Ki van itt?

Oldalainkat 1135 vendég és 1 tag böngészi

  • Gyu

Ismét itt a Karácsony, a szeretet ünnepe, amikor mindenki szeret mindenkit. Mármint… majdnem mindenki majdnem mindenkit. Legyünk őszinték, mindenki elé pofátlankodtak már be a sorba Aranyvasárnap este hét óra huszonkét perckor, amikor a listán szereplő 17 ajándékból kettőnél tartott; mindenki kapott használhatatlan ajándékot valamelyik kiállhatatlan családtagjától, aki két pár zoknival vásárolta meg a jogot, hogy egész Szenteste pokollá tegye a család életét; mindenki evett már olyan rossz bejglit, amitől kedve lett volna a Totális Megsemmisítővel szétlőni a pékséget; és akkor még nem is beszéltünk arról a köcsögről, aki beállt arra a parkolóhelyre, ami háromnegyed órányi keringés után két autóval előttünk szabadult fel, és az a köcsög az előttünk haladó autót vezette... Hát erről szól a szeret, erről szól a Karácsony???

Nos, igen. Ez van. De akkor mi lesz azzal a sok bosszúsággal, fojtsuk magunkba? Dehogyis, hiszen a pszichológusok is azt mondják, hogy az elfojtott negatív érzelmek nem vezetnek jóra. De van megoldás: az Egészséges Herotika önfeláldozóan vállalja, hogy a karácsonyi szeretet háromnapos zord sivatagába minden este a gyűlölet és a pusztítás üdén zöldellő, azaz vöröses-sárgán robbanó színeit viszi. Háromrészes sorozatunkban a Marvel és a DC Univerzumok legpusztítóbb fegyvereit vesszük sorra – hát pofázzátok be a szar bejglit, mímeljetek meglepetést a narancssárga zokni fölött, vigyorogjatok mindenkire – aztán elő a képregényes megaszuperstukkert, és DURRANTSUK SZÉT AZ EGÉSZ °*˘!%!**/!!+ GALAXIST!!!

Kezdjük (illetve folytassuk) ott, hogy az Egészséges Herotika múzsája, Brian Cronin és én nem értünk egyet. A cbr.com-on nemrég közzétett egy bejegyzést a Marvel és a DC leghatalmasabb fegyvereiről, de a felsorolásában rengeteg olyan tárgy szerepelt, ami valójában nem fegyver; ilyen például a Kozmikus Kocka vagy a Mother Box. Ezek egyszerűen csak nagy erőt adnak, ami történetesen pusztításra is használható, vagyis kábé olyanok, mint a csákány Eger ostrománál: miután a felnémeti kovács abszolút nem polkorrekt módon agyonverte vele Jumurdzsák pár cimbijét, még mindig használhatta a fal javítására. A szeretet ünnepe alkalmából sokkal helyénvalóbb, ha tényleg csak a fegyvereket vesszük sorra, mármint azokat az eszközöket, amelyeknek az elsődleges célja a pusztítás, illetve az elrettentés. Továbbá fontos szempont lesz, hogy a különféle stukkereket tudja-e használni egy átlagember, mivel egy démoni dimenzióban, hordányi szörnyeteg által őrzött fegyver hiába erősebb sokmilliárdszor egy széklábnál, valamiért mégis az utóbbit értékeljük többre egy kocsmai bunyóban.

Hogy a gyökeresen különböző természetű pusztító eszközök között mégis megpróbáljunk objektív sorrendet felállítani, három kategóriában fogunk pontokat osztani 1-től 5-ig:

-          Könnyű használni?

Legkevésbé jó: Csak szabadkőműves mutáns ázgárdi gyíkemberek használhatják az Univerzum Várótermének B2 székén, Luca napján, szupernóvakor. Vagy hasonló. Az átlagemberek által gyakorlatilag biztosan nem használható cuccok kapnak 1 pontot.

Legjobb: Ha legalább időszakosan megtalálható a Földön, tehát nem kell se idegen bolygókra, se démoni dimenziókba utazni a használatához, továbbá nem is igényel különleges képességeket, csak „célzol és tüzelsz”, az 5 pontot ér.

-          A használat hatása a használóra?

Legkevésbé jó: ez viszonylag egyszerű. Ha a felhasználó is rögtön meghal, az 1 pont.

Legjobb: ha még a hajad se korpásodik tőle, az 5 pont. Pluszpontok szerezhetőek, ha a felhasználó még jobban néz ki a használat után, mint előtte – erre is látunk majd példát!

-          Pusztító erő?

Legkevésbé jó: ez itt egy erős mezőny, kérem, ezért a beugró szint az, ha egy bolygót képes elpusztítani és egylövetű. Ez ér 1 pontot. Ha egyszerre egy bolygónál nagyobb cuccot is kicsinál, vagy többször is használható, akkor arányosan több pont. (Néhány fegyvernél nincs pontosan definiálva a pusztító erő, ezeknél a rendelkezésre álló adatokból tippelünk.)

Legjobb: nem játszunk kicsiben, csak arra jár öt pont, ami akár az Univerzumot is képes elpusztítani!

(Azonos pontszámok esetében az a fegyver kerül előrébb a listán, aminek a képregényében mélyebb dekoltázsú szuperhős csajok szerepelnek.)

Először nézzünk néhány „futottak még” versenyzőt…

Xxan Xxar puskája

Galactus, mint tudjuk, bolygókat zabál, elsősorban lakottakat, ezért fogalmazzunk úgy, hogy kevés like-ot kap a bolygóközi Facebook-on. Sőt. A szétdurrantott bolygók egyre gyűltek, és túlélők mindig vannak… akik pedig egymásra találtak és egyre nagyobb flottát alkottak, ennek a vezetője volt Xxan Xxar. A flotta minden erőforrását latba vetve hegesztettek egy puskát, amivel XX barátunk még a nagy G-t is elkaphatta, és amikor összetalálkoztak, elő is húzta…

EH 020 01

…aztán el is tette. A fegyver tehát nem sült el, így nem tudhatjuk, hogy valóban végezhetett-e volna Galactusszal – és ha igen, akkor jó lett volna-e bármilyen más célra is. Lehet, hogy egy rakás Xxar volt.

Zöld (és egyéb) Lámpás gyűrűk

EH 020 02

A DC sokszor kijelentette, hogy a Zöld Lámpások ékszerei (amiket később mindenféle más színű gyűrűk is követtek) a DC univerzum leghatalmasabb fegyverei, és zöld barátaink valóban impresszív dolgokra képesek velük. Azonban másra is jók, mint a svájci bicska; a Lámpások ezzel repülnek, kommunikálnak és talán még pornót is a gyűrűjükkel töltenek le, úgyhogy a mi definíciónk szerint nem elsősorban fegyverek.

 

Null-Bomba és társai

EH 020 03

A Null-Bomba A hatalmas Thor #407-ben szerepelt, és a listába afféle gyűjtőnévként tettük be: itt emlékezünk meg összefoglalóan minden olyan cuccról, ami csak egy sztoriban szerepelt és semmi érdekeset nem lehet elmondani róla. Rengeteg ilyen fegyver van, legyen elég az összesről annyi, hogy hű de erős, de a hős megszabadult tőle, mert ő a hős. Függöny.

És akkor induljon az igazi visszaszámlálás:

21. Pusztító páncél

EH 020 04

Erősen kezdünk, hiszen a Pusztító páncél, avagy robot Ázgárd első számú réme, mármint Odin anyósa után a második. A Pusztító nagyjából azt teszi, amit a Thor filmben is: urai parancsára NAGYON nagyot üt. Hogy mennyire nagyot? Olyannyira, hogy maga a szőke szépfiú is óvakodik tőle. A filmmel ellentétben viszont a képregényben nem egy nagyjából önállóan működő szerkezet, hanem folyamatos távirányítást igényel, ami nem épp egyszerű feladat, még isteneknek sem; egy közönséges embernek pedig szinte megoldhatatlan. Egyes verziói valóságos páncélként működnek, amiket a használónak magára kell öltenie, ami nyilván plusz macera.

-          Könnyű használni?

Nem igazán; ahogy már említettük, a távirányítás még isteni lényeknek sem ujjgyakorlat. Ráadásul Ázgárdon van, Odin cuccai között, amik közt nem tanácsos kutakodni. 2.

-          A használat hatása a használóra?

Ami nem öl meg, az erősít, vagy legalábbis belekattansz… Senkinek sem veszélytelen, átlagembereknek pláne nem. 3.

-          Pusztító erő?

A Pusztító elvileg erősebb Thornál, gyakorlatilag mégis mindig megszívja. Amúgy sem gigászi ellenfelekre tervezték, csak amolyan alacsony szintű rendcsinálásra (legfeljebb néhány kontinens felperzselésére). Tegyünk a kettesre.

2+3+2=7


20. Főnix pisztoly

A Főnixről talán nem a pisztoly az első, ami az eszünkbe jut, de az Astonishing Spider-Man and Wolverine-ben még ilyen is volt. Pókember és Rozsomák (nem teljesen jó szántukból) egy párhuzamos Földön múlatták az időt, amikor arra járt Ego, az élő bolygó. Ez már önmagában is rossz hír lett volna, de Egót ráadásul megszállta Fátum…

EH 020 05

Bajban a szerencse, hogy Pókember épp ekkor találta meg a Főnix-erőt – egy pisztolygolyóba öntve. Pókember hamar megállapította, hogy a stukker képes elpusztítani a Fátum-bolygót – viszont a „szerencse” itt véget is ér, mert a használóra bizony meglehetősen egészségtelen, amint azt Rozsi tapasztalhatta:

EH 020 06

EH 020 07

A sztorira talán más alkalommal még visszatérünk, mert nagyszerű oldalakat hagytunk ki belőle… Addig is nézzük a pontokat:

-          Könnyű használni?

Abszolút, csak célzol és tüzelsz. A Földön (igaz, csak egy párhuzamoson) megtalálható, kormányügynökség sem őrzi, bárki tud vele lőni. 5 lenne, a párhuzamos Föld miatt levonunk egyet, így 4.

-          A használat hatása a használóra?

Ez már nem hangzik olyan jól, garantáltan véged van. Kozmikus entitások esetleg túlélhetik, de mi nem az ő szemszögükből nézzük. 1

-          Pusztító erő?

Láttuk, hogy egy bolygót képes elpusztítani, és csak egylövetű, tehát 1 lenne. De a Főnix régebben simán elpusztított egy csillagot, és csak erősebb lett tőle, úgyhogy feltételezhető, hogy egy csillaggal is végezne (csak a sztoriban nem arra volt szükség). Előlegezzünk meg egy kettest.

4+1+2=7


19. Odin kardja

 EH 020 08

Odin kardja Pandacsöki Boborjánra, a Legmesszebbre Látó Emberre emlékeztet a Holló Színházból, aki olyan messzire nézett, hogy nem is látta pontosan, hogy mi van ott. Odin kardja meg olyan erős, hogy nem is tudjuk pontosan, hogy mennyire. Mindenesetre egyszer átvágta vele az Égiek (Celestials) páncélját is, pedig az aztán tényleg hűha – de legyőzni már nem sikerült őket, hiába a gyíkleső.

-          Könnyű használni?

Csak hiperszuperlények képesek rá, azoknak sem könnyű, ráadásul Ázgárdon van ez is. Ja és amikor Odin használta, minden ázgárdi isten erejét magába szívta (kivéve persze a protekciós Thorét) és hatszáz méter magas lett, mielőtt előhúzta a kardot. Ahogy a képen látszik, a forgatásához kell a muszkli… Szóval gyakorlatilag lehetetlen, de hát sosem lehet tudni – 1.

-          A használat hatása a használóra?

Nincs feljegyzett negatív hatás, noha ez leginkább annak köszönhető, hogy nincs feljegyzett használat olyan által, aki ne lenne isten… Node ha nincs hír, az jó hír, megvan az ötös.

-          Pusztító erő?

Nem tudni a maximumot, csak azt, hogy még Thor is óvakodott a kard használatától (mármint nem attól, hogy a kard rossz végére kerül, hanem még attól is, hogy ő fogja a markolatot). Viszont egyes magyarázatok szerint valójában Odin erejét fókuszálja és erősíti fel, azaz Pistike hiába kapná a kezébe, attól még egy félnyomorék gizda gyík maradna. De feltehetjük, hogy ha valaki megoldja a használatával kapcsolatos problémákat, az erőt is tud nyerni belőle (különben minek is strapálná magát?). Szóval legyen 3.

1+5+3=9


18. Végső semlegesítő

 EH 020 09

Újabb, Odin kardjához hasonlóan szép emlék a képregények Ezüstkorából, a Végső semlegesítő, amitől még Galactus is a lila gatyóba rottyintott. Azt csinálja, amit a neve is állít: végleg megsemmisíti a célt, ami bármi lehet, akár komplett idővonalakat is kitöröl elejüktől-végéig – csak sajnos azt is, aki meghúzta a ravaszt. Felmerül a kérdés, hogy ennek mégis mi értelme? Miféle esemény lehet rosszabb annál, mint hogy MINDEN megsemmisül? Legfeljebb zsarolásra jó, Reed Richards erre is használta Galactus ellen.

-          Könnyű használni?

Elvileg igen, csak meg kell húzni a ravaszt. Megszerezni mondjuk már nem annyira, mivel Galactus vagy valami hasonlóan kozmikus kinézer őrzi. Így legyen 3.

-          A használat hatása a használóra?

Ideális eszköz öngyilkosságra, mert a használót és a célt is megsemmisíti, és ha a kettő ugyanaz, akkor dupla a hatás! (Persze elvileg lehetséges, hogy a kettős tagadás elve alapján nem történik semmi, de akkor meg már nem egyszerűbb, ha az ember nem keresi meg a Semlegesítőt, nem fordítja maga ellen és úgy nem történik semmi, abszolút kockázatmentesen?) Mindenesetre 1.

-          Pusztító erő?

Ezzel nincs gond, maxpontszám, 5.

3+1+5=9


17. Illuminati bolygópusztító

Mint tudjuk, a Marvel Univerzum Illumintásai a szuperhős-közösség részben valódi, részben önjelölt vezetői, akik éveken-évtizedeken át a színfalak mögül forgatták a történelem kerekét. Minden jól is ment, ameddig kósza skrullokat kellett lepofozni, vagy Végtelen Köveket szedegetni, ám egy idő után univerzumok kezdtek összeütközni, és amilyen marha egy pechünk van, épp a Földjeik csattantak össze, vagyis csak úgy lehetett megúszni a dolgot, ha az egyik Föld megsemmisül – vagy mindkettő. Az Illuminátusok voltak annyira okosak, hogy erre rájöttek és jó előre készítettek is néhány bolygópukkasztót; voltak annyira nemesek, hogy mindent megtettek, hogy ezeket ne kelljen használni; és voltak annyira beszariak, hogy amikor mégis használni kellett, mert a mi Földünk összeütközésbe került egy lakott másikkal, akkor nem voltak rá képesek. Hiszen a konkurens Föld többmilliárd ártatlan lakóját megölni, azt azért mégse – így egymás után utasították vissza, hogy meghúzzák a ravaszt. Aztán jött Namor…

EH 020 10

-          Könnyű használni?

Eléggé, viszont a helyszínre kell vinni, és aztán el is pucolni onnan, ami egy bolygópusztítóról lévén szó, nem éppen könnyű. 4

-          A használat hatása a használóra?

Semmi. Nem gondoljátok, hogy Tony Stark olyasmit tervez, ami őrá vagy a frizurájára veszélyes lenne?… 5

-          Pusztító erő?

Egyszer képes egy bolygót elpusztítani. Egyszerű, mint az egyszeregy: 1

4+5+1=10



16. Vasember Főnixirtó páncélja

A Bosszú Angyalai az X-Men ellen sztoriban Vasembernek jutott a hálátlan feladat, hogy megállítsa a Föld felé tartó és jó szokása szerint egy vörös hajú mutánscsajt megszállni tervező Főnixet. Mivel egy kalapácsos embernek minden probléma szög, Tony Stark természetesen egy dög nagy puskával felszerelt páncélba bújva támadta meg a kozmikus entitást; nem kötelező szeretni a körszakállas csibészt, de azt el kell ismerni, hogy nem egy ijedős gyerek…

EH 020 11

A lövés fél sikert hozott: a Főnix ugyan nem pusztult el, de az energiái szétszóródtak, és egyetlen mutáns helyett ötöt szálltak meg. Hogy aztán ezzel jól jár-e a világ, vagy nem, az más kérdés; mi nézzük a pontokat:

- Könnyű használni?

Eléggé, Tony a páncéljával irányította. Mondjuk ő hagyományosan irigy a cuccaira, és mellesleg zseni is, szóval legyen 4.

- A használat hatása a használóra?

Ahogy mondtuk, Tony Stark nem kockáztatná a frizuráját… 5

- Pusztító erő?

Nem tudhatjuk, mert a Főnix elpusztítására szánták, nem holmi bolygókéra. Viszont a Főnix igen tápos egyed, számára egy csillag elpusztítása semmi, és Thort is lazán átpöckölte a kozmoszon – szóval oda lyukadunk ki, hogy a fene se tudja. Azt azért tudjuk, hogy Stark műve, aki a fent említett bolygórobbantó megalkotásában is részt vett ezzel nagyjából egyidőben, és azt is, ezt is egylövetűnek szánták (mivel csak egy Főnix van), így ha az 1 volt, legyen ez is 1.

 4+5+1=10


15. A Túlontúli Átka

A Titkos Háborúban mutatkozott be a(z akkor) leghatalmasabb lény, a Túlontúli. Mivel a sorozat kasszasiker lett, hamarosan jött is a Túlontúli újabb kalandjait bemutató Titkos Háború II, aminek egyes részei magyarul is megjelentek. A Csodálatos Pókember #42-ben (ami az Amazing Spider-Man #274 hazai kiadása volt) láthattuk Mephisto mesterkedéseit a Túlontúli ellen, azonban a terve következő részét már nem ismerhettük meg.

Ami talán nem is baj

De most bepótoljuk… Fedezékbe!

Röviden arról van szó, hogy Mephisto addig keverte a margarint, amíg a Túlontúli meg nem ölte a Halált. (Nyugi, ennél csak rosszabb lesz.) Nade aztán mégis újjáteremtette, és valamilyen idétlen elmélet szerint a Halál megölésére fordított energia a Halál újjászületésével visszatért volna a Túlontúlihoz – elvégre hányszor tapasztalhattátok ti is, hogy ha le kell pakolni a könyvespolcot, hogy letörölhessétek a port, és ebben jól elfáradtok, akkor miután visszapakoljátok a könyveket, megint frissnek érzitek magatokat?! Na ugye. Ámde Mephisto (akinek kevésbé ismert szerepe, hogy ő a lemágnesezett és ezért kevesebb fogyasztást mutató villanyórák védőszentje) elszívta ezt az energiát, és betöltötte ebbe a borzalomba itt:

EH 020 12

Hogy a Túlontúli Átkán miért található egy sziget a Secret of the Monkey Island-ból és azon miért van egy steampunk műhorizont, azt inkább ne is feszegessük. (És persze nyilván az egész ötlet az első Titkos Háborúból jött, ahol Fátum doktor Galactus energiáinak elszívásával akarta kicsinálni a Túlontúlit.) Lényeg, hogy Mephisto ezzel akarta megölni a Túlontúlit, ami persze nem sikerült, de ettől még a cucc létezett, és pontokat is adunk neki…

-          Könnyű használni?

Mivel egy hatalmas erejű démon készítette, ő is akarta üzemeltetni, és olyan energiákat tartalmazott, amitől még ő is be volt brunyálva, Pistike jó eséllyel nem tudná meghúzni a ravaszt. Ráadásul Mephisto démoni birodalmában található, és dombnyi méretű, vagyis nem éppen hordozható; az a hordányi démon a környéken már csak ráadás. Szóval sokkal rosszabb nem lehetne¸ 1.

-          A használat hatása a használóra?

Nincs infó arról, hogy káros lenne, tehát legyen 5.

-          Pusztító erő?

Elég májer cucc, ha a Túlontúli erejének egy jelentékeny részét tartalmazta – viszont csak egylövetű, mert az energiák nem termelődnek újra. Legyen 4.

1+5+4=10

Tehát Szenteste a 7-estől a 10-esig sikerült eljutnunk. Azért lassan haladunk felfelé, de messze még a 15, és ki tudja, elérjük-e egyáltalán? Holnap folytatjuk, addig áldott, békés, Galaxisok felrobbanásától (vagy legalábbis a mi Galaxisunk felrobbanásától) mentes Karácsonyt kívánunk minden kedves Olvasónak!

Tetszésindex:
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (14 szavazat)

 

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Farek 2016-12-26 22:13
Nagyon jókat röhögtem, köszönöm szépen. Várom a folytatásokat!
# PR 2017-07-29 12:30
A legrosszabb eset, ha a Végtelen Kesztyű Puzsér kezébe kerül.

A vilég leghatalmasabb fegyvere - egy nihilista kezében.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta