnagyobb érdemeként tartják számon, hogy eltörölte a Föld színéről a H.I.D.R.A. legfőbb bázisát, és miután megölette Strucker bárót, a H.I.D.R.A. vezető tagjait arra kényszerítette, hogy az A.I.M.-nek dolgozzanak.

A.I.M. technológiai szintje messze meghaladja a Földön ismert többi kutatási eredményét. Az A.I.M. már akkor kiborgokat, androidokat, szuperszámítógépeket, tengeralattjárókat és lézerfegyvereket gyártott, amikor más terrorszervezetek még Molotov-koktéllal dobálóztak. Az A.I.M. katonái a fegyverek legszélesebb skálájáról válogathatnak, és nagyobb arzenállal rendelkeznek, mint amilyenről bármely nagyhatalom valaha is álmodhat.

Az A.I.M. vezetői könnyedén felismerhetőek három részes, sárga, szabott öltönyükről, míg a kutatások vezetői, a tudósok és a katonák sárga kezeslábast és vegyvédelmi maszkot hordanak.

Az A.I.M. története

A.I.M.-et a II. világháború vége felé Wolfgang von Strucker alapította, aki az akkor már létező H.I.D.R.A. tudományos alegységének szánta a szervezetet. A H.I.D.R.A., az A.I.M. és a harmadik egység, a Titkos Birodalom (Secret Empire) egy ideig közös név alatt (THEM) tevékenykedtek. Míg az A.I.M. Legfőbb feladata a nukleáris arzenál fejlesztése volt, a H.I.D.R.A a nagyhatalmakat manipulálva készítette elő a Titkos Birodalom felemelkedését és a hatalomátvételt az egész világ felett. A háború után a T.H.E.M. Feloszlott, bár a H.I.D.R.A továbbra is felügyelte az A.I.M. tevékenységét.

Az A.I.M. tudományos áttörései azonban felkeltették számos szuperhős és szuperbűnöző figyelmét is, majd a S.H.I.E.L.D. kezdett nyomozni utánuk. Az A.I.M. létezésére akkor derült fény, amikor a floridai mocsárban felépített androidgyárukat lerohanták a S.H.I.E.L.D. ügynökei. Az itt kialakult véres harcban mindkét oldal súlyos emberveszteséget szenvedett. Az A.I.M. ekkor kezdett egyre inkább különválni a H.I.D.R.A.-tól, és felbérelték Batroc-ot, valamint egy Inferno nevű androidot Nick Fury és Amerika Kapitány megölésére. A merényletek kudarcba fulladtak, de az A.I.M. nem adta fel, és mindent elkövetett, hogy a két veszélyt jelentő hőst kiiktassák. A következő években elraboltatták Vasembert, hogy páncélját tanulmányozzák, Betty Ross Bannert genetikai kísérleteknek vetették alá, és a lányt egy gammasugárral fertőzött lénnyé, a Hárpiává (Harpy) változtatták; de Ms. Marvel életét is igyekeztek pokollá tenni, akire rászabadították Destructor nevű szuperügynöküket.

Az A.I.M. eztán két frakcióra esett szét, a Kékre és a Sárgára, melyeknek eltérő elképzeléseik voltak bizonyos tervek megvalósításával kapcsolatban. Természetesen egy dolog mégis összekötötte a két frakciót, nevezetesen, hogy mind az A.I.M-ért harcoltak. A Sárga frakció elfogta Namort és a Lényt, hogy egy új vírussal kísérletezzenek rajtuk, míg a Kék frakció a Kozmikus Kocka visszaszerzésén igyekezett, amely az évtizedek alatt számos kézben megfordult. A két frakció akkor egyesült újra, amikor közösen M.O.D.O.K. likvidálása mellett döntöttek.

Mint az nemrégiben kiderült, az újjászerveződött A.I.M. segített Ross tábornoknak és Doktor Sámsonnak megalkotni a Vörös Hulkot.

Az A.I.M. alcsoportjai

  • Advanced Ideas in Destruction (A.I.D.), vezetője Michael Friedman

  • Radically Advanced Ideas in Destruction (R.A.I.D.), főként kibernetikai fejlesztéseket folytatnak

  • Advanced Genocide Mechanics (A.G.M.), valahol a Kongó területén működnek, vezetőjük M.O.D.O.G. (Mental Organism Designed Only for Genocide)

Fedőcégek

  • Adarco Corporation (Advanced Robotic Company) - ez a cég fejlesztette az Annex és a BREW prototípusait

  • Advanced Corporation

  • Alden's Department Store

  • Cadence Industries

  • IDIC (International Data Integration and Control)

  • Diadem

  • Koenig and Strey – az A.I.M. rajtuk keresztül foglalkoztatta több alkalommal is Deadpoolt, a Kardfogút és Célpontot

  • Omnitech

  • Target Technologies

  • Targo Corporation

Kiemelt fontosságú vezetők

  • Allesandro Brannex

  • Grand Imperator

  • Monica Rappaccini

  • George Tarleton (M.O.D.O.K.)

Az oldalon található A.I.M. képregény


Hogy tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (17 szavazat)
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta