Ki van itt?

Oldalainkat 1266 vendég és 0 tag böngészi

Fiatalabb olvasóink bizonyára nem emlékeznek azokra az időkre, amikor Magyarországon a labdarúgás egy olyan sportot jelentett, amit néhányan játszottak és sokan nézték. Pedig volt ilyen, nem sokkal azután, hogy a törökök kimentek és egy kicsivel azelőtt, hogy visszajöttek volna. A meccsekre akkor még nézők is jártak, és a bíró egy-egy nem tetsző ítélete után bizony olykor felhangzott a rigmus: „Szemüveget a bírónak!”, még vitatottabb esetben (vagy néhány üveggel később): „Megvárunk, megvárunk, meccs után meg-vááá-runk!!!” Jelezve ezzel, hogy az elégedetlen szurkolók e pillanatban tehetetlenek, de a mérkőzés végeztével szívesen meginnának valamit a bíróval, vagy legalábbis innának (még) valamit és utána felkeresnék a bírót…

Kedvelt képregényeink bővelkednek a „meccsekben”, ahol a bíró szerepét az író tölti be, és alighanem mindannyian találkoztunk a fentihez hasonló esetekkel (noha nem tudunk olyanról, hogy valamelyik képregény-alkotót ezzel kapcsolatban valós fizikai inzultus érte volna). Új fícsörünkben ilyen eseteket veszünk sorra, és persze ismét megköszönjük az inspirációt Brian Croninnak, akitől ugyebár az egész rovat ötlete származik. Blogján nagy népszerűségnek örvend a „Wrong side” sorozat, amiben azokat a képregényes bunyókat veszi sorra, amiben szerinte nem az a fél nyert, aki esélyesebb lett volna (vagy legalábbis nem olyan módon nyert az esélyesebb, ami a szereplők ismeretében indokolt lett volna). Mivel ezen kiválóan lehet részletekbe menő, akár anyázásig fajuló, amúgy teljesen értelmetlen vitát folytatni, miért is ne honosítanánk meg a formátumot a HálóZsákon is?

1. Az X-Men Halálcsapás és a paradémonok ellen (Rejtélyes X-Men és a Tini Titánok különszám)

A sztori szerint az X-ekre ezúttal Darkseid fenekedik, aki kirendel egy „Villámkommandót”, hogy egy teleportálós rajtaütésben elkapja kedvelt mutánsainkat. Akik szerencsére épp teljesen máshol vannak: nem őket csalják tőrbe, hanem ők csalnak tőrbe egy mit sem sejtő démoncsapatot, akik álmukban sem számítanak balhéra, mindössze egy gépezetet akarnak összeszerelni.

És mindezzel együtt irtózatosan szétrúgják az X-ek hátsóját. De annyira, hogy rémes rágondolni, mi lett volna Küklopszékkal, ha (igaz, felfegyverzett) technikusok helyett a képességeikre felkészült, váratlanul támadó teleportáló kommandósokkal akadt volna dolguk.

Holott a paradémonok harcértékét már a sztori elején bemutatják:

EH 004 01

Szóval a démonok még Robinhoz képest is olyan eséllyel indulnak, mint a Nimfas Corporation Charlie Firpo ellen, és Robin azért nem Kolosszus vagy Rozsomák.

EH 004 02

A kamion új tulajdonosai

A démonok vezetője, a Zöld Íjász tévésorozatból is ismert Slade Wilson, azaz Halálcsapás viszont nem a reggeli betelefonálós műsorokban nyerte a Zsoldos Klub Belépőjét. Ugyanolyan kemény fickó, mint a sorozatban volt; az Identity Crisis-ben (nem összekeverendő Pókember ugyanilyen című kalandjaival) egy egész tápos Igazságliga-különítménnyel küzdött meg egymagában. Igaz, ez jóval később történt:

EH 004 03

Vajon miért járatja az Igazságliga az összes hölgytagját bugyiban és neccharisnyában? Vagy tudjátok mit, nem is akarom tudni.

Na de nézzük a bunyót. Mint mondtam, az X-ek lesből támadnak, és jó érzékkel ismerik fel, kit kell először hidegre tenni. Szóval Rozsomák egyből lehalálcsapja Halálcsapást:

EH 004 04

EH 004 05

„Nem hittem volna, hogy bárki meglephet hátulról. Kár, hogy nem használtad ki a lehetőséget.” Priceless. Ezt a sziklát véletlenül nem úgy hívják, hogy „Brokeback Mountain”?

Ezek után, ahogy várható volt, a démonok is dőlnek, mint a kaszált fű. Csakhogy Slade összekaparja magát és meglehetősen egyéni fegyvert kap elő:

EH 004 06

Azok után, amit Rozsomáknak mondott az imént a hátulról meglepésről, csak azt remélem, nem lövi lábon magát ezzel a puskával.

Akármivel is van töltve a stukker, Viharnak kampó. Küklopszot is lepuffantják, rendben, de mi lesz a többiekkel? A tucatdémonok egyike egymaga száll szembe Árnyékkal, Kitty-vel és Rozsomákkal. Miután ezeket még Robin is párosával csapdossa le, rövid meccsnek ígérkezik, és az is lesz:

EH 004 07

Álljunk meg egy szóra, mi történt itt? Kitty-t, Rozsomákot és Árnyékot egyetlen képen elintézik egy gázgránáttal??? (Az eredetiben „toxic cloud grenade” szerepel; a „grenade”, gondolom, mindenkinek megy, a „toxic cloud” pedig szó szerint „mérges felhő.”)

EH 004 08

Mérges felhő

Kitty épp az imént terelte el egy paradémon figyelmét azzal, hogy előszellemeskedett a sziklából, ahol ugye nem lehet levegőt venni, úgyhogy támadás esetén akár egyből vissza is ugorhatott volna. De tegyük fel, hogy tapasztalatlansága folytán levegőt vesz, és ezzel ki is esett a küzdelemből. Ez még jóval később, a Rejtélyes X-Men #193-ban is előfordult:

EH 004 09

Viszont Rozsomákot az öngyógyító képességének hála még zárt térben sem tette azonnal harcképtelenné a gáz, a szabadban meg egyenesen nevetséges, hogy ennyitől kidőlt volna. És végül ott van Árnyék, akinek az a szuperképessége, hogy belégzésre alkalmatlan gázfelhő kíséretében hirtelen valahol máshol teremjen, a gyorsasága pedig Pókemberéhez hasonló. Hogy őt veszélybe sodorja egy felé hajított gázgránát…

De a legképtelenebb még csak nem is az ő, hanem a magára maradt Kolosszus legyőzése, aki ellen Halálcsapás egész brigádja tehetetlen, így a főnök trükkösen megszabadul tőle:

EH 004 10

Jó, ez ügyes volt – de nem lennék a helyében, amikor Kolosszus visszamászik. Nem sokkal korábban, a Rejtélyes X-Men 5. Éves Különszámában egy mérföldnyi magas toronyból zuhant ki harc közben, félmérföldnyi krátert ütve:

EH 004 11

EH 004 12

Semmi baja nem esett, de olyan ideges lett, hogy később egymaga hülyére verte az összes badoon-t (az aktuális rosszfiúkat), akivel összehozta a sors. Kolosszus ugyanis nem az a fajta, akinek megárt egy kis pottyanás. Először a Rejtélyes X-Men #95-ben láthattuk egy jó nagyot zuhanni, amikor Nefaria gróf elintézte az X-ek repülőjét:

EH 004 13

EH 004 14

Nocsak, Rozsomák ért oroszul. Az ilyen kis infók feltűnés nélküli elhintésében Chris Claremont olimpikon lehetett volna.

A fizika iránt érdeklődők mostanra valószínűleg fejben kiszámolták, hogy mivel a szabadesésben zuhanó emberi test végsebessége a légellenállásra is figyelemmel kb. 56 m/s, így Küklopsz 63 másodperc alatt 3528 métert zuhant volna, vagyis a beszélgetést is beleszámítva Kolosszus körülbelül négy kilométerről zúgott le, szabályos fejest ugorva. Nemcsak hogy semmi baja nem lett, de nem is értette, hogy a többiek miért feltételezték, hogy neki árt az ilyesmi? A többiek meg olyan jól megtanulták a leckét, hogy a Rejtélyes X-Men #126-ban Küklopsz egyenesen megparancsolja, hogy ugorjon ki a gépből:

EH 004 15

És persze ismét csak meg se kottyant neki. A #135-ben megint lenulláznak egy repcsit és Kolosszus megint „lábon hordja ki”:

EH 004 16

Persze megint sértetlenül úszta meg, és ezek mind az X-ek és a Titánok közös kalandja előtt történtek. Nézzük, mi történt vele, amikor leesett arról a nem egész Gellérthegynyi szikláról:

EH 004 17

Ennyi, a bíró lefújta!!! Halálcsapás és a csapata győzött!!!

Sporttárs, ez meg mi volt?!

 

Rajtatok a sor, irány a szavazás a kommentekben:

1. Bravó, spori! Jól fújtál!

2. Meccs után megvárunk!!!

 

A szerkesztő megjegyzése: IC kollega szeretné, ha a szavazáson túl minél többen megírnátok neki email-ben, hogy milyen összecsapásról szeretnétek még hasonlóan elmés elemzést olvasni ebben a rovatban. De ezt ne kommentben tegyétek, hanem közvetlenül IC email címére. Hogy miért, ez számomra rejtély, de ő kérte... valószínűleg gyűjti az email címeket valami piramisjátékhoz. Mindenesetre a tárgyba írjátok azt, hogy "Meccs után MEG-VÁÁÁ-RUNK!!!".

(Micho)

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Pierre de La Croix 2016-03-15 09:55
2. Meccs után megvárunk!!! (Egyébként mindkét fél úgy tűnik, hogy eléggé jól szórakozott a mérkőzés előtt és másnaposak voltak. Mivel az apokalipszi csapat és csatára jobban bírja a hajnalig tartó bulikat, ez magyarázza győzelmüket is. :) )
Ha pedig terminátor és verekedés:
https://www.youtube.com/watch?v=09TV8QHuC4w
# Farek 2016-03-17 10:38
„Nem hittem volna, hogy bárki meglephet hátulról. Kár, hogy nem használtad ki a lehetőséget.” Priceless. Ezt a sziklát véletlenül nem úgy hívják, hogy „Brokeback Mountain”?

Ezen majdnem hangosan felsírtam a röhögéstől. :)
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta