Ki van itt?

Oldalainkat 1614 vendég és 0 tag böngészi

Hálózsákos szokás, hogy ha lehetséges a képregényfrissítéseket évfordulókhoz, megemlékezésekhez kötjük. Ha már ragaszkodunk a hagyományokhoz, akkor telihold éjszakája előtt egy Telihold című képregény dukál.
Telihold, azaz áldozatra leső szörnyű és szőrös vérfarkasokról szóló történetről van szó, ahol fröcsög a vér, roppannak a csontok és megfagy a vér az ereinkben a rettenettől. NEM!
Egy szál vérfarkas sem szerepel ebben a képregényben, és most veszítettük el a hírt olvasó közönség 90%-át. A mű témájának alapjául Martin Scorsese After Hours (magyarul „Lidérces órák” nevet kapta a keresztelkedésben) című mozija szolgál, legalábbis nagyban hasonlít rá. Aki nem látta a filmet, annak (érdemes ezt pótolnia!) nagy vonalakban felvázolom a történetet: Egy számítógép-programozó a szerelmet keresve egy éjjel a nagyváros egy általa ismeretlen szegeltébe jut, ahol indokolatlanul mindenféle fura, kellemetlen és életveszélyes helyzetbe sodródik. A lidércnyomás egész éjjel tart, míg fel nem kél a nap és megtépázva a kiindulási pontra, azaz a munkahelye elé keveredik.
Intermezzo: zárójelben megjegyzem, Tiziano Sclavi is eljátszatott egy hasonló helyzet Dylan Doggal, mikor Goucho, a segédje egy éjjel kizárta otthonukból… de ez egy másik történet. Zárójel bezárva.
Telihold főhőse, Éduoard Tolweck, egy kedves, szorgalmas és segítőkész hivatalnok, olyan, akivel nap, mint nap találkozhatunk a hivatalok tolóablakánál. NEM!
Csak úgy, mint a valóságban Tolweck egy egoista, talpnyaló, törtető, undok, xenofób kis pocok. Egy levélkézbesítés alkalmával indokolatlanul üldözőbe veszi a képen látható néhány kedvesen antipatikus, roma származású fiatalember. A vonatra menekül előlük, és pénz híján a következő állomáson, sok-sok kilométerre otthonától, leszállítják a tömegközlekedési eszközről. És itt kezdődik Tolweckünk kálváriája a hazajutás jegyében, miközben szembesül mindazzal, ami iránt előítélete volt. És miután a szörnyű éj után eljő a megváltó reggel és fényesség, a megvilágosodás, Éduoard más szemmel tekint a világra. Tanult az esetből és esküvel fogadja, hogy változtatni fog az életén. NEM!
A kis pocok frászt sem tanul az egészből, ugyanolyan féreg marad, amilyen volt. Mert ez a valóság. Csak a dajkamesékben, néhány fantasy történetben és állítólag a szuperhősös képregényekben van átlényegülés. Az ember megátalkodott, és folyton ugyanazokat a hibákat követi el. Mentségként pedig ennyit mondanak: Látom a jót, helyeslem, de másként cselekszem… De nem ez a slusszpoén. Olvasd el a képregényt, és megtudod (legalábbis az az 1% a látogatók közül, aki eddig eljutott az olvasásban és felkeltette az érdeklődését a történet. NEM!
Utolsó figyelmeztetés: nincsenek benne óriásrobotok, vérfarkasok, szuperhősök, fantomok.)

telihold-hir

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# mozo 2013-07-22 17:13
Nem rossz ez, de a slusszpoén nem akkora meglepetés :)
# Creech85 2013-07-22 18:21
Rég olvastam ilyen jó felvezetést ! Hazaérek rögtön végig is nyálazom, nagyon kíváncsi lettem! Köszi a munkát :)
# Zerit 2013-07-22 20:27
mozo: Igazad van, ha a premisszák tekintetében kész tényként fogadjuk el a befejezést, akkor valóban kiszámítható volt a slusszpoén. Mondjuk, erre az alkotó ravasz módon végig utalgatott. A hír stílusánál maradva: NEM! Ez mégsem az a történetvezetés, ami szájbarágósan elmagyaráz mindent és kézen fogva vezet minket. Csak mutat egy utat és hagy bennünket, hogy döntsünk róla elindulunk-e rajta vagy sem. Ha továbbgondoljuk a befejezést, és megvizsgáljuk ésszerű módon, milyen összefüggésben van a lezajlott eseményekkel, akkor kiderül, hogy az ég adta világon semmi. És ez már mekkora egy fricska ránk nézve, akik a tolóablak másik oldalán állunk. Na, ez lenne az igazi slusszpoén! :)
A hírben lemaradt, de írtam az alkotóról, hogy kedvenc témája épp a modern emberi viszonyok: az elidegenedés érzete, az alaptalan babonák, hiedelmek, satnya érzelmi világ, vagy ahogy Einstein mondotta vala: a végtelen emberi butaság.
Köszönöm az 1% támogatását a mű kapcsán :D
# billy 2013-07-22 20:55
2% :)
nekem is tetszett. Kösz.
# Tamás371 2013-07-22 21:48
Ez rendkívül szórakoztató volt, kihagyhatatlan és letehetetlen!
Könyörtelenül kötelező mindenkinek!

Köszönjük, Zerit atya!
:)
# Creech85 2013-07-22 21:49
Végeztem! Nagyon jó volt, az elejétől a végéig !
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta