Ki van itt?

Oldalainkat 460 vendég és 0 tag böngészi

Sziasztok!

Hosszas szünet után a HálóZsák képregények ismét megnyitja kapuit! Elég hosszúra sikeredett ez a technikai szünet, mi sem teljesen így terveztük, ám a szükség nagy úr. A pontos részleteket talán majd megírja zozi, de a lényeg, hogy muszáj volt a legfrissebb Joomlára frissítenünk az oldal motorját, ami azzal a nem várt kellemetlenséggel járt, hogy többé-kevésbé újra kellett építenünk magunkat.
Másfelől viszont így kényszerből is rátértünk arra az útra, ami kis szerencsével majd a HálóZsák 3.0-ban végződik. Ám ennyire még ne rohanjunk előre.

Mivel az oldalunk még – ha úgy tetszik – béta állapotban van az újraépítést követően, így számítsatok arra, hogy egyes korábbi funkciók még nem lesznek elérhetőek, illetve kicsit másképp működnek, mint megszokhattátok.
A képregényeink viszont ismét teljesen elérhetőek, amint arról az igen nagy arányban megújult központi letöltőoldalunk is bizonyságot tesz.
Nagyobb változás ezen kívül, hogy az oldalba implementáltuk a lenyíló ablakokat. Amik egyáltalán nem nevezhetőek új találmánynak a weboldalakon, ám nekünk most ez igen komoly újdonságnak számított, ami nagyban hozzájárult az új szerkezeti felépítés kialakításához. És annyira megszerettük, hogy az oldallal kapcsolatos többi információt is ebben a hírben ilyen részekbe tettük. Azért, hogy akit nem érdekelnek a részletek, azokat ne ijessze el egy kilométeres köszöntő. A számukra elég, ha a legutolsó lenyíló szövegre kattintanak, hogy lássák, mi vár rájuk a 2014-es évfolyamunkban.

Update: A szerverünk jelek szerint egy bot támadása vagy csak simán szórakozása okán akadozott ennyire. Ha minden igaz, negyedikén már teljesen visszatérünk a szokványos ügyvitelhez.

Lenyíló fülek

Kétféle lenyíló füllel találkozhattok: eleve megnyitottal és eleve becsukottal. Utóbbira a leginkább szembeötlő példa az új Szuperhősök gomb, ami immár egy új cikk megnyitása nélkül fedi fel a szuperhősökhöz kapcsolódó kategóriánkat. Hasonló eleve zárt részeket tartalmaznak az olyan galériák, mint a Marvel kozmikus részleg, a WarHammer vagy a Jurassic Park.
A jóval gyakrabban előforduló változat, az eleve nyitott, ám becsukható variáns szinte minden népesebb galériánkban megtalálható. Ezeket legkönnyebben úgy ismerhetitek fel, hogy egy kis fejlécre helyeztük őket, amely fejléc az alá tartozó sorozat eredeti címét és kiadási dátumát tartalmazza. Vagyis például az egyéb Pókember-sorozatok galériájában ha a kis pók-ikonos fejlécre kattintotok (mondjuk a Marvel Team-Upéra), akkor az becsukja az egész alá tartozó kis cikkszeletet. Ezt legfőképp azért vezettük be, hogy az ilyen hosszú galériák navigálásánál a folyamatos görgetés helyett egyszerűen elég legyen összecsukni a nagyobb részeket.

Breadcrumbok

Ez nem teljesen új funkció, hiszen az elmúlt két évben a képregényeink közel fele kapott a cikkei tetejére egy navigációs sávot, ám az új oldalmotorunknak hála kivétel nélkül az összes füzetünkre felkerülhetett ez a segédeszköz. Egyben ezek kialakítása volt az ok, amiért közel két hetet rá kellett tennünk az oldal indítására. Cserébe viszont most már a böngésző gombjai nélkül navigálhattok az összes képregényünk között, ami reményeink szerint nagyban segít majd a hordozható eszközöket használóknak.

Nem, vagy hibásan működő funkciók, bugok

— Az összes képregényünk cikke (az a galéria, ahol magát a füzetet olvassátok) újragenerálódott, így az, aki először nyitja meg őket, valószínűleg sokáig vár a betöltésükre. Általában ezt mi egy füzet frissítésénél el szoktuk intézni az olvasók helyett, ám most nem volt időnk mind a közel háromezer galériát egyesével végigzongorázni. (Kivétel a Fantom részleg, ami olyan radikális átstrukturáláson ment át a szerver oldala felől, hogy muszáj volt egyesével újragenerálni minden egyes füzetét.) Emiatt mindenki türelmét kérjük, ha valami lassan tölt be.
Ha fél perc várakozás után egy egysoros hibaüzenet fogad benneteket, csak frissítsétek az oldalt. 99%-os valószínűséggel egy 60 oldalnál hosszabb és/vagy HD felbontású galériát nyitottatok meg, ahol a kis bélyegképek generálása eltarthat akár 90 másodpercig is.

— Mivel talgaby egy szál magában rendezte át a szerverünk mappastruktúráját és az oldal galériáit, ezért igencsak valószínű, hogy egyes füzetek cikkei hibásak. Ha hiányzó borítóképet, üres galériát, rossz breadcrumbot vagy bármi egyéb, egy füzet cikkéhez köthető hibát láttok, írjátok meg ennek a hírnek a kommentjeibe vagy a fórumra.

— Néha egy link látszólag megnyit egy adott cikket (a címsorban látszik a száma), ám valójában visszadob a főoldalra. Ez az új motor miatt van. Ilyenkor lépjetek vissza és próbáljátok meg újra. Ha többszöri próbálkozással sem nyílik meg a kívánt galéria vagy cikk, jelezzétek, mert ez esetben hibásan állítottunk be egy linket.
Ennek a jelenségnek a hozadéka, hogy az összes fenn lévő hírünkben szereplő linkek kizárólag akkor működnek, ha a főoldalon álltok, amikor rájuk kattintotok. Ám ha megnyitjátok magát a hírt (ahol már látszik a kommentelő ablak is), a linkek nem működnek. Tudomásunk szerint van rá megoldás, de az időigényes lesz.

— Az oldalunk valamiért lassú és akadozik. Szinte teljesen biztosak vagyunk abban, hogy nem mi okozzuk, mivel az átalakítás megkezdésekor minden rendben működött.

— Egy-egy képregénycikk megnyitása esetén a címsávban szereplő URL és a böngésző fülén kijelzett cím eléggé fura dolgokat mutathat. Ez egy véletlenszerűen és véletlenszerű gyakorisággal előforduló bug, fogalmunk sincs, mi állhat mögötte.

— A Rovatok részlegünk egyelőre még csak a legfrissebb cikkek sávból érhető el. A rovatok új oldalhoz alakítása még nem kezdődött meg, ezért a működésüknél előfordulhatnak fura hibák.

— A Star Wars részleg idővonala új, HTML alapú megvalósítást kap. Ennek elvégzéséig a teljes részleg breadcrumb nélkül marad, illetve megeshet, hogy pár füzet egyszerűen nem lesz olvasható. Jelenleg még nem tudjuk, meddig tart az átalakítás.

— A TransFormers részleg új letöltőoldalt kap, amelynek egy roppant ronda szöveges változata található meg most a galériája tetején. A régi ikonlista legördítve még működik, ám nem teljesen úgy, ahogy eddig. Néhány napon belül remélhetőleg elkészülnek az új ikonok, miután már csak az új struktúra szerint lesznek elérhetők a füzetek.
A TF idővonal is valószínűleg átalakul majd egérgörgőbarátibbá. De ez jelenleg még csak egy kósza felvetés.

— A HálóZsák Best of részleg (a főoldali ajánló) jelenleg nem elérhető, és megeshet, hogy nem is tér vissza – vagy ha mégis, erősen módosítunk rajta.

— A képregényszámláló nem elérhető. Gyanúnk szerint a megléte eléggé visszás hatással van a szerverünk teljesítményére. Amíg nem tisztázódik a helyzet, nem kerül vissza.

— Az alaphelyzetben csukott állapotú fülek egy oldal megnyitásakor mindenáron betöltik az alájuk tartozó képeket/szöveget, majd gyorsan becsukják azokat. Ez minden egyes oldalbetöltéskor így történik.

— Jelenleg az oldal nem menti el, hogy a felhasználó melyik lenyíló fület állította át, ezért ahányszor beléptek egy adott galériába, visszaállnak alaphelyzetbe. Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a fülek állapota miként menthető el egy adott számítógépre.

— A „színváltós” képek nem mindig töltik be a színes változataikat.

— A feltűnően ronda első bannerképet a WarHammer részlegben idejekorán lecseréljük majd.

2014-es évad

A tavalyi évnyitó cikk nem volt túlságosan pozitív hangvételű, és ez sajna megmarad ebben az esztendőben is. Az aktív tagságunk továbbra is igen csekélyke – ám fény még mindig van az alagút végén. Amit mi sem jelez jobban, mint hogy a szünetben taggá avattuk az évek óta rengeteg mindennel (jellemzően F4-gyel, mostanság pedig Bosszú Angyalaival) foglalkozó Peter P-t. És persze a Fantom-részleg is igyekszik életben maradni a nemrég felbukkant fordítónak, Jason Toddnak hála.

Mindemellett továbbra is csak azt mondhatjuk, hogy a havi 12 füzetet igyekszünk garantálni, melyet persze kiegészítünk a még mindig kifogyhatatlannak tűnő CO-Mix-féle hagyatékkal és a Múzeum digitalizált képregényeivel. Ám még így is könnyen előfordulhat, hogy az archív közlésekkel együtt sem közelítjük meg a napi egy új füzetet.

Habár már megszoktuk, hogy a helyzet akár egyik hétről a másikra komolyan változhat, jelen állás szerint idén számíthattok egy értelmesebb mennyiségű Fantasztikus Négyesre (attól függően, hogy év közben bejön-e pár olyan kinnlévőség, melyet külsősök ígértek be, előfordulhat, hogy megint lesz kéthetente F4) és Bosszú Angyalaira, illetve igencsak úgy fest, hogy meglehetősen hamar visszatér a TransFormers is az állandó vendégeink közé. Ezeken túl egy kis Fantom, egy kis Tarot, némi Oz és pár mini várható még. Meg persze reméljük, hogy a Star Wars is megtartja ezt a mostani megnövekedett tempóját. Ugyanakkor ha valaki szereti a Disney-képregényeket, az nagyon örül majd 2014-ben, mert idén először és szinte bizonyosan utoljára Disney-évet tartunk, ami heti egy Disney-kiadványt takar majd (persze nagyrészt múzeumosat). A részletekről majd egy külön cikkben ír talgaby.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

+1 # Elil Gariand 2014-03-01 17:37
lesz pókember is ! (legyen ! :( remélem ! ...)
De a Bosszú Angyalai a király! Már forgatják a következő részt ! :D
# ntglaci 2014-03-01 18:01
Örülök, hogy visszatértetek!
Sok sikert az új fordításokhoz, várom a képregényeket!
# talgaby 2014-03-01 18:09
Pókember túl bizonytalan. Van még egy-két rész raktáron, meg persze a múzeumosból rengeteg, de azon túl a fene se tudja. Habár végre közel vagyok ahhoz, hogy leadjak még egy adag fordítást, de nem tudom, hogy a beírója megvan-e még.
# Nok 2014-03-01 18:25
Hali!!!
Jó lett az új oldal, kicsit még szokni kell, de lényeg hogy visszatértetek!!!
Az F4-nek, és a TF-nek nagyon örülök!!!
Ha pókember, TF RG1 angol szkennekkel tudok segíteni szóljatok nyugodtan!!!
Így tovább srácok!!! :D
# Smertin 2014-03-01 18:50
Jó, hogy visszatértetek, és a Pókembernek én is nagyon-nagyon örülnék! :)
# Gaben87 2014-03-01 19:06
Már hiányoztatok! Jó újra itt!
# Harle 2014-03-01 20:06
Sziasztok. Örülök hogy visszatértetek. Köszönöm a sok száz képregényt amin eddig átrághattam magam :) meg az ez után következőket is.
# Ruin 2014-03-01 20:27
Nagyon jó, hogy ismét vagytok
# Elil Gariand 2014-03-02 07:31
legyen már Pókmanus :(
Olyan sokáig jutottatok, még a simával is, a semic-ről nem is szólva.
Pókembert a Népnek!
:(
+1 # Li 2014-03-02 10:07
Sziasztok!

Amikor a Transformers Első Regeneráció 88. füzetét próbáltam megnyitni, akkor mindig a főoldalra hozott vissza. A többi Regeneráció füzet az rendben van, csak a legutóbbinál csinálja ezt.
# zozi56 2014-03-02 10:33
Koszi, hogy szoltal, javitottam.
# Li 2014-03-04 23:17
Köszi, hogy javítottátok, de most újabb hibát találtam. Ugyanebben a számban (Transformers ongoing 16. füzet) a 16. oldalnak csak a felső fele jelenik meg a nagyításban (egy robbanás van rajta a kis kép szerint). Vagy rövidebben: http://halozsak.hu/images/stories/kepregenyek/transformers/Transformers-idw-ongoing/transformers-idw-ongoing-16/16.jpg
# talgaby 2014-03-05 12:07
A hiba itt nálad lesz, nem töltötte le a géped rendesen. Ha egy oldal hibásan kerül fel, akkor a galériában nem generálódik belőle bélyegkép, csak egy fehér téglalap kerül oda, mi is innen tudjuk többnyire, ha feltöltési gond volt.
# solymosgyu 2014-03-02 13:12
Nem akarok vészmanó lenni de:Nos amikor a transformers brit kiadását akartam megnézni belenézni akkor ki írta hogy nem kereshetem fel az oldalt miért? Bővitmény kell hozzá vagy más böngésző? Vagy mást kell tenni?
# zozi56 2014-03-02 13:19
Az adatbazisunkkal volt problema. Javitottam, koszi, hogy jelezted.
# talgaby 2014-03-02 13:22
Még nincs élesítve, gyuri. Akad azon kívül egy-két olyan kiadvány/cikk, ami a nagy átalakítás során belekerült a galériákba úgy, hogy hivatalosan még nincs kinn.
És mielőtt valaki rákérdez: Igen, ez azt vetíti előre, hogy lesz TransFormers UK az oldalon belátható időn belül. Egyelőre kísérleti jelleggel.

Elil Gariand:
Semices Pókember lesz, persze. Ott már akkor megvolt az összes füzet szkenje az első sorozatból, amikor elkezdtük kitenni őket. Annak a kétheti megjelenését semmi sem akadályozza addig, amíg a sorozat kitart. A klasszikus Ditko-félénél meg mindig is hangsúlyoztam, hogy úgy halad, ahogyan éppen tud. Jelenleg valószínűleg nem tud. Mivel a Kingpin két sorozattal átlagosan havi egy füzet Pókot ad ki, sose volt prioritás a honosítása.
# solymosgyu 2014-03-02 14:01
Köszi a választ.
# Elil Gariand 2014-03-02 15:19
Kösz :) :D
+1 # demeterf 2014-03-02 14:40
Jaj de jó újra olvasni titeket:)
# Vini 2014-03-03 10:48
Köszi az értünk tett erőfeszítéseteket! Nagyon örülök, hogy színösszeállításban, alapvető (látható) szerkezetben nem sokat változott az oldal, tökéletes ez így ahogy van, ettől olyan HálóZsák-os! Szuper, hogy újra nyitva áll a zsákotok előttünk!
# solymosgyu 2014-03-03 17:26
? Miért van az hogy az origó nem ismeri az oldalt. Mikor rákeresek nem jön ki találatként. Miért?
# harsak 2014-03-03 23:30
No már hiányoztatok. üdv újra
# Logaan67 2014-03-04 00:03
Hoi!
Örülök,hogy visszatértetek!
Sok sikert a folytatáshoz! :)
# Erik11 2014-03-04 19:10
Juhéj. Végre itt vagytok megint. =) Jaj de jó. Ugy hiányoltam a képregényeket. Ez a legjóbb képregényes oldal. Köszönöm hogy újra itt vagytok. :-D
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta