Ki van itt?

Oldalainkat 1093 vendég és 0 tag böngészi

02-17-hir"Nem akármilyen napot ünnepel ma a képregényes társadalom a világban: ma 70 éves a Fantom képregény! Különleges dolog ez, mivel valószínűleg ő a legrégebbi képregényfigura, aki 70 éven át folyamatosan megjelenik a nagyvilágban, népszerűsége töretlen. Kitalálója, Lee Falk, sajnos már nincs közöttünk, de mivel több mint hat(!) évtizedig írta folyamatosan a Vándorló Szellem kalandjait, ő is bevonult a képregénytörténelem nagykönyvébe..."

Így kezdte a pontosan 5 évvel ezelőtti hírt Micho, amiből nem nehéz kitalálni, hogy FANTOM MA 75 ÉVES!!! Ráadásul Lee Falk kapcsán pedig elmondhatjuk, hogy a mester idén áprilisban épp 100 esztendős lenne, vagyis 2011. duplán is jubileumi évnek számít! Öt éve az alkalom kapcsán egyszerre 5 Fantom képregény került ki az oldalra (Egy normális élet, Devil története, A kalózkirálynő bosszúja, A Fantom átka 1/2, Fantom - DC minisorozat 4/4).
Eredetileg a mai napra is valami hasonló volt tervbe véve, de aztán ahogy sikerült szert tennünk egy csomó érdekes sztorira, úgy döntöttünk, inkább tartunk egy egész ünnepi évet! Ha röviden össze akarnám foglalni, mi várható az idén, akkor mindenképpen azzal kezdeném, hogy a tavalyi évtől eltérően idén kéthetente csütörtökönként lesz Fantom frissítés, és a magyar szokásokhoz hűen főként a skandináv Fantomok dominálnak majd, itt-ott színesítve más kiadók/alkotók műveivel (gondolok itt elsősorban a Klasszikusokra és a Moonstone-számokra). Lesznek folytatásos és önálló sztorik, krónikásak és 21-esek, fekete-fehérek és színesek... Aztán néhány újdonsággal is szolgálunk majd az év során, ilyen lesz például az a melléklet, ami már a mai képregény végén is megtalálható, és egy úgynevezett Fantom Enciklopédia egy darabkája. Terveink szerint (majdnem) minden képregény végén ott lesz majd néhány oldal, amiket összeillesztve az év végére egy önálló füzetszerűséget kaphat mindenki. Ez az enciklopédia inkább a klasszikus Fantom-világot vesézi ki, de mivel a skandináv történetek is a klasszikusokon alapulnak, nagyon vad eltérések, meglepő dolgok nem várhatók a tartalmát illetően. További újdonság, hogy a menetrendszerű kétheti frissítésen és a nagy népszerűségnek örvendő Micho-féle napi sorozatok mellett az idei év során bizonyos napokon meglepetésszerű frissítéssel is jelentkezünk a tervek szerint, azaz minden bizonnyal lesznek olyan hónapok, amelyekben 3 Fantom is kikerül az oldalra a napi mellett.

Visszatérve Micho öt évvel ezelőtti köszöntőjére, mivel annak idején remekül összefoglalta a Fantom képregények szerteágazóságát, és valószínűleg sokan nem olvasták az akkori hírt, "vissza is adnám a szót":

"...Fantom lehet az egyetlen olyan figura, aki a legnagyobb sikert szülőhazáján kívül könyvelhette el, hiszen míg Amerikában a szuperhősök áradata és a nagy kiadók egyéb képregényei miatt az utóbbi években visszaesett az érdeklődés iránta, addig a skandináv országokban már olyannyira közkedvelt lett, hogy jogot formálhattak rá, hogy saját történeteket írjanak és rajzoljanak róla... ergó a képregény készítése áttelepült Európába. Hogy az angol nyelvterületen is hozzáférhetők legyenek ezek a kalandok, az ausztrál Frew kiadó vállalta a skandináv történetek angolra fordítását és újrakiadását. Manapság kéthetente(!) jelennek meg az újabb részek... az alkotók pedig a legkülönfélébb országokból kerülnek ki, van, hogy egy történet írója skandináv, és a rajzoló meg amerikai... de az internet segítségével ugyebár ma már semmi sem lehetetlen. Az évek során olyan nagy nevek is részt vettek egy-egy Fantom-képregény megalkotásában, mint például Stan Lee, Steve Ditko, Peter David, Mark Verheiden, Alex Saviuk stb. Hazánkban sajnos már több mint egy évtizede nincs Fantom (már lassan kettő - kit), pedig sokan nosztalgiázva tekintünk vissza a fekete-fehér kalandokra, és szívesen kezünkbe vennénk ma is újabb sztorikat... Amerikában jelenleg is fut a napi és vasárnapi lapokban a szokásos Fantom strip, hagyományos képregényt pedig pár éve az újkeletű Moonstone kiadó kezdett el készíteni... itt modernebb felfogásban, modernebb rajzstílusban kezelik a figurát, akit az X-Menből ismert fiatal író, Ben Raab vett kezelésbe... felemás sikerrel... ugyanakkor Raab skandináv történeteit Európában imádják."

Persze ezek sokak számára nem jelentenek nagy újdonságot, ahogyan az sem, hogy az elmúlt 5 évben is történt egy-két dolog, például a Moonstone befejezte a Fantom sorozatát, "cserébe" viszont a Dynamite kiadó útjára eresztette a Last Phantomját. (Aki eddig kitartott, az egyrészt vendégem egy felesre, másrészt meg most már olvassa végig!) Ami a mai képregényt illeti (mely néhol a tavalyi évben kikerült Az utolsó sógun című sztorira emlékeztethet), főszereplője gyakori "vendég" a 21. Fantom történeteiben, mégis meglehetősen kevés szó esett róla az eddigiekben. Nagy titkot aligha árulok el azzal, hogy Heróról van szó. Sok skandináv és klasszikus történet is foglalkozik Heróval, például a HZs-n már régóta olvasható Hero halálos ítélete vagy éppen a Semic-es időkben megjelent "Túsz Heroért cserébe" történetek. Nem maradt más hátra, mint hogy Micho szavaival zárjam:

"Isten éltessen, ó, Vándorló Szellem!"

falk_fantom_logo_3

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# golyan attila 2013-09-12 13:37
én nagy rajongója vagyok A fantom képregény sorozatnak.


Nekem például a merénylet a halálfejes barlang ellen és a pókháló relytéje van meg.
# Jason Todd 2013-09-13 20:21
Az említett történetek valóban nagyon jók. Nekem is az egyik kedvencem a Semices időkből az album.
Még 3 év és kedvenc Fantomunk 80 éves lesz!
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta