Ki van itt?

Oldalainkat 1427 vendég és 0 tag böngészi

Démonirtók, vámpírvadászok és varázstudók

Tárgymutató:
Daimon Hellstrom Jennifer Kale Pokoltűz
Daniel Ketch Johnny Blaze Satana Hellstrom
Démonirtó Kan és Wong Topáz
Elsa Bloodstone Lepel Vudu testvér
Frank Drake Mocsárlény Zhered-Na
Hannibal King Penge

hellfirePokoltűz (Hellfire – Mikal Drakonmegas)
Első megjelenése:
Terror, Inc 1. (1992)
Közel három emberöltővel ezelőtt a pokol urai elhatározták, hogy földi asszonyokat fognak teherbe ejteni, és a velük nemzett félvér utódaik segítségével fogják uralmuk alá hajtani a Földet. Az egyik ilyen nagyúr, Belzebúb, megerőszakolt egy bizonyos Cassandra Drakonmegast, aki teherbe is esett tőle. Cassandra pontosan tudta, hogy a gyermek, akit a szíve alatt hord, milyen rettenetet szabadíthat a világra, de mivel ezelőtt már több vetélése is volt, mindennél jobban vágyott egy gyermekre. Ám Belzebúb sötét tervéhez nem kívánt asszisztálni, ezért a nő az okkultizmusban keresett megoldást.
Cassandra rálelt egy mágikus tőrre, amellyel ledöfte Belzebúbot amikor az újra meglátogatta, hogy megvizsgálja a magzat fejlődését. A tőr visszaűzte őt a pokolba. A gyermek megszületett, de nem hatott rá a démonok sötét befolyása. Hogy a gyermek születése után mi történt Cassandrával az homályos, de minden valószínűség szerint belehalt a szülésbe. Mikal számos árvaházat megjárt, majd a felnőttkorba lépve lassacskán felfedezte démoni örökségét, de nem állt be Belzebúb seregébe, hanem színpadi mágus lett. Erejére persze a démonok világában is felfigyeltek, és több támadás is érte. Ekkor mélyedt bele az okkult tudományokba és képezni kezdte magát. Megtalálta azt a tőrt, amellyel anyja is elűzte Belzebúbot, és bevetette támadói ellen. Mikal képessé vált démoni formát is ölteni, amelyben ereje és képességei megsokszorozódtak, majd visszatérni emberi alakjába. Akárcsak Daimon Hellstorm, ő is a pokoli erők ellensége lett.
Vissza a tárgymutatóhoz.

hellstormDaimon Hellstrom
Első megjelenés:
Ghost Rider 1. (1973)
A Pokol urai, ahogy azt Pokoltűz leírásában már olvashattátok, földi nőket ejtettek teherbe és velük hordatták ki szentségtelen félvér gyermekeiket, hogy belőlük állítsanak fel sereget az angyalok és az emberek ellen. Daimon anyját, Victoria Wingate-et nem egy démon választotta ki magának, hanem egy Dresden szekta vásárolta meg őt a sátánhívő szüleitől, és arra szánták, hogy feláldozzák őt Marduk Kuriosnak. A szekta sátáni szimbólumokat tetovált a lány testére és megidézték Mardukot. A sátán azonban nem ölte meg, hanem megerőszakolta emberi alakot öltve, és elvetette benne démoni magvait (hú basszus de szépen tudok fogalmazni). Marduk Victoriával maradt, és feleségül vette a lányt, majd a Tűztavakhoz (Fire Lake) költöztek. Itt született meg végül Daimon, akit apja egészen kicsi korától fogva arra nevelt, hogy szolgálatába álljon és a nevében leigázza az emberiségét. Csakhogy Daimon emberi oldala felülkerekedett és folyamatosan ellenszegült apjának.
Három évvel később megszületett Marduk és Victoria második gyermeke, egy Satana nevű kislány, aki bátyjával ellentétben „apuci pici lánya” lett, vagyis vakon követte apjukat. Mikor Daimon hatéves lett, anyja, akit mindez idáig egy bűbáj győzött meg arról, hogy szép családi életet él egy kedves férfi és két gyönyörű gyermek mellett, meglátta, amint hároméves kislánya állatáldozatot mutat be (elégetett egy Fluor Tomi cd-t). A lepel lehullott, és Victoria meglátta férje igazi arcát. Nem bírt a teherrel, hogy ő az Antikrisztus anyja, és megbolondult. Satana apjával leköltözött a Pokolba, Daimon viszont árvaházba került, mivel Marduk nem vette hasznát. Daimon az árvaházban katolikus neveltetést kapott Raymond Gossett tiszteletestől, édesanyjától pedig egy ankhot, egy védelmező amulettet. Három évvel később Victoria meghalt, és Daimon megörökölte anyja naplóját, amelyben mindent megírt fiának. Daimon elment egykori házukba a Tűztavakhoz, ahol sikerült átjárót nyitnia a Pokolba. A Pokolban aztán kérdőre vonta apját, sőt meg is küzdött vele, végül pedig ellopta Marduk mágikus szigonyát, és visszatért a Földre.
Daimon kitanulta a démonológiát, az okkultizmust és a varázslást, és képessé vált démoni oldalának felszínre hozására anélkül, hogy az eluralkodott volna rajta. Daimon ezután a sötét erők elleni harc egyik vezetője lett, és gyakran harcolt a Szellemlovas oldalán is. Jó barátságot alakított ki a Fantasztikus Négyessel és Dr. Strange-dzsel, de legközelebbi barátja mégis Penge, a vámpírvadász lett. 27 éves korára már ismert parapszichológus lett és belépett az Oltalmazók (Defenders) nevű szuperhőscsapatba. Hogy a barátait mentse, még arra is hajlandó volt, hogy egy ideig a Pokolban maradjon és tanuljon, ez volt ugyanis az ára annak, hogy apja nem indított inváziót a földi világ ellen. Persze nem hódolt be Marduknak, amint lehetősége volt rá, fellázadt és visszatért az Oltalmazókhoz.
Vissza a tárgymutatóhoz.

hannibal kingHannibal King
Első megjelenés:
Tomb of Dracula 25.
Hannibal King elismert magánnyomozó, aki azzal szerzett igazi hírnevet magának, hogy megölte az egyik leghatalmasabb vámpír nagyurat, Deacon Frostot. King egy vámpírharapás következtében maga is vérszívóvá változott, miután a harapást követő három nap múlva egy hullaházban magához tért. King mélységesen elborzadt saját átalakulásától, és mivel emberi énje felül tudott kerekedni a benne lakozó szörnyetegen, sosem vetemedett arra, hogy gyilkosságok árán csillapítsa gyötrő éhségét. Ezért ha vérre volt szüksége, akkor hullák, illetve kisállatok vérét szívta, vagy vérbankokból szerezte meg azt. King rendelkezett a vámpírok összes képességével, de nem, vagy csak végszükség esetén alkalmazta azokat, mert úgy érezte, hogy ezzel is csak a benne lakozó démont erősítené. Folytatta magánnyomozói tevékenységét, és közel öt évig élt vámpírként. Ez alatt az idő alatt összecsapott a vámpírok atyjával, Drakula gróffal is, majd a Penge nevű vámpírvadász oldalán legyőzte Frostot. Penge eredeti terve az volt, hogy végez Kinggel, de végül jobban megismerte őt és máig tartó barátságot kötöttek.
King egyik ismerőse, Douglas Royce halála ügyében nyomozott, amikor szembekerült Drakulával és a Darkhold követőivel, akik a vámpírurat szolgálták. King felkereste a Föld Legfőbb Varázslóját, Dr. Strange-et, és a segítségét kérte a veszedelem legyőzéséhez. King összefogott Pengével és Frank Drake-kel, egy másik vámpírvadásszal. Strange tökéletesítette a Montesi-formulát, amely arra volt hivatott, hogy mindörökre végezzen az összes létező vámpírral és a Darkholddal. Míg Strange asztrális síkon küzdött Drakulával, King, Blade, Drake és Strange segédje Wong megkezdték a vámpírölő rituálét. A varázslat legyengítette Drakulát és az általa irányított lényeket, a végső igézet pedig elpusztította a nagyurat és követőit szerte a világon. King élete is veszélybe került, de Strange teljes vértranszfúziót hajtott végre rajta, és kigyógyította Hannibalt a vámpirizmusból. King így ismét normális ember lett. Mivel King sosem ölt embert a vérért, az igézet rajta lassabban hatott, mint a többi vámpíron, ezért elég idő maradt a megmentésére. Blade felkérte King-et, hogy maradjon vele és Drake-kel, és Bostonban megalapították saját okkult ügyekre szakosodott magánnyomozó irodájukat.
Vissza a tárgymutatóhoz.

frank-drakeFrank Drake
Első megjelenés:
Tomb of Dracula 1. (1973)
Frank megörökölte felmenője kúriáját, a híres Drakula-kastélyt a Borgói-hágónál. A kastély átvizsgálása közben ő és barátja, Clifton Graves, véletlenül életre keltették az évszázadok óta rejtekén szunnyadó vámpír nagyurat, Drakulát, aki azonnal elragadta Frank menyasszonyát, Jeanie-t, és vérszívóvá változtatta. Frank ekkor esküdött fel a természetfeletti lények üldözésére, és elkészítette különleges fegyverét, az Ördögűzőt, amelyet az évek folyamán sikerrel forgatott a démonok, vámpírok, teletubbie-k, szellemek, vérfarkasok és egyéb hasonló, természetellenes förmedvények ellen. Drake csatlakozott néhány vámpírvadászhoz, nevezetesen Pengéhez és Hannibal Kinghez, és együtt alapították az Éjcserkészek nevű okkult csapatot, később pedig az Éjfél Fiait. Ők hárman állandó ellenfelei a Darkhold követőinek. Frank a Drakulával való találkozás után mélyedt bele az okkultizmus világába, és a varázsigék és átkok művészetébe, továbbá ő az egyik legelismertebb amerikai magánnyomozó, bár tevékenységét sokan ferde szemmel nézik.
Vissza a tárgymutatóhoz.

bladePenge (Blade - Eric Brooks)
Első megjelenése:
Tomb of Dracula 10.
Eric várandós anyját megharapta egy vámpír, (ezt Deacon Frostnak tulajdonítják) és a fiatal nő belehalt a harapásba. A támadás beindította a szülést, és sikerült megmenteni a babát. Ugyanakkor a vámpírharapás következtében Eric véráramába került egy enzim, ami által immúnis lett a vámpírharapásra. Ember-vámpír hibrid lett, vagyis rendelkezik a vámpírok erejével, gyorsaságával és vérszomjával is, de nem árt neki sem a napfény, sem más, a vámpírokra halálos dolog (ezüst-nitrát, fokhagyma stb.) Az anyja barátai nevelték fel és fiatal korában megesküdött, hogy bosszút áll anyja haláláért és kiirt minden vámpírt, aki a keze ügyébe akad. Célja eléréséhez rengeteget edzett és mester lett a kardforgatásnak, innen a neve is (Penge=Blade).
Miután évekig vadászott a vámpírokra, egy maroknyi vámpírvadász élére állva elkezdték a Drakula utáni keresést. Hónapokig tartó kutatómunka után Japánban bukkantak rá a Sötét Úrra és ütköztek meg vele. Bár a csata végén Penge átdöfte Drakula szívét egy fakaróval, az mégsem pusztult el teljesen. Szolgáinak segítségével új életre kelt és elpusztította a Penge csapatának minden tagját.
Később Penge gyakran harcolt a nagy vámpírvadász Quincy Harker és csapata oldalán. A csoport tagja volt még Rachel Van Helsing és Frank Drake. Harcai során találkozott Hannibal Kinggel, aki korábban maga is vámpírtámadás áldozata lett, de képes volt uralkodni vérszomján. Penge eredeti terve az volt, hogy végez Kinggel, de végül jobban megismerte őt és máig tartó barátságot kötöttek. Közösen szálltak szembe Drakulával és az őt hűségesen szolgáló csoporttal, a Darkholddal. Ekkor King felkereste a Föld Legfőbb Varázslóját, Dr. Strange-et, és a segítségét kérte a veszedelem legyőzéséhez.
King, Penge és Frank Drake ekkor egyesítették erőiket. Strange tökéletesítette a Montesi-formulát, amely arra volt hivatott, hogy végezzen az összes létező vámpírral és a Darkholddal mindörökre. Míg Strange asztrális síkon küzdött Drakulával, King, Blade, Drake és Strange segédje, Wong megkezdték a vámpírölő rituálét. A varázslat legyengítette Drakulát és az általa irányított lényeket, a végső igézet pedig elpusztította a nagyurat és követőit világszerte. Ezután Kinggel együtt megalakították magánnyomozói irodájukat.
Később minden démonok anyja, Lilith, megbízta az irodájukat, hogy végezzenek a jelenlegi Szellemlovassal, valamint annak előző alteregójával, John Blaze-zel. Összecsapásuk alatt azonban Penge rádöbbent, hogy átverték őket és inkább egyesítették erőiket Lilith ellen, akit sikerült legyőzniük. Penge, King, a Szellemlovas és Blaze továbbra ezek után is jó viszonyban maradtak. Együtt szálltak szembe a Holtak Légiójával, akik örök sötétségre kárhoztatva akarták elpusztítani a világot. Dr. Strange és Morbius, az élő vámpír segítségével elpusztították Lilithet és ivadékait.
Bár Penge és társai mindent megtettek a vámpírok elpusztítása érdekében, azokat mégsem sikerült teljesen száműzniük a Földről.
Vissza a tárgymutatóhoz.

zhered-naZhered-Na
Első megjelenése:
Fear 15. (1973)
A Nagy Kataklizmát megelőző évben az atlantiszi varázslónő, Zhered-Na megjövendölte Atlantisz elsüllyedését és ezt jelezte is a birodalom urának, Kamuunak is. Kamuu dühös lett, és kamuzással vádolta meg a varázslónőt, majd arra utasította, hogy készítsen kedvező próféciát. Amikor Zhered-Na ezt megtagadta, Kamuu azt kamuzta róla, hogy bizonyára fekete mágiát űz, sőt, a Darkhold követője. Amikor Zhered-Na továbbra is tartotta magát eredeti jövendöléséhez, Kamuu kiátkozta Atlantiszról, beültették egy aprócska csónakba némi élelemmel, és életét a viharos tengerre bízták.
Zhered-Na heteket töltött a tengeren mély meditációban, és eközben látomása támadt a Föld jövőjéről, amelyet Valka istennő bocsátott rá. Zhered-Na csónakja végül partot ért Thuriában, Atlantisz egyik gyarmatán. Itt megalapította saját kultuszát, és híveket toborzott, akiket fehér mágiára oktatott, felkészítve őket arra a jövőre, amelyet víziójában látott. Zhered-Na követői előtt jósolta meg, hogy sok ezer év múlva egy démon teszi majd a lábát a Földre, és inváziót indít az emberiség ellen. Zhered-Na kiválasztott egyet tanítványai közül, Dakimhot, akit utódjául szánt és olyan bűbájt bocsátott rá, amely lelassította az öregedését. Amikor Zhered-Na jóslata Atlantisz elsüllyedéséről bekövetkezett, a túlélők mind a varázslónőt hibáztatták és megtámadták a kolóniáját. Sokakat lemészároltak, köztük Zhered-Nát is, de Dakimh és pár hűséges társa el tudtak menekülni a varázslónő tanításait tartalmazó tekercsekkel.
Vissza a tárgymutatóhoz.

jennifer-kaleJennifer Kale
Első megjelenése:
Fear 11. (1972)
Míg sok más kultusz illetve szekta elhullott az idő sodrában, Zhered-Na követői talpon maradtak, és modern korunkban a Florida állambéli Everglades mocsárvilágában rendezték be központjukat, Joshua Kale vezetésével. A csoport erejét Zhered-Na tekercseinek és síkövének egyetlen megmaradt példánya adta, amely biztosította követőinek a misztikus tudás megismerését.
Kale tizenéves unokája, Jennifer élvezettel ásta bele magát a szent szövegekbe és igen tehetséges kis boszorkánnyá képezte magát. Ám egy rosszul értelmezett szövegfordítás miatt majdnem a világ végét okozta. Jennifer megidézett ugyanis egy Thog nevű démont, aki könnyedén komoly bajokat okozhatott volna, ha a Mocsárlény fel nem bukkan, és még épp időben vissza nem űzi a démont, ezzel megmentve a kislány életét. Az eset persze visszajutott Joshua fülébe, aki rájött, hogy unokája és a Mocsárlény között valamiféle pszichés kapcsolat lehet. (Arra nem, hogy a Nexust védelmező természetfeletti lény esetleg megérezheti, ha egy idegen dimenzióból származó entitás bukkan fel a rá bízott terület kellős közepén.)
Később Jennifer és a Mocsárlény mágikus utazásra indultak, amelynek a végén eljutottak Dakimhhoz, aki gladiátorviadalra kényszerítette őket különféle szörnyek ellen. Dakimh nem ártani akart ezzel nekik, csak próbára akarta tenni a Mocsárlény képességeit és Jennifer szellemi erejét. Miután győzedelmeskedtek az arénában, Dakimh hazaküldte őket. A varázsló örömmel nyugtázta, hogy Jennifer az, akire oly régóta várt, aki Zhered-Na örököse lehet.
Dakimh akkor lépett újra Jennifer életébe, amikor Zhered-Na ereklyéi rejtélyes módon eltűntek, és ez utat nyitott a Sominus dimenzió szörnyeinek. Dakimh felfedte a lány előtt igazi sorsát, hogy varázslónőként meg kell mentenie a Földet. Dakimh, a Mocsárlény és Jennifer együtt szerezték vissza az ereklyéket és akadályozták meg átmenetileg a démoni inváziót. Jennifer ezután Dakimh tanítványa lett. A varázsló oktatása révén Jennifer erős boszorkány lett, és Dakimh meg volt bizonyosodva arról, hogy képességei egy napon még Zhered-Náét is túlszárnyalják majd. Jennifer képességeit sokszor tették próbára a legkülönfélébb mágikus lények okozta veszedelmek, akiknek a legyőzéséhez társakat is kapott a Mocsárlény, Korrek, a harcos herceg; Howard a Kacsa, Dr. Strange vagy éppen a Pókember személyében. Miután barátját, a Mocsárlény a kormány elfogta és a Raft nevű szuperbörtönbe szállította, Jennifer megpróbálta megszöktetni őt, de a lény úgy döntött, a börtönben marad, és nem sodorja veszélybe őt.
Vissza a tárgymutatóhoz.

satanaSatana Hellstrom
Első megjelenése:
Vampire Tales 2. (1973)
Satana - mint azt már tudjátok - három évvel bátyja, Daimon után született a Pokol legfőbb urának, Marduknak és egy földi asszonynak a második gyermekeként. Amikor a „család” szétesett, Satana az apjával tartott a Pokol dimenziójába, ahol azonnal megkezdték az oktatását és sötét erőinek felszínre hozatalát. Nem tudni, pontosan mennyivel a Pokolba érkezésüket követően, de a lányt megszállta egy Baziliszkusz (Basilisk) nevű démon. A démon nem ártott Satanának, csendben lapult és osztotta bölcs tanácsait, éberen tartotta a lány érzékeit, és meghagyta neki a teljes önkontrollt is... DE! A démon a segítségért cserébe lelkeket követelt tőle, amelyekkel táplálhatta erejét. Satana emiatt gyakran utazott a földi világba és kiállt az utcasarokra akár egy prostituált. Ám kuncsaftjai nem szexet kaptak, hanem Satana a lelkükkel rövidítette meg őket, amelyet elszívott és ezzel elégítette ki Baziliszkusz éhségét. Ha jobban tetszik: Satana szivolává változott.
Marduk közben továbbra is folyamatos próbáknak vetette alá a lányát, de ahogy Daimon, úgy Satana is ellene fordult, és ahogy egyre többet megtudott az emberekről, elhatározta, hogy a gonosz erők ellen harcol majd. Satana felkereste Dr. Strange-et, hogy megszabaduljon a Baziliszkusztól. A fővarázslónál elolvasta Shartra elkárhozott tekercseit, amelyből megtudta, hogy csak saját halála árán vetheti ki magából a démont. Satana feláldozta magát, és így a testéből a Baziliszkusz is távozott. Ismeretlen körülmények között - amelyekre máig nem adtak világos magyarázatot, biztos Joe Quesada keze volt ebben is - Satana egy évvel a halála után feltámadt, Dr. Strange pedig felfogadta tanítványának, és két másik boszorkánnyal, Jennifer Kale-lel és Topázzal vált vállnak vetve legyőzték a gonosz Pokolphyrrt. Satana később Luke Cage meghívására és Strange ajánlására belépett a Mennydörgők (Thunderbolts) nevű szuperhős csapatba.
Vissza a tárgymutatóhoz.

topazTopáz
Első megjelenése:
Werewolf by Night 13 (1974)
Topáz valódi neve és származása is ismeretlen. Árvaként került egy Taboo nevű varázsló mellé, aki hosszú ideig egy indiai börtöntelep vendégszeretetét élvezte. Egy évvel azután, hogy magához vette a lányt, arra akarta kényszeríteni, hogy segítsen átvenni az irányítást a Vérfarkas (Russoff) felett. Csakhogy a lány végül Russoff mellé állt és együtt legyőzték Taboo-t. Topáz segített a fiúnak uralkodni és irányítani a vérfarkas énjét, és szép lassan egymásba is szerettek. Ő és Russoff együtt indultak útnak, amely során a Russoff-család eredetét és a vérfarkas mítoszt kutatták, eközben még Drakulával is összecsaptak. (Mint szinte majdnem minden egyes okkult vadász a Marvel-univerzum történelmében. Drakula izgága egy fickó.)
Amikor Topáz betöltötte a 21. életévét, a mágikus képességei kiteljesedtek, és ennek köszönhetően megmentette Dr. Strange segédjének, Wongnak az életét, aki egy harcban súlyos sérüléseket szenvedett. Később Topáz, Strange és Wong együtt küzdöttek meg Dormammuval. Ezután Topáz egy időre hátat fordított a mágiának és Russoff-fal is szakított. Nyitott egy kis bárt, és csendes, egyszerű életet élt, legalábbis amíg Dormammu újra meg nem jelent. A lányt Strange mentette meg, majd cserébe a segítségét kérte. Strange, Topáz, és két másik boszi, Jennifer Kale és Satana Hellstorm összecsaptak a Pokolphyrrel. A győzelem után a három boszi saját csapatot alapított, és az egész világot bejárták egy tolvaj nyomban, aki elorozta a Kale-család ereklyéjét, az Árnyak könyvét.
Vissza a tárgymutatóhoz.

ghostrider- blazeJohnny Blaze
Első megjelenése:
Marvel Spotlight 5. (1972)
Johnny Blaze, a híres motoros kaszkadőr Barton Blaze fiaként látta meg a napvilágot, aki gyakori vendége volt a Crash Simpson-féle Motoros Akrobata Show-nak. Az idősödő Blaze az egyik ilyen fellépése során halálos balesetet szenvedett. Az árván maradt fiút (mivel édesanyja már korábban elhunyt) a Simpson-házaspár örökbe fogadta, és saját gyermekükként nevelték fel. Egy nap Johnny kölcsönvette nevelőapja motorját és mostohaanyjával a háta mögött nekicsapódott egy fának. A motor felrobban, és a nő életét vesztette. Apja és nevelőanyja tragédiája miatt az ifjú Blaze megundorodott a motoroktól, de mostohahúga és későbbi szerelme, Roxanne buzdítására titokban újra gyakorolni kezdett. Blaze azonban nem csak a motorozásban, de az okkult tudományokban és könyvekben is elmélyedt. A kaszkadőrcsapat időközben egyre népszerűbb és ismertebb lett országszerte, ezért meghívták őket egy fellépésre a New York-i Madison Square Gardenbe. Craig Simpson azonban nem sokkal a bemutató előtt elkapott egy ritka vérbetegséget.
Johnny, hogy megmentse Craig-et, elvégzett egy sátánista rituálét: megidézte Mephisztót, aki Johnny lelkéért cserébe megígérte, hogy Simpson nem fog meghalni a betegségben, és hogy Johnny házasságának minden emléke törlődni fog az... vagyis nem, az egy másik mese.
Elérkezett a produkció napja, Simpson felépült, és teljes erőbedobással készült a nagy attrakcióra. A démon betartotta ígéretét, az öreg kaszkadőr nem halt meg a kórban… hanem a porondon, a bemutató közepén 22 kocis átugratása után nekicsapódott egy rámpának és nyakát szegte. Blaze azt hitte, hogy a démon megvédi majd nevelőapját, de súlyosan tévedett… a démonok fejedelme eljött Blaze lelkéért, de Roxanne segítségével sikerült visszakergetnie azt a sötétség birodalmába. Mephisztó azonban nem adta fel ilyen könnyen, és Blaze testébe egy Zarathos nevű lélekölő démont költöztetett. Zarathos eredetileg egy sámán volt, de Mephisztó ellopta a lelkét, és számos teremtményét egyesítette már vele, mikor rátalált Blaze-re. Johnny sokáig nem is sejtette, hogy egy démonnal osztja meg a testét, a kaszkadőrcsapat (Johnny vezetésével) sikert sikerre halmozott. Míg egy fellépés után Johnny az öltözőjében a tükör előtt állva lassan átváltozott egy csontvázarcú, lángoló fejű, kegyetlen lénnyé: Mötley Crüe-rajongó vált belőle!
Zarathos átvette az irányítást a férfi teste felett, és kitört, átváltoztatta őt a Szellemlovassá. A Szellemlovas egy ismeretlen eredetű misztikus lángot uralt, amely segítségével képes volt megidézni egy lángoló motort. Blaze egy ideig kordában tudta tartani a démont, de az idővel kicsúszott a kontroll alól…
Miután a Zarathos kielégítette bosszúszomját, nem kímélve a bűnösöket és az ártatlanokat, Blaze visszanyerte eredeti emberi alakját, a Szellemlovasként elkövetett emlékei azonban kitörölhetetlenül beleivódtak az emlékezetébe. Blaze időnként felül tudott kerekedni a démonon, de minél többször vált a Szellemlovassá, Zarathos annál erősebb lett. A rövid időszakok egyikében, mikor Blaze uralkodni tudott démoni másán, belépett egy szuperhőscsapatba, a Los Angeles Bajnokai közé. Blaze meggyőzte Zarathost, hogy képességeit csak azok ellen a bűnösök ellen használják, akik tényleg megérdemlik a büntetést. Mikor Blaze végre kiismerte Zarathos valódi természetét, elfogadta sorsát, és már ő maga kívánta az átváltozást. Blaze és Zarathos folytatták harcukat a gonosztevők ellen.
Vissza a tárgymutatóhoz.

ghostrider-danketchDaniel Ketch
Első megjelenése:
Ghost Rider v3. 1. (1990)
Évezredekkel korábban a Zarathos nevű pokolbéli démon megjelent a Földön. Zarathos emberi lelkeket ejtett fogságba, és emiatt kivívta a démonok urának, Mephisztónak a haragját. Zarathos és Mephisztó harcából végül az utóbbi került ki győztesen, és Zarathos lényének esszenciáját egy élő lángburokba zárta. Mephisztó évszázadokig tartó fogságban tartotta Zarathost, és lényét emberek testéhez társította. Néhány évvel korábban, mielőtt Zarathos végső hordozóját (Daniel Ketch) megtalálta, egy motoros kaszkadőr, Johnny Blaze testében élt Mephisztó akaratából. A Szellemlovas és Blaze különváltak, mikor ellenségük, Centurious egy kristályba zárta Zarathost.
Daniel Ketch egy Kale nevű nemesember leszármazottja és reinkarnációja, aki sok-sok évvel korábban szintén kapcsolatba került a Zarathos nevű démoni lénnyel. Daniel húgával, Barbarával, Brooklynban nőtt fel. Történetük akkor vett érdekes és végzetes fordulatot, amikor a testvérpár mindenszentek éjszakáján kiruccant a Cypress Hill-i temetőbe. Vesztükre összefutottak két gazfickóval, akik közül az egyik a Vezér embere, míg a másik egy rejtélyes figura, Virrasztó (Deathwatch) volt. Barbara és Daniel rejtekhelyét felfedezte a két alak, és megtámadták őket. Barbara súlyosan megsebesült, és Daniel nagy nehézségek árán, de elvonszolta húgát a temetőből, és egy közeli szeméttelepig menekült vele, miközben üldözőik a nyomukban loholtak. Daniel felpattant egy gyanúsan új motorra, amelyet a telepen talált, és hogy elterelje haldokló húga közeléből a bűnözőket, elkezdett cikázni a járművel. Amint tudott, visszatért testvéréhez, aki addigra már rengeteg vért vesztett, Daniel teljesen kétségbe esett, majd megkezdődött átváltozása. Daniel ekkor vette fel először a Szellemlovas nevű démon alakját.
A Szellemlovas üldözőbe vette Virrasztót, akinek végül mégis sikerült elmenekülnie. A Lovas ekkor elindult Barbaráért, és gyorsan egy kórházba szállította, ahol sikerült megmenteni a lány életét. Daniel Ketch hamarosan rájött, hogy amikor felkel a Hold, és az ártatlanok sikolya betölti az éjszakát, ő átváltozik a Szellemlovassá, és bosszúra szomjasan útnak indul, hogy leszámoljon a gonosztevőkkel. A Szellemlovas azonban részleges amnéziával küzdött, így nem emlékezett előző életére sem, amelyet Kale-ként élt le. A következő néhány hétben Virrasztó szervezete és a Szellemlovas számtalan alkalommal összecsaptak egymással. A Szellemlovas megakadályozta, hogy Virrasztó halálos gázt juttasson a levegőbe, de ezért fájdalmas árat kellett fizetnie. Virrasztó és szövetségese, a börtönből frissen szökött Áramszünet betörtek abba a kórházba, amelyben Barbara Ketch lábadozott, és végeztek a lánnyal. A Szellemlovas a tragédia ellenére folytatta bosszúhadjáratát, és elkapott néhány igazán elmebeteg bűnözőt, például Mr. Hyde-ot és a Madárijesztőt.
A Lovas sokszor fogott össze más álarcos bűnüldözőkkel is, például a Megtorlóval, a Holdlovaggal, Pókemberrel, Rozsomákkal vagy éppen a misztikus tudományok mesterével, Dr. Strange-dzsel. Ketch kapcsolatba lépett Zarathos démon egyik korábbi kiválasztottjával, Johnny Blaze-zel, aki felajánlotta, hogy segít a fiúnak megszabadulni a démontól. Azonban tervük nem sikerült, és a Szellemlovas Blaze-t is felruházta a misztikus erővel. Bár Johnny nem változott újra Lovassá, csak annak erejét birtokolta. A két misztikus erejű harcos együttes erővel sikeresen leszámolt Áramszünettel és Virrasztóval. A küzdelem után Ketch és Blaze örökös szövetséget kötöttek egymással. Blaze és a Szellemlovas beléptek az Éjfél Fiai nevű titkos társaságba, akik segítettek nekik elfogni Zarathost. A démon azonban legyőzte a Szellemlovast,és megölte Daniel Ketchet. Daniel/Szellemlovas egy Lord Anton Hellgate nevű embernek köszönhetően feltámadt. Anton célja az volt, hogy a Szellemlovas segítségével megnyissa a pokol kapuit és démonok seregeivel árasztja el a Földet. A Szellemlovas viszont nem volt olyan együttműködő, mint ahogy azt a Lord elképzelte. Miután a Lovas megölte a férfit, felszámolta annak vallási gyülekezetét is. Ketch megszállottan kutatni kezdte a Szellemlovas eredetét, amelyhez segítséget kapott Blaze-től és egy ifjú boszorkánytól, Jennifer Kale-től. Ahogy egyre közelebb kerültek a megoldáshoz, rájöttek hármójuk kapcsolatára is, valamint arra, hogy a Szellemlovas egy száműzött lélek.
Vissza a tárgymutatóhoz.

elsa-bloodstoneElsa Bloodstone
Első megjelenése:
Bloodstone 1. (2001)
Elsa apja a híres szörnyvadász, Ulysses Bloodstone volt, ám amilyen elszántsággal és hévvel vetette bele magát a férfi a vámpírok és démonok elleni küzdelembe, annyira elcseszett apa volt. A család teljesen darabokra hullott Ulysses miatt, aki eltitkolta előlük tevékenységét. Elsa második születésnapján anyjával elmentek és hátat fordítottak neki. Apja egy teljesen szélsőséges, de jól jövedelmező életformát alakított ki magának, és csak halála után derült ki, hogy törődött a lányával, akire teljes vagyonát hagyta. Nem sokkal Elsa 18. születésnapja után érkezett Ulysses halálhíre, és a lány az örökség átvétele miatt Bostonba utazott. Itt aztán (főként Ulysses vámpírvadász társainak hála) marha gyorsan kiderült, hogy a kedves papa mivel ütötte el minden idejét. Elsa ekkor szembesült a rideg valósággal, hogy a mesék és mítoszok vérszomjas lényei egytől-egyig léteznek és ott leselkednek a sötétben. Elsa és anyja beköltöztek apja kúriájába, és míg édesanyja a családi pénzügyeket, addig Elsa a karót és az ezüstfegyvereket kezelte boszorkányos ügyességgel.
Vissza a tárgymutatóhoz.

wongKan és Wong
Első megjelenés:
(Kan) Doctor Strange v2. 43. (1980); (Wong) Strange Tales 110. (1963)
Wong egy kínai szerzetes, Kan leszármazottja, aki közel 1000 évvel ezelőtt híres okkultista volt. Kan tudós és gyógyító volt, aki a fiatal szerzeteseket a béke szeretetére oktatta azáltal, hogy tiszta szívű, kiegyensúlyozott harcosokat nevelt belőlük. Egy nap Kan felfedezett egy rejtélyes ősi templomot. Talált egy misztikus fekete tükröt, amely kapuként szolgált más dimenziókba. Az egyik ilyenben találkozott Kan Jehannal, Siridar királyával; húgával, Shialmar hercegnővel és udvari mágusukkal, Vunggal, aki varázslatai révén áthozta Kant az ő valóságukba a tükrön át. Jehan megkérte Kant, álljon harcosai élére a Máguskirályok ellen vívott háborúban, akik az összes dimenzió meghódítását tervezték. Kan megesküdött, hogy segít legyőzni a hódítókat, később pedig Shialmar és ő egymásba szerettek. Kan a hadak élén totális győzelmet aratott a Máguskirályok felett, és egy kivételével mindet megölték. De Kan nem sejtette, hogy a támadás hátterében valójában Vung áll, aki tovább szőtte gonosz terveit. Vung elfogta Kant és Shialmart, és fel akarta áldozni őket urainak, az N'garai démonoknak. A démonok átváltoztatták Shialmart az Árnykirálynővé, egy nagy hatalmú boszorkánnyá, aki feledve érzelmeit, Kant visszaküldte Kínába.
Kan ismét szerzetes lett, és esküt tett Vung és a Máguskirályok elpusztítására. Továbbá megfogadta, hogy családjának minden elsőszülött férfi tagja olyan varázslókat fog szolgálni, akik a jó oldalán harcolnak a gonoszság ellen. Ez a hagyomány azóta is él Wong családjában. Az elsőszülöttek olyan varázslókat szolgáltak, mint az Ősvarázsló (Ősi Egy, Ancient One), a Föld első védelmező mágusa. Az utolsó, aki Wong családjából az öreg varázslót szolgálta, Wong apja, Hamir volt, aki ugyanazon napon halt meg, mint gazdája. Wong Hamir elsőszülött fia volt, és négyéves korában találkozott először apja mesterével. Wong egy kolostorba került, és szerzetesek között nevelkedve ismerkedett a misztikus tudományokkal. Mikor Wong felnőttkorba lépett, az Ősvarázsló Amerikába küldte őt, hogy Dr. Stephen Strange-et szolgálja. Wong családja első tagja volt, aki elhagyta az óhazát és Amerikába került. Wong évek óta szolgálja hűségesen Dr. Strange-et, és ez alatt az idő alatt nemcsak fegyvertársa, de legmegbízhatóbb barátja lett a varázslónak, aki az Ősvarázsló halála óta a Földi dimenzió első számú fővarázslója lett.
Vissza a tárgymutatóhoz.

shroudLepel (Shroud – Maximillian Coleridge)
Első megjelenése:
Super-Villain Team-Up 5 (1976)
A Lepel néven ismert álarcos kalandor tízéves korától fogva árvaházban nevelkedett, mert szüleit brutális kegyetlenséggel megölte egy ismeretlen fegyveres bűnöző. Az árván maradt fiú ekkor határozta el, hogy életét a bűnözés elleni harcnak fogja szentelni, csak nála egy denevér se repült be az ablakon. Az egyetemi évek alatt jogot és kriminológiát tanult, és számos harcművészeti ágat is elsajátított, testét pedig keményen edzette. A diploma megszerzése után Nepálba utazott, hogy megtanuljon egy misztikus harci technikát, amelyet csak a Káli (a halál istennője az indiai és tibeti mitológiában) kultuszát imádó templom papjai ismertek. Hét évet töltött a titkos templom papjai között, miközben elleste harci technikákat és szertartásaikat. Mikor elérkezett az idő, és a mesterei már minden tudásukat átadták neki, át kellett esnie egy rituális ceremónián, az úgynevezett „Káli csókján” amely során egy izzó fémmel három helyen a testébe égették Káli Istennő jelét. A férfi üvöltött a fájdalomtól, amikor a tüzes vasdarabot a szeméhez, az arcához és a homlokához érintették. Abban a hitben, hogy mesterei elárulták és szándékosan nyomorították meg őt, kimenekült a templomból és összeégett arcát a hideg hóba nyomta.
Mikor a kín és megrázkódtatás okozta sokk elmúlt, Max meglepődve tapasztalta, hogy vaksága ellenére mégis rendelkezik egyfajta misztikus természetfölötti érzékeléssel, amely teljes mértékben pótolta elvesztett látását. Max hazautazott Amerikába, felvette a Lepel álnevet, és soha többé nem tért vissza Káli templomába. Bűnüldözői karrierje kezdetén Lepel eltökélte, hogy felkutatja és megöli a latvériai birodalom diktátorát, Fátum doktort, aki a Vörös Koponyával karöltve egy hipnotizáló sugár segítségével a Föld népességének rabszolgasorba taszítására készült. Lepel Amerika Kapitány segítségével megakadályozta a két gonosztevő őrült tervét, és tönkretették a hipnosugarat. Az ezt követő hónapokat azzal töltötte, hogy beépült a Los Angeles-i alvilágba, és belülről bomlasztotta és pusztította a bűnszervezeteket és azok tagjait. Néhány alkalommal társakra is lelt akcióihoz a Póknő, Tigra, vagy a Bosszú Angyalainak személyében, akik felkérték őt, hogy legyen a csapat Nyugati Parti tagozatának a tagja. De Lepel módszerei nem fértek össze a Bosszú Angyalainak elképzeléseivel, ezért elhagyta az Angyalokat és Éjszakai Műszak néven saját bandát alapított, amelynek vezetője lett. Jelenleg ismét magányos farkasként folytatja a bűn és a misztikus lények elleni harcát.
Vissza a tárgymutatóhoz.

brother-voodooVudu testvér (Jericho Drumm)
Első megjelenése:
Strange Tales 169 (1973)
Jericho a mágiától átitatott Haitin cseperedett, ám amíg bátyját lenyűgözték a vudu legendák és mondák, addig őt hidegen hagyta a téma, bolondságnak vélte és ridegen elzárkózott tőle. Elhagyta Haitit és beutazta Amerikát, az Egyesült Államokban az orvosi egyetem elvégzése után sikeres pszichológus lett. 12 évvel távozása után táviratot kapott otthonról, amely arról tájékoztatta, hogy testvére, Daniel a halálán van. A férfi sérüléseit egy magát istenségnek kiadó, Zobop nevű figura okozta, akivel Jericho testvére mágikus összecsapásba keveredett. Daniel könyörgött Jerichónak, hogy vegye át a helyét Vudu testvérként (ami egy tisztség a Haiti hitvilágban). Jericho ehelyett felkereste Zobopot és nyíltan kérdőre vonta a testvérét ért sérelem miatt. A mindig materiális szemléletű Jericho ekkor koppant egy hatalmasat. Zobop a mágia erejével rátámadt, és ha Daniel egykori mestere, Papa Jambo nem lép közbe, akkor Jericho élete könnyen véget ért volna. Jericho végre nyitottá vált a mágia és az okkultizmus felé, és Daniel halálát követően Papa Jambo tanítványa lett. Ahogy az Ősvarázsló kitanította Stephen Strange-et, úgy Jambo is minden tudását megosztotta Jerichóval, akiből rövid idő alatt a mágia mestere lett. Jericho segítségét ezután gyakran vették igénybe a nyomozásukkal elakadt helyi és nemzetközi hatóságok, hogy okkult tanácsadással szolgáljon, de Dr. Strange-dzsel és számos más hőssel is jó barátságot kötött.
Vissza a tárgymutatóhoz.

manthingMocsárlény (Ted Sallis – Man-Thing)
Első megjelenése:
Savage Tales 1. (1971)
Ted Sallis a kormány egyik kutatócsoportjának vezetője volt, amelyet egy oltóanyag kifejlesztésével bízták meg az amerikai hadsereg részére. A vakcina védelmet biztosított volna a beoltott katonáknak a vegyi fegyverek káros hatásai ellen. Sallis elkészítette a Sulfur Project fedőnév alatt az SO-2 nevű szérumot, amely immunitást biztosított mindenfajta toxikus méreggel szemben, de a szernek mellékhatásai is voltak. A kísérleti alanyokat torz szörnyekké változtatta, ezért a szert soha nem kezdték el alkalmazni és gyártani. A Sulfur Project bukása után Sallis új megbízást kapott a S.H.I.E.L.D.-től: felkérték, hogy készítse el azt a titkos szuperkatona szérumot, amelyet a második világháború idején Steve Rogers, vagyis Amerika Kapitány kapott.
Sallist elkülönítették csapatától, amely olyan kutatókból állt, mint Dr. Wilma Calvin vagy Barbara Morse (Seregély/Mockingbird). Mivel az eredeti szuperkatona szérum leírása nem állt rendelkezésére, Sallis az SO-2-es módosított változatából akarta elkészíteni új csodaszert. Egy darabig minden a legnagyobb rendben zajlott, a kutatás sikeresnek bizonyult, de felesége elárulta őt és munkáját az Alkalmazott Ideológiák Mechanizmusának (A.I.M.).
Felesége hűtlen árulása annyira kiborította Sallist, hogy elpusztította minden jegyzetét, és hogy a szer titka örökre rejtély maradjon, beadta magának az egyetlen elkészült adag szérumot (amelyről úgy tudta, halálos dózisú), és elrejtőzött egy mocsárban, hogy ott várja be a biztos halált. Sallisnak meg kellett volna halnia, de órákkal később a testében lévő vegyi anyag reakcióba lépett valamilyen megmagyarázhatatlan eredetű mocsárgázzal, amely átalakította az eszméletlen tudóst egy rémséges szörnyeteggé, a Mocsárlénnyé. Sallis testének minden emberi szövetét felemésztette az átváltozás, és mocsári növényekkel pótolta azokat. Sallis már nem volt többé ember, hanem inkább egy humanoid növény, amelyben megmaradtak Ted Sallis emlékei, intelligenciája, érzései és gondolatai. Ettől kezdve Sallis, vagyis ami megmaradt belőle, a mocsárban található Nexus - dimenzióközi energiagyűjtő portál, amely kaput nyit a démoni világok felé - védelmezője lett. A Mocsárlény néhány alkalommal elhagyta a Nexust kalandozásai miatt, de hosszabb időre soha nem volt képes elszakadni a mocsártól, amelyben „született”.
Vissza a tárgymutatóhoz.

demon-slayerDémonirtó (Devil-Slayer – Eric Simon Payne)
Első megjelenése:
Marvel Spotlight 33. (1977)
Bár részeges apja és hanyag anyja mellett félő volt, hogy Simon is a bűn mocsarába süllyed, a fiú már gyermekkorától, egyfajta hatodik érzéktől vezérelve a vallás és a hit világa felé menekült a rideg valóságtól. Felnőve legjobb barátjával, Brian Kingstonnal beléptek a haditengerészethez, majd elvette szerelmét, Coryt és Brooklynba költöztek.
Azonban innentől kezdve nem alakultak jól a dolgok. Simon egy ázsiai küldetés alkalmával megtagadta felettesei parancsát, és annak ellenére, hogy ezzel ártatlan életek tucatjait mentette meg, dicstelenül leszerelték. Szerelme, Cory, elhagyta őt egy másik férfiért, és Simon élete romokba dőlt. Ahogy egykor apja, úgy most ő is az alkoholban keresett megoldást. Simon egy kaliforniai gengszter kidobóembere lett. Simon még élvezte is, hogy bűnözőket verhet péppé, de amikor egy ártatlan család is meghalt miatta, kilépett, és az öngyilkosságon gondolkodott. Ekkor talált rá egy szekta, akik felismerték Simon látens pszichés erejét. A szekta régóta harcolt a démonok ellen, és a tapasztalt Simont választották ki harcosuknak. Rendbe tették a férfi életét, új célokat adtak neki, és egy rituálé során felruházták őt az Árnyak köpenyével, amelyet ősi démoni anyagból szőttek sok ezer évvel ezelőtt. Simon mint a Démonirtó lecsapott az emberiséget fenyegető rémekre, és közben olyan szövetségeseket talált, mint Dr. Strange vagy a Mocsárlény.
Vissza a tárgymutatóhoz.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta