Ki van itt?

Oldalainkat 641 vendég és 1 tag böngészi

  • habszi

hzs-iskolaAmint láthatjátok, az előző közleményben ígérteknek megfelelően mostantól elérhetővé vált a HálóZsák-féle Beíróoktató Alapcsomag© első kiadása. A cikket elérhetitek bal oldalt a Tudnivalók alatt illetve a Tudástárunkon keresztül is.

Bár elég terjedelmes bevezetőt írtam a tutorialokhoz, mégis pár dolgot szeretnék ebben a hírben tisztázni. Olyasmiket, amik inkább most, egyszeri alkalommal közlendőek.

Ez itt igazából nem arról szól, hogy harácsoljunk magunknak egy csomó friss beírót, akiket dolgoztathatunk. Az oktatóköteg teljesen szabadon felhasználható, és ha valaki az onnan szerzett tudását egy másik oldalon kamatoztatná szívesen, mert ott talál magának inkább a kedvére való képregényeket, tegye nyugodtan. És a többi oldal képviselőinek is szól, hogy az itt talált anyag nyugodtan továbbosztható. (Az igencsak nehezen leszedhető logónk amúgy is garantálja, hogy mindig tudják, honnan jött. :)) Természetesen nem véletlen, hogy az előző hírben taglaltakat követően került ez megjelenésre, ám ezzel igazság szerint a képregény-honosítói közösség egyik nagyon régi adósságát kívánjuk most törleszteni. Vagy legalábbis elkezdeni a törlesztését.

A másik nem titkolt célja az, hogy mindazok, akik úgy érzik, lenne kedvük ehhez a hobbihoz, a lehető legönállóbban lássanak ehhez hozzá. Őszinte leszek, tapasztalataim szerint a jelentkezők alig egyötöde jut el egyáltalán addig, hogy nekifogjon első próbafüzetének, és tizedük sem éri el azt a pontot, hogy egyáltalán olyasmit alkosson, aminek esélye lenne a kikerülésre. Ez nagyban köszönhető annak, hogy elég szigorú minőségi lécünk van, amit minden kezdőnek meg kell ugrania nálunk kivétel nélkül.
Ez a felkészítés azonban ugye törődést kíván a mi részünkről, és sokszor eléggé sok órányit. Ami, ismétlem, eléggé nagy arányban kárba vész. Így azt a részét, ami az első próbaoldalak bemutatásáig tart, most megkíséreljük automatizálni. Úgy láttam eddig, ez az a rész, ahol nagyon sokaknál eldől, hogy tényleg akarnak-e ezzel foglalkozni, vagyis a leglényegesebb szűrést gyakorlatilag mindenki, aki belevág, önmagában végzi majd el. Ez persze nem jelenti azt, hogy senki se szóljon nekünk addig, amíg a próbafeladatot nem tudja prezentálni. Ahogy a cikkben is benne van, ha valakinek a kapott anyag ellenére van kérdése vagy észrevétele, arra mindenképpen kíváncsiak vagyunk. Nem rabszolgákat akarunk toborozni, hanem szeretnénk segíteni abban, hogy mások is csatlakozhassanak ehhez a hobbihoz.

Ugyanakkor… amit most közzéteszünk, az az egész képregénybeírósdi legalapvetőbb része. Így hát az, hogy szükségünk lenne grafikusi képzettségű emberekre, akik képesek retusmunkát végezni, még mindig áll. És hogy tisztázzuk: retusmunka alatt azt értjük, hogy olyasvalaki, aki képes lenne valahogy összebarkácsolni egy ilyenből vagy ilyenből ilyet vagy ilyet.

És még két dolog. Elsőként felhívom a figyelmet arra, hogy ez tényleg csak az első kiadás. Leendő kérdések nélkül is van elképzelésem arról, mivel kell még bővíteni a dokumentumköteget. Első lépésként például rögtön holnap reggel kibővül az a cikk a HálóZsák eddigi legtitkosabb fegyverével, az automatizált bubitörlő szkriptünk 1.0-s változatával, amit közel tíz év után most mindenkivel, köztük minden egyes honosítótársunkkal is megosztunk. Ez a szkript ideális körülmények között ötödére is csökkentheti egy szimpla képregény előkészítési idejét, így nem csoda, hogy ennyi ideig az oldal egyik legbecsesebb ereklyéje volt (meglepő egyszerűsége ellenére).
Másodsorban pedig… a beírás csak az egyik fele a képregény-honosításnak, hisz ha nincs beírandó szöveg, az egész nem ér ugye semmit. ugyanakkor az a szintű beírás, amiről egyelőre az oktatóanyagban szó van, igazából a honosítás messze legegyszerűbb része. Sokan úgy vélik, hogy egy idegen nyelvű szöveget magyarra fordítani pofonegyszerű, és nehezen képzelik el, hogy miként lehet azt jól beírni egy képbe. Pedig utóbbira (nagyrészt) van "varázsrecept", ahogy azt ez az egész részleg mutatja. Persze a grafika ettől még nem egy agyatlan dolog, még ez a "primitív" rasztergrafika sem. Egy komolyabb retusálási munka nagy szakértelmet és/vagy affinitást és/vagy ügyességet követel. (Persze eltanulható hivatásos képzés nélkül is, csak igen sok szorgalommal és rengeteg buktatóval, ám az eredmény idővel tényleg látványosan beszél magáért.)
A helyzet azonban az, hogy a fordítás a maga nemében egy eléggé összetett dolog, ám attól még ahhoz is lehet hasonló mankókat készíteni. És terveim szerint fog is készülni ide egy olyan dokumentumsorozat, ami a fordítóknak segít majd a munkájukban. Hogy a "felsőbb szintű" grafikához készül-e valaha valami oktatóanyag emészthető formában… azt nem tudom. Talán egy ügyesebb honosító valaha megcsinálja majd.

Ám addig is… remélem, a mostani kísérletünk eléri a célját és sikerül felkeltenünk az érdeklődést pár emberben, akik a tutorialunk által arra az ösvényre léphetnek, aminek a végén a leendő honosítónemzedékek tagjaivá válhatnak. Akár beírói, akár (ha elkészül az a csomag) fordítói, akár mindkettő státuszban. Nevezhetjük egyfajta hagyaték-előkészítésnek is. (Az elmúlt 12 év alapján egy honosító átlagos "élettartama" olyan 3-4 év körül mozog, és úgy kétévente termelődik ki egy új generáció. Mivel sok tagunk már az élettartam közel duplája óta végzi ezt, így lassan elkerülhetetlenül eljöhet az a pillanat, amikor már a tempónk a réginek csak halvány töredéke lehet. Kell a vérfrissítés, és mi most szeretnénk aktívan megtenni mindent azért, hogy felnőhessen egy új generáció. Őszintén remélem, hogy a szándékunk érződik és gyümölcsöző lesz idővel.)

Végül egy kérés: ha a csomaggal kapcsolatosan valami nem általános kérdése van valakinek, azt legyen oly jó és lehetőleg a fórumon tegye fel. Ha tényleg eljutna addig, hogy megmutatná a próbafeladatát, úgyis szüksége lenne fórumregisztrációra, hogy kommunikálhassunk.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Sullkrisz 2013-01-14 20:58
Hány éves kortól lehet jelentkezni?
+3 # talgaby 2013-01-15 06:32
Van egy 14 éves beírónk, de volt itt 13 éves is. (Bár tény, hogy az átlag életkor inkább kettessel szokott kezdődni, még akkor is, ha Fareket kivesszük, hogy ne húzza fel annyira. :))
# Farek 2013-01-15 09:33
Idézet - talgaby:
Van egy 14 éves beírónk, de volt itt 13 éves is. (Bár tény, hogy az átlag életkor inkább kettessel szokott kezdődni, még akkor is, ha Fareket kivesszük, hogy ne húzza fel annyira. :))

Nem kell kivenni, úgysem számítok beírónak, még ha néha belekontárkodok is... :P
# Sullkrisz 2013-01-15 10:43
Ok! Mert ha lesz időm, mondjuk nyáron, szívesen kipróbálnám.
# solymosgyu 2013-01-18 16:52
adjátok ki őket. max 450 oldalasak legyenek.
# Terrordrone 2013-01-18 23:05
Én szívesen vállalnék beírást, főleg Transformerst. De azért még átnézegetem a beírási segédletet. terrordrone@gmail.com on elérhettek.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta