Ki van itt?

Oldalainkat 963 vendég és 0 tag böngészi

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

Miért van az, hogy ahányszor már-már sikerül jó színben feltüntetnem a Marvelt és megbékélni a sok kis hülyeségükkel, állandóan előrukkolnak valami kedves kis pofátlansággal, hogy emlékeztessenek minket arra, csak azért nem ők a legmocskosabb amerikai képregénykiadó, mert van ott egy IDW, egy Zenescope és egy Bluewater Comics... És mindezt úgy, hogy a hónapban hivatalosan is a DC volt a pénzéhesebb (vagy teljesítette túl a könyvpiacot).
Plusz a tengerentúl augusztusban kissé... egysíkúan viselkedett. Szinte már mintha megjelent volna egy Batman-film, vagy mi.
Egyszóval kijött a Diamond észak-amerikai eladásokról szóló augusztusi listája, szedjük hát szét egy kicsit.

A Marvel két nagy csapatának össznépi verekedését most se nagyon szorongatta meg semmi, az Avengers vs. X-Men (AvX) 9. és 10. számai hozták az előző hónapban látott számokat, és ezzel már csak a szeptemberi eladások hiányoznak ahhoz, hogy hivatalosan is a Civil War óta legsikeresebbnek és legstabilabbnak mondható crossover eventnek tekintsük (habár nyers bevételben a Secret Invasion a tizenhétmilliárd tie-injével jövedelmezőbb volt nála).
Mögöttük, mint már egy ideje megszokható, felsorakozik egy Batman v2 – JLA v5 párosítás. A szokásostól eltérő jelenség az ötödik hely. Idáig sikerült felkúsznia az Amazing Spider-Man 692. számának, melyet Pókember megalkotásának 50. évfordulójára adtak ki.
Dupla terjedelemben.
Dupla árral.
Mert komolyan azt hiszik, az olvasók olyan hülyék, hogy azt gondolják, a kétszeres oldalszám kétszeres költséget jelent. (Megsúgom: nem.) Na és mert persze úgyis tudták, hogy egyrészt Pókfej hőssegédjének eredettörténete – plusz maga a jubileum – úgyis megtolja majd az eladásokat (cirka 50 százalékos emelkedés a szintén az ezen a listán szereplő 691. számhoz képest), így gyorsan rácsaptak még pár dolcsit a borítóra. De nem ettől lesz gusztustalan az egész eset, hanem attól, hogy ez a füzet az előzetesben, mindenhol sima négy dollárosként szerepelt (mondjuk továbbra is tartom, hogy ha nem emelt kategóriában lenne, sokkal jobb helyezést érne el), majd egyszer csak a megjelenés előtt lett belőle hat. A pofátlanság egyik újabb mérföldköve a Fear Itself lezáró része után.
Kicsit áttérve a DC-re: a Before Watchmen e havi számai továbbra is egyre erősebb csökkenést mutatnak. Az összesített eladások az frissen érkező címek ellenére június óta nem túl rózsásak: 415.911, 282.227, 337.933 példány ment el összesen az itteni címekből – és a legutolsót már négy helyett öt cím adja össze, vagyis eddig a harmadik hónapban az átlag közel 104e-ről 67e-re ment le, ami egy ilyen alkotógárda és ilyen franchise mellett – akárhogyan nézzük – bizony bukásnak könyvelhető el. Anyagilag lehet, nyereséges lesz a kiadónak, de a tervezet valószínűleg bevonul majd a „felesleges és értelmetlen folytatások/előzmények” közé (az Ördögűző 4, a Hannibal Rising, akármelyik Fűrész, Dumb és Dumber 2. és – cinizmus – Prometheus mellé... és mielőtt valaki felemlegeti: a Baljós árnyak és/vagy X-Men Origins rossz volt, de nem felesleges).

A kicsikre térés előtt néhány összefüggéstelen észrevétel a felső részlegből:
A DC triásza (Detective Comics v2 – Action Comics v2 – Green Lantern v5) mögé odatapadt az Earth 2. Hogy ez most az ottani Zöld Lámpás körüli bulvár hírverés miatt vagy mert tényleg képes megélni ez a sorozat, még nem ismert. Reméljük, utóbbi. És hogy még szebb legyen, a Bőregérrészleg (Batman: The Dark Knight v2 – Batman & Robin v2 és most már a Batman Incorporated v2) ott van pár füzetnyire mögöttük. Ha a tendencia folytatódik, lehet, év végére a DC listának első helyein a JLA-t leszámítva csak a Denevér címei lesznek. Tisztára 1993.
Hosszú idő után először az Avengers v4 megelőzte az Uncanny X-Men v2-t. Persze a Marvel Now! miatt ez már csak egy lényegtelen részletkérdés, hisz Alonso egy meglepő húzással úgy vitte véghez a tervét, hogy az még talán működőképes is lehet: az X-ek akképp integrálódnak a Marvel-univerzumba, hogy a két csapat egybeolvad. Lesz két közös cím (egy nagy gerincsorozat a Marvel központi eseményeihez plusz egy íróknak készített játszótér team-upoknak), és amellett futhatnak majd a saját események.
Teljességgel hihetetlen, de a Spider-Men zuhanása tényleg teljesen megállt. Egy felejthető kis mini jobban megy Bendisnek, mint az Avengers film csapatával készített nagy-nagy sztorija egy Avengers címet viselő kiadványban (amit amúgy a lista alsó fertályán keressetek, mert – igen – ennyire nem veszik). Amúgy érdekes, hogy a Now!-ban nem szűnik majd meg ez utóbbi cím, hanem megpróbálják folytatni újraindítás nélkül. Csak hogy érezzétek, mennyire „elit”: a Swamp Thing és a Red Lanterns közötti sávban található.

A kicsik kapcsán kíváncsian:
Tudom, hogy sok rajongója van, és próbálom nem a megszokott cinizmussal tálalni: akármennyire ünnepelt hírességgé tette (megint) Kirkmant a Walking Dead, a képregény füzetes eladásait csak a sorozat támogatja annyira, hogy megint a kicsik első helyén legyen. Ugyanis a Saga olvasóközönsége, ha ez lehetséges, stabilabb, mint a Sétafikáló Eltávozottaké volt annak kevésbé felkapott, ámde valahol nosztalgikusan csendes és nem szétsztárolt időszakában. (Amúgy tényleg, rajongók: nem tartotok attól, hogy a fene nagy siker – akármilyen jól menjen most Kirkmannek az írása – miatt iszonyatosan be fog bukni a színvonal, mint majdnem minden olyan indie cuccnál, amit elkezdtek tolni a marketingesek mainstreambe?)
Nem tudni, marad-e majd a Saga szintje itt akkor is, ha kijött az első kötet, mert az vízválasztó lehet. Ha most rászoknak sokan, akkor a türelmesebbjénél sanszos, hogy könyvben, sőt onnan is remény szerint HC-ben veszi majd meg. Az viszont visszacsaphat keményen a füzetekre.
A Dark Horse most elcsípett egy szép dobogót a Buffy kilencedik évadával, egészen kényelmesen vezet az új Valiant-sorozat előtt. Utóbbi kiadó termékei amúgy továbbra is tartják a kellemes közepes szintet. Még pár futó széria, és ha marad a közönség, elérhetik az egyszázalékos részesedést is, amivel pedig egy kifejezetten jó előrehaladást érnének el a nulláról való indulás mellett. (Arról, hogy a kiadó jogelődje egykoron majdnem piacvezető is volt, most jótékonyan feledkezzünk meg.)
Az IDW legerősebb címe továbbra is a Star Trek/Dr. Who crossover, ahogy a Boom! Studios is az Adventure Time-mal ér el szép eredményeket – aminek azóta amúgy van spin-offja is. A Dynamite erős címe már meglepőbb, mert a Shadow az, simán verte a TMNT-t is. Ami kissé furcsa ott rögtön, hogy utóbbi alatt a Spawn van. Nem szoktunk hozzá, hogy ez közel húszezres eladásokat produkáljon. McFarlene-nek nincs azért ennyi rokona.
Érdekesség még, hogy a múlt havi piacgyilkos Walking Dead 100. megint felbukkan az összesített 117-ik, kicsiken belül meg a hatodik helyen közel 22e példánnyal. Pók-gyilkos nem lesz az Évtized Legnagyobb Példányszáma versenyben (már csak azért is, mert az ObamaPók múlt tized, plusz nem az volt az évtized legtöbb példányban eladott füzete, hanem a Fantastic Four v3 #60 háromnegyed millióval), ám attól még ez a mostani is elég szép.
Kissé érdekes, hogy a kicsik listájának régi nagy erős címei, mint a Star Wars vagy a Boys mennyire lesüllyedtek. SW a 18. helyen szerepel először, a Boys pedig a 17. Volt, amikor a Walking Deaddel és a Buffyval együtt ők négyen versengtek azért, melyik cím esik éppen csak le a dobogóról (mondjuk többnyire a Star Wars volt az).
Teljesen véletlenszerű információ: a valamikor a kicsik listájának top10-ében indított Fanboys vs. Zombies jelenleg a teljes lista utolsó előtti előtti helyét foglalja el. A „mérsékelt siker” kifejezés használatos ilyenkor marketinges szempontból, ha jól emlékszem. (20-as IQ feletti, értelmesen és alkoholtól mentesen gondolkodó lények nyelvére fordítva: „teljes bukta”.)

Könyves fronton képregényboltokban ismét gyorsan letudjuk a listát. A Batman: Earth One (ami inkább James Gordon and the Marvelously Incompetent Guy in th Bat-Cape: Earth One lehetne) megint az élre került, mögötte egy kis Walking Deaddel... és egy rahedli DCnU-s első tpb-vel vagy HC-val. Összességében azonban ez a lista nem mutat különösebb trendet, csak annyit, hogy az emberek vásárolgattak köteteket.
A könyvesbolti listán visszaköszön a cikk bevezetőjében taglalt jelenség: mintha megjelent volna valami Bat-mozi, vagy mi a szösz. Húszból nyolc cím köthető a Bőregérhez, ebből egy ismeretterjesztő/kézikönyv, a többi az ismertebb történetei (TDKR, Hush, Killing Joke, Knightfall – ennél van egy sanda tippem, milyen borítóval adta ki a DC) plusz Snyder első tpb-je és persze az Earth One. Tegyünk még hozzá némi Watchment, Walking Deadet, no megy egy csepp Action Comicsot és V for Vendettát, és meg is van a totális nyugati dominancia. A keletieket most az Avatar 2. könyve vezeti a Sailor Moon 6 és a Bleach nagyon sokadik kötetei előtt.

A kiadók versenyét árbevételben a DC nyerte majdnem egy (pontosabban kilenctized) százalékkal az ősellenség előtt – és ezzel majdnem pontosan a piac (megközelítőleg kerek 11 millió dollárt érő) egyharmadát vitte el –, ám példányszámra utóbbi kemény hat század százalékkal többet adott el. Nehéz első blikkre megmondani, hogy azért van ez így, mert a DC mára minden top20-as sorozatát négy dollárért adja, vagy mert összességében a kötetekben a New52-eseknél volt az előny.
A kicsik versenyét NEM az Image nyerte. Az IDW egy paraszthajszállal beelőzte. Tekintetbe véve, hogy milyen számok repkedtek a kicsik toplistájának felső részén – amit meglehetősen az Image ült be – kijelenthető, hogy akármennyire kapzsi és néha egyenesen hülye az IDW stábja, komolyan iszonyatosan szorgalmasak és keményen dolgoznak az eredményért. Lassan már nem is lesznek olyan utálatosak, mint három-négy éve.
És hogy a harmadik helyezett se maradjon el: a Dark Horse lemaradt ugyan, ám közel sem annyira, mint eddig, szóval az egyensúly kezd lassan visszaállni. Habár személy szerint kétlem, hogy sokáig így marad, hisz közeleg az ősz, indul a Walking Dead tévésorozatának harmadik évada.
A Dynamite (vagy Dynamic, kissé identitászavarosak ők is, hogy most mi a nevük) az eddigi fluktuáló teljesítményének emlékére keményen visszaerősített, 3% fölé hozta magát, de az Egalemossnál is meglendülhetett a figuraeladások szekere, mert majdnem két százalékkal integetnek az összesített hetedik helyről. Mögöttük a Boom! Studios még bejutott egy százalék fölé, a Viz azonban egy kicsivel lecsúszott róla. Példányszámoknál a Valiant jár hasonló cipőben, ott már akár szeptemberben kinézhet nekik egy 1% feletti részesedés. (Ha tőzsdén lennének önálló cégként, most javasolnék beléjük fektetni: iszonyat stabilan jönnek fel a piacon. Ha megmarad a lendület, a kiadó a Dynamite kihívója lehet – jelenleg ugyanis arra készül, hogy átlépjen az Archie-n és az Avataron – ami negyed évvel a piacra lépést követően eléggé jó ütem.)

Az összehasonlító eredmények jók. Nincs „ha”. Nincs „de”. Nincs „ugyanakkor”. Jók. Múlt hónaphoz képest 11/7%-ot erősödtek (bevétel/példányszám), tavaly ilyenkorhoz nézve 18/15%-ot, a 2012-es év pedig a 2011-es azonos időszakához mérten szintén 18%-os javulást ért el. Lehet, hogy közelében nem vagyunk még mondjuk 2006-nak, de a lendület visszajött, és a Marvel kunsztja miatt garantált, hogy idén a pozitív hangulat fennmarad.

Bár a kiadók természetesen továbbra sem hibátlanok, idén mégis inkább a jól sikerült döntések kerültek előtérbe és ez kezdi meghozni megint kicsit a bizalmat az olvasókban. Jó nyarat zártunk, kíváncsian nézhetünk az év utolsó szakasza elé.

És a végén a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# BladeDPI 2012-10-02 19:22
Jo hir hogy tobb a profit. Kivancsian varom meddig lesz ez igy.
# Balakin 2012-10-02 22:42
Na most még csak az első kommentelő se én voltam :P
Érdekes, hogy a Shadow ilyen jól áll, nem is első szám pedig és szerintem nem nagyon váltotta be az elképzeléseket a sztori(részemről eléggé csalódás).
Rocketeer-Cargo of doom kár, hogy ennyire lent szerepel, gondoltam az alkotók meg a karakter miatt jobban fog teljesíteni.
Arra leszek kíváncsi, hogy a The Goon most, hogy ismét havonta jön ki és úgy néz ki, tudja is ezt tartani, megugrik-e egy kicsit.
# Blue S 2012-10-03 10:42
Erre a Marvel újraindításra kíváncsi leszek. Jól láttam, hogy a Fekete Párduc nincs a listán? Már megint megszűnt? A Dark Avengerst hiába vonták össze a Thunderbolts-al, továbbra is gyengén teljesít a sorozat. Akárcsak az X-Faktor. Meglepődve fedeztem fel újra a Gambit sorozatot. Régen sokat építettek a karakterére, majd szinte feledésbe merült. Az első szám még egész szépen teljesített, de a 2. szám eladási adatait nézegetve ennek megint bukás lesz a vége. Annak viszont örülök, hogy Pókember jól teljesít. :-)
# Farek 2012-10-08 09:35
"...csak azért nem ők a legmocskosabb amerikai képregénykiadó, mert van ott egy IDW, egy Zenescope és egy Bluewater Comics..."
talgaby, ezt kifejtenéd? Nagyon érdekelne, mire gondolsz.

"...Knightfall – ennél van egy sanda tippem, milyen borítóval adta ki a DC..."
Szerintem ugyanarra gondolunk... :)
# talgaby 2012-10-08 22:10
Az IDW volt az, ami évekkel ezelőtt elterjesztette nagyban a négydolláros borítóárat. Nem arról van szó, hogy ilyen nem létezett előtte, a Marvel és a DC a várhatóan, igazán nagy füzetes kiadványait már 2001 óta volt, hogy ilyen áron adta - a kisebb kiadóknál meg teljesen megszokott volt, az indie egyik kellemetlen, de elfogadott mellékhatása... ám az IDW volt az, ami ezt beugró alapárnak tette meg mainstreamben.
A Zenescope hírhedt arról, hogy mindenhonnan felbérelnek fiatal alkotókat, megcsináltatnak velük pár füzetet, majd nemes egyszerűséggel nem fizetnek.
A Bluewater meg szimplán az amerikai mainstream képregénykiadás médiaszajhája. Nincs olyan felkapott dolog, amiből ne próbálnának meg a fair use törvény által (közszereplők felhasználásához nem kell jogdíj) valami olcsó lehúzást. Ők jelentetik meg az énekesekről szóló képregényeket (híres például a Lady Gaga), de náluk van a híresebb politikusokról szóló sorozat is. És ezek a visszafogottabb próbálkozásaik.
# zozi56 2012-10-09 19:23
Jaj, a Zenescope-ot ne is mondd... Minden egyes képregényük minden egyes borítója kizárólag csöcsökből és seggekből áll. Illetve időnként rátesznek egy nagy medvedisznófarkasembert is.
# Farek 2012-10-09 21:20
Idézet - zozi56:
Illetve időnként rátesznek egy nagy medvedisznófarkasembert is.

:D :D

Kösz, talgaby és zozi, így már értem. Szép, nagyon szép. Ehhez képest valóban ipari tanonc a két nagy.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta