Ki van itt?

Oldalainkat 1095 vendég és 1 tag böngészi

  • Lajos

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

Mi a legnagyobb gond azzal, ha egy mezőnyben egyszer csak mindenki elkezd az addigi megszokott szintjénél érezhetően erősebb teljesítményt nyújtani? (És nem azért, mert sikerült egy olyan szert kitalálni, amit a NOB még nem rakott nemzetközi tiltólistára.) Az, hogy ha a hirtelen jött lendület a verseny lefolyásának elkerülhetetlen szabályosságai miatt megtörik, minden néző és elemző elkezd aggódni, hogy mi van, ha nem periodikus esetről van szó?
És mi van akkor, ha az egész mezőny egyszerre gyengül vissza ugyanakkora mértékben, ám valaki még egy utolsó hajrát nyom? Az, hogy a verseny összképét kicsit javíthatja, ámde ugyanakkor mégis szépen megbolygathatja.
Megérkeztek hát a Diamond Comics értékesítési számai az észak-amerikai képregényes piacról, lássuk, mi mindent szűrhetünk ki a kapott adatokból.

Legelőször is azt, hogy a jelek szerint akadnak kissé lusta képregényolvasók, ugyanis hiába érkezett 380e feletti előrendelés a Walking Dead 100. számára – amivel a XXI. század legjobb egy hónapon belüli eladását produkálta volna a tengerentúli képregénypiacon –, csak 335e példányt adtak el július folyamán, amivel még a 2009-es obamás Amazing Spider-Man #583 első havi számait sem sikerült elérnie. (És ne feledjük, hogy az a képregény utána a következő hónapban is listavezető volt és összesen bőven félmillió felett adtak el belőle.) Ezzel persze a füzet toronymagasan vezet, és az a tény sem igazán tompítja a brutális fölényt, hogy közel tíz különféle variáns borítóval jelent meg. (Habár elméletben ez akár azt is jelenthetné, hogy a sorozatot füzetekben vásárló törzsközönségen túl egyetlen új olvasó sem érkezett. Persze ez egy nagyon ostoba feltételezés volna.) Személyes megjegyzés, de nagyon kíváncsi lennék, ebből hány példányt vettek laikusok üzérkedési célzattal, hogy aztán jól pofára essenek (spekulációs szempontból jó tíz éve nem érnek semmit a jubileumi vagy az első számok).

Ez a 300e feletti eladás esélyt sem adott az Avengers vs. X-Mennek a dobogó élére. A sorozat eladásai amúgy most ismét lejjebb mentek egy cseppet, mindkettő a százhetvenes részt erősíti. Ám még így is jóval megelőzik a DC párosát, a kb. 3-4e példányt eső Batman v2 – JLA v5 duót. Mégsem ez a pár tízezer dollár lehet az, ami fájó veszteség lehetett a hónapban amúgy több mint tízmillió dolláros bevételt produkáló cégnek (és ebben csak a füzetek és a képregénybolti kötetek vannak benne, a könyvesbolti terjesztés és a nem nyomdai termékekből fakadó pénzek nem), hanem az, hogy a júniusban 100e környékén induló Before Watchmen sorozatokból igazából egyik se maradt különösebben talpon. A hatvanezres részben van a nagyjuk, kivéve a most indult Ozymandiast, ám ennek is az első száma alig 88e-s eladást tud felmutatni. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem aratott osztatlan sikert a próbálkozás, ám azt se jelenthetjük ki, hogy elbukott. Lehet, el fog lébecolni a felső-közép részlegben, ami a cégnek eladás szempontjából nem rossz, presztízskérdésként tekintve azonban kissé égő, ha az egyik legnagyobb példányszámban értékesített könyvükhöz csak egy átlagos középcuccokhoz illő előzményre futja, különösen ilyen alkotógárdával.
Ahogy a Before Watchmen előtt megszokhattuk, a tízes felső részt az AvX legfőbb társsorozata, a Versus, illetve a DC nagy, roppantul összetapadt hármasa, a Detective Comics v2 – Green Lantern v5 – Action Comics v2 zárja.
Amúgy ha már összeszokott címek: a Batman & Robin v2 és a Dark Knight v2 közé most két címnek is sikerült befurakodni annak ellenére, hogy a számokban nincs igazán nagy különbség. Az Earth 2 az erős visszaesés dacára már most beállni látszik (ami... felettébb szokatlan, kb. a hatodik számra szokott kialakulni egy stabilnak mondható vásárlói réteg), az Uncanny X-Men pedig a többi főbb X-címmel és az Angyalokkal együtt folytatja a totális kavargását a listán. Mindeközben pedig az Amazing Spider-Man eladásai kezdenek annyira beállni, hogy lassan cöveket lehetne verni belé és a köré építeni a listát. A nagy felfuttatása előtt a Walking Dead művelt hasonlót: akármerre mozdult akármennyit a lista, majdnem főre pontosan ugyanannyian vették. Slott Pókja most dettó ugyanezt produkálja, ami egy szuperhősös (vagy Marvel-)címtől legenyhébb kifejezés szerint is szokatlan. (Még a stabilnak mondott top sorozatok is művelnek egy jó kis 1-3%-os ingadozást hónapról hónapra, amit inkább hosszú távon, esetleg kötetes eladásban egyenlítenek ki.)
Pók kapcsán kissé nagyobb meglepetést okoz, hogy a Bendis-féle Spider-Men (ami egyre inkább egy „Reklámozzuk Slott 616-os Pókemberével az Ultimate-univerzumot, mert a 616-ba innen már mi vissza nem megyünk” marketingkampány jelleget ölt) továbbra is szépen zuhan lefelé. A múlt havi bőven +10e-s előnyéből -2e-s hátrány lett a 616-os fősorozattal szemben. Pedig valljuk be, ha Bendis már Ultimate Pókot sem tud írni, akkor minden reményt feladhatunk annak kapcsán, hogy ez az ember valaha bármi élvezhetőt alkosson.

A kisebb kiadók listáját... oké, ez így hülye felvezetés. Mostanság aligha okoz bármi meglepetést az ittani listavezető kiléte, pláne, hogy a cikk eleje nem éppen két szóban foglalkozott a Walking Dead jubileumi számának brutális példányszámával. És hogy még szebb legyen, a harmadik helyen is ugyanez a füzet áll, csak a tíz dollárba fájó fényvisszaverős borítójú kiadása, közel 31e eladott füzettel. (Elképzelhető, hogy ezt is beleszámolták abba a fentebb említett 380e-s előrendelésbe, ám mivel teljesen más a kódja, így ezt a lehetőséget tessék enyhe gyanakvással fogadni.) A két zombitömeg között amúgy Vaughan Sagája áll, amivel az Image teljes mértékben elbitorolta a kis kiadók dobogóját.
Erről a tribünről megint éppen csak lecsúszott a Valiant, ami elindította a harmadik feltámasztott címét, a félelmetesen gagyin kilencvenes évekre emlékeztető hangzású Bloodshotot. (Akkoriban volt minden akkor született karakter nevében benne a blood, death, shot szavak valamilyen mutációja, lehetőleg egy teljesen véletlenszerű és totál értelmetlen főnévvel párosítva, hogy egy olyan összetett szó jöjjön ki belőle, ami hangalakilag lehet, jónak hangzik, de értelme nulla.)
A Bloodshot mögött szorosan jön a Buffy kilencedik évada, majd az IDW mostan üdvöskéje, a Star Trek TNG – Dr. Who crossover. De a Boom! se akart elmaradni, az Adventure Time rögtön ott van az IDW címe mögött. Akiknek ez utóbbi esetleg nem mond semmit, mert már nem nagyon tartoznak azok közé, akik Cartooon Networköt néznek: igen, a mondat eleje arra utal, hogy ez egy népszerű animációs sorozat. A Boom! Studios sok ilyesféle adaptációt adott és ad ki máig. Tudom, sok hazai olvasónak elég nagy sokk lehet, de az Irredeemable kiadója igazából az Archie mellett az USA-beli ifjúsági- és gyermekképregények legfőbb megjelentetője, mára ez a legfőbb tevékenységi körük.
Bár szokás szerint rengeteg olyan érdekesebb cím van, amiről meg lehetne emlékezni, nem ez az érdekes a kicsik listáján, hanem az, hogy határozottan erősödnek. Hihetetlen sok cím van 10e példány alatt, köztük olyanok is, amik valahol meglepőek (Crossed, Godzilla, GI Joe) – és persze olyanok is, amiknél inkább az a fura, hogy egyáltalán ennyien veszik még őket (pl. Haunt) –, ezek átlaga mégis hónapról hónapra emelkedik.

Ha a képregényfüzetek listája most jóformán a Walking Deadrő szólt, akkor a köteteké pedig csak Geoff Johns és Gary Frank Batman: Earth One-járól. Amiben igaz, hogy Johns gyakorlatilag semmi újat nem mutatott, csak az eddig ismert nevezetesebb eredettörténetekből lopkodta össze az emlékezetesebb jeleneteket, mégis sikerült ezzel olyasmit alkotnia, ami a képregénybolti listán 33e példánnyal letarolt mindent. Kis híján többet adtak el ebből az egy könyvből, mint a listán utána jövő hatból együttesen. Pedig azok között olyasmik vannak, int az új Fables tpb (bár tény, hogy a széria sikere finoman szólva is eléggé megkopott), az új Parker-könyv vagy a Buffy kilencedik évadának első tpb-je.
Nem csak a képregényüzletekben, a könyvesboltokba is első helyre került a Batman: Earth One, még a hatodik Sailor Moon-kötetet is sikerült beelőznie. Amit az új Naruto követett, és csak utánuk jött a 16-os Walking Dead tpb. Nem is emlékszem már, mikor volt utoljára olyan, hogy nem volt Walking Dead a könyvesbolti lista dobogóján. Sőt, az első compendiumot és az örökzöld első tpb-t leszámítva nem is látni ezt a franchise-t. Van helyette Denevérember. Earth One, Knightfall, TDKR, Killing Joke, Dark Knight Manual... látszik, hogy megérkezett Nolan utolsó Batman-filmje, elkezdték vásárolgatni a kapcsolódó termékeket.

Mint valószínűleg sokan tudjátok, a Marvel októberben majdnem minden sorozatát befejezi, hogy novemberben egy tonna első résszel térjen vissza. Ha valaki arra gondol, hogy ez egy roppant látványosan elgörcsölt reakció a DCnU másolására, annak tökéletesen igaza van. A dolog előkészítettsége jó esetben is minimális – bár ebből a szempontból a DC-nél is voltak azért nem kis gondok –, ám az alkotógárdák eléggé stabilak. Erre azért is szükségük van, mert hiába van itt az amúgy meglepően sikeres AvX, a DC kemény, izzadságos munkával, különösebb trükközések nélkül, erőből elérte, hogy megint az övék legyen a piac legnagyobb részesedése. Marginálisan, 32,71/31,96 illetve 36,55/35,45 százalékos arányra (bevétel, illetve példányszám) verik a nagy riválist, ám ez se változtat a tényen, hogy júliusban ők voltak a legnagyobb amerikai kiadó. És elég reális esélyük van, hogy ez a következő három hónapban így folytatódjon. A Marvelnél most nagyon sok múlik azon, mennyire összeszedetten tudják meghajtani a Now! indítását és egységbe kalapálását. Ez valószínűleg a most már kifutó szériáik végének rovására megy majd, hogy azután onnan próbáljanak meg a DC nagy durranásához hasonlóan felkapaszkodni.
A kicsik között nem kérdés, hogy az Image vezet, majdnem tíz százalékot kapart össze magának. Mögötte az IDW se kérdezett sokat, ismét elég szépen verte a Dark Horse-ot. A Dynamite még mindig döglődik, a Boom! és a Zenescope azonban kezdenek erősödni. Sőt, immár az eddig összesen három címmel rendelkező Valiant is érezteti a jelenlétét a részesedésben. Bár a sorozataik kezdeti lemorzsolódása eléggé magas, egyelőre úgy néz ki, van keresnivalójuk a piacon.

És most a számokról. A hónapban egyetlen aggasztó adat volt, ám az kissé rémisztő valahol. Júniushoz képest, ahol ugye nem volt semmiféle háromszázezres eladás semmin, a júliusi összpéldányszám – Walking Dead ide vagy oda – két százalékot esett. Mondhatnánk, hogy persze, a top10-ből minden esett 2-5e példányt, illetve a Before Watchmen is veszített több mint százezret, ám ezek összességében még mindig nem tesznek ki mínusz kétszázezer példányt, vagyis a Walking Deadnek önmagában ellensúlyoznia, sőt, fordítania kellett volna ezen az eredményen. Vagy ha így érzékletesebb: hirtelen eltűnt majdnem félmillió példány a forgalomból. Ami azért eléggé számottevő (júniusi lista teljes első három helyezettje).
A kötetek ugyan most javítottak a képen a Bőregérnek hála, ám a havi összehasonlítás most először lett negatív. Ami önmagában nem ok a pánikra, de az, hogy a nyár közepén történt, már inkább. Októberben lehet ilyesmit tapasztalni, meg az év első két-három hónapjában, nem a második legforgalmasabb időszakban.
Persze a másik két összehasonlítás rögtön sokkal szebb képet fest. Tavaly júliushoz képest a mostani, illetve 2011 első hét hónapjához mérten az idei január-július közti szakasz is cirka 20%-os erősödést mutat bevételben és olyan 3-5%-kal kisebbet példányszámban. Vagyis még mindig fényévekkel jobb a 2012-es esztendő, mint a 2011-es.

És a szokásos cikk végi linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Balakin 2012-08-25 00:14
Bár az utolsó előtti bekezdés aggsztó, azért örvendetes, hogy jobban állnak a dolgok mint tavaly.
Az Earth One Denevér nekem az év meglepetése volt (képes voltam végigolvasni egy újabb eredetsztorit és élveztem is). Persze a film miatt fogy most nagyon, de emlékeim szerint az avengers eladásait nem dobta meg annyira a film, csak a "guide" kiadványt vagy mi volt az.
Amúgy a Marvel Now azért lehet szerintem egy sikeres valami, mert adnak egy belépési pontot az új olvasóknak, de nem rebootolnak mint a DC, legalább is legjobb tudomásom szerint a kontinuitás továbbra is változatlan marad, szóval a régi olvasók se fognak távozni talán. Nekem ez sokkal szimpatikusabb, az eladásokon ez nem tudom mennyire látszódhat majd.
# talgaby 2012-08-25 09:40
Többé-kevésbé arról lesz szó, bár az októberi listánál, ha el nem felejtem, az indulása előtt összefoglalom majd itt is azoknak, akik nem olvasnak külföldi híreket.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta