Ki van itt?

Oldalainkat 528 vendég és 1 tag böngészi

  • lamaskitfi

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

Mint az előző havi elemzésen láthattuk, a DC mindent megpróbált, hogy a Convergence-szel visszamásszon valami értékelhető pozícióba. Még egy tonna minit is elindítottak, hogy ezzel maguk felé billentsék a mérleget. Mindhiába.
És akkor még nem is sejtették, hogy az, hogy a Convergence kikapott a Star Warstól, még csak a jéghegy csúcsa volt.

Az a helyzet ugyanis, hogy a Marvel ebben a hónapban mindent vitt. És mindezt annak köszönheti, hogy akárcsak évekkel ezelőtt a Fantasztikus Négyes esetében, Hickman most is megcsinálta: több mint három év tömény szenvedés és egy majdnem teljesen elfeledett event után a Bosszú Angyalaival indított gigantikus eposza révbe ért a Secret Wars (2015) oldalain, amely egy viszonylag csendes, 527e példányos eladással nyitott.
Ez kétszer annyi, amivel a Civil War indított 2006-ban, amikor a Marvel képregényei egy másfél évtizedes népszerűségi csúcson jártak, és amit egészen idáig a cég legsikeresebb sztorijának tekintettek. Sőt, ha belegondolunk, hogy a brutálisan reklámozott, nagy költségvetésű filmmel, illetve magával a Disney-vel megtámogatott Star Wars v3 is csak kétszer ennyivel indított, akkor a Secret Wars (2015) máris a lehetőségek kimeríthetetlen tárházának tűnik. Amit a Marvel azért megpróbál gyorsan kimeríteni – erre még visszatérünk nemsokára.

A listán ott szerepel a folytatás is 210e példánnyal (ami még mindig magasabb, mint amit a Convergence valaha elért), ám érdekes módon nem a második helyen. Az most a Boom! Studiosé. Igen, a Boom! Studiosé, amit leginkább csak gyermekképregények kiadójaként ismerünk, amelyre a Bravest Warriors – az Adventure Time készítőinek új sorozatából készült adaptáció – mostani sikere sem cáfol meg.
Persze az se ártott, hogy legalább 450.000 példány a Loot Crate májusi dobozában is helyet kapott.

A lista felső része elméletben a Convergence-féle DC-s teljes univerzumátalakítás és a Secret Wars-féle marveles teljes univerzumátalakítás összecsapásáról szólt. A gyakorlatban a Marvel elvitt 17 címet a felső 25-ből. Benne az ő eseményükhöz kapcsolódó minik tömkelegével, amik már az Ultimate univerzummal való összeolvadást követő új világegyetemüket készíti elő. Felsorolni is nehéz lenne őket, mert legalább negyven kapcsolódó kiadványt indítottak, amelyek egy része már egy új ongoing eleje, a többi meg csak minisorozat. És ezeken felül ott vannak a nem megszűnt címeken olvasható tie-inek is. A Civil War anno kb. 110 füzetben ment le, a jelek szerint a Secret Wars (2015) ezt erőlködés nélkül meg fogja duplázni (lehet, hogy triplázni).
Mindeközben a Star Wars elszenvedte az első komolyabb visszaesést. Egy ötödik számtól ugyan a 146e se rossz teljesítmény, de ez nagyon feltűnően elmarad az áprilisi 203e-től. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Disney megerősítette a sorozatok kánon jellegét (vagyis amik itt történnek, a filmek szempontjából is igazak lesznek, ellentétben az eddig Expanded Universe néven illetett, nemhivatalos sztorikkal), beleértve a nem is tagadottan kiszivárogtatott hírrel, hogy a képregényekben debütál Han Solo neje. Nem, nem Leia, hanem az a nő, akit még „Az új remény” kezdete előtt vett el.

Ilyen brutális ellenszélben nem volt könnyű a kisebb kiadók helyzete, mégis derekasan állták a sarat. A Boom! kis előrelépéséről már volt szó, mögötte pedig nem meglepetés, hogy a Walking Dead bukkan fel. A harmadik helyezés már érdekesebb, mert kitúrták a Sagát a dobogóról, és a Dark Horse mászott vissza oda a Fight Club 2 (Harcosok klubja 2) első számával. Ami amúgy nem rókabőr, ugyanis az eredeti regény írója követte el, aki ezt a formátumot választotta a sztori folytatásához.
A kiadó másik meglepetése, az Archie vs. Predator is szépen tartja magát, illetve a Dynamite ismét megpróbálkozott egy újdonsággal, a Swords of Sorrow-val. Ami nemes egyszerűséggel kifejezve egy csöcsparádé Vampirellával, Dejah Torrisszal, Vörös Sonjával, és minden egyéb, bikininél több ruhát nem hordó hősnővel, akiknek a kiadási jogát birtokolják. És ami vicces, hogy Gail Simone írja, tehát van esély arra, hogy valami sztorit is tartalmaz a tinifiúknak szánt képeken túl.
Az IDW a hónapban teljesen ráfeküdt az ifjúsági címekre. Eddig nem esett szó róla, de átvették a Boom! Studiostól a Disney-képregények kiadási jogát (a jelek szerint a Marvelnél nem akartak ezzel foglalkozni), és a múlt havi Uncle Scrooge után most kijött a Donald Duck magazin első füzete is, amely szépen elvan a pónik eddigi címei és a Jem & the Holograms mellett. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem örülök az ifjúsági képregények eme enyhe, de határozottan érezhető felemelkedésének.

Kötetek terén a szakboltokban egyedül a James Gordon: Earth One nagy nehezen kijött második könyve érdemel említést a maga 16e eladott példányával.
De a könyvesboltokban is kitört az uborkaszezon. Az élen a 23-as Walking Dead tpb áll, mögötte egy Zelda-manga, melyet két Marvel enciklopédia (a külsősök által készített, nem a Marvel Handbook) követ, pár olyan kimozdíthatatlan örökzölddel, mint a Civil War vagy a Killing Joke. Összességében ez a lista se mondható valami izgalmasnak.

A számok… nos, a DC vezetősége azért biztos csuklott egyet, amikor meglátták, hogy a szétreklámozott nyári eventjük kellős közepén sikerült összehozniuk egy kemény 25/26%-os piaci részesedést (bevétel/példányszám) a Marvel 40/41%-ára. Az, hogy a konkurencia a földbe döngölte és megtaposta őket, talán még egy enyhe metafora – akkor is, ha a DC bevétele így is figyelemre méltó a maga tízmillió dollárjával.
A kicsik közül az Image még mindig megközelíthetetlen, 9/10%-uk erősen a többiek fölé emeli őket. A Dark Horse ugyan mutat jeleket némi feltámadásra, de az IDW még mindig messze van, és a Loot Crate-nek hála még a Boom! Studios is fölé mászott most erre az egy hónapra. Viszont így a Dynamite-nak már nem kellett aggódnia: az ő 2,2%-uk fényévekre volt a Boom! 4%-ától.
Az egyszázalékos álomklubba befért még az Eaglemoss és a Viz is, illetve példányszámokra nem volt most se messze a Valiant.
Az igazság az, hogy ha megtisztítanánk a listát a Secret Wars és a Convergence torzító hatásától, akkor valójában soha nem látott magasságokban látnánk a független piacot. El se tudom mondani, mennyire jó hír ez az egész iparágnak; sőt, talán az egész tengerentúli képregényes szakmának.

Ugyanis a kicsik előretörése nem a piac szűkülése miatt lehetséges, épp ellenkezőleg. Tény, hogy a két nagy most zsákszámra talicskázza haza a pénzt, ami azzal járt, hogy áprilishoz nézve a májusi összbevétel alig 13%-ot esett. Ne feledjük: áprilisban öt megjelenés volt, májusban meg csak négy, és április már így is egy eléggé erős hónap volt a Convergence miatt.
Még szemléletesebb, ha a szintén négyhetes tavalyi májushoz viszonyítunk, ahol már +13/+19% fogad minket. És itt most a második szám a fontos. Mivel mindkét félmilliós füzet hivatalosan öt dollárba került, így ők igazából a bevétel felé billentenék a mérleget. Az, hogy a példányok mégis így nőttek a bevételhez képest, egy eléggé meglepő bővülést mutat.
Nem csoda hát, hogy az éves gördülő statisztika +12/+15%-a öröm a szemnek. Hátha most így marad, a nagy eventek lecsengése után is. De még egy 10%-os példányszámbővülés is páratlan volna, ha kitartana év végéig.

Végezetül a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta