Ki van itt?

Oldalainkat 978 vendég és 0 tag böngészi

A weboldalak többségében fontosak a látogatói visszajelzések. Mivel a HálóZsák alapvetően a szórakoztatóipar egyik szegmensét képviseli a maga módján a magyar oldalak között, így a mi esetünkben természetesen még lényegesebb, hogy mit gondolnak rólunk, vagyis inkább az általunk nyújtott "szolgáltatásról", vagyis a megjelentetett képregényekről azok, akik idelátogatnak. Elvégre a Zsák célja legfőképpen az indulása óta az, hogy minél szélesebb körben ismertessen meg a hazai (vagy éppenséggel nem hazai) olvasókkal a magyar nyelven olyan képregényeket, amiket másképp biztosan nem szerezhetnének be, vagy legalábbis nem ezen a nyelven.
Ugyanakkor a Zsák nem igazán tekinthető egy konkrét felépítéssel bíró szervezetnek, hanem egy változó számú, lelkes, (többé-kevésbé) fiatalokból álló honosítógárdának, akik többnyire egymástól függetlenül, egy laza központi, szerintünk demokratikusnak mondható irányítás alatt dolgoznak a szabadidejüknek és aktuális kedvüknek megfelelő módon és tempóban. Így nem igazán létezik úgymond központi vélemény vagy hozzáállás sem részünkről szinte semmilyen ügyben - bármennyire is az ellenkezője látsszon vagy higgyék egyesek -, tehát ami most jön, az az én teljesen szubjektív véleményem... ami ugyanakkor az oldalon eltöltött pár évem tapasztalatából is merítkezik.
Szóval amiről most írnék, az az év júniusának vége felé kirakott szavazásunk, amit e sorok írása előtt egy nappal zártunk le. Erről van szó:
http://halozsak.hu/index.php?option=com_poll&id=29:szerinted-a-halozsakon
A kérdés arra irányult, hogy az olvasók szerint mi az, amit meg kellene változtatni az oldal felhozatalában, milyen képregényeket látnának gyakrabban a Zsákon. Egyben bizonyos szempontból egy egész jó szociológiai vizsgálat is lehetne abból a szempontból, hogy a valamivel több, mint félezer olvasó szemében mi az, ami neki a "képregény" fogalmával egyenértékű. Többek között ezért is nem volt olyan opció, hogy "Mindennel meg vagyok elégedve."

 

A győztes kategória részemről kicsit meglepett, ugyanis én második helyre vártam a sci-fi/fantasy képregények kedvelőit. Ez is bizonyítja, hogy ez a két zsáner idehaza továbbra is elég népszerű, továbbá azt is, hogy igenis van átfedés a sci-fisek és a képregényesek között.
Ami viszont gyökeres ellentétet mutat az amerikai helyzettel. A tengerentúlon ugyanis a fantasy műfaj a Conan és a Red Sonja-sorozatokat leszámítva a klasszikus kardozós/mágikus értelemben véve jelenleg nem létezik. Ugyan vannak olyan sorozatok, főleg a Top Cow-nál, amikre a fantasy jelző illik, ám azok teljesen más felfogásban készülnek.
A sci-fivel ugyanez a helyzet. A klasszikus sci-fi-történetek képregényváltozata majdnem mindig a biztos bukással egyenlőek odaát, ami megjelenik, az is vagy megemelt áron, vagy rengeteg reklámmal, hogy valami eltartsa a sorozatot.
És egyben ez az oka annak is, hogy nagyon szép, hogy a szavazók több, mint harmada sci-fit/fantasyt követelne rajtunk, de ami nincs, azt sajna nem lehet adni. Legalábbis angol nyelvről, amiről a Zsák jelen tagságának gyakorlatilag egésze fordítani tud. Szóval jelen pillanatban mindenkinek meg kell elégednie a fő fantasy-felelősünk, Aldarion munkáival (amiket egyébként pont ezért tettünk a vasárnapi, kiemelt helyre, hisz mi is látjuk, mekkora olvasottsággal bírnak) és azokkal a szerdai képregényekkel, amiket Recsi - és Galen - szállítanak.

 

A második helyezett volt az, amiért gyakorlatilag a szavazást indíttattam. Kíváncsi voltam, hogy mennyien gondolják úgy, hogy hiába van az amerikai képregényeknek több, mint hetven éves múltja, és még mellé sok-sok évtizednyi termés az európai alkotók műveiből, nekik csak az a fontos, hogy minél hamarabb olvassák magyarul azt, ami az USA-ban fut. Az elmúlt időszakban feltűnt, hogy bizonyos honosítási trendek elkezdtek a felé mozogni, hogy "ha nulla napos Marvel/DC, akkor arra tömegesen jön a nép, bármilyen legyen a tartalma", és meglepetésemre 29%-os arányban sokan azt mondják, igen, nekik mindegy, mi, csak friss Marvel vagy DC legyen.
És most kifejteném, miért biztos, hogy ilyesmi NEM, vagy csak nagyon minimálisan lesz a HálóZsákon.
Az első ok, hogy Magyarországon az utóbbi néhány esztendőben ismét komoly próbálkozások születnek arra, hogy valamiféle képregényes kultúr alakuljon ki a magyar nyelven kiadott papírképregények körül. És ez alatt nem feltétlen a Cartoon Network magazint vagy a szpektákjúlör szpájdörment értem (félreértés ne essék, semmi bajom a gyerekképregényekkel, veszek és olvasok én is ilyet 26 éves fejjel, de ez a képregényeknek egy eléggé kicsi, sőt, pár évtizede elhanyagolható és el is hanyagolt szegmense), hanem az olyan történeteket, amiknek a célközönsége jó eséllyel már a kereső korosztályba tartozik. És ebbe bizony beletartozik valamennyire a fővonalas DC (jelenleg Batmannel) és a Marvel is (többnyire kimerülve a Pókemberben és Bosszú Angyalaiban). Ezek az elmúlt évtized terméséből válogatnak, és mindkét nagy amerikai kiadó esetében megvan az esélye annak, hogy a főbb eseményeket magyarul is megjelentetik.
Ám ez a buktató is, ugyanis mind a DC, de leginkább a Marvel esetében olyan sztorik zajlottak le, amik, ha átmenetileg is, de alaposan felkavarták a kiadók univerzumait. És ezek mindegyike érezteti a hatását az összes létező sorozatban is, ami a fő univerzumokban játszódik. Ezek mellett viszont egy honosítónak, akinek gyakorlatilag kötelessége, ha csak passzívan is támogatni a magyar képregénykiadás helyzetét, eléggé felelőtlenség lenne elkezdeni olyan képregényeket kiragosgatni, amik komoly eseményeket árulnak el a kiadók világaiból még azelőtt, hogy a magyar változat megjelenhetne. Emiatt is született egy sajna nem írásba foglalt egyezmény két-három éve az akkori honosítók között, hogy amennyire lehet, nem nyúlunk a 2005-2006 utáni Marvelekhez/DC-khez, kivéve ha tényleg nem kockáztatunk semmiféle összeütközést a még meg se jelent magyar kötetekkel. Ezért van elméleti tiltólistán rengeteg Civil War környéki és utáni Marvel-sorozat, ezért kellett leszedni a NewGenről az Identity Crisist (és lehet, egy nap majd az Infinite Crisist is), és többek között ezért sem lehet nagyon igazán friss képregényeket találni honosítva sok oldalon.
A másik ok, hogy a friss történetek, különösen mondjuk egy alig egy-két számot megélt vagy még ki se adott sorozat vagy mini esetében, nem lehet előre megmondani, milyen lesz a vége. Elég gyakran tapasztalható mindként nagynál, hogy egy ígéretesen induló történet a végére befullad vagy egyszerűen rosszul lesz lezárva, de olyan is, hogy egy jól hangzó cím egy jó estben is középszerű történetet takar csak, amit igazából a borítóval és nem a tartalmával akartak eladni. Ugyanakkor ha csak hat-hét évet megyünk vissza - ami gyakorlatilag még a közelmúlt a képregények világaiban -, már jól ismert, és mi főbb, ismert hatású és kifutású sztorik közül válogathatunk, nem is beszélve arról, hogy mennyi remek történetre lelhet az ember, ahogy megy visszafelé az időben.
Ugyanis minél nagyobb korszakot ölelünk fel egy rég futó sorozat vagy egy sok évtizedes fiktív univerzum életében, annál több minden közül válogathatunk és nyújthatjuk át a valóban figyelemre méltó történeteket. Ez a stratégia vezérli a Marvelt is az utóbbi időben, akik a 2001-2008. közötti dömping után (gyakorlatilag minden ebben az időszakban füzetben megjelentetett képregényüket így vagy úgy, de kiadták kötetben), most elkezdtek szemezgetni a régi sorozataik legkiválóbb történetei közül, hogy a saját árkategóriájuk szerinti közép árfekvésben megjelentessék azokat.
És ez az, ami talán nagyobb erőt jelent abban, hogy miért nem akarunk és miért nem fogunk igyekezni ennek a 29% által támasztott igénynek a kielégítésében. Jelen pillanatban két nagyon friss sorozat is megy nálunk, ami ennek a kritériumnak felel meg (Millar Fantastic Fourja és az Annihilation Conquest), amik így is gondos odafigyeléssel jelennek meg, hogy ne nagyon utaljanak még a leghalványabban se az akkori nagy eseményekre (Civil War és World War Hulk), és ez nekünk már így is több, mint elég. Akinek csak az a fontos, hogy aktuális amerikaiakat olvasson, akármilyenek is legyenek azok, azoknak nem a HálóZsák lesz a javallott vagy a kedvenc oldaluk, ez szinte garantált.

 

A harmadik helyen egy fura szavazati opció található, ugyanis a klasszikus szuperhősös korszakok alkotják jelenleg a felhozatalunk elég komoly részét. Így a kérdés inkább arra irányult, van-e, akinek ez se elég, vagyis aki azt szeretné, hogy a Zsák teljesen vagy még nagyobb mértékben szuperhős-honosító oldallá váljon.
Ami sejthető, most elmondom, miért nem fog. :)
A Zsák indulásakor valóban az volt az oldal fő profilja, hogy elkészítse a teljes MC2-univerzumot és a Marvel alternatív valóságaira koncentráljon (gyakorlatilag a What If...-ekre), ám ez igen hamar megváltozott, és a Zsák egy időben pont, hogy arról volt ismert, hogy itt a szuperhősökön kívül is lehet minden zsánerbe és stílusba tartozó képregényeket fellelni, legyenek azok kicsiknek szóló kiadványok, krimik, thrillerek vagy akár véres-beles horror. Bár, mint fentebb is írtam, nem képviselem a véleményemmel az oldalt, mégis én arra szeretnék törekedni, hogy a HálóZsák továbbra is az az oldal maradjon, ahová nyugodtan jöhetnek azok is, akik a nagy kiadók szuperhősös történetein kívül is akarnak olvasni valamit. Nem kívánunk konkurálni a felnőtt képregények fellegvárával, a C4A-val vagy az európai vonalat nagyban erősítő CO-Mixszal, hanem szeretnénk kiegészíteni a kínálatukat, és olyasmiket megjelentetni, amik egyik fentebbi oldal stílusába se illenek, mégis szórakoztatóak, elgondolkoztatóak, élvezetesek... jók. És még csak nem is a populárisabb sci-fi/fantasyre kell gondolni (lásd a fentebbi értekezést), hanem az olyanokra, mint mondjuk az X-Akták, a Tarot vagy a Fantom (ami egy krimivel átszőtt kalandsorozat, hiába raktuk a jelmeze miatt a szuperhősök közé). Sőt, szeretném, ha - akár a jelenlegi tagság, akár a leendő segítőink vagy tagjaink által - az ilyen sorozatok, történetek, füzetek aránya tovább nőne, és minél több olyan lelkes újonc jönne hozzánk, mint anno Aldarion és kit voltak, akik a munkájukkal segítenek színesebbé, változatosabbá tenni a kínálatunkat (és a "más" nem a kilencvenes évek Image-ét jelenti náluk). Igen, fontos a Zsákon a szuperhős-vonulat, azon belül is eléggé Marvel-központúak vagyunk, és ez valószínűleg így is fog sokáig maradni, de jó lenne mindenkivel érzékeltetni,hogy ezeken a sorozatokon kívül is léteznek jó, sőt, nagyon jó képregények.

 

A negyedik és ötödik hely bizonyos szempontokból eléggé fedi egymást, hisz az elgondolkodtató, igazán komoly képregények jelentős részének köze sincs a nagy kiadókhoz, de ez így nem teljesen fedi a valóságot, teszem azt a Kingdom Come is eléggé ékesen bizonyítja ezt. Ez a két kategória volt az, amiről fentebb írtam, hogy a Zsák leendő arculatának következő lépése kellene, hogy legyen, hiszen ha van valami, amiről itthon alig hallani még honosítói körökben is, az a Marvel/DC/Image-tengelyen kívüli élet. Igaz, elég nehéz digitális változatot is találni az ilyen sztorikból (amik nem WildBlueZero-félék... amikről annyit kell tudni, hogy olvashatatlanul rondák és feljavíthatatlanok), viszont egy-egy ilyen gyöngyszem időnként többet tud érni, mint egy teljes évfolyam akármelyik Marvel-ongoingból. És egyben ez az egyetlen kategória, aminél nyugodt lélekkel mondom, hogy ha valaki talál egy igazán figyelemre méltó darabot, nyugodtan lelkendezhet róla a fórumon vagy ajánlhatja honosításra (ezzel szemben a "légyszi csináljátok meg a Civil Wart/akármilyen Marvel-sorozatot" jellegű hozzászólásokat, ha lehet hanyagolja mindenki).

 

A hatodik hely mindössze azért került bele, hogy lássuk, hányan vannak, akik teljesen elkötelezettek egyetlen sorozat/sorozatköteg mellett. nem kívánom lelombozni őket, nem mondok olyat, hogy csak azért se lesz, vagy hogy olvasson mást. Az az opció azért lett ott, hogy ha tényleg akad egy ennyire elkötelezett rajongó, aki ezt ki is fejti nekünk a fórumon, annak igazság szerint mi, honosítók, nagyon is örülünk.Mi is emberek vagyunk, kicsit/nagyon hiúk is, örülünk, ha valakinek elnyeri a tetszését a munkánk. És bár nem biztos, hogy közvetlen ehhez köthető, de nem hinném, hogy véletlen volna, hogy a nem egy Bosszú Angyalait éltető, ilyen jellegű hozzászólás is segített abban, hogy Farek és Hopkin a hónapban a szokásos kettő helyett öt BA-füzetet is terveztek (bár a szervergondok miatt egy már elmaradt sajnos).

 

Utolsó előtti helyen az van, amit sejtettem, a gyerekképregények utáni érdeklődés legfőbb oka egyszerűen csak az volt, hogy arányaiban mennyien lehetnek a tényleg ifjú vagy kisgyermekes olvasók, akik szeretnék, ha több olyan füzet jelenne meg, aminél nem kell akár egy képzeletbeli 12-es, 16-os vagy 18-as karikától tartani... És mert általában az ilyen történetek többsége elsősorban a szórakoztatást tűzi ki maga elé (esetleg némi tanulság levonásával fűszerezett oktatás kíséretében), ami kifejezetten tudja fokozni az élvezhetőség mértékét fiatalabbak és idősebbek számára is (el se hinné az ember, amíg nem tapasztalja, hány felnőtt ember van oda a Disney-képregényekért, de mondhatnám példának a huszonévesek körében elég népszerű Marvel Adventures-szériákat is).
Sajna nagyon sok jót nem mondhatok az ide szavazóknak. Lesznek gyerekképregények, részemről igyekszem legalább egy-két havonta produkálni valamit ebbe a kategóriába, de sajna közel harminc éve szinte teljesen eltűntek az ilyenek az amerikai piacról, így a lehetséges honosítható készlet meglehetősen szűkös.

 

És a legvége... heh, igazság szerint egyetlen ember miatt került csak bele a szuperhősök redukálását kérő opció, de hacsak nem szavazott kilenc másik proxyról, érdemes megjegyezni, hogy a jelek szerint van egy kis minimális átfedésünk a C4A-val és CO-val. Mint fentebb írtam, nem kívánunk konkurálni a felnőtteknek szóló képregények nevét viselő vagy a kiválasztottak oldalával, de ez nem jelenti azt, hogy ne igyekeznénk szuperhősmentes sztorikat keresni.

Hogy ebből mi az, ami meg is fog valósulni, nem tudni. Aki a tagságból le akarja vonni a saját következtetéseit, le fogja, aki nem, nem. Ugyanakkor megemlítendő, hogy a honosítók majdnem mindegyike a saját dolgait többnyire a saját szórakoztatására csinálja, és olyan képregényeknek készíti el a magyar verzióját, amit ő személy szerint is kedvel, és nem csak azért, mert talán valakinek tetszeni fog. Legalábbis remélhetőleg. Mert ez egy hobbi, és ha valaki nem élvezi a saját hobbiját, annak valószínűleg nem árt más elfoglaltság után nézni. Így sokszor nehéz befolyásolni valakit, hogy milyen füzetet készítsen el és milyet nem. Persze vannak, akik meghajolnak a közakaratnak, különösen, ha az elég vehemensen kér valamit, mivel azonban az elmúlt két évben egyetlen általam látogatott képregény-honosító oldal fórumán se fordult elő (vagyis egyetlen egyén igen), emiatt nem igazán hinném, hogy önszántából valaki is változtatna a saját munkatervén.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Guest 2014-06-10 23:47
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
# Guest 2014-06-10 23:50
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta