Ki van itt?

Oldalainkat 716 vendég és 0 tag böngészi

Fényes nappal vagy DiDio agybaja, nem árthat nekünk a Marvel zombik hada...
Bár a kettő között nincs közvetlen kapcsolat, de vicces tény, hogy Dan DiDio távozása után a führeri, akarom mondani a DC főszerkesztői posztjáról, Geoff még-1970-et-írunk-ugye Johns uralma alatt a DC egy laza csuklómozdulattal elvitte az első négy helyet az áprilisi listán. Avagy üdvözlök mindenkit a 2010 áprilisi amerikai képregényeladási listáról szóló értekezésemben, ne is várjunk tovább, lássuk, kik  a győztesek.
A GJ (korábban DC) kiadó újabb maxisorozata, a júliustól állítólag havi két számmal dübörgő, 26 részes "heti" sorozat, a félig-meddig antológia, félig-meddig váltott fókuszú csapatsorozat, a Brightest Day felvezető, négy dolcsis nulladik száma 129e példánnyal beköszönt a lista élére, miközben vidám baráti kézfogást ejtett a Flash v4 első számával és a Green Lantern v4 53. füzetével. Így Johns egymaga több mint 1,2 millió dolláros bevételt termelt a kiadójának áprilisban, Brian Michael Bendis meg megfulladhat a Secret Invasionjének rekordjával. Nem olyan jó hír viszont, hogy a Bruce Wayne visszatéréséről szóló történetbe kapcsolódással megtámogatott Batman & Robin csak 84e példányon áll.
A Marvel csak ezen a ponton kap észbe, hogy a konkurenciával nem ártana lassan konkurálni is valamilyen szinten, és bizony az ő saját toplistája szerényke is lett emiatt a vetélytárshoz képest. A legjobb sorozata a Siege-be kapcsolódó New Avengers volt, de ezzel ki is fújt az aktuális eventjük hátszele. A főmini hiányában cégen belül az X-részleg aktuális crossovere, a Second Coming nemes egyszerűséggel legyalulta a Siege-hez kapcsolódó címeket, pedig utóbbi kb. négyszer annyi füzettel állt csatába. Igaz, az összképbe belezavarnak olyan dolgok is, mint a Green Lantern Corps v2 (amit sajna elhagy az írója, pedig könnyedén a legjobb űrsorozat volt), az Iron Man v5, az Ultimate Comics Avengers 2: Crime & Punishment, or How Long Can a Title Be? című, elég könnyen megjegyezhető elnevezésű mini első, eléggé közepeske száma (ami elég szerényen, 64e-n nyitott, de most még ez is elegendő volt a 9. helyre) és a Thor 609. füzete, amely sorozatnál lassan az északi istenek se tudják lassan megmondani, hogy akkor most ki is fogja írni. Állítólag Fraction, de egy szám után eltűnt az írói pozícióból, mégis sok helyen váltig ragaszkodnak hozzá, hogy ő veszi át. Mondjuk sokan azt sem értették, hogy ha már egyszer a láthatóan bebukott Siege miatt el kellett űzni Straczynakit - aki futószalagon termeli a kiváló füzeteket amúgy a DC-nél, és úgy, hogy csak hobbiszinten firkálgat - akkor legalább az egyetlen épkézláb Thor-írót rakhatták volna a címre ahelyett, hogy egy tesztoszteronfesztivált csinálnak belőle és leküldik az eladásokat a kétéltűek alfele alá. De hát ez a Marvel...
A 11. helyen egy meglepő visszakapaszkodás, James Robinson JLA v4-e visszaszerzett magának 8e olvasót, és megint 60e felett áll, éppen csak megelőzve a Second Coming-os X-Force-ot. De hasonlóképp áll kétezerrel alattuk a Batman és az X-Men Legacy párosa, szintén csak pár füzet döntött a DC-s sorozat javára. És még itt sincs vége, mert a 15. helyet alig 101 füzettel meg egy Image-cím, a Walking Dead első számának reprintje happolta el a Captain America elől. Igaz, előbbinél jótékonyan hathatott az egy dolcsis ár. Komolyan, mintha minden létező cím kipécézett volna magának egy marvelest, hogy alig egy hajszállal elé kerüljön.
A Marvel hálószövője gyengén muzsikált, nem tudta visszahozni a múlt havi 60e-t, ezúttal 56e-ről esett le 53e-re, és most csak két számmal képviseltette magát a listán. Bár volt helyette Siege: Spider-Man, ami kb. ugyanannyi embert érdekelt.

A negyvenezresekben gyakorlatilag a megszokott Marvel-címek foglalnak csak helyet, ez a középmezőny az utóbbi időkben gyakorlatilag kizárólag az ő sorozataiknak szokott otthont adni. Konkrétan a 16-tól 31. helyig egy kivételével csak Marvel-sorozatok találhatóak, az egyetlen szakadárunk meg a szokás szerint egész jól futó Buffy a Dark Horse-tól. Ezen kívül a negyvenesek közé csak a Detective Comics és a pármillió év késés után kijövő Superman: Secret Origins utolsó előtti füzete furakodott be, a kategória végét pedig mintegy a színvonal teljes elfogyását jelezvén a World War Hulks első száma foglalja el. A crossoveré, amit a kiadója már most annyira szégyell, hogy nem is meri reklámozni, nehogy a végén összekössék vele. Amúgy kíváncsi vagyok, hogy most, miután kiderült, hogy a legesélyesebb befutó, Ross tábornok volt a Vörös Veszedelem - amire elég nagy téteket lehetett rakni a vörös Amazon megjelenésekor, akiről lesírt, hogy a lánya, Betty Ross - meddig fognak megmaradni az eladások, vagy tényleg mindenki már csak azt várta, hogy kiderüljön végre, ki volt az az iszonyat nulldimenziós karakter, és most már nyugodt szívvel hagyhatja az egész címet a fenébe.
A két nagy a hónapban három elég gyengén indító ongoinggal is szerepel a listán, bár ezek közül a két DC-s még talán valahol érthető is. Az viszont, hogy a Marvel a negyvenezreseket alig tartó Deadpooljaihoz minek indít egy negyedik ongoingot (pláne az egyik bebukása után, ugyanis a Team-Up a jelek szerint három hónapon belül átüti a húszezret), ami csak 39e-n tud nyitni, rejtély. Valahol szerintem Nicieza és Kelly megcsúfolása, hogy a nevükkel fémjelzett, elvileg a humorra építő karakter immáron négy futó sorozatban egyetlen épkézláb poént nem tud elsütni hónapról hónapra. Ennyire még Liefeld se tudna tehetségtelenül bánni vele...
Ha már fentebb a Marvel Emberiségellenes Bűntettének crossovere szóba került, megemlítem a DC hasonlóan pocsékul teljesítő eseményét, a Superman-címeken futó kriptoni háborút. Robinson sztorija a reklámnak hála kimozdította a Superman-részleget a harmincezresek legaljából, és egészen a szédületes 34e-ig húzta őket. Ami teljes 10%-os növekedés. Szinte már majdnem olyan mértékek, mint Johns emelkedése a Blackest Night előtt. Hopp, hogy az nem 10, hanem 100 százalék volt. Eh, egy nulla a különbség, és mint tudjuk, a nulla a semmivel egyenlő, vagyis semmi különbség a kettő között. És továbbra is jelzem, ennek a tehetségnek adták a zászlóshajó-címet, aminél végső soron Johns leggyengébb ongoingja csak másfélszer rosszabbul teljesít, és az az ember mellette ír fél tucat sorozatot és egy filmet. Igen, sose árt tudni, kire bízzuk a presztízssorozatokat, no. Nehogy a végén még csorbuljon itt a cég hírneve. Meg hát ez a Robinson amúgy is remekül képes volt kiirtani a komplett Új-Kriptont, mert sikerült annyira jól bánnia az alapötlettel, hogy a szerkesztőség jobbnak látta eltörölni a létezése nyomát is.

A harmincezresek utolsó példányát a már biztosan elkaszált Wolverine Weapon X 12. száma képviseli, és ezzel együtt mindenki mondjon egy nagy hellót a Marvel-DC páros legjobb sorozatainak. No nem példányszámra, hanem minőségre. Szokás szerint van itt Batgirl v3-tól (ami kb. olyan, mint az Ultimate Spider-Man, csak értelmesebb, összerakottabb, viccesebb, izgalmasabb, cselekménydúsabb és átgondoltabb... vagyis ugyanolyan, csak tízszer jobb) Gotham City Sirens, Wonder Woman v3 (amiből nemsokára megint v1 lesz, és átveszi Straczynski), Guardians of the Galaxy v2, stb. És van itt egy másik (elvileg) ongoing, a DC megint előszedte a már köztulajdonban lévő régi ponyvakaraktert, Doc Savege-et, aki gyakorlatilag Superman és Batman karakteralapjának is tekinthető, egyben kora egyik legsikeresebb ponyvahőse volt, egyesek szerint az első szuperhős is. (Ez utóbbi amúgy nem igaz, nem rendelkezik emberfeletti képességekkel, csak kiváló fizikumú és marha okos.) A húszasoktól amúgy most még a 100. hely előtt meg kell válnunk, a szokatlanul kicsinyke részlegük mindössze a 94. helyig tart. Nem sokkal maradt le innen amúgy az újraindított Spirit (elvileg v7, de a pontos szám meghatározása a képregény-történelem egyik legnehezebb feladata lenne), amivel a két nagy legrosszabbul indító ongoingja lett sajna a hónapban. Nem nagyon akar működni ez a sorozat, ami elég szomorú Will Eisner emlékére nézve, és bár biztos vagyok benne, hogy ehhez nagyban hozzájárult Frank HaIsteírniakarnanahozzámjárnatanácsadásra Miller minden elképzelhető ember és egyéb intelligens létforma által várt színvonala alatti filmje is (vagy nevezzük nevén: az ilyen címen mozikba küldött Sin City 1.5), de még Miller figyelemreméltó tehetségtelensége - amint ennyi évtized után végre a kritikusok is kezdenek észrevenni - se lehetett elég hozzá, hogy ilyen károkat okozzon.

A kicsik között megint fordult párszor a kocka, de érdekes, hogy a Walking Dead promóciós kiadványát leszámítva nem az Image, hanem a Dynamite Entertainment vitte el a kisebbek második helyét a Buffy után, Kevin Smith Green Hornet-jának harmadik számával. Ami ugyan csak az első füzet eladásainak felét tudta produkálni, de kategóriájában még mindig kiemelkedő. Igaz, nagyon ez se segített a kiadójának (erről majd lentebb). A Walking Dead új füzete csak mélyen (ötezerrel és húsz hellyel) alatta van. Ezzel megint ő a legjobb Image-cím, igaz, Todd McMásológép egyik olvasórémisztgető Venom-másolata sem képviselte magát egyetlen füzettel sem áprilisban. A tömegek megkönnyebbült sóhaja pedig idáig hallatszik, és okoz nekünk Európában mindenféle légköri zavarokat, amitől most az ország is ázik. Vagyis Todd még úgy is betesz nekünk, hogy nem csinál semmit. Veszélyes egy alak.
A dobogóról amúgy lecsúszott a Zöld Lódarázs előretörésével Ennis Boys-a, de eggyel lejjebb is érdekes párharc alakult ki a Dark Horse Star Wars-címei és az Image Invincible-je között, ami amúgy most vagy újraszámozódik vagy nem, még szerintem ők se tudják. A legjobb IDW-s sorozat (Angel, de ez náluk várható) csak jóval alattuk - vagyis elég sok ezer példánnyal a két fő Dynamite-füzet alatt - jön, ami azért érdekes tény, mert ennek ellenére az IDW elég komoly részesedésarányt ver a Dynamite-ra (másfélszer akkora az övé). Innen is látszik majd, hogy sok kicsi marha sokra tud menni egy tortadiagramon. De ha már az IDW elsőjét megemlítem, az utolsó kistigrisét is ide írom: az Irredeemeble első száma volt a Boom! Studios legkeresettebb füzete 12e példánnyal a 134. helyen. Ez egy újrakiadás, aminek érdekessége, hogy annak ellenére, hogy drágább volt, mint az eredeti első nyomat (négy dolcsi), mégis majdnem egy ezrest vert az egy dolcsis Batman & Robin első számának újabb kiadására. Igaz, ez utóbbi, ha jól számolgatom, legalább hatodik újranyomás volt, és már a HC is kijött belőle. (Amúgy ez csak egy reklámfogás része volt, a két nagy több híres sorozatuk első számát adta most ki újra egy dollárért: New Avengers v1, a Vörös Veszedelem és a Civil War is ezek között van.) Ám Waid sorozata után bizony a Boom! sokáig kimarad a listán, a második legjobb füzetük az alig több mint 5000 embert megmozgató Farscape volt csak. A tavaly év végi nagy lendületük eléggé elmaradt.

A Kick-Ass mozi ugyan közepes érdeklődést kapott csak, de a képregénygeekek eléggé szépen felfedezték maguknak, annyira, hogy sok nem képregénygeek is felfedezte magának. A kettő között ugyan nincs összefüggés, de nem akarom kitörölni ezt a szép mondatot. A - morogmorogmorogmorog - premiere... *sóhaj*... miért kell premiere-ben?... HC ezúttal 10e példánnyal ül az első helyen, utána a Batman & Robin fentebb említett első hc-ja - ami deluxe változat, vagyis az a fajta, amiben a Kick-Asst egy épeszű szerkesztő kiadta volna -, mögötte pedig az új ongoingtól is kicsit megtámogatva a Flash: Rebirth HC-ja áll.
És miután letudtuk az említésre érdemes mennyiségű köteteket, lássuk, milyen érdekesebb kiadványok vannak még itt.
Először is, elég szép helyezése van egy független kiadós, kifejezetten kisgyerekeknek készült mesekiadványának a Benny and Pennynek. Azért jó látni, hogy a mai tömegmészárlós képregénysorozatok világában még van hely a kisebbeknek szóló történeteknek is. Bár Ennis Crossed-jának (aki nem ismeri: a sorozat lényege összefoglalható abban, hogy Ennis és a rajzolója versenyeznek, mikor tud Ennis olyan groteszk és undorító halálnemet kitalálni, amit már az alkotótársa se bír megrajzolni) első kötete eléggé magasan végzett. Kijött ezen kívül a RASL második kötete is (a Bone alkotójának új sorozata), egy elég jó visszhangot kapott Vertigo-GN, az Other Lives (három nagyon diszfunkcionális alakról szól), a Dial H for Hero korai sorozatának Showcase-változata, és persze a sorozat, mit mindenkinek kötelező lesz majd beszerezni, és ami tuti lesz magyarul is: a Twilight manga első kötete. Vendégszerepben a Tokyo Hotel és Blade. Amúgy meg eléggé érződik, hogy készül a Scott Pilgrim-film, mert az összes eddig megjelent kötet szerepel a listán.

Ami a számokat illeti...
Tavaly áprilisban öt szerda volt, vagyis eggyel több hét az eladásokra, így kicsit érthető, hogy a füzetek tizenöt, a kötetek pedig huszonkilenc százalékkal teljesítettek rosszabbul. Mivel a múlt hónap idén szintén öt szállítási napos volt, így a kettőt összekombinálva a füzetek nullára, a kötetek pedig -20%-ra jönnek ki, az összesített forgalom pedig 5%-os esést mutat, ami a kötetek erős hanyatlása mellett még egész elviselhető. Bár ebben szerepe van annak, hogy lassan, de biztosan a kiadók az összes füzet árát négy dollárra emelik. Amúgy érdekes, hogy míg a Kick-Asst a film egész szépen megtolta, legalábbis a HC-t, a Vasember-mozi nem igazán emelte a karakter képregényeinek eladásait, a most indult ongoingja valószínűleg miniként fogja hamar bevégezni.
Hiába tarolt a DC a lista élén, a Marvel a középkategóriás dominanciájának hála megint teljesen fölé emelkedett. A példányok 45 és a bevétel 39%-a volt most az övé, míg a DC-nél ez a mutató 32/30-on áll. A kicsik között a változatosság kedvéért az Image végzett az élen, legalábbis a példányszámok tekintetében, 4,2/4%-kal. A Dark Horse viszont többet zsebelt be, a 3,8%-os példányrészesedés ellenére közel 5%-ot vittek a bevételből. Az IDW amúgy nem sokkal maradt el mögöttük, 3,4/3,9%-on áll. A két komoly sorozatot is felmutató Dynamite nem igazán szállt ringbe mással, így a hatodik helyen ül 2,3/2,3-mal, a Boom! pedig a tavalyi előretörés után teljesen beállt másfél százalék környékén. A többiek közül meg egyedül a Viz az, ami (bevételben) 1% fölé kapaszkodott, igaz, ők mangakönyveket árulnak, így a kevés példány is nagyobb bevételt jelent nekik.

Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta