Ki van itt?

Oldalainkat 406 vendég és 2 tag böngészi

  • k@rcs1
  • spaniramn

vidam-zsebkonyvek-1989-hirSziasztok!

Május vége van, közeleg a gyereknap, és múzeumunk ennek apropóján büszkén nyitja meg a Disney-hetet az egyik legnagyobb kiállítási tárgyunkkal. Az elkövetkezendő öt napban több mint félezer oldalnyi Disney kerül fel a HálóZsákra, remélhetőleg kicsik és nagyon örömére egyaránt. Ebből négyszáz archív anyag.
Ennek tudjuk le bő kétharmadát egyetlen nagy könyvvel, a Vidám zsebkönyvek – vagy, ahogyan általában ismerik, a Donald Kacsa zsebkönyv – legelső kiadványával, ami még 1989-ben jelent meg valamikor, és az egyik legvastagabb hazai Disney-kiadványnak számít (bár akadnak méretesebbek).
Az Egmont a negyedezer oldalas zsebkönyvvel vezette be Magyarországra a Disney Italia palettáját, és sikerült egy olyna könyvet összeválogatniuk, ami egész jól lefedi az olaszok vezető sorozatainak sajátosságait. Lesz itt benne sci-fi szerű mese, teljesen sci-fi űrkaland (az olaszok valamiért teljesen odavannak az űrben játszódó Disneyért), meglátogatunk egy elfeledett elefánttörzset, hallgatózunk halakkal és persze lesz itt abból a fajtából, amit a saját válogatásunkba is teszünk: Dagobert és Rokkerkacsa (bár itt még Okos Kacsinak nevezték, Kacsalakon laktak és magázódtak… ez még az Esztó Barbara előtti korszak).
Jó olvasgatást a magyar Disney-történelem eme nem kicsi szeletkéjéhez, és ne feledjétek, vasárnap jön a saját, friss válogatáskötetünk, benne magyarul (remélhetőleg) még sohasem olvasott történetekkel!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Éjüvöltő 2013-05-24 16:29
Remélem frissül a Dagobert bácsi életéről szóló folyomány iS :)
# Horsee 2013-05-25 19:17
Hozzá kell tennem, hogy ez sem saját válogatás, hanem (a 80-as években és a 90-es évek elején megszokott módon) német kötet magyarított változatáról van szó! Egész pontosan a Lustiges Taschenbuch 126. kötete szolgált alapul. Sajnos ezt követően válottak, és az "LTB" 260 oldalas könyvei helyett az 529(!) kötetet megélt 100 oldalas sorozatból adtak ki 37-et, egyet pedig a (szintén) 100 oldalas (és 82 kötetes) Onkel Dagobertből. Így élt meg 39 részt ez a zsebkönyv-sorozat.
# talgaby 2013-05-25 20:23
Ennyire nem akartam belemászni. Idehaza tudtommal nem is jelent meg "saját" válogatás. Ám attól még él, hogy ezt nagyon jól választották ki, mert a maga negyedezer oldalával elég jól lefedte a nyolcvanas években jellemző olasz történetek hangulatát Kacsa fronton.
# Plotty 2013-05-30 07:26
Hello
Ebből lesz a Böhöm könyv később? Meg volt valami vékonyabb zsebkönyvsorozat is (egy időszakban leértékelten 3 darabot összecsomagoltan árultak) szép idők voltak :-) A Dagobert bácsis történetének hatására (nekem is volt szerencsém találkozni létezésével) elfogott egy kis nosztalgia, így 10-20 évvel az utolsó után Donald Kacsa visszatért :-)

Nem lehetne valami rövid irományt összeállítani a rendkívül informatív disney tudástárba, hogy kronológiailag milyen magyarországi disney képregények voltak, és azok 1-2 mondatban melyik ország Disney képregényeit közölték?
# talgaby 2013-05-30 15:04
Erre inkább az INDUCKS-ot használjuk, oda is vezetődnek a kitett füzetek. Lehet, itt is lesz majd valami, ám belátható időn belül kétlem. Igazából meglehetősen sokféle volt az ország méretéhez és képregényes életéhez mérten.
Böhöm könyvet nem tudom. Ha létezik belőle szken, akkor megpróbáljuk feljavítani, de ott csak a feláldozásával lehet digitális változatot létrehozni, és az első két szám meglehetősen ritka már ép állapotban.
# Plotty 2013-05-30 15:18
Félreérthetően írtam. Úgy kérdezem, hogy ezekből a Vidám Zsebkönyvekből lesz a Böhöm Könyv? vagy 2 külön sorozat? Mert olyanra emlékszem, olyanom volt.

Nekem teljesen kusza ez a magyar kiadás. Ma néztem az újságárásnál, de azt mondták már rég megszűnt a donald Kacsa Magazin, és zsebkönyv van(vagyis épp az se volt). Nem tudom mikor történt, de biztos jó sok számot megért.

(Digitalizálásban jobban várom a Donald Kacsa első számait, amit akkoriban még megvettem, aztán meguntam és eladtam. :-/)

INDUCKS-hoz meg ma volt szerencsém, egy másik cikk kapcsán, de nem lettem okosabb.
Valami Top 10, Top 100 Disney Comicsot kerestem volna.
# talgaby 2013-05-30 19:57
Az kissé rejtve van ott: http://coa.inducks.org/recommend.php?top100=1
És a kérdésedre a válasz: Igen. A német zsebkönyvsorozat (Lustiges Taschenbuch) magyarított változata mindkettő. Volt egy másik is, talán Képregénykoktél volt a címe, az is két vagy három könyvet ért meg.
A Donald magazin a Mickey magazint váltotta '95-ben, és 2008 decemberében szűnt meg. A következő évben indult a Donald zsebkönyv, ami '11-ben lehelte ki a lelkét.
# Csőrület 2013-05-30 23:15
A DuckTales digitalizálását várom, egyszer azok is felkerüljenek. Tudom, hogy sok a dolgotok, terveztek-e a későbbi jövőben napi stripekből összeálló teljes történetek fordítását? Az ötlet a Magyar Hírlap 1993. január 9-étől szombatonként megjelenő mellékletként szolgáló Disney Hírlap elnevezésű pár oldalas folytatásos képregényes tartalom alapján jött. Kb. egy évig tarthatott a heti megjelenés. Ma már teljesen beszerezhetetlen ez a sorozat. Mai napig nem tudom hány számot ért meg összesen.
# talgaby 2013-05-31 12:46
DuckTales lesz, ha időben elérünk oda, de most még a '91-es évnél tartunk a magazinnal. (A zsebkönyv digitalizált változata most független, az megy, ahogy éppen tud.)
A hírlapos stripről nem tudtam, de a régi Mickey-kalandokból lesz nálunk is kiadás. Egyelőre csak egy sztori különszámként vagy idén év végén, vagy jövő tavasszal, aztán majd meglátjuk.
# Egmont Fan 2013-05-31 19:18
" Volt egy másik is, talán Képregénykoktél volt a címe, az is két vagy három könyvet ért meg."

Szerintem te a Kalandok a köbön-re gondolsz. 1997-ben két 100 oldalas zsebkönyvet élt meg mindössze.

http://db.kepregeny.net/index.php?p=thumbview&hid=950&lid=1

A Képregény Koktél a Tiszta Dili előtti '91-es Kázmér és Hubás Semic kiadvány volt.
# talgaby 2013-05-31 22:17
Igen, arra. Igazából rengeteg kiadványt folyamatosan keverek. A kretént például legalább három kiadvánnyal tévesztettem már eddig össze. Erről a Disneyről is a k-s alliteráció maradt csak meg.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta