Ki van itt?

Oldalainkat 834 vendég és 1 tag böngészi

  • Recsi

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

Mivel e sorok írása közben fogalmam sincs, mikor kerül ki ez a cikk (teljesen tisztában vagyok vele, hogy csak rajtam áll, ám az, hogy mikor van az embernek ideje megírni, majd utána legalább öt nap kihagyással átnézni és magyarrá fogalmazni az egészet, más kérdéskör), ezért reménykedem, hogy az a megállapítás, hogy jóval hamarabb, mint a májusi értekezés, megállja majd a helyét.

Nagyon fura ezt leírni, de az előző havi jó trend folytatódott, és pont emiatt a lista igazából majdnem pontosan ugyanolyan, mint a májusi. Ami tényleg jó hír, de cikkírás szempontjából egy roppant unalmas és nehezen kiaknázható tény.
Ahogy az indulása óta, most is az Avengers vs. X-Men áll az élen. Ráadásul a papír alapú eladások tovább emelkednek minden egyes füzettel, a hatodik szám már elérte a 190e példányt, vagyis ha ez a tendencia folytatódik, az utolsó felvonás nyitó fejezete, a kilencedik füzet, el fogja érni a nulladik szám 200e feletti eladásait.
Ha folytatódik a tendencia. Továbbra is muszáj kiemelnem, hogy az elmúlt időszak minden jó híre ellenére jelenleg a képregénypiac továbbra is hihetetlenül ingatag lábakon áll, és leginkább a két nagy nyári filmnek és magának a nyárnak köszönhető, hogy ez a médium a tengerentúlon kicsit visszakerült az érdeklődésbe. (Meg a DC remek kampányának.) Sajnos még mindig sanszos, hogy az idei elnökválasztáson és az utána látható politikai úton elég sok minden fog múlni, ugyanis az elmúlt jó pár év azt mutatta, hogy a képregényipar a legtöbb szórakoztatóipari szegmenssel ellentétben eléggé érzékeny a gazdaságra (ami valószínűleg a kampányok egyik legfőbb témaköre lesz ott).

A két AvsX-füzet mögött ismét a Batman v2 jött befutó helyen a dobogóra, mögötte szorosan egy JLA v5-tel. Mindketten estek pár ezer példányt, viszont ez nem biztos, hogy még intő jel, jövő hónapban dől el, hogy így van-e.
A DC ismételten be tudott dobni pár komoly első számot a listába, hogy biztosítsa a dominanciáját a felső részen. A fenti kettő mellett megérkezett a négy „Before Watchmen” minisorozat nyitánya (a hétből), melyek a DC egyik legrizikósabb kísérletének tekinthetőek az elmúlt időszakból. Igen, rizikósabbnak, mint a DCnU. A szerkesztőség is érezhette, hogy Moore mesterművéhez előzményt írni már ötlet szintjén is elborzaszthatja a rajongók... úgy egészét, ezért All Star szintűen irdatlan alkotógárdát gründoltak össze hozzá. Csak pár kiragadott: Cooke, Azzarello, Straczynski, Kuberték, Bermejo, Hughes. A mostani négy füzet egyelőre hozza, amit kell, mindegyik 100e felett van. Nagyon, nagyon sok minden áll majd a júliusi számaikon. Itt most nem nagyon van középút: a DC itt vagy megdicsőül és bebizonyítja, hogy igenis képes a szerkesztőség felérni Moore-hoz; vagy iszonyatosan pofára esnek. Felemás eredmény csak abban a nagyon kis esélyű esetben lehetséges, ha egy-egy adott cím képes extrémen teljesíteni, mialatt a többi elbukik (vagy jól megy).

Persze a Marvel se adta fel, Bendis Spider-Menje kifizette eddig azt a nem éppen pár ezer dollárba fájó marketinges hadjáratot, amit rá költöttek, és 94e példánnyal bement a top10-be (ami Bendistől egy ideje már egyáltalán nem olyasmi, ami alapból elvárható). Még az AvX 3. számát is megelőzte – igaz, összesen húsz darab füzettel. (Utóbbi nem keverendő az event gerincsorozatával, ez itt a Versus című különálló tie-in mini.)
Bendis körül ugyebár most eléggé zajlanak az események. Az Avengersei végét az event húzza fel, ám az ebből kimaradt cím, a kifejezetten a film miatt készített Avengers: Assemble! c. mini enyhe kifejezéssel is szánalmasan teljesít. Az Ultimate Comics Ultimate Spider-Ultimate-ManUltimate ugyan továbbra is elvan a maga kategóriájának az élén, ám ez most igazából nem lényeges két ok miatt: egyrészt az ultimate egy teljesen elkülönülő valami a Marvelen belül minden szempontból, másrészt az Ultimate legteteje még mindig egy jobb középkategória. Plusz, sajna a színvonala, akár jó, akár rossz, valahogy nem megy át az író többi művére.
Hír még Bendisszel kapcsolatban – mondtam, hogy zajlanak körülötte az események –, hogy nemsokára megkapja az X-Men címet (hogy ez X-Men v4 vagy a mostani v3 átvétele, nem tisztázott), vagyis e cikk írójának több éve rettegett rémálma sajna teljesül, és Bendis X-ek környékére kerül. Azt, hogy miként kezel majd egy Avengersen túli 616-os címet, sajna láthattuk mostanában (Spider-Woman v4...), és ez nem vetít túl sok jót előre. És persze ott van még a Spider-Men is, aminek ugyan a kétharmada inkább Ultimate, mégis talán betekintést enged abba, mi vár ránk Bendis X-eiben.
(A Bendis-féle X-Men híre magával vonzaná, hogy megemlékezzek a Marvel Now!-ról, ám arra majd egy későbbi cikkben kerül sor.)

Sok helyet töltök ki most a két naggyal, de ennek még mindig nincs vége. A felsőbb részből több említendő dolog is akad. Például, hogy hiába volt a jó kezdés, az Earth 2 és a Batman Incorporated v2 sem tudták tartani a nyitó példányszámot és 18 ill. 26 ezernyi eséssel örültek, hogy a top25-ben ott ragadtak. A Bőregérnek ettől függetlenül jól megy a sora, az öt központi címe benne van a felső negyedszázban. Bár érdekes nézni, hogy a Detective Comics v2 milyen fogócskát képes rendezni az Action Comics v2-vel és a Green Lantern v5-tel (majdnem minden hónapban más a sorrendjük, és marha közel vannak továbbra is egymáshoz).
Marvel részéről két dolgot említenék csak még meg. Az egyik, hogy a Kick-Ass spin-offot kapott, az alkotógárda (Miller és Romita) belekezdtek egy Hit-Girl minibe. Mégsem ez az érdekes, hanem az, hogy egy nagyon egyszerű bejelentés/hír mindenféle költséges reklámok nélkül képes volt nagyot dobni, mert a lista 12. helyén egyszer csak ott van 82e példánnyal az eddig a középszerű harmincezresek közt tengődő Astonishing X-Men v3. Bizony, a történet, amiben Sarkcsillag végül összeházasodik a barátjával, sikeresen majdnem megháromszorozta a sorozat iránti érdeklődést.

A kicsik között megint csak nem volt vita, az erősödő Walking Dead vitte a prímet. És ez semmi ahhoz képest, hogy mit fog csinálni a júliusi listán, állítólag évtizedes rekordszámon áll eddig az előrendelés arra a füzetre. (Ami mélységesen ledöbbent, mert azt jelenti, komolyan vannak még emberek, akik azt képzelik, egy képregényfüzetnek lehet spekulatív értéke, miközben, nem is tudom... mennyit ér mostanában mondjuk a szintén spekulációs céllal összeharácsolt Ultimate Spider-Man v1 #100?... Bizony, a borítóára felét).
Második helyen az IDW egyik új próbálkozása áll, a Mars Attacks első száma (a film, ami az alapjául szolgált, Támad a Mars! címen futott idehaza). Alapvetően egy ilyet nagyon gyorsan leírna az ember, és még a rajzoló (McRea) neve is csak egy kis demográfiát sarkallna megvételre (valószínűleg a Hitman c. sorozat rajzolójaként lehet a legismerősebb, amúgy ő is Ennis egyik nagy cimborája, utóbbi protezsálta be az USA-ba), ám az írógép – vagyis szövegszerkesztő mögött – a Chew-t jegyző Layman ült, és emiatt a kritikák eddig... kifejezetten pozitívak (75-90% közöttiek). Ennek ellenére a rossz emlékű cím – a borzalmas film nagyon nagyot bukott – miatt nem biztos, hogy nem hamvában holt az egész kezdeményezés.
Harmadik helyen Vaughan Sagája áll, messze az X-O Manowarnál gyengébben indított Harbinger felett. A Manowar amúgy megfelezte az olvasóit, bár a 20e feletti eladások még mindig egész kellemesek.
A kicsik listáján az első Dark Horse-os sorozat, a Buffy előtt egyszer csak ott van egy Spawn. Nem tudom, hogyan duplázta meg a semmiből az olvasóit, de az tény, hogy szép manőver volt egy olyan címtől, aminek húsz éve véget kellett volna érnie.
A listán természetesen még sok érdekesség van, ám én most nem címekre hívnám fel a figyelmet, hanem a kicsik eladásaira. Érdekes módon kezd úgy kinézni a listájuk, mint a DC-é az év elején: van egy réteg, ami nagyon kimagaslik a többi közül. Ugyan az itteni címek darabszáma szűk és inkább csak tovább szűkül, mintsem bővül, mégis egyre komolyabb példányszámokat látni mellettük. A felső rész kicsit kezdett hízni, míg az igazán marginális címek egyre szaporodnak. Másrészt a kicsik részlege kezd egyre jobban sűrűsödni, ami azt jelenti, hogy a Marvel-DC páros sorozatainál alig marad olyan, ami eltengődhet, mert vagy a stabil 20e (vagy még inkább 25e) feletti részben vannak, vagy teljesen eltűnnek. Másképpen kifejezve kezdenek egyre élesebb sávok kialakulni, ami nem igazán jó hír, mert erőteljes olvasói „szegregálódást” enged feltételezni mögötte.
Ja, és van új KISS-sorozat, ami a jelek szerint hangulatilag ugyanaz, mint az előzők. Érdekes.

Könyvek tekintetében megint a Walking Dead vezeti a képregényüzletek eladásait. Kijött a 16. tpb, és vert is gyorsan mindent, még a League of Extraordinary Gentlemen III: Century harmadik kötetét is. Utánuk még van egy Watchmen tpb (aminél most már elismerem, hogy tényleg a Before Watchmen okán lódulhatott meg ismét egy picit a szekere), majd a nagy semmi.
Könyvesboltokban szintén a 16. Walking Dead vezet, mögötte a második Avatar – ami felhúzta magával az elsőt – és a múlt havi vezető Avengers Guide. A lista most jóval kelet-barátibb, bár a nyugati képregények se panaszkodhatnak. Van itt minden Batmantől Kic-Assen át egy Superman-dokumentumkönyvig.

A piaci részesedések megint megkavarodtak egy picit. A bevétel legnagyobb részét most is a Marvel vágta zsebre, 33,77%-ot kapart ki magának a DC 33,03%-ával szemben. Utóbbi viszont példányszámban visszavágott, négy tizedszázalékkal megelőzte a riválist és az élre állt. (Innen látszik, hogy a Marvelnél egy átlagos füzet még mindig többe kerül.)
A kicsik közt megint nem volt vita, hiába volt nem egy jó dobása most az IDW-nek (nem akartam tételesen felsorolni őket fentebb, mert tényleg jó pár akad, nagyon erősek voltak), a Walking Dead ellen nem volt esélyük. A Dark Horse ebből a küzdelemből aligha jöhetett volna ki jól – bár a Dynamite most megint a közelében sem volt annak, hogy megszorongassa.
Rajtuk kívül egyedül a Boom! és az Eaglemoss tudta átütni az 1%-os határt, igaz, most nem kicsivel.

Mivel júniusban négy szállítási hét volt a májusi öttel szemben, így várható, hogy a havi arányszámok negatívak lesznek. Bevétel/példányszám viszonylatában összesen 9/7%-ot estek, ami a 20%-kal kevesebb megjelenési esélyek mellett egy iszonyatosan biztató eredmény. Bár a kötetek majdnem hozták ezt a negatívumot, vagyis ott még mindig nagyon komoly gondok vannak.
Az előző év júniusával összehasonlítva a kötetek eladásai továbbra sem pozitívak, de a füzetek ereje miatt ebből sok nem látszik, bőven 10% felett van az erősödés.
Félév zárásának okán rögtön három főbb számot is össze lehet vetni. Az első a tavalyi és az idei első félév összehasonlítása, itt kb. 18%-os javulás tapasztalható. Az idei első negyedévhez képest még jobb az erősödés, itt még a kötetek is tevékenyen odatették magukat, és összesen egy 19/15%-os emelkedést eredményeztek.
A legmeredekebb pedig a tavalyi és az idei második negyedévek összevetése. 2011-ben ugye ilyenkor kezdtünk egyre inkább közeledni a gödör legmélyéhez, vagyis a mostani remek számok (ami alatt nem csak az AvsX-et kell érteni) könnyedén feltornászták a különbséget +18/22%-ra.

Habár a Marvel eventezik, és a DC is nyomja, ahogy csak tudja a Batman-címeken a kis mini-eseményét, mégsem mondhatjuk, hogy a 2012-es nyár az eventláztól fűtve hajtaná irreális magasságba az eladásokat, mert az alap sorozatok is az eddigiekhez mérten erősen teljesítenek. És már tudjuk, hogy a kiadók nem pihennek, jó érzékkel már most bejelentették, hogy a szeptember-október környéki iskolakezdő őszi időszakot teljes mellszélességgel le fogják támadni mindketten. Ehhez hozzájön majd a Walking Dead újabb évada év vége felé, plusz az, hogy lassan tényleg látni lehet, mennyire mennek a DCnU kötetei a boltokban, és a végén még elérünk oda, hogy – ha minden marad ezen az vonalon – az év végét kifejezetten jó érzésekkel zárhatjuk.

És a cikk végi szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Balakin 2012-07-27 23:40
Jó látni ilyen pozitiv eredményeket.
A Before Watchmen az...oké. Nem szar de nem is hű de jó, csak olyan oké. Nem csodálkoznék ha a 3. szám környékére már a középmezőnyben lennének az eladásaik.
Earth 2 remélem nem esik majd nagyon, mert bár az első szám nem annyira jött be de kezd egyre jobb lenni és nagyon kíváncsi vagyok mit hoz ki Robinson a kedvenc DC karaktereimből (JSA) azon kívül, hogy trendi sportruházatot adott nekik (sajnos). Nem lenne jó ha idő előtt elkaszálnák mert eléggé úgy tűnik, hogy hosszú távra terveznek az alkotók.
# Blue S 2012-07-31 15:15
A Marvel lelőtte a Thunderbolts-ot? Nem találtam a listában. Lehet csak nem vettem észre?
# Balakin 2012-07-31 16:09
Nem lelőtte, hanem átnevezte Dark Avengersre. Az eddigi Thunderbolts csapat is benne van (épp elveszve az időben) meg párhuzamosan a legutóbbi DA csapat is.Idézet - Blue S:
A Marvel lelőtte a Thunderbolts-ot? Nem találtam a listában. Lehet csak nem vettem észre?
# Blue S 2012-08-01 08:33
Értem, köszi.
# BladeDPI 2012-08-03 10:31
"cikkírás szempontjából egy roppant unalmas és nehezen kiaknázható tény." :D
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta