Ki van itt?

Oldalainkat 1621 vendég és 0 tag böngészi

life-of-scrooge-x-hir Sziasztok!

A mai frissítés időzítése teljesen a véletlen műve, de igazából tervezni se lehetett volna jobban. Az év utolsó vasárnapját az elmúlt két év egyik legfontosabb képregényes eposzának lezárása kapja, aminél méltóbb véget aligha érhetne a nagy 2014-es Disney-év, amely során több ezer oldalnyi archív és friss képregénnyel örvendeztethettünk meg mindenkit.

A Dagobert bácsi életét elmesélő folyam egyfajta epilógusaként szolgáló történet az álmok világába kalauzol minket. Egy egész élet álmába. Dagobert életének álmába, amely során nem csak Don Rosa legendás történetének egyes állomásait kereshetjük fel újra, de a Kasszafúrók ármánykodása folytán mindezt Donald kíséretében tehetjük meg, akinek a jelenléte nem várt módokon változtatja meg a már látott eseményeket… köztük azt, ami köré valójában épül a történet… Dagobert életének talán legfontosabb pillanatát.

És most… egy hosszas köszönetnyilvánítás következik, de csak azok számára, akik erre a sorra kattintanak. A többieknek ismételten kellemes ünnepeket kívánok, és jó olvasást ehhez az epilógushoz!

Amikor 2008-ban belefogtam a Disney-honosításba, az még csak egyfajta unaloműző kiegészítő volt, egy futó tervezet, hogy jusson valami kifejezetten minden korosztály számára élvezhető honosítás gyermeknapra és mikulásra. És hát mi lenne alkalmasabb erre a Disney-képregényeknél, amik már több mint nyolc évtizede szórakoztatnak milliókat világszerte?
Habár az évek során a lehetséges fordítandó anyagok száma egyre csak gyarapodott, a szabadon ráfordítható idő nem nagyon követte ezt, így sokáig úgy látszott, hogy az olyan sztorik leközlése, mint  a Disney-képregények koronaékszerének tartott Life and Times of Scrooge McDuck, Don Rosa munkásságának zenitje, csak álom marad. Álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha találok magam mellé olyasvalakit, aki teljes időben hajlandó volna segíteni a Disney-honosításban.
És ekkor jött Eryka, aki kezdetben csak egyike volt a számos potenciális honosítópalántának, ám legnagyobb örömömre hamar nálunk ragadt, és nem riadt el attól, hogy az egyik legelső feladata eme régóta dédelgetett történet lett minden apró nyűgjével és szinte kimutathatatlanul aprócska feliratával együtt. Nem volt egyszerű munka, különösen, mert a jelentősége miatt eleve igyekeztem a minél jobb minőségre törekedni minden téren, ám amint itt is látható, végül sikeresen elkészült időre mind a tizenkilenc füzet.
Nem mehetek el szó nélkül két olvasónk/fórumozónk közreműködése mellett sem. Horsee az elmúlt években jelentős mennyiségű Disney-alapanyaggal látott el, amik lassacskán, apránként honosításokként is visszaköszönnek – például a tegnapelőtt kikerült Barks-sztori eme német feljavított változata is az ő szerzeménye volt. És persze ott van Krizli, aki nélkül Dagobert élete nem lehetne olyan, amilyen. Az egész munkafolyamat során egyfajta tanácsadóként és szakértőként működött közre, neki köszönhetjük, hogy a nevek tekintetében a lehető legnagyobb folytonosságot sikerült elérnünk úgy, hogy mégis sikerült megszabadulnunk az olyan esetleges régi rossz fordításoktól, amik nem illeszthetők megfelelő módon a Kacsa-mitológiába.
Hosszú, de szerencsére gondmentes utazás zárult le a mai nappal, ám ez közel sem jelenti azt, hogy az út végére értünk volna. Hisz számtalan kiváló és magyar nyelven soha meg nem jelent Disney-sztori létezik még; ez a kaland igazából sohasem ér véget, egy egész életen át elkísér bennünket. És hogy még tökéletesebb legyen minden, Tuomas Holopainen, a Nightwish alapítója és vezetője e hónapban megjelentette egy önálló munkáját, amely nem más, mint egy egész album, melyet Dagobert bácsi élete és kalandjai ihlettek. Ezzel a szép karácsonyi ajándékkal fejezem ki a hálám az eredeti alkotók, a segítőim és munkatársaim, de legfőképpen előttetek, az olvasók előtt, akik nélkül sohasem juthattunk volna el idáig. Ünnepeljük hát meg ezt az életen át tartó kalandot… egy életen át tartó kalanddal!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

+1 # regnvm 2014-12-29 18:28
Szia Hálózsák, Eryka, mindenki. Nektek is kellemes ünnepeket és köszi a sok sok képregényt. Kicsit talán negatívan indítom a mondandóm hogy MO-n nem éppen vidáman éljük az életünket de amikor pl ennek a "Dagobert élete" sorozatnak a végére értem, és az utolsó képkockában ott aludt ez a "papi" (akit lassan 30 éve szeretek rajzfilmben, képregényben) és álmában mosolygott és folyt egy könnycseppje akkor valahogy visszatér a reményem hogy az ÉLET SZÉP. Nem tudom pontosan megfogalmazni, aki érti érti. Azt külön kiemelném hogy van pár gyerekkoromban szeretett képregény amit nagyon szerettem de felnőtt fejjel valahogy nem erőltetem, meghagyom kellemes emléknek, meg van amit régebben nem szerettem de most kicsit komolyabb és nagyon bejön. De A Donald, Dagobert stb képregények bejöttek 6-7 évesen is mikor megtanultam olvasni meg most is ugyanúgy bejönnek. Bocs hogy ezt nem írtam le pedig a nyelvem hegyén volt, csak valahogy lusta voltam :( de látván hogy snki nem kommentelt ide rászántam magam és leírtam ezt, remélem örül a HZS team és mindenki hogy nem ok nélkül csinálja amit csinál, hanem egy picit boldogabbá teszi az életét pár embernek, szóval köszi :)
# Logaan 2014-12-30 19:15
Igazán szép lezárása egy kalandnak és remek ajándék.
Azt hiszem nem csak a magam nevében mondom,hogy köszönjük Nektek ezt a csodát,amivel immár hat (6!) éve hol sűrűbben-hol ritkábban,de minden hónapban felidézhetjük gyermekkorunk emlékeit,az ifjabbak pedig rácsodálkozhatnak:"Igen.Ilyen egy jó történet."
Mégegyszer őszinte köszönet érte és további kitartó alkotó kedvet,valamint sikerekben és boldogságban gazdag Boldog Új Évet kívánok minden kedves Zsákosnak (önnek is Mr. Baggins :D) és olvasónak!
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta