Ki van itt?

Oldalainkat 505 vendég és 0 tag böngészi

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

A február megmutatta, milyennek kellene lennie egy jó hónapnak az észak-amerikai képregénypiacon. Nem csak, hogy hatalmasat nőttek az eladások, de még a megjelenések között is találunk olyat, ami reménykedésekre adhat okot.

Nem emlékszem, hogy akadt-e olyan hónap e cikksorozat alatt, amelyben az IDW kiadó egyik kiadványa végzett a füzetes lista élén. Ha volt is, az biztos, hogy jó ideje már. Mindenesetre most ez történt: az Orphan Black első száma majdnem félmillió példányban ment el. A magazin amúgy egy népszerű kanadai sci-fi dráma kapcsolódó kiadványa, és a remek eladáshoz nagyban hozzájárult, hogy akárcsak egykoron a Rocket Racoon v2 nyitánya, ez is belekerült a Loot Crate-be.
Az első számok egyébként is erősek a hónapban, elviszik az egész dobogót. Második helyen a múlt havi Star Wars v3 első társsorozata, a Darth Vader ongoing nyit egy laza 264e-rel, ami mögött a Marvel tovább szítja a reményt a Spider-Gwennel, ami a brutális rajongói várakozásnak megfelelően 254e füzettel kezdett. Igen, Slott Pók-Gwenje ennyire beindított minden pókrajongót, hogy a saját sorozatának első számából többet vettek, mint a hónap két Amazing Spider-Manjéből együttvéve.
Amik amúgy nem is mentek rosszul, mindkettő 100e környékén toporgott, a hó végén kijött Darth Vader 2. számával együtt. De a Star Wars v3 se panaszkodhatott. Igaz, hogy a második szám 162e példánya meg se közelítette a nyitó egymilliót, de a negyedik helyre ez is bőven elég volt. Ha csak a Batman v2 szintjét tudja hozni, már nagyot kaszálhat vele a Marvel.

Apropó, Batman. Az egykori megingathatatlan első helyezett/dobogós a Marvel remek nyitása mellett teljesen másodhegedűs szerepkörbe szorult. Igaz, hogy a 118e példánya továbbra is kiemelkedő, de ez is csak az ötödik helyre volt elég. Talán majd jövő hónapban, amikor a mostani első három garantáltan visszaesik 100e környékére vagy az alá.
Ha már az első számok bűvöletében élünk, megemlítendő, hogy nem a Spider-Gwen az egyetlen női főszereplős friss sorozat, ami a Spider-Verse-ből nőtte ki magát. Itt van még nekünk a Silk is, ami gyakorlatilag az új Ms. Marvel vagy a Batgirl, csak egy pókos jelmezben. Habár sajna az ilyen egyszerű, de szórakoztató címek hamar elvéreznek, mivel nincs bennük elég világmegrengető esemény vagy fokcsikorgatós hentelés, amíg megmarad, addig valószínűleg eléggé stabil kedvence lesz egy kitartó kemény magnak.
És ha már csajok, nem mehetünk el továbbra sem a Harley Quinn szokatlan, ámde hullámzó sikere mellett, ami a hónapban egy bálint-napi különszámban nyilvánult meg.
Ó, és elkezdődött Bendis következő ego-stroke-ja (önálló) crossovere, a Black Vortex, amelyben a Trial of Jean Grey után ismét összeereszti a Guardians of the Galaxy v3-at az All-New X-Mennel egy nevetségesen túlnyújtott buli keretében. 13 rész… alig leplezik a szerkesztők, hogy meg akarják ismételni a Messiah CompleX-féle X-es crossoverek sikerét (ez is piszok gyorsan lemegy majd, mert legalább négy címet érint), de nagyon kétséges, hogy ez menni fog.

Amint fent láthattuk, a lista első helye lefedi a kicsik első helyét is, amit az Image egy picit zokon vett. Annyira, hogy befoglalta egymagában a következő tizenhárom helyet. Ami egy szokásos Walking Deaddel nyit, mögötte egy nem szokásos Spawnnal. Nem, nem ment el az amerikaiak esze, hogy megint Spawnt akarnak olvasni, mindössze eljutottunk a 250. számig. El is kértek érte gyorsan hat dollárt.
Az Image-tömb tartogat ezen kívül is meglepetéseket, például a Saga 25. számát – a jelek szerint mégis folytatódik ez a befejezett sorozat. Akad itt még egy Nameless is, Morrison új címe, ami a tőle megszokott módon teljesen elszállt koncepciókkal sokkolja azokat, akik még nem szoktak hozzá a skót elmerohamaihoz. A Wytches emiatt már szinte gyanús mélységekig szorult, pedig igazából egyáltalán nem teljesített rosszul most sem.

Emlékeztek még az Aspen Comicsra? Nem azért, mert megszűntek (nagyon is léteznek), hanem mert 2012-ben ott jelent meg egy érdekes steam/robot/futurepunk nyomozós sorozat Lady Mechanika néven, ami az első sztori, vagyis három szám után eléggé megállt. Annyira, hogy az írója egyszerűen alapított egy magánkiadót Benitez Productions néven, hogy végre folytassa. Nos, ennek jött ki most a negyedik száma, röpke három év kihagyást követően. De a jelek szerint megérte, mert az Image-tenger közepén összegründolt magának egy majdnem 17e-s eladást.
Szegény Dark Horse leszorult egészen a 18. helyig a Buffyval, ami mögött egy Hellboy kuporog. De legalább az Alient nem erőltetik tovább, mert most egy one-shottal lezárták az összes sorozatot. Talán újraindítják őket, de lehet, jobban tennék, ha a Conan/Red Sonja sikerét próbálnák meglovagolni.
Az IDW pihentette a pónikat, így a TMNT visszamászott a kiadón belül egy előkelő pozícióba, és a Titan is viszi tovább a Doctor Whokat. De a Valiant se adja fel, két új sorozat is indult most, viszonylag elfogadható sikerrel, míg mind a Boom! Studios, mind a Dynamite Entertainment belesüppedt a középszerűség posványába.
Kötetek terén a szakboltokban egy friss megjelenés ért el érdemi számokat, Joseph Michael Straczynski Superman: Earth One-jának harmadik kötete. (Időközben a Batman… elnézést, James Gordon: Earth One második kötetére várók lassan kimúltak időskori végelgyengülésben.)
Mögötte egyértelműen az Image nyert a Sex Criminalsszal, de a Fade Out, Saga, Chew, Trees és Walking Dead is tovább erősítették a piaci pozíciójukat.

A könyvesbolti listát öröm nézni. Továbbra is remekül fogy a Can't We Talk About Something Pleasant?, mögötte – egy Saga közbeékelését követően – pedig dupláz John Lewis képviselő March című trilógiájának első két kötete. Ami azért vicces, mert az első 2013-ban jött ki, míg a második a friss megjelenés. A sztorija az amerikai (fekete) polgárjogi mozgalmak történelmével foglalkozik; mindig öröm látni, amikor ilyen komoly kiadványok jól teljesítenek ezen a „gyermeteg” piacon.
Mégsem ez vagy Straczynski Supermanje volt a hónap meglepetése, hanem az, hogy Scott McCloud hosszú évek után egy új könyvvel jelentkezett Scupltor címen. Amiből rögtön első körben nyomtak százezer példányt, de legyen mindenki biztos benne: ennyi nem lesz elég. Különösen, ha valami csoda folytán a belőle készülő leendő film sikeres lesz.
A könyvesbolti lista fura lett most abból a szempontból, hogy mindössze három keleti fordul elő rajta, abból is egy az aktuális Naruto (egy ideig eltart még, mire kifut az USA-ban is), a másik meg az elengedhetetlen Attack on Titan első kötete. Az egyetlen újonc egy tengerentúlon friss anime, az Akame ga Kill! mangaváltozata.

Az, hogy a statisztikákban most is a Marvel tarolt, nem volt kérdéses. A mérték azonban szinte rémisztő, kora kétezres éveket idéz: 38/39%-ot (bevétel/példányszám) szedtek össze a DC 26/28%-ával szemben, és mindezt úgy, hogy nekik 107 új kiadványuk volt a DC 121-ére. Ennek a bő 16 millió dollárnak biztosan örültek a Marvel anyavállalatánál is.
De az Image-nél is pezsgőt bonthattak, mert megint lazán megvolt a 10% mindkét listán, amivel több bevételük volt, mint az IDW-nek és Dark Horse-nak együttvéve. Utóbbi nagyon lecsúszott, lassan közelebb van a továbbra is egymással dulakodó Dynamite-hoz és Boom!-hoz, mint egykori fő riválisaihoz.
És ezzel ki is fújt az egyszázalékosok listája. Az Eaglemoss ugyan nem volt messze tőle, de a többieknek most esélyük se volt bekerülni ebbe a klubba.

A kötetpiac eléggé gyengélkedett, különösen a januári szokatlanul erős évkezdéshez képest, és az itteni majdnem húszszázalékos mínusz kihatott a havi végeredményre is: -3,5/+4,5% lett a február vége januárhoz képest. Ami nem mellékesen úgy jött össze, hogy a füzetes piac nőtt.
Azért ebbe gondoljon most mindenki bele egy picit. Február, az év általában egyik legpocsékabb hónapja, füzetekben rávert a januárra. Ami egy egymilliós Star Warsszal mutatta meg, hogyan kell kezdeni egy évet. Loot Crate ide vagy oda… kalapot le előttük, de főleg (meglepő módon) a Marvel és Image előtt. (A végén még dicsérnem kell itt a Marvelt.)
Nem csoda, hogy tavaly februárhoz nézve még a gyenge szakbolti könyvpiac sem rengette meg a mérleget, ami kijött egy átlagos +14%-ra. Így az év első két hónapja egy jó 13/14 százalékos előnnyel várja a tavaszt, ami határozottabban több bizakodásra ad okot, mint a 2014-es év eleje.

A cikk végére a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# PGergo9 2015-04-07 18:08
Jó cikk lett. :)
# BladeDPI 2015-04-08 10:41
Koszi az infokat
# LordVenom 2015-05-03 21:34
Gábor, hol a Mortal Kombat szekció???
# talgaby 2015-05-04 17:44
Akció képregények, Mortal Kombat. Mivel legjobb esetben is csak az MK9 sztorija került volna fel oda, így lekerült a főoldalról. Majd jövőre jön talán az MKX képregényeinek honosítása, talán akkor feléled.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta