Ki van itt?

Oldalainkat 708 vendég és 1 tag böngészi

  • Anorien
A képregény mint műfaj, a jelek szerint nem egy kődarabhoz, hanem inkább egy gumilabdához hasonlít. Amint padlót fog ugyanis, rögtön visszapattan. Aki még emlékszik a márciusi összefoglalóm központi témájára, az már sejtheti, milyen trendet követett a 2009 áprilisi amerikai képregényeladási lista. De bevezetősdi helyett inkább térjünk a lényegre:

A csúcson jó, de még nem annyira:

DetCom 853A maréknyi hazai Bendis-rajongó számára szomorú hírrel kell kezdenem, ugyanis a Marvel retconbulldózerének egója - ami a legutóbbi tudományos felmérések és a NASA jelentései szerint az amerikai kontinens kétszeresét is felülmúlja méretben - egyetlen hónap leforgása alatt négyszeres csapást szenvedett el. A lista első helyén ugyanis a Detective Comics 853. száma áll Neil Gaiman Whatever Happened to the Caped Crusader c. kétrészesének befejező részével (fokozottan ajánlom mindenkinek saját véleményem szerint 2009 legjobb képregényét amúgy) és - most jön a lényeg - 104e eladott példánnyal. Ezzel sikerült visszatornáznunk magunkat a százezresek fölé. Amúgy megjegyzem, habár nem jelent meg "sima" Batman-szám áprilisban, a szokásos rutinnal ellentétben nem a DetCom kapta a százas indexet (elég satnya is lett volna, hogy mindenki 100 alatt lett volna akkor), hanem a hatodik helyen található Battle for the Cowl, amivel legalább követik az előző havi rendszerüket.
flashA második csapás Bendis számára az, hogy 102e-rel a Flash: Rebirth első száma ugrott rögtön kezdésként a második helyre, ezzel sokéves jeget megtörve: kettős DC-győzelem született a füzet-toplistában. A harmadik helyen még mindig nem Bendis, hanem Jason Aaron, a Rozsomák új sztárírója, aki saját ongoingot kapott (ezzel a mélynövésű kanadai kaszabológépnek már négy saját ongoingja is van, nem beszélve a hat tucat csapatképregényéről), és ezzel bizony lenyomta a Marvelen belül is az Angyalok gyilkosának aktuális csúcssorozatát, az - amúgy a vásárlóit tartó - Dark Avengerst. Talán az vigasztalja a retconmániákust, hogy legalább a New Avengerse is stabilan maradt a helyén, és ezzel kibérelt magának két helyet a top tízben.
Az első hat megvolt, most viszont szomorú, sőt, gyászos bejelentés jön: a Marvel Emberiségellenes Bűntette - amiért egyes pletykák szerint már folyik a feljelentési eljárás Jeph Loeb és Ed McGuinness ellen Hágában - a tizenegyedik számával nem hogy veszített volna az előző 77e olvasójából, de még ötezer szerencsétlen agymosott (esetleg agyhalott?) egyén képes volt teljes négy dollárt kiadni ezért a gyújtósalapanyagnak sem jó valamiért. Egyperces néma tisztelgést kérek lelkük üdvéért.
JSA-Cv26A nyolcadik hely... egy kisebb házon belüli csoda. Vagy inkább egy nagyobb. Ami nem is csoda. Arról van szó ugyanis, hogy az egyre gyengélkedőbb (vagy inkább haldokló) JLA v4-et a JSA v3 úgy leverte, mint a huzat. 81e eladott példánnyal ugrott a nyolcadik helyre. Mögötte pedig szorosan ott kullog a rakétaként feltörő (+25e!) Green Lantern v4 is, ami a kilencedik mellé amúgy a hóvégi negyvenedik számmal megszerezte a 11. helyet is. Közéjük ékelődött be az amúgy még ennél is sokkal jobb sorsra érdemes Thor vol... visszaszámozott 601. része (amúgy csak engem lepett meg, hogy alig két hónap alatt kijött a #600-hoz képest?).

Magasan, de azért nem szédítően:

A 10-20 részlegre ránézve az ember egyetlen hatalmas, világító X-et lát csak. Ugyanis ez jön 12. és 20. között: Uncanny X-Men, X-Men Legacy (na, az emberek csak rájöttek végre, hogy Vadóc van benne főszereplőnek, venni illene sokat), legacy223UXM, egy kakukktojás Mighty Avengers (ja igen, ez Bendis távozása óta az amúgy láthatóan tehetségesebb Slott szárnyai alatt sajnos továbbra is zuhan, de nagyon), és végül Astonishing X-Men... és ez utóbbi egyben elég komoly meglepetés, nem nagyon emlékszem olyanra, hogy a három központi X-cím közül pont az Astonishing kullogjon leghátul, ráadásul ennyire. És nem tudok rájönni, mi nem tetszik az embereknek benne, pedig a brutális késések ellenére is hatvanszor pörgősebb, mint Whedon alatt volt. Ja, és ha már Whedon: a Buffy a jelek szerint most erős leszállóágban van, mert már a hatvanasok közt maradásért küzd, és egyre nagyobb ugrásokkal esik. De az már a huszonkettedik hely, előtte van itt még...
Pókember. Szokás szerint három. És nagyon faramuci sorrendben. Ugyanis az 590. és az 592. részből is 65e példány körül fogyott (17. és 19. hely), az 591-ből viszont csak 60e (22. hely). És ha emlékeim nem csalnak, ezek közül egyik se egy egyrészes... szóval ezt magyarázza meg, aki tudja. Ó, és amúgy igen, a történetek halvány színvonalemelkedése a jelek szerint az eladásokban is megmutatkozik. Marvelék kezdenek rájönni, hogy talán mégse lehet minden vackot eladni a népnek, csak mert az az egyetlen Pókember-sorozat... kíváncsi vagyok, mikor jön meg annyira az eszük, hogy a Képregények Kettes Számú Antikrisztusát is kirúgják onnan gyorsan (Steve Wackerrel együtt, ha lehet).
A húszasok listáján két Amerikai Igazságbanda trónol, itt már a megszokott JLA-JSA sorrendben, bár már a JSA 25. száma is példa nélküli módon a JLA nyakára mászott, mielőtt a 26. rész a top10-be lőtte volna magát (aki olvassa az adott sorozatot, nyugodtan megoszthatja a fórumon velünk, hogy pontosan mi a példányszám-emelkedés oka, én sajnos nem követem figyelemmel, pedig kellene).

Ami márciusban még top15 volt...

uwvsh4Avagy a hatvanas-ötvenes részleg maradéka. Stabilizálódott, sőt, lassan visszafelé fc:lo3w4mászó Amerika Kapitányunk nyitja a huszonosok sorát, és utána a még nem említettek közül az Ultimate Wolverine vs. Hulk negyedik része tornázta fel magát 60e fölé, onnantól már csak az ötvenesek jönnek. Innen a szokásos címek közül a Green Lantern Corps további erősödése lehet figyelemreméltó, meg az a tény, hogy a Messiah War gyakorlatilag alig emelt valamit az X-Force v3 olvasottságán. Minden idők legbrutálisabban csúszó tie-inje, a már lassan fél éve véget ért Final Crisis Legion of 3 Worldse is lassan csak befejeződik, az utolsó előtti rész a jelek szerint nem nagyon akart veszíteni az olvasóiból. Roppant türelmes rajongók lehetnek. Ha így megy tovább, a Krízis végének egyéves évfordulójára csak megtudjuk, hogy került Superman vissza a Földre sok-sok hónappal ezelőtt. George Pérez hivatalosan is öregszik a jelek szerint. Húsz éve négyszer ennyit csinált negyedennyi idő alatt.
A filmkészítés miatt elhúzódó Kick-Assnek jót tett a reklám, a maga ötvenezrével kifejezetten dicséretes helyen végzett. És egyben ő is zárja az ötvenezreseket, amik közé valahogy sikerült visszaküzdenie magát a Marvel által megrontott Hickman Secret Warriorsának is.

Középmagasan:

Annyira nagy mozgás nincs már itt, és a címek is összességükben ugyanazok, de rögtön a negyvenesek legtetején olyasmi fogad, amin én erősen csodálkozom, és ami kitart nagyon-nagyon sokáig a listán: az adott címek gazdasági válság és eddigi vészes tendenciák ide vagy oda, 5-10%-os növekedést könyvelhettek el.tb131 Kezdve a Thunderbolts-Deadpool párostól (amiben itt kezdődött a közös történetük, ami - most tessék a karfába/szomszédba kapaszkodni - marha vicces és akciódús lett, pedig a kreditoldala szerint Way írta... újabb paradoxon) a harmatgyengévé vált Initiative-on át a még mindig klasszis Daredevilig. Az egyetlen kakukktojás az Avengers/Invaders, aminek a kilencedik része ugyan füzetre pontosan ugyanott állt, akár a nyolcadik, de a következő már ötezret (12%-ot) esett. A fene se érti...
A másik vesztes az a Superman-részleg. Az Action Comics visszaesett a Superman szintjére, és a World of New Krypton se tudta tartani a kezdő ötvenezres eladást. És ezzel már éppen csak megelőzi az egész banda a Superman/Batman eladásait.
Ezzel amúgy már majdnem a negyvenesek végén vagyunk, de azért volna még itt pár dolog: A Marvel Zombies negyedik sorozata, ami csak a kezdésekor háromszor jobb volt, mint Kirkman szenvedése, azt mutatja, hogy hiába sikerült - bocs a képzavarért - új életet lehelni a zombikba, ami holtan kezdte egy amúgy tehetséges író csapnivaló munkája miatt, azt nem lehet feltámasztani. És míg így is sikerült a történetileg épp ellentétét alkotó (nem szól az égvilágon semmiről, de legalább arról is rosszul) Dark Reign: Hawkeye első részénél, mely mini célja a jelek szerint, hogy tisztázza azt a tényt, hogy Célpont, a pszichopata bérgyilkos gonosz, aki hajlandó - most jön a meglepetés! - szórakozásból embereket ölni. És persze rögtön első helyre lépett a Világ Legfeleslegesebb Képregényeinek 2009-es jelöltlistáján (a Bármi-amit-Guggenheim-írt mellé). És végül egy jó hír: ha az X-Force v3-nak nem is, de a Cable v2-nek kifejezetten segített a Messiah War, mert a harmincezrek aljából rögtön visszajött a negyvenesek közé.

Egy fokozattal lejjebb rögtön egy különös jelenségbe botlunk: az egykor erősen top10-es - sőt, ha még talán jól emlékszem, egyszer listavezető is - Dark Tower-sorozat új minijének nyitóepizódja kemény 39e-n nyitott, ami a harmada sincs a legelső mini első száma eladásainak.
bftc:otc2A Battle for the Cowl mellékszálai továbbra sem akarnak jól muzsikálni, az Arkham egyrészes volt a listavezető közülük, és az is csak 39e-rel (szemben a főmini 89e-vel). De az Underground és a Man-Bat is ilyen tájékon járnak az Azraellel együtt.
A Suicide Kings névre keresztelt Deadpool-mini - ami megmutatta azt, amit senki sem hitt volna el: akad ember, aki Waynél is sótlanabbul, unalmasabban és ötlettelenebbül képes Deadpoolt írni... és az ilyenek kapnak DP-füzeteket, azok meg, kik két oldalban szénné alázzák őket, nem... imádom a Marvel szerkesztőinek ész(?)járását... - is minihez képest szépen nyitott, de az, hogy mit keres itt már a negyedik résszel is a Punisher v6, nem értem. Azt hittem, ebből simán lesz egy stabil ötvenezres cím.
A hatvanadik hely környékén erős Titán-tömörülés található, tetszik tudni a Titans teljes tripla tucatezerrel törtetett ide Tini testvérei tandemét túlszárnyalva. Amúgy ezek a címek abszolút nem estek példányszám tekintetében, csak körülöttük húzott el a banda fele fölfelé. És ha már felfelé törtetés: a Supergirl-cím, ami a New Krypton után finoman szólva is teljesen bebukni látszott, most, ha csak minimálisan is, de erősített egy picit. Egyedül a Super-részlegből.
exilesv21Akárcsak az Incredible Herc is, mely nemsokára visszakapja a zöldséget főszerepre, és visszaveszi az Incredible Hulk v3 címet (és ezennel közölném szerényen Sepivel és sámson dokival, hogy de, márpedig nekem van igazam, és biza v3 az a jelzőtlen Hulk, nem folytatása az a francnak sem). Két rossz hír maradt a harmincasokból: a Black Panther v5 megállíthatatlanul esik, ilyen tempóval még a 12. számot se fogja megérni (de miééééért?), és a Trinity most már végleg úgy döntött, hogy havi kétezer olvasót veszít, és így, ha minden igaz, pont 30e-n fogja végezni az utolsó száma. Ám sajna az X-Factor v3 se akar már feljebb menni, és az egyenesen riasztó, hogy az eXiles v2 első számmal 31e-n nyitott.

A nagyok temetője, a kicsik vigadója:

Avagy a harminc és az alatta lévő részleg. Itt továbbra is rémisztően sok nagyszerű cím található (konkrétan a Marvel igazán olvasható füzeteinek a fele), ilyenek, mifantforcev21nt: Agents of Atlas v2 (javult), Ms. Marvel v2 - a 38. rész, amiben igazán örömteli esemény történt: Carol Danvers fűbe harapott - (javult), a Skaar (stagnál), az Outsiders (esett), a Guardians of the Galaxy v2 (stagnál), a Nova v4 (stagnál), a Secret Six vol.akármennyi (darabra pontosan stagnál), a Moon Knight v5 (10%-ot feljött), az Immortal Iron Fist (ingadozik), a Fantastic Force v2 nyitófüzete... és még sorolhatnám sokáig. A legszomorúbb viszont az, hogy hiába sikerült megint majdnem 20e fölé jönnie, a Captain Britain and the MI13-sorozatra már ki is mondták a halálos ítéletet a szerkesztőségben. Már csak idő kérdése, hogy az egykoron legzseniálisabb ötleteket felvonultató Runaways harmadik sorozata is így végezze.
És végül a kicsik előtt egy elég komolya meglepetés: a DC új Vigilante-sorozata a negyedik rész 11e eladott példánya után egyszer csak 22e példányon áll az ötödik részel. Igen, egy hónap alatt (kicsit kevesebb, mint) 100%-os növekedést ért el. Ez vagy egy csoda, vagy valahol hiba volt a feldolgozórendszerben valamelyik hónapban.

Gyerekrészleg:

Az általános tendencia részben a legkisebbeknek szóló képregényeket is utolérte. A Wonderful Wizard of Oz ugyan még mindig 16e-n áll, de a Wolverine First Classnek sikerült több, mint egy ezressel növelnie a vásárlóközönségét, és ezzel még mindig kvázi vezeti a gyerekképregényeket. Utána s:cait8thg4viszont az ugyanennyi olvasót veszített X-Men First Class v3 jön (apróság: mi a fenét keres a listán a hároméves Fallen Son: Iron Man 12e példánnyal?), majd rögtön utána a Dr. Doom & the Masters of Evil ugyanennyivel (ami egy kétezres esés amúgy). Aztán megint felkapaszkodók, és szokás szerint a szendvics DC-s tölteléke, élükön a Tiny Titansszal, ami visszajött 9e fölé, őt követi a Billy Batson (ami az elmúlt négy hónapban valahogy elkerülte a figyelmemet), a Batman: Brave and the Bold, egy közbeékelődött Sonic (199. rész és 7900 példány, kíváncsi vagyok, a jubileum hoz-e valamit), sámson doki örökös kedvenc Supergirl: Cosmic Adventures in the 8th Grade-je, amit már minden bizonnyal alig várja, hogy honosíthasson, majd jön egy kis Muppet Show, és végül a szendvics töltelékének befejezéseképp a DC-s Super Friends. Ez utóbbi már csak 5700 füzettel, ami a DC-n belül látványosan kevés.
masm50Majd persze vissza a Marvelhez, és Kalandozzunk egy kicsit: jubileumot érte el a Marvel Adventures Spider-Man a félszázadik számával, amivel az égegyadta világon semmit se értek el, mert százzal növekedett a vásárlók száma, akárcsak az összes többi Adventures-címnél. Vagyis feltételezhetőleg. Ugyanis az általános példányszám-emelkedés miatt most csak az Avengerst és a Super-Heroest látom a listán, az F4 bizony megint nem fért fel, a Super-Heroes is a maga 3699 példányával a legeslegutolsó helyen battyog.
Ja, és az amcsik továbbra is hülyék, hogy az Ythaq következő szériájának első számából csak négy és félezret vettek. Ennek ellenére persze az első sorozat HC-je csillagászati összegekbe fog kerülni az előzetes infók alapján...

Könyvelés:

deathstacyhcA képregénybolti képregénykötetek eladási listájának élén... de most komolyan, minek írjam, úgyis tudjátok. Most a változatosság kedvéért 6400-zal.
A második helyen a Setét Torony akárhanyadik sorozatának gyűjteményes HC-ja trónol, éppen csak megelőzve a Spider-Man: Death of the Stacys HC-t, amiben a címből is sejthető módon Stacy kapitány és a lánya halálának tizennyolcezredik újrakiadása található. Mivel a Brand New Day egyik eleme az volt, hogy most már nem idézzük fel három füzetenként egy legalább ötoldalas visszatekintésben, hogy Peter Parker első szerelme hogy vesztette el az életét - mint ahogy nem kell újraolvasnunk havonta Ben bácsi halálnak körülményeit sem... legalább ennyi előnye volt az egésznek -, így a Marvelnél így oldották meg, hogy azért ne teljen el év a Stacyk halálának felidézése nélkül. (Lehet váni a válaszlépést, a Batman szüleinek meggyilkosásáról szóló külön kötetet, mert arról se esett szó már több, mint egy éve, ami példa nélküli).
deadpoolclassicv2Közel ötezret sikerült összehoznia a Star Wars Adventures címre keresztelt kötetnek is, melyben Han Solo egy kalandját követhetjük figyelemmel. Utána a szerintem kissé megkésett, de remek időzítéssel kiadott Sinestro Corps War első tpb-je trónol, majd megint gyászolunk, ezúttal Jeph Loeb egyetlen olvasható munkájában az utóbbi évekból, a Fallen Son Premiere HC-val (hogy mi a fenének nem lehetett kiadni egy újranyomott normál méretű HC-t, nem tudom, de én már rég feladtam, hogy értelmes gondolkodás nyomait találjam a Marvel kiadási stratégiájában). Sőt, a Marvel Zombies 3 HC-ja is egész szépen teljesített a maga négyezrével.
Nagyon sok érdekesség van a listán, ajánlom mindenkinek, hogy böngéssze át a cikk alján található linkeket. Párat kiemelve:
A Secret Invasion tpb-i továbbra is nagyon gyengén mennek, egyedül a főbb kiegészítők, a két Avengers van értelmesnek mondható helyen. Rettenetesen rémes hír, hogy a jelek szerint van, aki nem csak füzetben kínozza magát a Vörös Veszedelemmel, hanem képes volt 20 dollárt kiadni a premiere HC-jára is. Ahelyett, hogy valami hasznosabbat tett volna ezzel a pénzzel. Mondjuk elégeti. Az is okosabb felhasználási mód.
hohhcMegjelent továbbá a Batman: Heart of Hush HC is, amit minden Batman-rajongónak fokozottan ajánlok a figyelmébe, mert az egyik, ha nem a legjobb Hush-sztori. Dini remekül megragadta a karaktert. És végül... ha már olvasható Deadpoolt nem tudnak kiadni újat, hát kiadják a régieket. Bizony, folytatódik a klasszikus Deadpoolokat magába tömörítő, igen furmányosan Deadpool Classic névre keresztelt tpb-sorozat is. És ha valaki esetleg szeretné kiélni mazochista hajlamait, de nem akar elmenni a legvégső extremitásokig (értsd: megveszi a Hulk v3 HC-t), annak ajánlom a Kraven's First Huntot is. Jól kiegészítheti esetleg a Kingpin nemrég megjelent kötetét.

És végezetül persze ismét itt van mindkét lista linkje, hogy mindenki megnézhesse magának, hol végeztek aktuális kedvencei:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta