Hozzászólások

 • solymosgyu 2020.05.27. 21:01
  nekem is köszi.

  Bővebben...

   
 • Bran Galed 2020.05.27. 15:12
  Most már OK ! Köszi !!

  Bővebben...

   
 • HeirToGrievous 2020.05.27. 13:58
  @Pyti12, @Bran Galed & @alphasuiter: Mindegyikőtöknek szívesen. :) Szószátyár Recsi... XD

  Bővebben...

   
 • roberto 2020.05.27. 11:40
  Rendesen megjelenik minden feltöltés a Grimm szekcióban.

  Bővebben...

   
 • Aldarion 2020.05.27. 11:14
  Megtudnád nézni újra?

  Bővebben...

Ki van itt?

Oldalainkat 619 vendég és 3 tag böngészi

 • 24747
 • gajcsu
 • shinobi245

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

Amennyiben valaki ezt a cikksorozatot többé-kevéssé a megjelenéskor olvassa, az könnyen felidézheti, hogy milyen jóslattal éltem 2014 kezdésével kapcsolatban. (Már csak azért is, mert egyrészt ideális esetben annak megjelenése óta egy hét telt el. És mert úgy október óta folyton ezt hajtogatom valamilyen formában.) Azt írtam, hogy 2014 gyengén indul, és ez teljességgel be is vált. Arra viszont én se számítottam, hogy a 2011-es januári toplista számai fogadnak 2014 első hónapjában.

Ugyanis ismét az a helyzet állt elő, hogy a százezer felettiek részlege kimerül az első helyezettben. Ami természetesen a Batman v2 aktuális füzete, melyet a Detective Comics 27. száma követ majdnem 27e példányos lemaradásban, 88e eladott darabbal. És nyolcdolláros árral.
Ha esetleg nem ugrik be valakinek rögtön, hogy mi állhat a mögött, hogy 100 oldalasra bővítették ki a 27. füzetet, amikor az igen távol áll mindenféle kerek számtól (hacsak nem hármas számrendszerben gondolkozunk): eredetileg a Detective Comics v1. 27-ben debütált a Denevérember. És bár egy részem szívesen írná, hogy a nyolcdolcsis ár rablás egy sima ünnepi kiadványért – ami egyben Batman 75. születésnapját is hivatott üdvözölni –, az igazság az, hogy a DC egy nagyon jól összerakott füzettel készült az alkalomra, ami nem csak egy újszerű eredettörténetet ad az olvasóknak (hogy ez kinek mennyire tetszik, tényleg ízlés dolga), de még a leges-legelső Bat-sztori modern feldolgozása is helyet kapott benne.
Mondjuk attól egy öt- vagy hatdolcsis ár vevőbarátibb lett volna. Meg valószínűleg nem tartotta volna az év egyik legfontosabb DC-s különszámát messze 100e példány alatt, hanem megkapta volna az őt illető 200e feletti olvasószámot. Szóval azért szerkesztői hülyeség itt is akadt. Mármint az igencsak botrányos(an, arcpirítóan, megalázóan szexista) Miller-féle borítón kívül, amit azért még két-három éve egy értelmesebb szerkesztő csuklóból kihajított volna a szemétbe egy külön reklámkampány készítése helyett.

Ha valaki esetleg azon kb. egy tucat ember közé tartozik, aki nem a Marvel alkalmazottja és mégis szeretné, hogy a fővonalas Avengers-címek sora kereken tízre bővüljön, annak nagy szerencséje van: a Marvel ezt a hónapot választotta arra (lehet, azt hitték, majd bezsebelik a hagyományosan lassabb piacot), hogy útjára indítsa az Avengers Worldöt, ami gyakorlatilag a JLI (Justice League International) marveles kiadása: a Bosszú Angyalai világszerte hárítják el az amúgy többnyire New Yorkot favorizáló fenyegetéseket. És… és igazából közel sem annyira horrobilisen rossz, mint az ember sejtené a tizedik rókabőrről. Jelenlegi állás szerint amúgy ez lesz a franchise harmadik központi pillére a havi sorozattá váló Avengers v5 és New Avengers v2 mellett, és ezt is Hickman írja… részben.
(Habár a második szám is szerepel a listán – csak sokkal lejjebb –, most nem térek ki rá, mert most az ötödik heti füzeteknek szinte nulla idejük volt arra, hogy vevőkre találjanak.)
A Marvel menet közben folytatta a hülye számozások időszakát, ami sajnos nem egy Monty Python krokit takar, hanem a valóságot. A 25. Superior Spider-Man után a harmadik legsikeresebb füzetük az All New B-Men 22.NOW!-adik füzete, de a felső huszonötben ott van még egy Guardians of te Galaxy v3 11.NOW! is.
Amúgy ha valaki nem tudná: a „NOW!” részt hangsúlyosan és legalább tizenöt decibellel hangosabban kell kiejtenünk, mint a maradékot, mert csakis így adhatjuk át a hallgatóságunknak a megfelelő hatóerejű NOW!-ságot. Emellett a B-Ment leszámítva minden „All New” előtagot erőteljes karmozdulatoknak és felettébb lelkendező hanghordozásnak kell kísérnie. Ez is természetesen a NOW!-ságunkat erősíti.

Ha azt hittük, hogy a Worlddel megúsztuk az Avengers-részleg bővülését, akkor még nem ismerjük eléggé a Marvel marketinges részlegét, akik ugye sok mindenhez nem értenek. (Ami önmagában nem meglepő, elvégre a marketingeseknél az emberi lényként való gondolkodás teljes hiánya szakmai előfeltétel.) Köztük ahhoz sem, hogy meddig kell ütlegelni a döglött lovat. (Ez egy angol szólásmondás borzalmas tükörfordítása volt. Elnézést érte.) Szóval bedobtak még egy új ongoingot, ami a (széles karmozdulat) All New Invaders címet kapta.
De nem csak ez emlékeztet minket a túlhajszolt franchise-okra, hiszen kapunk egy új Deadpool-minit is Night of the Living Deadpool címen. Talán mindent elmond róla, hogy az IGN is csak hatosra tudta értékelni. (Ha nem lenne érthető: az IGN az a hely, ahol mindenről, a világ legrosszabb dolgairól is jót kell írni, mert kifejezetten ezért fizetik őket. Szóval ha valamire 60%-ot adnak, kikövetkeztethető, mit érhet igazából.)

Esetleg feltűnhetett, hogy a nagy decemberi első helyezett nem igazán tűnt még fel a cikkben. Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárul, hogy az Origin II 2. száma megfelezte az első eladásait. Stílusosan fogalmazva: „Nuff said!”

A kicsik kötegét kis meglepetésre a Walking Dead vezeti. Kétszer is, mivel a mostani 12 részes történet elvileg kéthetente jelenik meg. Mögötte pedig a Sagának hála az Image elviszi a teljes dobogót.
A negyedik helyre a Dark Horse futott be, de nem Star Warsszal, hanem egy új Serenity-minivel, ami a Leaves on the Wind címet viseli. Az IDW újfent a pónikkal tűnik fel elsőként, amivel érdekes kontrasztot mutat a mögötte lévő Archie zombi kiadása.
Közben a Boom! Sudios tovább feji az Adventure Time-ot, rögtön három kiadványuk is volt ez alatt a cím alatt. És ezzel megint közeledtek egy kicsit a még mindig gyengélkedő Dynamite-hoz.

Az, hogy a diamondos kötetlista mennyire nem tartogat semmit, talán az szemlélteti a legjobban, hogy az első két helyezett a Saga és a Walking Dead első tpb-i 4e példánnyal. Ugrunk is a könyvesbolti listára, ahol mindenki totális döbbenetére nem a Walking Dead vezet. Sőt, az első háromban sincs benne. Helyette a Naruto legújabb kötete (a hatvannegyedik, amivel oldalszámra lassan utoléri az Action Comicsot…) és két Attack on Titan trónol a dobogón. Bizony, egy másik Titan-kötet is felbukkant a listán az első mellett. Döbbenet.
Mögöttük már ott sorakozik a Walking Dead-trió két compendiummal és az új tpb-vel, ami után egy kis Batman, majd még több keleti jön. Ezzel a lista szinte már-már a régi könyvesbolti egyensúlyi állapotot mutatja.

Januárban mindkét nagy kiadó egyaránt 106 új kiadvánnyal örvendeztette meg az olvasókat, és mint eddig, most is a Marvel használta ki jobban ezt: 34/37%-ot (bevétel/példányszám) termelt a DC 28/30%-ával szemben.
A kicsik közül az Image visszavette toronymagas vezető szerepét, de az IDW is elég kényelmesen ott maradt a Dark Horse előtt. A Dynamite és a Boom! Studios között pedig immár csak fél százalék maradt.
A karácsonyi szezonban valamiért gyengélkedő Eaglemoss lehet, hogy csak januárban könyvelte el a bevételeit, mert hirtelen két százalék felett találjuk, amivel toronymagasan veri az egyszázalékosok közé visszatérő Vizt és az itt ritka vendégnek számító Avatart. Érdekes módon a Zenescope is közel volt most a bűvös határhoz, közelebb, mint a tavalyi csodakiadó, a Valiant.

A 2013. decemberi listánál láthattuk, hogy a Diamond kötetes értékesítése nem igazán tükrözte a karácsonyi vásárlási lázat. A januári pedig még siralmasabb azzal, hogy még ebből is faragott egytizedet. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a füzetek majdnem hat százalékot estek, megkapjuk az év első hónapjának nem túl kecsegtető eredményét: közel nyolcszázalékos visszaesést. Ami önmagában még nem lenne nagy baj, ha a füzetek nem lennének ennyire mínuszban. Legalábbis kétséges, hogy a Forever Evil hiánya ekkora lyukat ütött volna az eladásokon.
Mivel 2013 januárja sem volt különösebben erős, így a vele való összehasonlítás – ami nem meglepő módon az éves gördülő statisztikával is megegyezik – közel sem ennyire vészes. A füzetek bevétele itt szinte semmit sem változott, ám riasztó, hogy a példányszámok majdnem nyolc százalékot estek. Ez persze mutatja, hogy egy év alatt átlagosan mennyit emelkedtek az árak, főleg a két nagynál. Mégis a kötetek azok, amik kialakítják az ötszázalékos bevételzsugorodást. Ám ezek hatása már lassan annyira elenyésző, hogy lassan igazából csak megszokásból foglalkozunk velük. Ebből is látszik, hogy ez a piac szinte teljesen átvonult a könyvesboltokba.

A cikk végére pedig pár szokványos link:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# BladeDPI 2014-03-25 19:46
Avengers World szamai eleg gyengek. Na de legalabb a SUPERIOR Spider-Man ket szama jol fogyot. Kivancsi leszek mi lesz ha viszajon Peter. Valoszinu az elso par szamnal nagy dobas lesz, de 10-20 szam utan.
# Guest 2014-05-25 05:28
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
# Guest 2014-05-27 02:08
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
# Guest 2014-05-28 08:07
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
# Guest 2014-05-28 08:09
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
# Guest 2014-05-29 14:48
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
# Guest 2014-05-29 14:53
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
# Guest 2014-05-30 20:55
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
# Guest 2014-05-30 20:55
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
# Guest 2014-05-30 20:56
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
# Guest 2014-06-01 03:52
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
# Guest 2014-06-02 10:11
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta